Магазин за фенове, нов филм от фолклорната анимация "Златната ябълка" и книга по него
Нов късометражен филм по анимационния сериал по български митове и легенди "Златната ябълка", тематичен магазин за феновете, книга по филма, блестящо представяне на Cartoon Forum във Франция и нови плановете и перспективите пред проекта. Това обяви неговият създател и арт директор Димитър Петров от студио "Змей" миналата седмица.


Късометражният филм "Легенда за първия кукер" показва част от предисторията на фентъзи сериала. Премиерата му на живо във фейсбук страницата на сериала пожъна огромен интерес, а в първите няколко часа след нея филмът е достигнал до над 160 000 души и е споделен близо 1300 пъти.


Сценарият е адаптация на няколко легенди, свързани с образа на чумата и победата на хората над нея, както и с елементи от ковашкия фолклор. В продължение на пет месеца по филма работят 28 аниматори от България, Италия, Ирландия, Германия, Кипър и САЩ.


Музиката към филма е на младия български композитор Георги Стрезов, а в записването ѝ участва оркестър от над 40 души. За първи път при такъв запис се комбинират класически филмов оркестър, класически хор, народен хор, народни инструменти и японски тайко барабан. За основа на текста на самодивската песен е използвана народна песен от Бургаския регион, предоставена от консултанта на проекта доц. д-р Вихра Баева.


Магазин за фенове, нов филм от фолклорната анимация "Златната ябълка" и книга по него

© Студио


Филмът съществува благодарение на даренията на над 1100 души от България и чужбина. Кампанията по набиране на средства за късия филм в платформата Kickstarter събра 230% от първоначално зададената финансова цел. Това позволи на екипа да се посвети изцяло на проекта.


"Студио Змей" съобщи и че отваря тематичен онлайн магазин, който ще зарадва феновете с различни артикули, свързани със "Златната ябълка" – тениски, постери, чаши, фигурки с героите и др. Всички средства от продажбите в магазина ще бъдат използвани за реализирането на сериала.


Другата хубава новина е предстоящата премиера на книга по филма "Легенда за първия Кукер", която излиза под марката на издателство "Егмонт". С представянето ѝ на 11. декември, студиото и издателството планират да пуснат в продажба поредица от книги, свързани с вселената на "Златната ябълка", насочени най-вече към детската аудитория. Книгата може да се поръча от сайта на сериала.


Магазин за фенове, нов филм от фолклорната анимация "Златната ябълка" и книга по него

© Студио


Наскоро проектът "Златната ябълка" беше избран да участва в един от най-големите медийни пазари за анимация в Европа – Cartoon Forum, който се проведе в Тулуза, Франция. Пред над 110 представители на световната анимационна индустрия екипът на серилана е показал работна версия на "Легенда за първия кукер" и е получил покани за преговори с няколко от най-големите френски продуцентски компании, от световни телевизии, от един от най-големите канали за анимация в света, както и от един от най-успешните сайтове за дигитално разпространение, похвалиха се от студио "Змей".


Те планират още една кампания за групово набиране на средства през 2017 г. Целта е проектът да продължава дейността си и да разраства екипа си, докато текат международните преговори за дистрибуция и ко-продуцентство. Ще търсят и институционалната подкрепа, която да легитимира студиото, проекта и България пред чуждестранните продуценти като добра бизнес среда за създаване на анимация.


Ако всички начинания на екипа, свързани със "Златната ябълка", бъдат успешни, "Студио Змей" ще започне работата по целия първи сезон след средата на следващата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK