Български образователни институции препоръчват Монтесори педагогиката

На събитието беше направена демонстрация на практическа работа с Монтесори материали и беше представена книгата "Как да отгледате удивително дете. Методът Монтесори" на Тим Селдин, председател на американската фондация "Монтесори", на издателство "Книгомания".

© Надежда Чипева, Капитал

На събитието беше направена демонстрация на практическа работа с Монтесори материали и беше представена книгата "Как да отгледате удивително дете. Методът Монтесори" на Тим Селдин, председател на американската фондация "Монтесори", на издателство "Книгомания".Помагайте на децата си да станат господарите на 21 век!"


Това призова Барбара Айзъкс, директор на Международния Монтесори обучителен център във Великобритания, по време на конференцията "Европейски практики в подкрепа на ранното детско развитие: Монтесори педагогика", организирана от факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


На събитието присъстваха повече от сто представители на българските учебни заведения и институции, които препоръчаха Монтесори педагогиката за иновативните детски градини и училища в България, съобщиха от факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет. От тази година във факултета е включена следдипломната квалификация "Монтесори философия в съвременното общество", предстои въвеждане на магистърска програма за Монтесори.
Регионалното управление по образованието в София ще подкрепи въвеждането на Монтесори педагогиката като иновативна форма на образование в детските градини и училищата, заяви по-рано тази седмица началникът му Ваня Кастрева, а на форума председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова призова към "мащабна реформа в българската образователна система, част от която е и педагогиката на ранното детство".


С помощта на педагогическия факултет на СУ и Монтесори експертния съвет към него ще започне проект с една от столичните общини за пилотен Монтесори клас и група в общинско училище и детска градина, беше обявено на форума. Практическата работа по време на следдипломната квалификация ще позволи на студентите и преподавателите да обединят усилия, за да адаптират Монтесори практиките към българските образователни стандарти.


Монтесори е метод за възпитание още от най-ранна детска възраст, основан на практическите наблюдения и на научните открития на италианския лекар и възпитател д-р Мария Монтесори. Главното в нейната философия е "детето - по природа умно и талантливо, чиято уникалност е особено важно да се зачита".


В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит и самостоятелно изучава света. Педагогът само го наблюдава и създава среда, в която то да може да се развива и разкрие своя потенциал.


Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето. То само изгражда своето собствено "аз", самостоятелно решава в кой етап от живота си кой "прозорец" за познания да отвори и да направи възможно възприемането на определени умения и знания. Девизът на педагогиката на Монтесори е: "Помогни ми да се справя сам!".


В България методът на Монтесори педагогиката се прилага единствено в частните детски градини, а наскоро зам.-кметът на Пловдив с ресор образование Стефан Стоянов обяви пред "Детски Дневник, че от 2017 година в детските градини на общината се въвежда този подход.


Българската Монтесори детска градина "Къща на децата" (Casa dei Bambini) - ще бъде акредитирана от Международната асоциация на Монтесори детските градини и училища по света – правейки я 18-тото акредитирано детско учебно заведение извън Великобритания от общо 172 в цял свят. Общият брой Монтесори детски градини и училища по света са 22 000. В момента в България има над 30 Монтесори учебни заведения, в които се обучават около 1000 деца.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето."
  Внукът ми, ако го оставим сам да избира с какво да се занимава, цял ден ще виси на копютъра и ще играе, вместо да учи. Такива са повечето деца днес. Трябва да има някакъв среден подход към образованието, нито много либерален, нито много закостенял, но това е трудно да се постигне.

 2. 2 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Колко аниматори и преподаватели в България са обучени да преподават по Монтесори?
  Ако се въведе този метод при недостатъчно кадри ще се компрометира системата и ефекта ще точно никакъв!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 3. 3 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да не забравяме все пак, че методите на Монтесори са разработи за деца с ментални ограничения, затруднения с обучението и т.н.

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  "детски градини и училища в България

  Тук е заровено кучето,от градината до завършване на училище трябва да се учи само по този метод иначе става мазало

  Айде сега кажете къде се учи начално,основно и средно по Монтесори в БГ

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето."

  Съчетайте този метод с дългогодишните традиции и опит на родното образование

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  [quote#1:"proza"]Внукът ми, ако го оставим сам да избира с какво да се занимава, цял ден ще виси на копютъра и ще играе, вместо да учи[/quote]

  Убеден ли си? Силно се съмнявам. Твоята роля обаче е да му обясниш внимателно ползите и негативите от неговия избор.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Най-важното нещо за едно дете, е да не се бие. Всичко друго са подробности. Но в България много обичаме да бием децата си. А това води до безброй много проблеми в зряла възраст.

  Every cradle is a grave.
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Методът Монтесори е бутиков подход който може да има частично приложение. В по-големи мащаби е възможен в комбинация със семейно/домашно обучение в по-горните класове. Това се осъществява при възможност за онлайн класове по математика и естествени науки в комбинация със седмищни срещи на групи от подобни деца и родители. С други думи и Монтесори изисква своята инфраструктура и култура. Привлекателно е за хора с либерални разбирания които искат да избегнат държавните училища и негативите в тях, особено тези от социален характер - наркотици, секс и други подобни моменти.

 9. 9 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Хубаво е, че и българското образование се отваря за нещо различно. Жалко само, че разработената от проф. Лозанов сугестопедия не намира широк прием в училищата. А това е най-голямото постижение на българската педагогика.

 10. 10 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 919 Неутрално

  А защо не българската система Сугестопедия?

 11. 11 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  hqx04506254

  Обясни моля как се реализира тази методика на практика и до каква степен сугестопедия, с първо име сугестология(незнайно защо го смениха) е по-ефективна от стандартното учене. От това, което аз знам(не е личен опит) покрай нароилите се курсове по езици всичко се свежда до това средата да е възможно най-приятелска, пеят се песни......Това може и да е от полза, но не виждам да помага кой знае колко.

  Конкретно по темата-за съжаление едно дете рядко знае какво в действителност иска и му е интересно. В Азия, където всъщност най-вече се развиват инжинерните науки, начинът е съвсем друг, здраво учене до откат, така се ражда мита за умните азиатци.

 12. 12 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  всичко за тоя метод се казва с факта, че самата Монтесори се е отказала от децата си, "за да се отдаде на работата си" ... разбира се, винаги ще има слабоумни, готови да дадат парите си и по-важно - децата си - на поредната банда мошеници

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 13. 13 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Едно време придобивахме собствен опит, научавахме какво е приятелство и предателство, развивахме се и физически на улицата с компаниите в квартала. Аз специално имах чудесно детство и по Монтесори, както чета първите обяснения за тази методика.
  Звучи добре, но освен преподаватели, ще трябва и родители да се обучават в изкуството да уважават детето си като личност и да го направляват и подпомагат в личния му избор за изявяване на талантите му.
  Основна роля би имало семейството, не само училището.
  А как това ще навлезе у нас, където нито децата, нито родителите са свикнали с подобно отношения, децата са , понякога, толкова агресивни, а родителите са толкова амбициозни....

 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 913 Весело

  Предполагам повечето родители имаме едни и същи проблеми, но, възпитанието е прерогатив на родителите, а не на учителите.

  Моята деветгодишна дъщеря направо ме поболява, като започне да прави всичко на инат.
  Не си позволяме нито аз нито съпругата да я удряме, защото веднъж си позволих и после направо ме разби, като ми каза, че тя не би ме ударила защото ме обича.
  Цяла нощ не спах и се въртях като шугав. Деветгодишно дете ме пребори.

  В училище е отличничка, ходи на частни уроци, а на олимпиади, за да имам реална представа дали знае детето. Всичко е шест.
  И понеже със съпругата даваме всичко и веднага, тя остава с впечатлението, че това не е награда, а това си е по условие. Като не й купим нещо го приема за наказание.
  Като я накажа за лошо поведение, ми казва, че понеже вече съм я наказал ще прави каквото си иска.
  Положението почти става неуправляемо, но скоро и казах, че няма да си празнува рожденния ден.
  На другия ден, нашата е мила, добра, отново е получила шестици и помага да слагаме масата за вечеря, след което пита невинно: Сега ще отмените ли наказанието ?
  Тогава ми светна и й казах: Скъпа, наказанието ще ти бъде отменено, ако си така мила и добра до идването на рожденния ти ден.
  Божеее празник настана вкъщи.
  Сега отново си имам дъщеря-слънце, но ...
  Та днес децата са много напрднали и възпитанието не е шега работа.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#11] от "anton83": Прочетете книгата на проф. Лозанов "Сугестопедия-десугестивно обучение", има я в нета. Преди време гледах филм за това как са обучавали първокласници да четат в края на седемдесетте-в пъти по-бързо от конвенционалната методология. Доколкото зная, сугестопедията може да се прилага за изучаване на всякакви предмети, а и чувам, че има частни училища, в които сега се използва.

 16. 16 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Знам за книгата, знам и за професора от години. Имаше и институт по сугестоЛОГИЯ, (както всъщност е българското название на термина въведен от самия Лозанов) останал от комунизма, който същестувуваше до не отдавна. Нямам обаче времето и желанието да чета теоритичните постановки, за това питам хората, които явно са чели и знаят, в какво се състои методиката на практика и има ли разлика с това, което споделих. Защото това, което описах, че се прилага в момента, може и да улесни ученето, но не и до постигане на 100 думи на ден, камо ли, 1000, каквито експерименти е правил професора.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#15] от "hqx04506254":

  Сугестопедията е псевдо наука, а Лозанов е невероятен некадърник. Както и всички с тая фамилия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Защо изобщо ще наказваш дете? То теб наказва ли те?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "Български образователни институции препоръчват Монтесори педагогиката."
  Това тук е невъзможно!

 20. 20 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#4] от "mititu":

  Методът е подходящ за детски градини и начално образование. В основното и средно образование не е особено удачен. Представете си един 7-мокласник или 10-токласник да бъде оставен да прави каквото си иска, да съзерцава и открива света, пък учителят само да му създава среда и да го наблюдава. И хоп- в края на годината матууууриииии!

 21. 21 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Методът Монтесори изключва всякакви обяснения за ползи и неползи. Просто детето се оставя само да прави каквото си иска, когато си иска.

 22. 22 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#20] от "el__paco":

  До тази възраст трябва да е изградил интереси и да се развива в само тази насока.Колкото до матурите те нямат нищо общо с индивидуалното развитие по интереси на субекта

  За това казвам че няма как да стане при положение че има един ред от който не трябва да се отклоняваш от системата към момента,ако го направиш си лаут

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 23. 23 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#22] от "mititu":

  Изключително объркан пост!
  Питате в колко училища(начални, основни и средни) има въведен такъв метод. Отговарям ви, че този метод е неподходящ за основно и средно образование, защото там приоритет не е заниманието по интереси. Приоритет е придобиването на определен набор от знания. Това няма как да стане със съзерцаване и игра.
  Дадох пример с матурите, за да е ясно, че Монтесори е в разрез с образователната стратегия в Бг.
  [quote#4:"mititu"]Айде сега кажете къде се учи начално,основно и средно по Монтесори в БГ [/quote]

  Учениците в горните класове нямат нужда от Монтесори при извънкласните си занимания. Те имат свои интереси и могат да бъдат подпомогнати от родителите си(и така е редно) при записване и посещаване на определени школи, клубове, спортни зали и пр., където с тях да се занимава специалист в тази област.
  Пример- детска градина- по Монтесори учителят създава среда на дете, които иска да играе с автомобили или корабчета, детски играчки.
  Десетокласник- Монтесори вече не върви. Десетокласникът или ще се занимава с корабо-/автомобиломоделизъм, което е абсурд да се случи във всяко едно училище, или ще посещава яхтклубове, автомобилни сервизи и пр. Това е 1 прост пример, който посочих на прима виста.

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Мился, че няма универсална методика за всяко дете. Някои могат да бъдат възпитавани и образовани по-либерално. Но други изискват по-строги мантинели - има си природни дадености на всеки човек и специфики на всеки характер. В Чехия Монтесори образоованието е за малко деца. Но и в страни, където е по-достъпно, не съм чувал да е изместило останалите начини - просто е станало едно от многото.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#23] от "el__paco":


  Ок Монтесори е обучение според интересите на детето в различните фази на развитието му и учителя и родителя трябва да го стимулират в избраната от него сфера

  Сега се замисли до кога се дава основата и се надгражда личността


  Колкото до БГ това ти казвам,но явно съм го описал по сложно казвам го просто като за определени хора.

  Монтесори е до завършване на най-високата степен на образование и изграждане на личност със строго определен интерес избран от него самия

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 26. 26 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#21] от "el__paco":
  До коментар [#23] от "el__paco":
  ++++++

 27. 27 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#25] от "mititu":

  Нищо сложно не си написал, че и чак пък за "определени" хора, в стремежа си да ме уязвиш.
  Смесваш нещата. Затова ще го напиша простичко-
  Монтесори е за деца, не е за лица.
  Както искаш го разбирай.

 28. 28 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#26] от "objektivist96":

  Благодаря!

 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "hqx04506254":

  Ако това наричаш постижение направо да вземем да ги хипнотизираме децата в училище, а?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 30. 30 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Монтесори не значи детето да прави абс. каквото си иска- имат си едни подносчета с дървени кубчета и други неща и с тях се занимават, при това с доста строги правила.

  Но друго е тревожно- тоя почин всяко дете да е лидер и господар. Всяко да е супер находчиво и интелигентно. Ама забравяме, че постиженията са по-големи, когато са в общество- иначе в хаос и джунгла колкото и да си находчив, може да стигнеш само до ниво "оцеляване". А в общество дори със средна ръка интелект може да закараш хора на Луната.

  Проблемът е, че когато всяка амбициозна БГ-Мама почне да си бута детето за лидер, става- много вожд, малко индианец...

 31. 31 Профил на Mincho Krasimirov Hadzhiev
  Mincho Krasimirov Hadzhiev
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Напишете в гугъл "1001 лева награда" и ще откриете много добри решения и начин как да се подобри образованието в България. Иначе е лесно само да се критикува и да се приказват общи и популистки приказки.

 32. 32 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хаиде да не се лъжеме. Не може методът да казва, че не се дават тестове, за да не се стресират децата и някакви лелки от инспекторати, които се занимават основно с тестове, платени състезания и матури, входящи и изходящи нива и т.н. и малтретират всички с оценяването си, да твърдят, че са го разбрали.
  Иновативни с метод отпреди 100 години.
  Глупости.

 33. 33 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Дадох пример с матурите, за да е ясно, че Монтесори е в разрез с образователната стратегия в Бг. :

  Тези които гониха от системата всички които им го казваха, вместо да бъдат уволнени, ще иновират. Това е нонсенс.

  Какво казва методът за притурките в 5 и 7 клас от тази година и преподаване на две учебни години в една?
  Това иновативно ли е?
  Това мащабна реформа в образованието ли е?

  И пръст да им покажеш, ще рекат "иновация"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK