13 книги за подарък на деца и тийнейджъри

13 книги за подарък на деца и тийнейджъри

© Боян Христов, -Често преди Коледа родители и роднини се чудят какво да подарят на децата си. Повечето деца сами подсказват желанието си, но най-хубавото е да получат и подарък изненада. В навечерието на Коледа "Детски Дневник" събра няколко от новите книги за деца и тийнейджъри на различни издателства, които могат да се превърнат в такъв.


Книгите могат да бъдат поръчани от читателите на Дневник със специална отстъпка от 5% от Ozone.bg. Достатъчно е да използвате код - dnevnik5 при поръчването от сайта.


Издателство "Колибри"

© -

Издателство "Колибри"


Толкин разказва за приключения и пакости, за битки с гоблини и пиршества с елфи в "Писма от Дядо Коледа"
По книжарниците вече може да се намери томчето "Писма от Дядо Коледа" от властелина на небивалиците Дж. Р. Р. Толкин, съобщиха от издателство "Колибри". Страниците му са изписани с треперлив почерк и украсени с изящни цветни картинки.


За децата на Толкин значението на Дядо Коледа и интересът към него отивали далеч отвъд очакването той да им напълни чорапчетата с подаръци на Бъдни вечер. Всяка година той им пишел писмо, в което описвал с думи и картинки къщата и приятелите си, както и събитията, весели или тревожни, на Северния полюс.


Първото писмо пристигнало през 1920 година, когато Джон, най-големият, бил тригодишен; и в продължение на повече от двайсет години през детството и на другите три деца - Майкъл, Кристофър и Присила, писмата продължавали да пристигат всяка Коледа. В тази книга са събрани великолепни истории за приключения и пакости, поместени са множество извадки с уникалния почерк на Дядо Коледа, както и почти всички негови рисунки. Bключена е и азбуката, измислена от Полярния мечок по модел на гоблинските рисунки по стените на пещерите, където той се изгубва; а също така и писмото, написано с тази азбука, което праща на децата.


За вълнението на децата допринасял начинът на получаването на писмата – понякога пуснати през комина, друг път донесени от пощальона, а веднъж оставени в дневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш.


"Всички деца, чиято отвореност към нови светове не е била попарена от досега с комиксови герои и просветени учители, ще се влюбят в тази книга", казва Тери Пратчет за "Писма от Дядо Коледа".


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Писма от Дядо Коледа" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук. Очаквайте в "Дневник" и откъс от книгата)


Издателство "Лист"

© -

Издателство "Лист"


Манго Всичкова и нейният тапир


Знаете ли, че има пет вида тапири и всичките са застрашени от изчезване? Най-чаровен е тапирът Бамбам - герой на детската поредица "Манго и Бамбам". Той е страхлив, но любопитен. Когато плува, използва хобота си като шнорхел. Харесва бананови палачинки и дъвчащи бонбони и вече влезе в книжарниците заедно с приятелката си Манго Всичкова.


Двамата са главни герои от поредицата бестселъри "Манго и Бамбам" на авторката Поли Фейбър и илюстраторката Клара Вулайъми. Първата книга от тях "Съвсем НЕ-прасе" излиза на български език с емблемата на издателство "Лист" в същата година, в която покори и света.


Томчето от 144 страници проследява приключенията на момиченцето и неговия четирикрак другар между улиците и сградите на един много забързан град. Приятелството им започва на пешеходна пътека тип "Зебра", изплисква водата от градския басейн, цамбурка във фонтана, спасява се от колекцията на начумерената д-р Синтия Бодилкова и накрая изнася концерт, а публиката вади кърпички, за да попие сълзи и носове.


Историите на Манго, която я бива в какво ли не, и малайзийския тапир Бамбам, са истории за сърдечност и топлота. Писани за деца от 5 до 9 години, но сгряват душата и на възрастните.


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Манго и Бамбам" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук. )


Издателство "Ентусиаст"

© издателство

Издателство "Ентусиаст"


Запознайте се с "отвратителната глупава хлапачка" – малката "измамница" Матилда


"Матилда" на любимия на деца и възрастни Роалд Дал с оригиналните илюстрации на Куентин Блейк вече може да се намери в книжарниците, съобщиха от издателство "Ентусиаст".


Малкото момиченце Матилда е любим детски герой на милиони малчугани по целия свят, както и на техните родители. Тя е изключително умна и невероятно находчива, обожава книгите и още на 3 години сама се научава да чете.


За жалост родителите ѝ са направо ужасни. Баща ѝ е търговец на коли, но по-вярно е да се каже, че е изпечен мошеник, а майка ѝ е пристрастена към бингото и телевизионните сериали. И двамата мразят учението и презират умните хора и книгите, затова се държат с малката си дъщеря гадно. Те я обиждат непрекъснато и я наричат с какви ли не грозни имена – "глупава хлапачка", "малка измамница", "отвратителна лъжкиня".


Ето защо Матилда решава, че всеки път когато родителите ѝ се държат лошо с нея, тя ще им отвръща със същото. А междувременно започва да посещава редовно градската библиотека, където под внимателния и милостив поглед на госпожа Фелпс успява да прочете всички детски книжки и много книги за възрастни.


Най-интересното обаче тепърва предстои. Матилда тръгва на училище и очаква всичко там да е различно. За щастие нейна учителка е внимателната, мила и добра госпожица Хъни. Не така обаче стоят нещата с директорката госпожица Трънчбъл, която изпитва ненавист към децата. Когато Трънчбъл я напада, Матилда неочаквано открива у себе си забележителна сила, с която да отвърне на удара. За да си получи заслуженото госпожица Трънчбъл, е необходим гений, свръхчовек. И Матилда може да се окаже точно този герой.


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Матилда" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.
Очаквайте и откъс от "Матилда" на Роалд Дал.)


Издателство "Ентусиаст"

© -

Издателство "Ентусиаст"


"Вселената на раменете ми"


Всички мислят, че познават Либи Страут – "най-дебелата тийнейджърка в Америка". След смъртта на майка ѝ тя се затваря вкъщи, за да се справи с мъката от загубата. Няколко години по-късно Либи е много променена и готова да напусне пределите на дома си, да се върне в училище, да намери нови приятели, да се влюби... Готова е да се възползва от всяка възможност, която животът предлага.


Всички мислят, че познават Джак Маслин. Той е наперен самохвалко, но също така владее до съвършенство умението да дава на хората онова, което искат. И да се вписва навсякъде. Никой обаче не знае, че Джак пази тайна: той страда от рядка болест и не може да разпознава лица. Дори родителите и братята му са като непознати за него.


Един ден Джак среща Либи. Двамата са въвлечени в жестока училищна игра и докато изпълняват наказанието си, с изненада установяват, че колкото повече време прекарват заедно, толкова по-малко самотни се чувстват. Защото понякога срещата между двама наистина може да промени света – неговия и твоя.


Новият роман за тийнейджъри на Дженифър Нивън, излязъл под марката на издателство "Ентусиаст", предлага на читателите си трогателна и вълнуваща любовна история за предизвикателството да намериш онзи човек, който те вижда и обича такъв, какъвто си.


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Вселената на раменете ми" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук. Очаквайте и откъс от "Вселената на раменете ми".)


Издателство "Кибеа"

© -

Издателство "Кибеа"


Героите от "Пръстенът на нибелунга" оживяват чрез мобилно приложение


На пазара вече е трета книга от поредицата "Пръстенът не нибелунга" - "Зигфрид", чийто текст е на Елена Павлова, а фантастичните илюстрации са нарисувани от автора на идеята Петър Станимиров. От издателство "Кибеа" съобщиха, че са започнали и създаване на мобилно приложение към поредицата.


В приложението към книгата има "добавена реалност", анимации и въвеждане на новите герои от сагата. Нови приключения и предизвикателства очакват почитателите на трите книги от сагата за нибелунгите. С безплатното мобилно приложение KIBEA (за сваляне на Android и iOS) може да се насочи мобилното устройство към илюстрациите в книгите. Те се раздвижват, а читателите могат да надникнат отвъд тях и да се гмурнат във вълнуващите приключения и превъплъщения на героите. С времето приложението ще се развива и ще оживяват все повече герои, случки и ситуации от всичките четири албумни тома на поредицата "Пръстенът на нибелунга".


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Пръстенът на нибелунга" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.)


Издателство "Ентусиаст"

© издателство

Издателство "Ентусиаст"


Илийчо, Август и Гергин


Така се казва третата илюстрованата детска книга на Пенко Гелев и Сотир Гелев за Илийчо и Август на издателство "Ентусиаст".


Илийчо е малко момче. Той живее с майка си, баща си и сестра си. Сестра му е абсолютно непоносима, но майка му казва, че момичетата на тази възраст са много чувствителни.


Илийчо има приятел на име Август. Това обаче е тайна, защото Август е мърколак и живее под леглото на момчето. Не точно под леглото, но това е трудно да се обясни накратко.


Истинското име на Август е Орондорамдардагнек. Както виждате, не е лесно да се прочете, камо ли да се произнесе. Гергин е голям пухкав бял котарак, персийска порода.


Веднъж Илийчо каза на Август:


– Той ми напомня на тебе, но някак наопаки. Ти си тъмен, той е съвсем бял, ти винаги си буден, а той само спи. С тебе разговаряме, а той не говори. Може да мърка, но не е мърколак.


(Може да поръчате книгата с отстъпка от 5% и код dnevnik5 - тук)


13 книги за подарък на деца и тийнейджъри

Коледни вулнения


Авторката на детската поредица "Приключенията на мотовете" и съвсем новата книжка "Моите красиви рога" Радостина Николова подарява на своите малки читатели коледна история за предстоящите празници. "Коледни ВУлнения в света на мотовете" е кратка приказка с участието на мотовете Пагу и Мукс, Гушкащото чудовище, елена Вундаба, Дядо Коледа и стадо разсеяни елени и може да бъде свалена напълно безплатно в електронен формат от www.motove.com/xmassstory.


Когато принцеса Пагу и нейният приятел Мукс решават да шпионират Дядо Коледа, случайността ги запознава с еднорогия и много разговорлив елен Вундаба (накратко – Ву). А какво би могло да се обърка, ако събереш на едно място един сърдит дядо Коледа, куп разсеяни елени и 2 непослушни мотчета? Какво ли не!


Радостина Николова е авторка на шест книги и носител на наградата за детска литература "Бисерче вълшебно" през 2014 г. Безплатната й коледна история на е с илюстрации от Мелина-Елина Бондокова.


Изданието е налично и за сваляне на английски език в Goodreads или на сайта mottsthebook.com/XmassStory. Проектът се осъществява с медийната подкрепа на "Аз чета".


Издателство "Център за неформално образование и културна дейност АЛОС"

© -

Издателство "Център за неформално образование и културна дейност АЛОС"


"Чорапът, който промени света"


След "Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта" тандемът Здрава Каменова – Ирина Василева са подготвили нова книжка за най-малките - "Чорапът, който промени светя", съожщиха от издателство "Център за неформално образование и културна дейност АЛОС". Тук децата са отведени в шкафа с чорапи и гащи. С топлина и хумор Здрава Каменова разказва историята на самотното бяло чорапче, което намира друго единично, но черно чорапче и въпреки предразсъдъците, двамата успяват да убедят всички възмутени, че един такъв невероятен чифт е възможен и дори красив.


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Чорапът, който промени света" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.)


Издателство Funky Books

© -

Издателство Funky Books


"Много гладната гъсеница"


Публикувана за първи път през 1969 година, днес книгата на Ерик Карл е в топ 10 на най-продаваните детски книги. Получила е множество награди за детска литература и графичен дизайн и често описвана като една от най-добрите детски книги на всички времена.


Очарователната малка гъсеничка се излюпва от едно яйчице с голямо ПУК и тръгва на своето пътешествие. Тя е толкова гладна, че всеки ден от седмицата прогризва все повече и повече храна. Резултатът се вижда на самите страници, които са с различен размер и малки дупки. Виждаме как гъсенчката влиза в плодовете и от другата страна излиза.


Децата обикват тази чаровница от пръв поглед. Искат да научат повече за нейния свят и метаморфозите, през които преминава. Искат да я четат отново и отново. Препрочитана, разигравана и онагледявана с различни материали, книжката е чудесен помощник и в работата на учителя. Към нея могат да се добавят редица дейности за развитие на грубата и фината моторика, изработване на най- различни материали за игра - гъсеници, пеперуди, пашкули, изучаване на храните, основни понятия като малко и голямо, може да бъде включена и в часовете по изобразително изкуство за смесване на цветовете, нюансите и много други.


В книжката се използва интересна колажна техника, която е характерна за творчеството на Ерик Карл. Той умело изрявзва, наслагва, комбинира и смесва цветовете, така че да получи въздействащи образи. Страниците са с различен размер, а гъсеницата ги прояжда и оставя дупки в тях. Текстът е както простичък така и изключително образователен: могат да се учат имената на храните, дните от седмицата, цветове и основни понятия, броене и не на последно място - за метаморфозите и промените в живота.


Засегната е и темата за здравословносто хранене, макар че диетата на гъсеницата е измислена, а не реална тя ни отвежда към това кое е полезно и кое не.


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Много гладната гъсеница" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.)


Издателство "Рибка"

© -

Издателство "Рибка"


"Какво значи да си силен", "Какво значи да си красива", "Какво значи да си богат"


Трите нови книжки от Катя Антонова разказват за ценностите. Какво са силата, красотата и богатството всъщност?

В серията книжки, излязли под марката на издателство "Рибка", авторката припомня ценности, които днес едва дишат, затрупани под тонове грим, мускули и лъскави предмети.


(Като читател на "Дневник" може да поръчате всяка от трите книги с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.)


Издателство "Ентусиаст"

© -

Издателство "Ентусиаст"


"Ягодовата фея Ягодка. Весел жабешки концерт и други истории"


С ягодовата фея Ягодка всяко приключение е истинско вълшебство. Тя организира парти пързалка за охлювчетата в своята ягодова градина. С таралежчето Цети лекуват жабешкия хор от гърлобол, за да могат жабките да пеят в чест на феята кралица. А от своите приятели малката фея получава великолепен празник изненада.


Нови дванадесет вълнуващи истории очакват най-малките читатели в приказната ягодова градина. Втората книжка от веселата поредица на Щефани Дале, излязла под марката на издателство "Ентусиаст", е подходяща деца от 4 до 6-годишна възраст.


(Като читател на "Дневник" може да поръчате книгата с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.)


13 книги за подарък на деца и тийнейджъри

© -


Малка книжка за големи откриватели прави мост между деца и възрастни


Романът за порастващи деца и техните родители "Маслекют на горния етаж" от Ваня Емилова, консултиран от психолога Надежда Милева и илюстриран от Точка Илиева e написан в отговор на въпроса "Ще отгледам ли успешни и щастливи хора от моите деца?".


Колко е приятно да усещаш, че пред теб има всичкото време на света, за да сбъднеш мечтите си! Какво облекчение е да чуеш вместо "Не бягай, ще паднеш" – "Давай, ти можеш", вместо "Остави ме на мира и върви да си играеш сам" – "Да скочим заедно с парашут", вместо "Гледай си в краката" – "Ти можеш да летиш". Книжката е на издателство "Рива".


(Като читател на "Дневник" може да поръчате "Маслекют на горния етаж" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.)


Издателство "Ентусиаст"

© -

Издателство "Ентусиаст"


Колко далеч си готов да стигнеш, за да избягаш от живота?


Хедър никога не си е помисляла, че един ден може да се състезава в "Паника" – легендарна игра за току-що завършили гимназисти, в която залогът е висок, а наградата – още по-висока. Никога не се е смятала за безстрашна, за човек, готов да се бори, за да изпъкне сред другите. Но когато открива нещо и някого, заради които да се бори, Хедър ще разбере, че е по-смела, отколкото си е представяла.


Додж никога не се е боял от "Паника". Неговата тайна ще му вдъхва сили и ще го тласка да продължи напред до края на играта – сигурен е в това. Но има нещо, което не знае: не само той си има тайна. Всеки има причина, заради която да играе.


(Може да поръчате "Паника" с 5% отстъпка и код dnevnik5 - тук. Oчаквайте и откъс от тийнейджърския роман на Лорън Оливър.)


Издателство "Кръгозор"

Издателство "Кръгозор"


Един наръчник за родители


Родителите често се чувстват неподготвени, когато децата поискат да им се разкаже приказки за лека нощ, вместо да им се чете от книга. За тях обаче вече има помощ - книгата на Рони М. Коул "Измисли приказки за лека нощ" на издателска къща "Кръгозор" ще им помогне да развият уменията и увереността си.


Самият Колул, който е баща и психолог, ползвал личния и професионалния си опит, за да напише наръчника. И то след като бил изправен пред ситуацията да измисли сам приказки за своите деца.


С измислянето на истории се създават приказни герои от любими на децата домашни животни и предмети от бита. И детето може да участва активно в сътворяването на историите, а чрез това му се помага по-лесно да споделя и да се справя с преживените емоции, като се сложат дневните събития на фокус.


В книгата си Рони М. Коул дава идеи за сюжети за създаване на индивидуални приказки; примерни стъпките за изграждане на историята – подготовка, визуализация, разказване; ключови понятия, с които трябва да запознаем децата – време, пространство, чувства, реалност и фантазия; указания за изграждане на основни житейски компетенции и качества на характера.


Книгата предизвиква родителите да работят върху себе си, да развиват собствените си идеи, въображение и импровизаторски качества.


(Може да поръчате книгата с 5% отстъпка с код dnevnik5 - тук)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK