Музеи канят децата преди Коледа на работа и игри

Музеи канят децата преди Коледа на работа и игри

© Юлия ЛазароваВ навечерието на коледните и новогодишни празници "Детски Дневник" подбра няколко предложения за приятно изкарване на децата във ваканция на някои от музеите в България. Ще могат да се научат да тъкат на стан, на най-различни техники за рисуване, а и да си измайсторят сурвачка или украса за елхата сами.


Регионален исторически музей в Кюстендил


Декемврийската работилница за деца, организирана от музея на 15, 16 и 17 декември е посветена на един от най-старите занаяти - тъкачеството. Откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за неговата поява по тези земи от времето на петото и шестото хилядолетие преди Христа. Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и неговия регион, и могат да бъдат видени в археологическата експозиция на музея.
Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на човека. То поставя основите на текстилното производство, създавайки поминък на милиони хора за хилядолетия напред. Като съществен дял от българската народна култура, домашното тъкачество се практикува предимно през зимата, когато приключва работата на полето и настъпва времето на седенките.


Това е и един от поводите през декември музейната работилница да запознае децата с техниката на древния занаят. Другият е новопридобитите пособия в специализирания детски кът - вертикален стан с два панела и малки хоризонтални станове, купени с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект за усъвършенстване и обогатяване на образователната програма на Кюстендилския музей, съобщават от музея.


Музеи канят децата преди Коледа на работа и игри

© Исторически музей - София


Регионален исторически музей в София


организира децата от 15 до 18 декември за работа и игри. Вече традиционното Коледно ателие ще се провежда от 11, 12, 14 и 15 часа в сградата на Музея на площад "Бански" 1.


Малчуганите ще се подготвят за посрещането на Рождество Христово, като си направят играчки за елхата. Те могат да си я отнесат вкъщи, а материалите за изработката на моделите се предоставят в ателието.


Цената за участие на всяко дете е 10 лв., като придружаващият го възрастен получава правото на безплатно посещение на експозицията на музея по време на едночасовото занимание на своето дете.


Музеят приема и училищни класове, като за тях има специални намаления. Необходимо е предварително записване чрез онлайн регистрация на сайта на музея.


Регионален исторически музей в Стара Загора


По повод предстоящите Рождественски и Новогодишни празници на 20 декември от 10 и от 14 часа децата могат да си измайсторят сурвачка на ателие "Благословията на българската сурвачка". Работилничката ще е отворена на на 4-то експозиционно ниво в музея, съобщиха от там. Малките посетители ще могат и да си изработят играчки за коледна украса. Таксата за участие е 3 лв. за дете, а придружаващият го възрастен получава правото на безплатно посещение на постоянната експозиция на музея. Заявки за участие се правят на телефони 042/919-214, 0884 477126 и 0884 477141.


Музеи канят децата преди Коледа на работа и игри

© Фондация


Коледа в музея - Софийска градска художествена галерия


От 27 до 30 декември фондация "Изиарт" организира художествени ателиета. От 10 до 17 часа децата ще научат различни техники, стилове и жанрове, вдъхновени от изкуството на големите български художници. На края на обучението всяко дете ще измайстори годишен календар със своите картини.


Коледа в музея - галерията на държавния архив


От 27 до 30 декември от 10 до 17 часа фондация "Изиарт" кани децата на етнографски ателиета.


Коледни ателиета в Етнографския музей


На 16 и 17 декември в Националния етнографски музей ще се проведат традиционните Коледни ателиета. Тази година събитието, сред медийните партньори на което е "Детски Дневник", е част от фондонабиращата кампания "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" за създаване на постоянен модерен Образователен център в музея.


Музеи канят децата преди Коледа на работа и игри

© Етнографски музей


В ателиетата децата ще разучават коледарски песни и ще майсторят обредни коледни хлябове, сурвачки, коледни картички и украса. В петък възможност за участие ще имат групи от училища и детски градини, а в събота - семействата. А изработените сурвачка, коледна картичка или играчка, коледен обреден хляб, както и текст на научена в музея коледарска песен всяко дете ще може да отнесе вкъщи.


Програмата ще бъде еднаква за двата дни. От 10 до 16.30 ч. са отворени ателиетата за коледни хлябове, сурвачки, картички и играчки, а от 12 и от 15 ч. ще се учат коледарски песни.


Входът за ателиетата е 2 лв. за деца и 5 лв. за възрастни, с отстъпка за групи, като всички средства ще се ползват за бъдещия Образователен център на музея. Групите могат да се записват за ателиетата предимно за петък, 16 декември, на тел.: 0879 409 310.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK