За родители: Какво е Общественият съвет, защо и как да се включите

За родители: Какво е Общественият съвет, защо и как да се включите

© Цветелина БелутоваСпоред новия Закон за предучилищно и училищно образование предстои сформирането на обществен съвет във всяко училище и детска градина. Целта му е да осъществява граждански и родителски контрол и правомощията му са по-големи от тези на училищното настоятелство.


За да отговори на многото възникнали въпроси и неясноти за правомощията на обществения съвет, Национална мрежа за децата подготви кратко ръководство за родители. Целта на обединението на 137 организации, които работят за и с деца, е да мотивира родителите да бъдат активни, тъй като решенията на много от проблемите в училище могат да дойдат със съвместни усилия. Според организацията не бива да се чака само учителите и директорите да променят системата, това няма как да стане без участието на всички.


1. Какво е Общественият съвет?
По силата на приетия Закон за предучилищното и училищното образование, до края на 2016 г. във всяко училище или детска градина трябва да се създаде Обществен съвет. Участието е напълно доброволно и за него не се получава заплащане. В зависимост от броя ученици в учебното заведение, в него може да има 5, 7 или 9 участници. Това са: поне един представител на финансиращия орган (представител на общината или министерство, в зависимост от формата на финансиране на всяко училище), поне трима родители на ученици, които се обучават в съответното училище, видни представители на местната общност (професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи и др.) или бивши възпитаници на училището.


Предвиждат се и т. нар. "резервни членове". Общественият съвет на училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация, следва да включва и представител на работодателите. В съвета не могат да участват лица, които имат финансови отношения с училището, т.е. персонала на училището, външни доставчици на продукти или услуги. Същото важи и за членове на Настоятелство на училището или детската градина.


2. Каква е неговата роля?


Общественият съвет към училището или детската градина трябва да се среща поне четири пъти годишно, като неговите основни дейности и задачи са да:


• Приеме Стратегията за развитие на детската градина или училището;
• Участва в работата на педагогическия съвет;
• Предлага политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес;
• Дава становище за разпределението на училищния Бюджет;
• Съгласува училищния Учебен план;
• Участва в комисиите, които оценяват дейността на директорите;
• Сигнализира компетентните органи, когато при осъществяване на дейността си констатира нарушения на нормативните актове;
• Участва в създаването и приемането на Етичния кодекс на училищната общност;
• Участва с представители в провеждането на конкурса за нов директор на училището;
• Други.


3. Защо да участвам?


От посоченото по-горе става известно, че Общественият съвет има не само контролна, но и целеполагаща функция. Чрез участието си в него ще се запознаете и ще имате влияние върху най-важните за едно училище или детска градина инструменти – неговата Стратегия за развитие, Бюджет и Учебен план. Не на последно място, Законът за училищното и предучилищното образование дава по-големи правомощия на Обществения съвет в сравнение с Училищното настоятелство и му гарантира възможността да предлага дейности и/или политики за подобряването на образователния процес и на училищния живот като цяло. Така участвайки в него, директно можем да допринесем за подобряването на идентифицирани от родителите или местната общност недостатъци в работата на детската градина или училището като достъп на родителите до учебното заведение, начин на комуникация между тях и педагогическите специалисти, храната, тоалетните в училище, идеи за включване на родителите и много други.


4. Как мога да се включа?


Работата, включително и процедурата по включване в обществения съвет са регламентирани с Правилник. В него е посочено, че за създаването на Съвета се информират всички родители от съответните класни ръководители, като те биват поканени на среща по паралелки (това може да бъде обичайната родителска среща или извънредна такава). От всеки клас се избират двама родители, които участват в Общо събрание на родителите за избор на финалните представители за училището, включително и на резервните такива. Предвидени са мандати с продължителност 3 години. Минималният брой участващи родители е 3-ма, максимален не се посочва, но Съветът не бива да надвишава общо 9 участници.


Ако все още не сте получили подобна покана или въпросът не е бил обсъждан на последната родителска среща, можете да се свържете с класния ръководител или директора, за да се информирате за процедурата за създаване на Обществен съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Включих се.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "Като неговите основни дейности и задачи са"

  Липсва текст за дежурните дарения, които често се изпросват от родителите.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 387 Гневно

  Общественият съвет е недоносеното дете-идиотче на министър-лаик - идеята е лаици да контролират работата на професионалисти, а същите тези професионалисти ще трябва да минават психо-тестове ежегодно. Има ли място, където Ку-ку-нева да е била и да не са останали кафеви дири!?

 4. 4 Профил на Lyubomir Hristov
  Lyubomir Hristov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "Димитър":

  Не Ку-ку-нева е написала този закон, в който е регламентирано създаването на ОС. Тя го прилага като министър. Отправете аргументираното си несъгласие към друг адрес...

 5. 5 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Като учител мога да кажа , че обществения съвет ще е много полезен АКО се сформира както трябва, т.е. ако се спази закона за формирането му.
  В моето училище директора си избра обществения съвет....

 6. 6 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#4] от "lubos":

  С други думи, от нея нищо не зависи?

 7. 7 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#5] от "borismt":

  Което допълнително опорочава идеята и в случая дава в ръцете на човек с обичайно спорен педагогически капацитет още един иструмент за натиск над учителите. Дано поне сте случили на директор, но ако трябва да съдя от едно действие, бих казал по-скоро не.

 8. 8 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Бог да пази учителите!
  Друг няма кой.

 9. 9 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това е паразитна структира с тези задачи.
  Инструмент за натиски върху учители и неудобни деца и родители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK