Извинителните бележки на учениците трябва да са с номер от амбулаторния лист

Извинителните бележки на учениците трябва да са с номер от амбулаторния лист

© Юлия ЛазароваИзвиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номера на амбулаторния лист от прегледа, без да е задължително самото му представяне пред учителя. Това са договорили министърът на образованието и науката Меглена Кунева и министърът на здравеопазването Петър Москов.


Преди месец, в опит да се справи с проблема с фалшифицирането на медицинските бележки от ученици, просветното министерство обяви, че за извиняване на отсъствията ще е необходимо представянето на копие на амбулаторен лист от преглед при лекар. Решението обаче доведе до полемика редно ли е чувствителна информация като заболяването на даден ученик да става достояние на трети страни.


Днес на сайта на образователното министерство са публикувани уточнения какво следва да има в медицинската бележка, за да се приеме тя за истинска. Посочва се, че тя трябва да издадена въз основа на данните от анамнезата, обективния статус от извършения преглед, резултатите от извършените изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация. Тя от своя страна включва амбулаторен лист за лечебните заведения за извънболнична помощ, фиш за обслужен спешно болен за центровете за спешна медицинска помощ или лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок.
В медицинската бележка задължително ще се вписва номерът и датата на документа за преглед. Дните, посочени в бележката, не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в амбулаторния лист.


Петър Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да проведат срещи с директорите на регионалните управления по образование, за да ги запознаят с новостите.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 580 Любопитно

  Какво ли ще измислят учениците? По времето на соца извинителните бележки вървяха по два лева. В по-модерни времена дъщеря ми пак намери цаката на отсъствията. И сега децата ще се справят, сигурен съм. Имат мозък в главата, за разлика от чиновниците в министерството.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Кунева и Москов Каква мила картинка на! Две кипри, абсолютно неспособни на каквото и да било, освен на всичко, в името на министерското кресло. За съжаление... министри на Реформаторския Блок, единия от тях даже на ДСБ.

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Защо учениците има достъп до мед.бележки ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 890 Неутрално

  имат*

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Много правилно! Още отсега трябва да се учат на коректност в болничните, пък било и само за изв.бележки.

 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Тия ученици взехте да ги третирате като криминално проявени!
  Вече се вземат предварително мерки, за да не могат да правят не знам си какво. Превенция! Избягали от 1 час- прокурор, следовател, адвокат, съдия, присъда... придава се по- голяма тежест на постъпката, отколкото в действителност е вината. Много драматизиране, голяма публичност за всяка дреболия, много усложнения, голямо говорене...

  Ами направете нещо, че децата да ходят с желание на училище!

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Весело

  [quote#1:"Nil satis nisi optimum"]Какво ли ще измислят учениците?[/quote]Няма да казвам града - училището беше Пенчо Славейков - времето на диктатурата на пролетариата - цял клас в продължение на месец е носил медицински бележки с много опасната болест - ACETYSAL-докато един учител случайно не проверил и разбрал,че децата боледуват от една и съща болест - Аспирин.И после вече се разбра,че и училищната лекарка и класната на този клас са замесени.Мисълта ми беше,че ученика е изобретателно племе,но все някъде по веригата участват активно или пасивно за да им минават номерата.То си е така във всички сфери на обществено - политическия живот.

 8. 8 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#1:"Nil satis nisi optimum"]И сега децата ще се справят, сигурен съм.[/quote]

  Няма начин да не се справят. Неволята учи.
  Когато ученикът няма желание да посещава училище, но е принуден да го прави против волята си, ще намери вариант.
  И нито Кунева, нито Москов си задават въпроса- защо ученикът няма желание да посещава училище и си служи с фалшиви бележки, за да извини отсъствията(бягствата) от часове?

 9. 9 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Най-после намериха начин да вкарат учениците в час!
  Настроение: Иронично...

  Stef
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Абе тези ..... ще ми обяснат ли какви са тези талантливи ученици, които фалшифицират медицински бележки без учителите да ги разберат?
  А доктора, който издава фалшива бележка, няма проблем да издаде и фалшив амбулаторен лист.
  Учителите по-добре да се занимават с предоставяне на знания на нехранимайковците ни. За да се извини отсъствие е предостатъчно родителя да се обади на учител и да каже, че детето му е болно. Като изпусне контролно или класно, ще си носи последствията от стоенето в къщи без причина. Прецакано ще е само детето.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "Решението обаче доведе до полемика редно ли е чувствителна информация като заболяването на даден ученик да става достояние на трети страни."

  Според мен по-важният въпрос е "редно ли е реално болни деца да ги разиграват с бюрократични изисквания заради недобросъвестните". Нека потърсят друг начин да си проверяват извинителните бележки, не за сметка на болните деца.

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#7] от "chicago514":

  По същото време един съученик донесе бекежка с диагноза "болезнен месече цикъл". Стана скандал, но го покриха да не се вреди на името на училището...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И какво ще помогне това? Нали и сега ги записват в едни журнали, където може да се провери дали действително е издадена от лекаря. Единствената екстра ще бъде още повече чакане пред лекарския кабинет - за всички.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Весело

  [quote#12:"Nil satis nisi optimum"]По същото време един съученик донесе бекежка с диагноза "болезнен месече цикъл". [/quote]Луда работа си беше.

 15. 15 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Използването на различни варианти за извиняване на отсъствията ще се разшири. Учениците вече по цял ден ще са в училище, ще ходят на училище и в събота. Уж за занимания по интереси. Но тези занимания вече придобиват задължителност, защото са организирани, контролират се от учител, провеждат се в определени времеви рамки, което убива всякакво желание за творчество. А децата не обичат задължителните неща. Престоят в училище ще е свързан основно с учене, включително и за начален курс. Което още от детска възраст ще им досади, ще ги отегчи.

 16. 16 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#13] от "velvoofell":

  Ако си здрав, 3-4 часа пред кабинета може и да издеяниш. Но за едно болно от грип дете, та дори и за възрастен, чакането ще е непоносимо и вредно.

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  Интересно дали се случват такива истерии във Финландия.

  http://play.novatv.bg/programi/temata-na-nova/781888?autostart=true

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 18. 18 Профил на bladerz
  bladerz
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Похвални са усилията да се въведе ред и яснота, дори да е за извинителните бележки в училище.

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Дебилно решение.....Нека се приеме принципа на фунията - единия край широко отворен, другия много тесен? През който да се излиза с безкомпромисен писмен изпит. Тази система ще отсее зърното от плямата....

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 948 Неутрално

  А някой въобще в състояние ли е да се замисли ЗАЩО ДЕЦАТА НЕ ИСКАТ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ?

  Да не би защото преподаването е заменено с "пеене" и "декламиране", материалът е писан от стари чичковци-академици, а играта с "дисциплина"?

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  “Решението обаче доведе до полемика редно ли е чувствителна информация като заболяването на даден ученик да става достояние на трети страни.”

  За учениците, които отсъстват повече от 3 дни,
  учителят трябва да контактува с родителите!
  За тези с грип, каква конфиденциалност ги тресе?

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  [quote#19:"dobrich"]...Нека се приеме принципа на фунията - единия край широко отворен, другия много тесен? През който да се излиза с безкомпромисен писмен изпит[/quote]
  Целта на съвременно образование е да намери силните страни на всяко дете и да му помогне в тази посока. Метода с фунията дава само най-доброто от най-доброто, което обаче не е достатъчно за да функционира едно високотехнологично общество. Едно време е ставал номера, обаче днес вече не върви.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  ало, малоумници, снощи гледах за финланската система и една учителка каза простичко: не караме децата да учат дати, а да знаят събитията и причинно-следствените връзки, датите лесно се намират с търсачките...

  та сравнено с дивотиите на нашите малоумници обяснява защо децата не искат да ходят на училище; а и зорлем ги напъват с болничните - за 9 месеца един работещ има право на 15 работни дни отпуска... за сравнение за същото време децата имат право на 3 дни от директор и още 7 дни от педагогически съвет... и докото формалното присъствие е с пъти по-важното от реалните знания положението ще е трагично...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 24. 24 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не знам дали е било задължително, но досега по извинителните бележки горе вдясно винаги се вписваше амбулаторния номер.

 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 382 Неутрално

  това с отсъствията е пълна глупост - на друго място трябва да е контролът; ако проблемът им е, че циганите не ходят на у-ще, а точно това е проблемът заедно с маргиналите от горните класове по гетата, то решението следва да е друго, а не полицейщина

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 973 Неутрално

  [quote#7:"chicago514"]То си е така във всички сфери на обществено - политическия живот.[/quote] Дърдорко

 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#16] от "tokkay":

  Не е и нужно за всеки банален вирус да се ходи на лекар. Ходим само заради бележките. Да не забравяме времевия и логистичния проблем за работещия родител.
  Когато аз бях ученичка, имаше училищни лекари. Те ни освобождаваха, друг е въпросът, че когато се предписва лечение е добре и родителят да присъства. Но родителите ми не са правили някакви фокуси, за да ми осигурят бележка.
  При системата с личните лекари, родителят трябва да има повече възможности да освобождава децата при леки неразположения, не сегашните 3 дни по семейни причини, в които се включват пътувания и пр.
  Все повече се убеждавам, че под реформа имат предвид казармен ред от 50-те години. Ученици, родители, учители, всички са безотговорни идиоти и държавата трябва да ги стандартизира. Мерси за такава реформа.

 28. 28 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  Извинителните бележки на учениците трябва да са с номер от амбулаторния лист
  -------------------------------------

  Дами и господа, изправени сме пред най-значимата реформа за мандата на правителството, при това в практиката на две министерства едновременно!
  Поклон

 29. 29 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#27] от "velvoofell":

  Напълно съгласен.

  No Pain No Gain
 30. 30 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Гневно

  Допълнителна бумащина в и без това "малкото" количество такава за личните лекари. За какво им е на чиновниците номер на амбулаторен лист? Някой ще го проверява ли?

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 31. 31 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  Аз предлагам на Москов извинителната бележка да върви задължително с пръстов отпечатък, снет от служител на ДАНС или на ГД БОП!

  Настроение "Време е да си ходите".

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Някой досега видя ли поне една фалшива бележка и колко са такива на годишна база ? Нито една. Проблемът е с фасадните реформи на профаните от просветното и здравното министерство. Проблемът е с имитациите на реформи. Аз лично няма да въвеждам никакви прегледи за някаква банална хрема или защото детето се е успало и родителя заедно с него лъже ,че не му било добре. Едва ли и колегите ще въвеждат такива 'прегледи'. Защото това посещение НИКОЙ НЕ ГО ЗАПЛАЩА -нито от здравни осигуровки, нито кеш, нито НЗОК, нито родителя. НИКОЙ. Бележка ,някакъв номер от бингото на нея и да върви да я дават. Кунева, Пепи чакаме нови простотии, изненадайте ни ,скучни сте, без въображение,не сте ли закусвали, не сте ли чели фантасмагории, няма го полетът на глупостта като с пръстовите отпечатъци..... Искаме още административни перверзии. Деразйте.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#23:"rumen_s"]за 9 месеца един работещ има право на 15 работни дни отпуска... за сравнение за същото време децата имат право на 3 дни от директор и още 7 дни от педагогически съвет...[/quote]

  Отпуската е на годишна база!
  За една година каква ваканция имат децата?

  I Want To Believe
 34. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Който не иска да ходи на училище, никой не може да го накара. Учениците са изобретателни.

 35. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  Пълна победа на Здравите сили НАД
  ЗДРАВИЯ РАЗУМ!
  Идиоти!
  ОСТАВКА И СЪД ЗА КУНЕВА И СТАМАТОВ!
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK