Всички седмокласници вече ще кандидатстват за осми клас, дори да не сменят училището

Тази учебна година седмокласниците ще държат само три вместо пет изпита - по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването ще бъде не по шестобалната система, а - с точки.

© Анелия Николова

Тази учебна година седмокласниците ще държат само три вместо пет изпита - по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването ще бъде не по шестобалната система, а - с точки.Всички ученици, които завършат седми клас, вече ще трябва да кандидатстват за прием в осми клас, дори и ако искат да останат в същото училище. Новите правила важат от следващото лято, т.е. края на учебната 2016/2017 година, когато заради новата училищна структура за пръв път диплома за завършено основно образование ще получат и седмокласниците.


Досега диплома за основно образование се вземаше в осми клас (бел. авт. - такава ще получат и тазгодишните осмокласници), а след седми клас кандидатстваха само децата, които искат да учат в езикови, математически и природоматематически гимназии.


"От това лято ще кандидатстват всички деца, които завършат седми клас, тъй като на практика те завършват етап в образованието си. Кандидатстването и приемът ще става на базата на точки от два балообразуващи предмета и от резултатите от изпитите за националното външно оценяване. Ще направим семинари за директори", обясни началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред журналисти в парламента днес, където участва в Лидерската академия за училищни директори.
Максималният брой на точките при балообразуването е 500, като 400 от тях идват като обобщен резултат от националното външно оценяване по български език и литература и по математика, а 100 - от два балообразуващи предмета от дипломата. Максималният брой точки, които ученик може да изкара на един от двата изпита, е 100, но директорите ще преценяват дали да утроят броя точки от единия от двата теста (бел. авт. - например по български език и литература, ако приемащото училище е езикова гимназия) или да удвоят точките и от двата изпита.


Балообразуващите предмети са два и отново се определят от директорите, като се очаква най-често те да бъдат български език и литература и математика, както е и в момента. За целта годишните оценки ще бъдат превръщани в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата - 39, четворката - 26, а тройката - 15.


От думите на Кастрева се разбра, че само седмокласниците, които имат слаба годишна оценка по някой от изучаваните предмети, няма да могат да кандидатстват, тъй като ще трябва да повтарят класа. Досега двойките на изпитите след седми клас спираха учениците от кандидатстване в елитни гимназии.


Дори и при много лоши резултати и хипотетичен сбор от нула точки от двата изпита, седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в осми клас, ако нямат слаби оценки в дипломата, т.е. имат поне тройки по двата балообразуващи предмета. Тоест минималният бал за кандидатстване след седми клас, което на практика е задължително, е 30 точки (бел. авт. - две по 15).


"Децата и родителите ще трябва да преценят добре как да подредят желанията си при кандидатстване спрямо бала, който събират. Учениците с по-малък брой точки няма как да бъдат приети в елитни гимназии", заяви Кастрева.


Учениците ще избират дали да кандидатстват в същото средно училище (СУ), където учат или в гимназия - езикова, профилирана (математическа или природоматематическа) или професионална. Предполага се, че в гимназиите, които не са сред най-желаните, ще може да се кандидатства и с по-малък брой точки, което значи нисък резултат на изпитите.


Очаква се изпитите след седми клас отново да бъдат заедно с матурите, чиито дати са насрочени - на 19 май 2017 г. ще бъде матурата по български език и литература, а на 22 май - по избор.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6885 Любопитно

  И като вместо максималният брой точки не е 36 - ами стане 500 - това значи ли, че образованието ни е реформирано и станало 14 пъти по-добро ?
  А като вече диплома за основно образование се получава след седми - вместо след осми клас - това значи ли, че по-голям брой ученици - ще бъдат по-добре образовани !???

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 622 Разстроено

  Поредната малоумщина на куКунева.

 3. 3 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  Като деца, когато играехме на жмичка първо брояхме до 20 по единици, после до 100 по петици и накрая до 200 по десетици.....
  Като деца, хлябът беше 26 ст., по времето на Жан - 1000 лв....
  До сега балът се образуваше от оценки, от сега с точки....500....
  Какъв е смисъла и признание ли е това решение за инфлация в образованието...?
  Мерси...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 4. 4 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Диплома за основно образование трябва да се дава след втори клас! Това ще спре продажбата на фалшиви дипломи които са нужни за шофьорска книжка. Някои съграждани гайретят до втори клас.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5149 Неутрално

  Вместо да се облекчават нещата, учениците изкуствено се натоварват с напрежението на едни изпити. Реформата трябва да поощрява развитието на интелекта и таланта на децата, да се справят в новите условия на живот.

 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2705 Весело

  “обясни началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред журналисти в парламента днес, където участва в Лидерска академия за училищни директори.”

  Лидерска Акадения за Училищни Директори!
  Т’ва е като АОНСУ за даскали!

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Никаква логика не видях в това. Не разбирам защо трябва да се кандидатства, ако продължаваш в същото училище и не сменяш профила. Единственото, което ще се получи, според мен, ще е още по-лесно даването на дипломи за завършено средно (година по-рано) и съответно прослойката, която така или иначе не иска да учи, ще е доволна. По-лесно ще произвеждаме неграмотни с диплома.

 8. 8 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 602 Неутрално

  диплома за основно, разбира се, не за средно, както съм писал

 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1024 Весело

  До коментар [#5] от "pet_fire":
  [quote#5:"pet_fire"]Вместо да се облекчават нещата, учениците изкуствено се натоварват с напрежението на едни изпити. Реформата трябва да поощрява развитието на интелекта и таланта на децата, да се справят в новите условия на живот[/quote]
  викаш, развитието на интелекта и таланта на децата (ако го има!) става като не ги натоварваш с изпити? аз даже предлагам да учат по три дни в седмицата, за да имат повече време за итимно общуване с смартфоните си. да те питам като спортен човек: сигурен ли си че за един футболист е по-добре да играе по-малко мачове за да си развие способностите и таланта си по-добре?

 10. 10 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Разстроено

  Очаквах да прочета нещо умно, конструктивно, градивно... пак останах с напразните си очаквания. Изпити, точки, балообразуващи оценки, че някои и умножени по две...

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7765 Неутрално

  Поредното безумие в областта на образованието.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#7:"vlado1978"]Не разбирам защо трябва да се кандидатства, ако продължаваш в същото училище и не сменяш профила.[/quote]

  Ако учиш в елитна гимназия до 7 клас и си с ниски оценки, няма да можеш да останеш в същия клас и СУ, ще бъдеш изтикан в девета глуха. Вероятно за същото у-ще ще има и други кандидати след 7 клас с по- висок бал, те ще изместят учениците с по- ниска диплома. Един вид подбор, селекция. Първокласниците се записват да учат в училище според адреса, на който живеят, но след 7-ми клас- според резултатите.

 13. 13 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Приемни изпити за 8ми клас е малко, трябва да има приемни изпити за всеки клас и след всеки срок - до пълно подлудяване на родители и ученици ...

 14. 14 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 233 Неутрално

  а някой орган ще обясни ли какви са предимствата на новата система спрямо старата?
  Видя ли Ваня Кастрева да фигурира някъде ме обхващат притеснения. Уволнен зам министър на образованието пак взима решения скрита за друга роля... как така?

 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Това се прави за да се гарантира 100% планирания прием в така наречените елитни гимназии. До сега те си правеха сметките примерно за 7 паралелки и след изпитите- шок и ужас ако имаше 30% двойки (тези деца отпадаха от всякакво класиране ). Сега вече ще приемат от 500 до 30 точки и ако искат могат да направят и по 10 паралелки.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 723 Неутрално

  В образованието трябват няколко простички неща:
  - Гардеробчета.
  - Някой да оправи тоалетните.
  - Много четене и писане: вместо анализ на един текст, да има 200 текста и ученикът да избира. Да има още 300 книги в списъка. Да се пише редовно и по много- 2 есета седмично, по един по-голям проект с презентация месечно. Текст- с цели изречения, издържан, смислен.
  - Малко повече чувство за общност. Малко като в японските училища. Може мамини златни да си чистят и тоалетните- така се решава проблемът с ужаса на непочистваната тоалетна (ако ще и 5 пъти да е реновирана с евросредства).
  - Английски по много и за всички. Каква е файдата да се произвеждат толкова филолози? Трябва да сме като Финландия, всички говорят базов и разбираем английски.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  На пълно ви подкрепям, очевидно имате личен поглед върху реалните проблеми.

 18. 18 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В образованието, както и в останалите сектори, не се постигат резултати поради простата причина, че никой не иска резултати. На отговорни постове са монтирани безгръбначни, некадърни гьонсурати, чиято цел е
  - кариера, за която нямат съответното образование, умения или и двете;
  - достъп до публични средства и обилни кражби;
  - създаване и налагане на абсурдни правила, и злоупотреба със служебно положение.

  Както се казва - ако не знаеш къде отиваш, никога няма да стигнеш там; как да се постигне качествено образование, като нито един от дебелог.зите "експерти" нито има посока, нито умения, нито пък цел да го постигне.

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#14] от "adventure":

  +++++
  След толкова години "реформиране", и поддържане съвсем съзнателно на перманентен хаос в началното и средното образование, както и смачкване на статуса на учителите/шапки долу, за повечето от тях/, това е поредното тъпоумие и "просветно -реформаторско" издевателство над учениците и родителите. Въпреки това, едно голямо браво на българските деца! Засега, удържат на "напъните".

 20. 20 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  а основния въпрос е кога ще променят метода на преподаване, материала и учебниците, защто е пълна каша и малоумие

  Cogito ergo sum :)
 21. 21 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 301 Весело

  Таман решиш че няма повече накъде идиотизъм и то вземе че стане,не знам тоя хора ква дрога ползват ама не са на добре нещата.

 22. 22 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 301 Весело

  Тоя дето я измислиха въпросната простотия сега са взели мандат за ново правителство...шоуто продължава..

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  Имам съвсем обикновен първолак, но нещата се виждат с просто око.

  По принцип с много малко средства може да се постигне функционално образование, което ще даде много инструменти на най-умните, а по-малко умните все пак ще закачат по нещичко. Обаче с това сваляне на нивото и нацепване на всичко на най-дребни парченца наистина никой не изостава, но и никой не се развива реално.

  За съжаление образованието се превръща в индустрия с тенденция за "монетаризиране". Съответно се измислят трикове, които изглеждат иновативно и с които да се оправдаят разходи. Иначе не се искат много пари за: по-дебели книги с по-малко картинки, четене и задачи до позеленяване...абе както си е редът. Дори без модернизиране, такова едно образование ти дава и навици, и интелектуална и аналитична мощ за всяка т. нар. модерна кариера. Обратно- прекалено модерното, таргетирано образование, в което липсват тия старомодни гърчове, ще произведе некомпетентни хора с плитък ум, които няма да виждат надалеч.

  Ей така директно да копираме 2 неща от западното образование: writing-intensive curriculum и pre-calculus и ще произвеждаме по-светнати гимназисти.

  Нямам нищо общо с образователния сектор, но то лесно се вижда, че нещата са зле и безидейни.

 24. 24 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1216 Разстроено

  До коментар [#23] от "lil_alex":

  Прав/а си.... с едно малко изключение -
  [quote#23:"lil_alex"]никой не изостава, но и никой не се развива реално. [/quote]
  Липсата на развитие всъщност е изоставане, щото света върви напред.
  Смъкването на нивото е заслуга до голяма степен на БГ-мамите, преминали като ученички през образователната мелница 2001-2010 година когато започна т.н. либерализиране. Т.Н., щото си беше чисто унищожение. Сега тези го довършиха. Плодовете - след 10 години.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 25. 25 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Има и още един фактор: чисто антропологично и генетично, българската нация се състои от доста чукундури и моми-ранозрейки, на които мисленето не им е силата. За справяне с тоя тип, който няма академично бъдеще и няма да се справи в информационната икономика, има два подхода:
  1. Опростяваме образованието за всички, защото фамилията от чукундури и ранозрейки не може да смели и две изречения с по-сложна структура.
  2. Натискаме ги колкото може, поне да четат бързо и гладко и да се справят с приложна математика, а после- професионални училища и гъвкаво дообразоване.

  За съжаление образователната система има само една цел: академични успехи. Хората в тая система не гледат отвъд системата, тоест целта им е докато ученикът е в нея, да изкарва някакви ученически резултати, но какво ще си отнесе в живота- не е ясно.

 26. 26 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 348 Весело

  До коментар [#18] от "tily_lily":

  " ако не знаеш къде отиваш, никога няма да стигнеш там"
  Напротив - ако не знаеш на къде си тръгнал,все ще стигнеш някъде!

 27. 27 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#26] от "deacon":

  Оценявам чувството ти за хумор, но "ако не знаеш къде отиваш, никога няма да стигнеш там" казва по друг начин, че когато няма цели, няма и резултати. "Да стигнеш някъде" в образованието е като да ти оперират нещо, пък каквото стане....

 28. 28 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#25] от "lil_alex":

  Пак си прав/а....с едно малко изключение...

  [quote#25:"lil_alex"]Хората в тая система не гледат отвъд системата, тоест целта им е докато ученикът е в нея,[/quote]

  Това се отнася за хората на върха на системата. Често, но не достатъчно, редовите учители, дори с цената на нарушения, инстинктивно и не само работят в тази посока - развиват децата напук на системата....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#23] от "lil_alex":
  Не съм съгласен. Нашето образование е енциклопедично, но не дава развитие на децата в областта, в която са най-добри.А тия енциклопедични знания можеш да ги използваш единствено в някоя телевизионна игра.То и там вече не можеш да ги използваш, защото подобен род игри вече няма по телевизиите.Аз поне моята енциклопедичност я осребрих с 10000 лв от"Стани богат".Няма я конкретната професионална насоченост.Освен това е голяма глупост децата по всички предмети да учат в един клас.Някое може да е добро в математиката, но слабо по езиците.Редно е да се отделят по всеки предмет в отделни класове.

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Чета промените в образованието. 500 точки, 100 точки, два балообразуващи, три балообразуващи... Ама, сериозно ли? Това ли е промяната, която ще издигне образованието на децата ни във висините? Че вместо 100 точки, ще се дават 300 на изпита. Ефектът от подобни постоянни промени е само един - солидни печалби за частните пенсионирани учители, даващи уроци за по 40 лв на час. Защото българинът не се грижи образованието на децата си и се налага преди изпити да се хвърлят луди пари, за да се "запълнят" дупките в техните неусвоени знания.
  Истинската реформа трябва да бъде насочена към материала, учебниците и начина на преподаване. Да се насърчават младите учители, да се учат децата да мислят и разсъждават сами, а не да зубрят като гъби написани сложни текстове и формули.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 31. 31 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  Фантазирането е безплатно.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 32. 32 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lou":

  + -

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2099 Любопитно

  я, другарката Кастрева набързо превъзмогнала Робинзона и пак подпукала риформите, та пушек се вдига, м... пу, пу, пу... направо да и се ненадяваш хахаха

 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  [quote#30:"Lou"]Защото българинът не се грижи образованието на децата си[/quote]
  така е, да!!!
  ако българинът се грижеше изобщо не би допуснал децата му да стъпят в туземно "училище", еле па при разни пенсии дето я знаят коя година е, я не

 35. 35 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#3] от "the_flea":


  [quote#3:"the_flea"]Какъв е смисъла и признание ли е това решение за инфлация в образованието.[/quote]
  Това е хиперинфлация в образованието.
  Така циганетата ще имат дипломи за основно образование на 13 години и...веднага сватбата, но вече дипломирани.
  Няма да се налага да си купуват после дипломи за да станат шофьори.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lou":


  [quote#30:"Lou"]частните пенсионирани учители, даващи уроци за по 40 лв на час. Защото българинът не се грижи образованието на децата си и се налага преди изпити да се хвърлят луди пари, за да се "запълнят" дупките в техните неусвоени знания. [/quote]
  Дори това оставя огромни дупки.
  Миналата зима (2016) се наложи да уча сина си три и половина месеца по математика, Гърлето го учи по английски, БЕЛ, физика и география. Изкара четворки на матурите, но сега ПАК има дупки...те са от "старите", но нивото в езикова гимназия е високо и е трудно. Имаме време и можем да си позволим да го учим, но не виждам другите родители как ще се оправят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK