Ученическите екскурзии - през деня и след договор с туроператор

Ученическите екскурзии - през деня и след договор с туроператор

© Георги КожухаровОрганизираните от детските градини и училищата екскурзии ще се провеждат на база на сключен договор между директора на учебното заведение и даден туроператор и при уведомление на районното управление по образованието. Това предвижда проектонаредба за детските и ученическите туристически пътувания на обща цена, за която депутатите от образователната комисия в парламента бяха информирани днес.


Проектът е разработен от две министерства - на образованието и на туризма, а според зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева трябва да бъде приет от правителството в оставка следващата седмица.


Пътуванията, както и досега, ще се извършват в светлата част на деня. Настаняването ще бъде само в категоризирани обекти, а храненето - само в обекти, регистрирани по закона за храните.
На всеки 5 до 7 екскурзианти на предучилищна възраст трябва да има един възрастен. Един възрастен придружител се изисква на всеки 10-15 ученици от 1 до 12 клас.


Наредбата предвижда още провеждането на детски лагери в страната да се извършва в туристически обекти, разположени в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики.


За лагерите по морското крайбрежие трябва да бъде осигурен обезопасен достъп от базата до плажа. Ползването на открити водни площи от подрастващите се разрешава само ако има спасители.


От 15 септември ходенето на музеи, културни прояви и еднодневни екскурзии в същото населено място трябва да става с една и съща декларация от родителите, припомниха от просветното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK