Издателства твърдят, че становищата за избор на учебници за 1 и 5 клас са поръчково написани

На 29 август Министерство на образованието и науката представи одобрените от учителите учебници по история за 5-ти клас.

© Велко Ангелов

На 29 август Министерство на образованието и науката представи одобрените от учителите учебници по история за 5-ти клас.Има грешки в процедурата за избор на учебници за 1-ви и 5-ти клас, а имената на оценителите, дали отрицателни оценки на проектите на издателствата, не са били обявени. Това твърдят издатели и автори на учебници, цитирани от БТА. На пресконференцията присъстваха представители на издателствата "Нова звезда", "Изкуства", "Питагор", "Скорпио" и други.


Въвеждането на нови учебни програми и учебници за 1-ви и 5-ти клас започна, след като новият Закон за училищното и предучилищното образование влезе в сила на 1 август тази година. На 10 август Министерството на образованието и наука започна процедурата по оценяване на проектите за нови учебници за първи и пети клас, в която бяха включени консултации с учители от цялата страна. Ден по-рано изтече срокът за издателите на учебници да представят предложенията си по новите учебни програми за двата класа. Общо 27 издателства със 143 предложения се явиха на конкурса за учебниците. За първи клас подготвените книжки бяха 58, а за пети клас - 85.


Миналата седмица излязоха резултатите от първия етап, при който се оценяват предложените проекти дали отговарят на съдържанието на новите учебни програми и на дизайна. Проектите, получили одобрение на първия етап (39 за 1-ви клас и 72 за 5-ти клас, сред които повечето са учебници на издателствата "Анубис", "Булвест 2000" и "Просвета"), преминават на втория етап - за приложимостта на учебниците, в който до два месеца учителите в страната трябва да оценят качествата им.
Всеки проект на учебник се одобрява от 7 оценители, сред тях са учители, представители на БАН и на регионалното управление на образованието. Ако четирима от тях дадат отрицателно становище, то съответният проект за учебник не продължава на втория етап.


"Проблемът започна, когато автори и издателства поискаха да видят рецензиите си защо са били отхвърлени техните проекти", заяви Ивайло Иванов, автор на учебници по информационни технологии от 1999 г. към издателството "Нова звезда" и учител в 134-то Средно училище "Димчо Дебелянов". Според него не им е бил осигурен достъп до рецензиите, както и не са могли да ги снимат с мобилен телефон. "Рецензиите са от 70 страници и ни беше разрешено да се прочетат на място в Министерството на образованието и науката", посочи той.


Ангел Манчев от издателството "Изкуства" каза, че в една от рецензиите било написано, че "учебникът не е съобразен с възрастовите характеристики на учениците, написан е на много висок стил и не може да насърчи самостоятелното мислене". Според него "има грешка в процедурата по избор на рецензенти, защото те са анонимни, а срещу тях стоят с имената си автори на учебници" и "трябва да има ясна и прозрачна комисия, която да каже на какви критерии даден проект за учебник не отговаря".


От издателство "Питагор" заявиха, че "се обжалват грешки на процедурата за избор на учебници".


От министерството на образованието са коментирали пред БТА, че имената на оценителите не се обявяват, за да не им се оказва влияние и натиск. Сред причините за отхвърляне на проектите от просветното министерство са посочили: обемни и трудни за разбиране текстове, които съдържат сложни думи и съчетания; несъобразяване с възрастта на учениците, академичен език и стил; елементи на търговска реклама; фактологически грешки.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8560 Любопитно

  Че са са поръчково написани - ясно, а заплащането - достойно ли е било, или някой се чувства ощетен !?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Весело

  Българският Чиновник може да докара допълнителен доход от всичко

 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Издателите искат да знаят кои са рецензентите, за да могат да им въздействат, било с тояга, било с морков.

 4. 4 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Е, то се знае предварително, че ще е нагласена работа.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8560 Неутрално

  От години печелят основно - да не пиша САМО, "Анубис", "Булвест 2000" и "Просвета", а провинциални издателства нямат шанс и да участват !

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Т.е. като не можеш да си видиш отказа, не можеш да разбереш какво си сгрешил (ако си сгрешил) и така спечелилия пак ще спечели

  1 учебник по предмет, с авторски права на МОН и еднократен хонорар на авторите. Конкурс се прави за авторите, не за самия учебник.
  Всяка грешка се оправя веднага при следващото преиздаване.

  Всички останали нека пишат пособия. Изобщо няма нужда да се отобряват. Учителите да си избират и да носят отговорност лично за избраното.

  На пазарен принцип висичко останало!!! Без намеса на МОН и насилствени разпространения. Свобода на учителя, само за основното ниво за отличен 6 учебник.

  ЗИП след 8 клас. Никакъв ЗИП дотогава, защото сега това е задължителна математическа гимназия за всички "избрали" да формират щата на учителя..

  На корицата да пише автора и длъжността която заема.

  Логично е, ако е добър , да може да е инспектор, ако не - да няма работа там. А не да има забрани експерти да пишат учебниците. Просто няма ежегодно да получават пари за самия учебник.

  Бедна държава - 6 физики за 9 клас примерно - не е нормално ( пример).

 7. 7 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ... и не одобрение за 1 ден, а връщане на този единствен екземляр до поправяне на каквото трябва, оформление и т.н. преди издаване на 1-ия тираж.

  Сега излиза че всички или се одобряват веднага, или не. Това не е нормално.

 8. 8 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сега детето е жертва на конкурсни проблеми. Абсурд!
  Ето сега ДАЗД трябва да се самосезира и да обвини Кунева...

  Верно бе, тя се ската.

 9. 9 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Учебници трябва да пишат преподаватели с опит от съответното образователно ниво. Авторски колективи от кукундери и празнодумци-безделници от БАН, не трябва да припарват до моделирането на детските души.

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Като винаги, има няколко проблема. Преди имахме един учебник, достатъчно добро образователно ниво и достатъчно деца. Сега броят на учебниците гони този на децата, а неграмотността е африканска.
  Спрете тъпите експерименти, върнете моркова и тоягата, изгонете фарисеите с учебниците и системата ще проработи.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK