Математици бойкотираха просветното министерство за ученическите олимпиади

Проф. Бойваленков (л) с отбора на Всерусийската олимпиада по математика, май 2016 г.

© СРООПН

Проф. Бойваленков (л) с отбора на Всерусийската олимпиада по математика, май 2016 г.Видни математици бойкотираха Министерството на образованието и науката (МОН) заради непрозрачни назначения в комисиите по провеждането на националните ученически състезания и олимпиади по математика.


В началото на месеца недоволството срещу просветното ведомство ескалира, когато 13 математици, участващи от години в комисиите, се оттеглиха в знак на протест. Това са на практика всички математици, които организират състезанията за избиране на отбора за Международната олимпиада по математика и участват в подготовката му. Учените, членове на Съюза на математиците в България (СМБ), изпратиха остро писмо до просветния министър Меглена Кунева, в което се възмутиха, че ведомството не е взело предвид аргументите им при назначенията в комисиите в младшата възрастова група (4-8 клас). Повод за недоволството им стана конкретно назначаването на зам.-ректора на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев за председател на няколко комисии. Математиците изтъкнаха, че той е без особен принос в науката (3 статии и 0 цитирания според Web of Science, 0 статии и 0 цитирания според Scopus) и не се ползва с добро име пред международната общност.


"Този човек ни излага международно. Назначението му е унищожително за международния авторитет на България", заяви пред "Дневник" един от напусналите комисиите математици – проф. Петър Бойваленков от института по математика и информатика при БАН. Той изрази надежда просветното ведомство да преосмисли назначението. Междувременно математиците бяха подкрепени и от Софийската математическа гимназия, която предупреди, че е възможна криза при провеждането на националните състезания и олимпиади през 2016/2017 г. и в подбора, подготовката и участието на националния отбор в международната олимпиада по математика през юли 2017 г.
Скоро след заявката за напускане просветното министерство се опита да подмени състава на комисиите, като поиска от пет университета да предложат свои представители за техни членове. По информация на "Дневник" повечето университети обаче са отказали да сторят това.


В писмо до МОН деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет заявява, че може да осигури в научно отношение всички комисии, но не предлага членове в знак на протест. "Протестираме против системното игнориране на университетите до момента, както и против използването им за арбитър при решаване на възникналия спор на МОН със СМБ", се казва в писмото. От Софийския университет заявяват, че ако се създаде нова комисия, която да подготвя учениците за Международната олимпиада, нейната дейност би била формална и настояват да се изготви ясна и прозрачна процедура, по която да се избират комисиите за математическите олимпиади. Предлага се МОН да се обърне към някоя от комисиите от последните от 1 до 3 години да подготви олимпиадите и тази година.


По неофициална информация в опит да излезе от ситуацията Министерството на образованието обмисля да изтегли порф. Гроздев от комисиите в младшата възрастова група. От МОН за момента отказват коментар и обявиха,ч е се очаква да излязат с официална позиция.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Как пък един читав министър не се появи в това министерство, от години.

  Като се започне от мекерето Дани бой, мине се през вредител като серготеп, откровеният и..т ТТ и сега куневица. Опази не господи от посредствени люде.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Ами от Пръмовица, толкоз.

 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  И за кво ни е,тая математика!?
  Достатъчно е да моеш да броиш до десет,и да си прочел"Винету"!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Куневица и изтърсляците й продължават с погрома над образованието, учителите и учениците!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  " заради непрозрачни назначения"
  Няма управия и това е. Толкова години им набиват в тиквите и пак нищо не се променя. Затова и при комунизма хората смятаха за най-лошо, да ти умрат връзките.

 6. 6 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1554 Неутрално
 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 635 Гневно

  Всичко читаво в България явно трябва да бъде унищожено...

 8. 8 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Странно е това въстание срещу Сава Гроздев. Той има дългогодишен стаж при подготовката на олимпийци. Може би има нещо общо с 2003-та, когато на МОМ спечелихме първо място, а той беше ръководител на делегацията и се твърдеше, че бил подсказал задачите на нашите ученици.

 9. 9 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не само там са батаците на Кунева, назначенията на калинки в последните дни се увеличават!

 10. 10 Профил на Натанаил Великолепни
  Натанаил Великолепни
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Лигльовци... Проф. Сава Гроздев обикаля страната от 80-те години, за да преподава математика дори на провинциални ученици в почивните дни.

  За нас децата (1987-1989) беше истински културен шок и предизвикателство... Някой от нас избягаха, други останаха... Но това е човека подходящ за организация и оценка на математически олимпиади.

 11. 11 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Без да познавам материята, самият факт че СМГ застава зад математиците сам по себе си е достатъчен...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 12. 12 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пише си го в прав текст в писмото им защо, заради 2003:
  МОН реши отново persona non grata за МОМ (най-престижната форма за изява по математика на ученици)...

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "зам.-ректора на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев"

  Това е достатъчно.

 14. 14 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 548 Неутрално

  И ся Сава Гроздев по държавен прием или частна поръчка е член на комисията?

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Всъщност ето заради това интервю не го искат. Просто се е осмелил да каже нещо, което ние математиците предпочитаме да не казваме.


  ИНТЕРВЮ
  Проф. С. Гроздев: Заблуждават обществото, че имаме успешни математици
  17.06.20151559523

  Циганчетата биха били добри математици, те страшно бързо се справят с броене, но не продължават образованието си, не се развиват, констатира за Фрогнюз професорът по математика.

  интервю на Ана Кочева

  - Проф. Гроздев, отшумяха матурите и тази година и се оказа, че успехът на зрелостниците, а и на по-малките, е тръгнал още по-надолу. Причините за това се оказаха различни, но тук е мястото да попитам започна ли да увяхва митът за брилянтната българска математическа мисъл, проявяваща се още от ученическата скамейка, и удивляваща мало и голямо по целия свят?

  - Истината всъщност е, че напоследък обществото се заблуждава, че се постигат някакви успехи. Само че това не са успехите от преди 15-20 години. През 2003 г. България беше световен шампион на олимпиади по математика за средношколци до 20 г., което наистина е голямо събитие. Години наред бяхме в първата шестица, в първата тройка, били сме и втори, трети, четвърти, но през последните години България остана на 38-39 място. Разликата е голяма, нали?

  - Кой заблуждава обществото и с каква цел го прави?

  - Явно на някои хора, които отчитат дейност, им е приятно да въвеждат обществото в заблуда. Вижте, напоследък по медиите често излизат информации за това, че нашите математици пак са се върнали отнякъде с награди. Но откъде се връщат? Връщат се от азиатски държави, където се провеждат куп олимпиади за ученици в различни възрастови групи с цел да се мотивира младото поколение. Там в една олимпиада, която тече 3 дни, се правят примерно 3 състезания – едното индивидуално, в другото ги разделят на четворки, третото е групово. И във всяко едно такова състезание се раздават медали. Много малко деца се връщат от такива олимпиади, без да са спечелили награди. А върнат ли се тук, веднага ги дават по телевизията и се тръби: „Взехме медали, взехме медали”. Това е едното! Второто – кои хора имат възможност да участват? Хора с финансови възможности. Докато за една международна олимпиада или за балканската, да речем, която започва за по-малки ученици в Сърбия, има национална селекция, която се провежда цяла година. Хората се подбират, държавата ги изпраща, всичко е официално, плаща им се пътят и няма съмнение, че отиват най-добрите. Докато в другия случай - който си намери средства и който и да отиде, взима награда. Но талант не е равно на пари, което в последно време не е валидно, защото талантът започна да се отъждествява с парите. Не е правилно! Истината също се скрива, защото на тези олимпиади 50% от участниците получават награди, измерени в медали. Там един български ученик да вземе бронзов медал, не е равно на успех, това е задължение! Освен това, от 100 държави участнички, голяма част отиват, само за да се каже, че са участвали – като Кувейт, Пакистан. Нищо против тези държави, но те нямат някакви особени традиции, специално в обучението по математика и те участват заради принципа на участието. Пресметнете – това са 100 държави по 6-ма участници, значи 600 общо. Което значи, че българите трябва да са сред първите 300, за да вземат медал. И това не е никакъв успех…

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Политиците се нуждаят от някакви розови памуци за да могат да повдигат самочувствието и настроението на населението преди да го ограбят за пореден път. "Успехите" на нашите деца на МОМ са един такъв захарен памук. Имаше години, когато деляхме мегдан с Русия, Китай, САЩ и Виетнам, но от тогава мина много време.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 515 Любопитно

  ректора на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев за председател на няколко комисии. Математиците изтъкнаха, че той е без особен принос в науката (3 статии и 0 цитирания според Web of Science, 0 статии и 0 цитирания според Scopus) >>

  3 статии и е станал ректор? Във всяка нормална държава не би могъл да е повече от асистент.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  [quote#16:"tribiri"] "Успехите" на нашите деца на МОМ са един такъв захарен памук. Имаше години, когато деляхме мегдан с Русия, Китай, САЩ и Виетнам, но от тогава мина много време.[/quote]

  Не си прав!
  Всъщност успехите на нашите математици в световни състезания са много и сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#1:"olimpipanov"]Как пък един читав министър не се появи в това министерство, от години. [/quote]
  Щом НПО-тата са доволни от интелектуалното осакатяване на децата са на вид безобидни образователни практики, значи министрите са все читави ...въпрос на гледна точка!
  Иначе Кунева без да прави пакости и будка за вестници не може да управлява това е повече от ясно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мамка му, написах дълъг пост, и ми се изтри погрешка. Накратко:
  1. Приносът на Савата към матемтическите олимпиади е огромен и безспорен. Само че не е само положителен.
  2. Подготовката на олимпийците сега няма нищо общо с нивото преди 10 години и повече. Обаче хъсът за успех на Савата му изяде главата.
  3. Савата е прав, има само една международна математи²еска олимпиада, другите са местни състезанийца.
  4. Научната работа няма нищо общо с математическите олимпиади и е некоректно да се излага като аргумент. Половината от подписалите писмото също нямат много (или никакви публикации),

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 300 Неутрално

  В статията е спестен факта, че Сава Гроздев е успял да се компрометира на високо ниво в международната математическа общност заради опит за измама и не искат и да чуят за него.

 23. 23 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 233 Неутрално
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#20] от "Недев":

  Живко ти ли си бре!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":

  Защо не вземеш да погледнеш класирането по нации!? Срам ме е да ти давам линк.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 233 Неутрално
 27. 27 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз пък давам линк, не ме е срам:
  https://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=BGR
  Вижда се, след 2005-та не е като преди това.

 28. 28 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Пак излагация!
  Кунева, недей да пречиш поне!

 29. 29 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#18:"Храбър"]Не си прав!
  Всъщност успехите на нашите математици в световни състезания са много и сега.[/quote]
  Глупости на търкалета! Абсолютно прав е бирите тоя път! Като кажат по телевизията, че нашите взели медали, не казват че 30 до 40% от участниците са взели, а всички си мислят че е като в спорта - златото означава най-добър! Савата явно бърка в джигера на СМГ и им пречи да изпращат само техни ученици да представляват България. Както един от съформуците писа, Сава е един от хората (заедно с Кирил Банков и неколцина други), допринесли най-много за развитието на математиката сред средношколците и едва ли има някой, който да е по-голям експерт от него в организирането и провеждането на олимпиади.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В периода 1999 2003 та Емил Колев спечели 2 пети, 2 четвърти и 1 първо отборно място. Скед тива го смениха и отборът ни стигна до 38, 37 мо място. От две години пак води отборажни и мръднсхме леко напред на 29 то миналата и на 19 то тази година.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Е точно първото място 2003-та изяде главата на Савата. В олимпийската общност е публична тайна как стана.
  Но Бойваленков изобщо не е на нивото на ръководителите от едно време, визирам Савата, Олег, Иван Тонов, Любо Давидов, Кирчо Банков. Върху другите нямам поглед

 32. 32 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Конфликтът е повече политически, отколкото за кадърност. Едно време от министерството бяха залепили за отбора Николай Райков, по прякор Глупи. Той знаеше общо половин език (вкл. български) и не вършеше никаква работа. Савата може да върши, но е в конфликт с всички.

 33. 33 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#17:"Преспанец"]3 статии и е станал ректор? Във всяка нормална държава не би могъл да е повече от асистент. [/quote]
  Това е резултата на египтолога - олигофрен, който беше министър преди няколко години

 34. 34 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  И Бойваленков, и Гроздев ги познавам лично, от времето когато бях гимназист и присъствах на техни лекции по подготовка за олимпиадата по математика. Явно нещо са се изпокарали. Да не се лъжем: подготовката за международната по математика е в ръцете на едно кланче от софийски професори. Те не искат прозрачни назначения, а свои назначения. Това че сега са отлъчили Гроздев не значи, че той е некомпетентен.

 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Гледам, че разни лумпени са ти цъкнали минуси. Те сигурно си внушават, че щом Гроздев е назначен от МОН, то неговите нови врагове, довчерашни колеги, са някакви борци за свобода. Смешници! Цялата статията е толкова едностранчиво и манипулативно написана, че няма накъде! И това го разбирам, защото познавам добре кръговете, за които се говори.

  А колко други манипулативни статии ми минават под очите, без да усетя, че съм лъган... тъжно...

 36. 36 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  С риск да ядосам много хора, ще кажа, че:
  1. Колко статии си публикувал няма нищо общо с това дали си добър преподавател.
  2. Все по-малко виждам смисъла от напъните на толкова хора да подготвят ученици за световни олимпиади, при положение, че сигурно 90% от успелите на такива олимпиади заминават да учат в най-престижните университети на запад, и не се връщат повече да живеят и работят в България. При такова положение, не е ли по-добре всички тези усилия да се вложат в повишаване на средното ниво на учениците?

 37. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До #kkozarev:

  Повишаването на средното ниво е предпоставка за високи постижения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 38. 38 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#28] от "antikvarno":

  Напълно съм съгласен. Време й е да си ходи! Достаъчно поразии направи вече.

 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#36] от "kkozarev":

  Ако се титулуваш "професор" публикациите имат значение. Може да не са много на брой, щото има и такива пишман-професори с безумия от над 500бройки из кварталните вестници, но поне с някакво значение трябва да са.

 40. 40 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Често пъти в ситуации "много срещу един" правото не може да се реши с мнозинство. В случая, обаче, даскалите от СМГ са достатъчни да наклонят везните. Тези хора са с мисия, обучават децата (ни) от много време. Ще се отнася до Сава Гроздев .. е, още ли не е станал член на БАН по педагогически науки, та го представяте като заместник на бай Григорий Вазов?

 41. 41 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  До коментар [#4] от "Софи": Според мен не е виновна Кунева, трябва да играе голяма метла в това министерство!

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Браво на математиците

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1546 Любопитно

  Както заяви СЪВЕТНИКЪТ на Кунева и виден гербераст, математикът Асен Александров - Образованието Е БИЗНЕС!
  Не мисля да коментирам повече. А са намесени и интереси от политико-корпоративен характер. Плюс проблематиката на криптографските необходимости за държавата...
  Мисля обаче че проблемът има и по широко измерение.
  ЗАВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА ВЪРХУ УМОВЕТЕ на ПОКОЛЕНИЕТО!
  И УПРАВЛЯВАНЕТО!
  Тихо и кротко ТЕЧЕ ПРОЦЕС по МАСОВО НАСТАНЯВАНЕ на подходящите лица в новите ОБществени Съвети в училищата. МАСОВО!
  Все лица от антуража на ГЕРБ и ДПС!/ужким родители-общественици, независими!/ Овладява се ВЛАСТТА върху целия процес. По ярко изразени политически причини!
  Когато си придобил власт върху ежедневието на децата, родителите автоматично се подчиняват. Което е и целта!
  Та така.
  Един и съща процес, с много измерения и лица...
  !

 44. 44 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тоя Гроздев ми стана много противен на едно събитие и заради възпитение не си изяде шамарите. В пълна противоположност на интелигентния и точен човек - проф. Бойваленков. Още повече, че Куневица до сега нищо читаво не е прозивела и нямам основания да си променям мнението в този случай.
  Нямам намерение да коментирам в подробности смешното интервю на Савата за жълта медия - вярвам на личното си впечатление, а не на теории на конспирациите от потребители с нисък рейтинг, пишещи във форума.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  МОЧА Всекиму киламетра

  О, Мат бойци и Олимпийци,
  Поклон!

  пп
  Онези са самоубийци

  "Математици бойкотираха просветното министерство
  за ученическите олимпиади"

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  МОЧА да им таковате Ленина

  Да, ако под математик се разбира бакалин.

  До коментар [#43] от "AzDebil":

  Както заяви СЪВЕТНИКЪТ на Кунева и виден гербераст, математикът Асен Александров - Образованието Е БИЗНЕС!

 47. 47 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ха, явно тлеещият супервулкан в СМБ е изригнал!
  Не очаквах да се стигне до такава публичност, явно и за двете страни е станало нетърпимо. Проф. Бойваленков не познавам, но със Савата бяхме състуденти и той си беше конфликтен още от студентската скамейка. Казвам го в добрия смисъл! Още си спомням как изправи на нокти комисията по разпределението накрая като завършвахме пети курс.
  Да, младите сега не знаят какво беше това - разпределението де - накрая преди дипломирането имаше комисия, която посочваше на всеки абсолвент къде отива да работи "по разпределение". И най-често просто нямаше избор на практика - отиваше се там, където ти посочат.
  А Савата категорично отказа да отиде на работа в провинцията... И с ината си успя да ги накара да му намерят място в София!
  Та не се учудвам, че
  [quote#32:"Недев"]е в конфликт с всички. [/quote]Що се отнася до статията, която коментираме съм съгласен в много голяма степен с мненията на съфорумците Недев и lechevalier, като си струва да се вземе под вниманмие и поста на AzDebil.

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "olimpipanov": Как пък един читав министър не се появи в това министерство, от години.
  ====================================

  То да беше така само в това министерство ....

 49. 49 Профил на t108
  t108
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Международната олимпиада по математика (МОМ) е най-голямото и най-престижното математическо състезание за ученици в света.
  Ако вземеш златен медал от такова състезание не кандидатстваш в университети, а общо взето университетите кандидатстват за теб и ти предлагат стипендии да учиш при тях. Говорим за университети като Харвард, МИТ, Принстън, Оксфорд и т.н.

  Най-големите успехи на българския национален отбор на МОМ са под ръководството на проф. Сава Гроздев, а най-големият успех е през 2003 когато ръководения от него отбор на България се класира на 1-во място (всички 6 участника в отбора се връщат със златни медали)

  проф. Сава Гроздев ръководи българският национален отбор на МОМ от 1998 до 2003 за този педиод отборът се класира веднъж на 2-ро място, два пъти на 4-то, два пъти на 5-то и веднъж на 1-во. Това са най-силните години на България в историята на МОМ, а страната участва в това състезание от 1959.

  Тук можете да видите българското представяне на това състезание www. imo-official.org/ country_team_r.aspx?code= BGR

  Ето тук има още малко информация за този човек: https:// en.wikipedia.org /wiki/ Sava_Grozdev

  Относно публикациите му, мисля че някой се опитва да манипулира. Доста повече са от това което е посочено, но повечето му публикации са в областта на педагогиката и подготовката на ученици за състезания. Научните му статии са доста по-малко и тези които протестират основно за това се хващат. Тънкия момент е там, че повечето хора не разбират и гледат бройка и така лесно се хващат на манипулацията.

  Реално, човекът който подготвя националния отбор по математика на първо място трябва да е брилянтен педагог, а след това да се е проявявал с научни постижения в математиката. За сравнение ръководителят на китайскияр национален отбор има по-малко научни статии от посочената бройка за проф. Сава Гроздев, но това не пречи на китайците да са абонирани всяка година в челната тройка.

  След като Сава Гроздев се оттегля от подготовката на националния отбор по математика резултатите тръгват стремглаво надолу: разбирайте за последните 10 години най-доброто представяне на България е 14-то място, а иначе за последните години типично България се класира между 30-40-то място. Ако за някой това не е криза, явно имаме различия в разбирането на основни понятия.

  проф. Гроздев изобщо не е идеален, през годините си спечели доста неприятели. В годините когато ръководеше отбора често е влизал в конфликти със свои колеги, а в доста от случаите той самият не е бил прав. Като характер определено неговият не е от лесните. Но ако говорим за способностите му да подготвя математици за международни състезания може да се каже само едно: той е брутално добър и съм сигурен че еквивалентите му в други страни определено няма да са във възторг ако трябва да се конурират с него.

  Все пак ще е наудобно да обясните в САЩ или Китай как така сте похарчили стотици хиляди долари за подготовка на отбора, подбирали сте 6 човека измежду десетки милиони ученици и накрая някакъв отбор от източна европа постига по-добри резултати от вас с 5-10% от бюджета ви и подбира отбора си измежду 5-10 хиляди ученици.

  Дали Сава Гроздев може да повтори успехите си от преди 12-13 години, е отделен въпрос. За разлика от преди сега има доста повече неприятели, доста от които са спечелени не без основание.

  Ако някой се чуди защо такъв човек преподава в училище със съмнителна репутация... ами за добро или за лошо математиците в България са доста сплотен колектив, ако не те харесат е трудно да останеш в институции които са приети за реномирани, а като всеки човек и той има нужда от доход, за да живее.

  За съжаление като цяло България няма много таланти, а тези които ги има лесно ги губи. На фона на всичко това да си пречим защото имаме различиа и не се харесваме е меко казано инфантилно.

  Източник: златен медалист от МОМ

 50. 50 Профил на maimuna1
  maimuna1
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Проф. Гроздев има тежък характер, но да не би на Стоичков да е лек. За успехите е необходим характер. А най-големите успехи в олимпийската математика на България са при него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK