Етнографският музей ще научи децата как да си направят сурвачка и коледен обреден хляб

Етнографският музей ще научи децата как да си направят сурвачка и коледен обреден хляб

© Етнографски музейНа 16 и 17 декември в Националния етнографски музей ще се проведат традиционните Коледни ателиета. Тази година събитието, сред медийните партньори на което е "Детски Дневник", е част от фондонабиращата кампания "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" за създаване на постоянен модерен Образователен център в музея.


В ателиетата децата ще разучават коледарски песни и ще майсторят обредни коледни хлябове, сурвачки, коледни картички и украса. В петък възможност за участие ще имат групи от училища и детски градини, а в събота - семействата. А изработените сурвачка, коледна картичка или играчка, коледен обреден хляб, както и текст на научена в музея коледарска песен всяко дете ще може да отнесе вкъщи.


Програмата ще бъде еднаква за двата дни. От 10 до 16.30 ч. са отворени ателиетата за коледни хлябове, сурвачки, картички и играчки, а от 12 и от 15 ч. ще се учат коледарски песни.
Входът за ателиетата е 2 лв. за деца и 5 лв. за възрастни, с отстъпка за групи, като всички средства ще се ползват за бъдещия Образователен център на музея. Групите могат да се записват за ателиетата предимно за петък, 16 декември, на тел.: 0879 409 310.


За образователния център


Събитията за деца са част от кампанията "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" за набиране на средства за изграждане на постоянен и модерен Образователен център в музея. В него малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да го посещават като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище.


Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст "DMS MUZEY".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK