Откъс от "Писма от Дядо Коледа" на Дж. Р. Р. Толкин

Откъс от "Писма от Дядо Коледа" на Дж. Р. Р. Толкин

© -В поредицата "Четиво" "Детски Дневник представя "Писма от Дядо Коледа", любезно предоставен от издателство "Колибри". В книгата властелинът на небивалиците Дж. Р. Р. Толкин разказва за приключения и пакости, за битки с гоблини и пиршества с елфи. Страниците на томчето, събрало писмата, които Толкин пишел от името на Дядо Коледа до децата си, са изписани с треперлив почерк и украсени с изящни цветни картинки. Читателите на "Дневник" могат да да поръча "Писма от Дядо Коледа" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук.


Преводът е на Стела Джелепова - какво е да превеждаш Толкин и портрет за нея - може да прочетете тук. :


Предговор
За децата на Дж. Р. Р. Толкин значението на Дядо Коледа и интересът към него отиват далеч отвъд очакването той да им напълни чорапчетата с подаръци на Бъдни вечер. Всяка година той им пише писмо, в което описва с думи и картинки къщата и приятелите си, както и събитията, весели или тревожни, на Северния полюс. Първото писмо се получава през 1920 година, когато Джон, най-големият, е тригодишен; и в продължение на повече от двайсет години през детството и на другите три деца - Майкъл, Кристофър и Присила, писмата продължават да пристигат всяка Коледа. Понякога намират пликовете, поръсени със сняг и с налепени полярни пощенски марки, в дневната на сутринта след идването му; друг път ги носи пощальонът; а писмата, които децата пишат на Дядо Коледа, изчезват от поличката над камината, когато в стаята няма никого.


С течение на времето домочадието на Дядо Коледа се увеличава – отначало се споменава единствено Северния полярен мечок, но по-късно се явяват и снежните елфи, червените гноми, снежните хора, пещерните мечки и племенниците на Полярния мечок – Паксу и Валкотука, които идват на гости и така и не си отиват. Полярния мечок обаче си остава главният помощник на Дядо Коледа и главен виновник за злополуките, водещи до грешки и липси в коледните чорапчета; а понякога и той самият вмъква в писмата свои забележки с ъгловати печатни Предговор 5 6 букви. След време Дядо Коледа си взема за секретар елф на име Илберет и в по-късните писма елфите започват да играят важна роля, като защитават къщата и избите на Дядо Коледа от нападенията на гоблините.


В тази книга са поместени множество извадки с треперливия почерк на Дядо Коледа, както и почти всички негови рисунки. Bключена е и азбуката, измислена от Полярния мечок по модел на гоблинските рисунки по стените на пещерите, където той се изгубва; а също така и писмото, написано с тази азбука, което праща на децата.


1920
Коледният дом
Северният полюс
22 декември 1920 г.


Скъпи Джон,
Чух, че питаш татко си как изглеждам и къде живея. Нарисувах ти картинка с мен и моята къща. Пази я внимателно. Тъкмо потеглям към Оксфорд с чувал играчки – някои са за теб. Дано да пристигна навреме – тази вечер снегът на Северния полюс е много дълбок.
С обич! Дядо Коледа


1923
Северният полюс
Бъдни вечер, 1923 г.


Скъпи мой Джон,


Днес е много студено и ръката ми трепери – на Коледа навършвам хиляда деветстотин двайсет и четири – не, и седем! – години; много повече от твоя прадядо. Затова писалката се тресе в ръката ми, но чух, че ти вече четеш съвсем гладко и сигурно ще успееш да разбереш писмото ми.


Изпращам ти много обич (също и на Майкъл), както и обичайния конструктор (който ще стане обичаен, понеже може да получиш такъв и догодина, стига да ме предупредиш навреме). Мисля, че е по-хубав, по-здрав и по-интересен от другия. Затова се надявам да ти хареса.


А сега трябва да вървя; нощта е прекрасна и до сутринта ще измина стотици мили – чака ме много работа.


Студени целувки
от Дядо Николас Коледа


1924
Скъпи Майкъл Хилари,


Тази година съм много зает. Нямам време за писмо. Много обич. Надявам се локомотивът да работи добре. Пази го. Пращам ти една голяма целувка.


С много обич:
Дядо Коледа


Читателите на "Дневник" могат да да поръча "Писма от Дядо Коледа" с 5% отстъпка и код dnevnik5 от Ozone.bg - тук. Портрет за преводача на книгата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK