От кого децата наследяват интелигентността и още най-четеното в "Детски Дневник"

Снимката е от новия кът за игра и учене в политехническия музей, който отвори врати през октомври.

© Анелия Николова

Снимката е от новия кът за игра и учене в политехническия музей, който отвори врати през октомври.Гените на майката са тези, които определят каква ще е интелигентността на детето. Бащата тук не играе роля.


Тези данни от различни проучвания и лабораторни експерименти, събрани в публикация в специализираното издание "Psychology Spot", е фаворитът на читателите на "Детски Дневник" през 2016 г. Статията е прочетена 374 868 пъти и провокирала 156 коментара във форума на "Дневник".


Ето и кои са десетте най-четени статии в "Детски Дневник" за отминаващата година (справката е направена на 21 декември):
1. Децата наследяват интелигентността си единствено от майка си, твърдят учени - 374 868 прочитания.


2. Програмистът, който измисли приложение, за да не носи очила - 148 162 прочитания.


Програмистът Даниел Георгиев е осенен от идея, след като разбира, че трябва да сложи очила заради постоянното стоене пред компютъра. Създава приложението "Айрис", което да помогне на хората да предпазват очите си. То премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня, и намалява яркостта, без обаче да влияе на честотата на трептене на светлината.


3. Краснописът зависи от нервната система и мозъчните центрове на детето - 62 872 прочитания.


Има случаи, в които деца, които не пишат достатъчно красиво, са психически тормозени и са смятани за "слаби и/или мързеливи ученици". Понякога обаче старание и прилежност не стигат. Преди всичко е необходимо да се запознаем отблизо с развитието на нервната система и мозъчните центрове в детска възраст. Важно е и учителите да знаят и отчитат това. Може и да не е тяхна работа, но от това произлизат големи разправии и обърквания, отнасящи се до едни всъщност нормално развиващи се деца. На какво може да се дължи грознописът?


От кого децата наследяват интелигентността и още най-четеното в "Детски Дневник"

© Цветелина Белутова, Капитал


4. Просветното министерство започва реформата в образованието от смяна на имената на училищата - 55 019 прочитания.


Първата стъпка е смяната на имената на училищата и детските градини, "технологичният" срок за осъществяването на която е между 40 и 50 дни, стана известно от изготвения от министерството на образованието проект за държавен стандарт за образователните институции. Другите стъпки с преструктурирането на държавните и общинските образователни институции...


5. Графика: Ваканции и изпити през учебната 2016/2017 г. - 53 605 прочитания.


Извън посочените в таблицата на "Дневник" са и още два почивни дни: 7 ноември - неучебен, но присъствен ден след провеждане на президентските избори и 25 май - неучебен, но присъствен ден след Деня на българската просвета и славянската писменост.


6. Слабите резултати ги постигнаха четвъртокласниците на Орешарски, каза министърът на образованието - 42 971 прочитания.


Министърът на образованието Меглена Кунева прехвърли на правителството на Пламен Орешарски вината за лошите резултати от матурите на седмокласниците тази година. По думите й предупреждение за слабите резултати е имало още преди няколко години – през лятото на 2013 година. Тогава випускът се е представил много зле на националното оценяване след четвърти клас. "Няма следа тогавашният министър да е взел мерки", заяви Кунева.


7. Реформата в образованието започва днес, директорите сменят имената на училищата - 39 116 прочитания.


На 1 август влезе в сила изцяло новият Закон за предучилищното и училищното образование и първите стъпки, които училищните директори се заловиха да направят, бяха: смяна на имената на училищата, промяна на трудовите договори, смяна на печатите и промени на банковите сметки и на електронните подписи...


От кого децата наследяват интелигентността и още най-четеното в "Детски Дневник"

© Цветелина Белутова, Капитал


8. Родителите ще подават искания за детски надбавки по график - 35 911 прочитания.


От тази година са в сила нови разпоредби, според една от които ще се отчита общият доход на родителите, които живеят на семейни начала без брак, а не само на единия. Освен това размерът на помощта вече се определя от броя на децата, а не от поредността им. Семействата с едно дете ще получават 37 лв., с две - 85 лв., а с три - 130 лв.


9. Двойките на лесната част от изпита по математика след седми клас са 17 983 - 35 204 прочитания.


През 2015 г. двойките на тази част са били 14 939. Учениците от София-град са първенци по резултати на външното оценяване и по български език и литератута (БЕЛ), и по математика. По БЕЛ ги следват седмикласниците от Смолян, Търговище, Габрово и Варна, а по математика - от Варна, Търговище, Кърджали и Бургас. На дъното в класацията са...


10. Куфар без дъно, или първият ден от гимназията - 33 289 прочитания.


Не се срамувайте да сте добри в нещо. Попаднете ли пък на учител, който обича да води спорове и да предизвиква ума ви, който ви се ядосва, когато сте "само за шест" – честито! Това е най-доброто, което може да ви се случи в гимназията. А понякога най-добрият ви учител може да седи на съседния чин или да учи в горните класове. Или да се крие в книгата, заради която ще ви изгонят от час.


Това е част от обръщението на автора на детски книги и преводач Зорница Христова до гимназистите на първия учебен ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK