"Бъдители" помагат на децата да открият своята професия

"Бъдители" помагат на децата да открият своята професия

© "Бъдители"Професионалисти в различни области са си поставили за цел да подпомогнат образователния процес на студенти и ученици, като ги мотивират и ориентират за професионалния живот. Под формата на разчупени и иновативни лекции те разказват за пътя, изминат от училище до това, което са сега.


А сега те са личности, които работят със сърце това, което искат. Те постигат целите си с желание и постоянство. Те са "Бъдители" и вярват, че един от най-силните мотивационни похвати за действие е реалният пример на желаната професия, живот и поведение.


За инициативата, за целите и вярата в необходимостта от нея, за това как се променят децата след срещите си с лекторите на "Бъдители" "Детски Дневник" разговаря с Биляна Панталеева, основател на проекта и с Весела Иванова, директор на 101 СОУ "Бачо Киро" в София.
За "Бъдители"


Идеята за благотворителна инициатива идва на Биляна Панталеева, специалист "Човешки ресурси" и преподавател по бизнес и личностно развитие, от любовта й към преподаването и приноса, който иска да даде на ученици и студенти. А също и желанието да направи промяна. "Промяната е провокирана от проблем, а целта е решение", казва тя и добавя, че в работата си е отчела следния проблем: висок процент на хора, които не работят с желание; занижено качество на услугите, които предлагат; инвестиция на време и пари в образование, което няма практическо приложение.


"Масово наблюдавам нискокачествени кадри, от което страда бизнесът, и обществото. След средното образование, младежите нямат професия, не умеят да работят квалифицирана работа, дори и със знанието на един чужд език. Това ги принуждава да запишат висше образование.


След завършването, малко от тях търсят и стартират работа по специалността. Дори и да започнат, ние от бизнеса виждаме, че това, което са учили, не отговаря на това, от което имаме нужда. Така стартираме минимум шестмесечно обучение, за да може този човек да бъде продуктивен. Бизнесът се превръща в център за професионално обучение, но с разликата, че никой не му плаща, даже той плаща заплата и обучава", казва Панталеева.


Затова тя обединява четирима професионалисти от най-силно развиващите се сфери на бизнеса и пристъпват към действие: движение "Бъдители" влиза в образованието, за да опита да създаде щастливи и удовлетворени професионалисти в различни области.


Чрез лични разкази и преживявания, разнообразни теми за личностно и бизнес развитие четиримата помагат на децата да открият силните си страни и да ги развият. "Едва 30% от времето акцентираме върху нашата професия. Главната ни цел е да подпомогнем създаването на уверени и удовлетворени от професията си млади хора, за да се гордеят с нея, без значение от вида й. Обществото има нужда както от качествен обслужващ персонал, така и от лидери, които създават, но всички могат да бъдат бъдители и да са доволни от себе си."


Целта


По думите на Биляна Панталеева инициативата е важна и полезна, защото показва реални примери на хора, които обичат работата си и са щастливи професионалисти. "Енергията, която излъчваме и вдъхновението, което предаваме, се усеща единствено и само очи в очи. Целта е точна и ясна. Учениците и студентите да имат реални примери на успешни хора, фирми, които могат да ползват като ментори, така че да открият призванието си. Времето ще покаже крайните резултати. За сега ни движи напред, блясъка в очите на младежите, концентрирания интерес, будните въпроси и обратната връзка", казва тя.


"Бъдители" помагат на децата да открият своята професия

© "Бъдители"


Според нея колкото по-рано децата се ориентират професионално, толкова повече време ще спестят и ще станат качествени кадри. "Най-ценният ресурс, който имаме всички е времето, така че е важно от малки да се учат да го управляват по най-ползотворен начин. Друго полезно, което им предоставяме е запознаването с различни видове професии. Професии, които се развиват успешно, но образователната система не ги познава, защото все още има голяма пропаст между търсене и предлагане. Младежите не са наясно с талантите си и какви професии биха ги удовлетворили. Споделяйки с тях, ние има даваме избори, а решенията зависят от тях".


В училище


До момента "Бъдители" са посетили 15 училища и ВУЗ-ове в цяла България с общо 1400 ученици и студенти. Канят ги директори, приятели и познати, има и ученици, които са разбрали за инициативата и са пожелали да бъдат посланици на "Бъдители". Те разказват, предлагат, организират събитието в своето училище, както е направила ученичката от 12 клас София Вълчева. Получават и повторни покани от повечето директори, както е и с директора на 101 СОУ "Бачо Киро" в София Весела Иванова.


"Най-силната черта на тази инициатива, е че тя въздейства върху младите чрез личният пример на успелите личности, с които организацията "Бъдители" ги среща. Сами знаете колко по-силно се възприемат думите на успял човек, който се е борил за всичко, което е постигнал и ти сподели "Всичко е възможно и от теб зависи дали ще го постигнеш. Беше ми трудно, изпитвах страх, но бях смел. Тук сгреших, а ето това ми помогна да успея" - този пример действа не само мотивиращо, а и дава ценни житейски уроци, които не ги пише в учебниците", казва Весела Иванова.


Според нея ранните ученически години са период в развитието на човек, в който той спокойно може да опитва различни неща, за да разбере своето призвание – спорт, музика, наука. Това е и периодът, в който човек смело може да греши и да се учи от грешките си. "Затова насърчавам децата още от малки да опитват, да са любознателни и да се учат, за да се развиват".


Тази година лекторите на "Бъдители са говорили пред ученици от 9-ти и 10-ти клас. Миналата година са били от 4, 5 и 6 клас, имат уговорка да отидат отново за 12-ти клас.


Децата


"Една голяма част от децата за първи път в живота си се срещат с такива енергични и вдъхновяващи хора. Те буквално бяха изумени как така може да съществуват личности, които са толкова силно мотивирани не само да успеят, но и да помагат благотворително на другите около тях. Бяха впечатлени от това, че някой е загрижен за тяхното професионално развитие и иска да им подаде ръка, за да могат и те да успеят в живота си. Хареса им това, че лекторите говорят на техният език и ги разбират. Че не ги наставляват и поучават, а ги насърчават. Че са ги почувствали едни от тях. Децата споделяха "Тези хора са страхотни! Те просто повярваха в нас", разказва директорката.


Весела Иванова

© "Бъдители"

Весела Иванова


По нейните наблюдения след лекцията децата стават по-уверени и по-смели, защото лекторите са провокирали мисленето им, подтикнали са ги към аналитичност, която след това децата използват както в учебния процес, така и в различните науки. "Започват да търсят решения, а не да коментират проблеми. Започват да са проактивни в комуникацията си с учителите и да искат да поемат допълнителни предизвикателства, защото знаят, че трудностите ще ги направят успешни хора, точно както и лекторите от "Бъдители", коментира Весела Иванова.


Според наблюденията на Биляна Панталеева децата нямат увереността да представят себе си пред съученици и непознати, да изкажат мнение или да задават въпроси. "Осмеляват се, когато са убедени, че въпросът е стандартен или отговорът е масово познат и приет. За съжаление, така губят идентичност, уникалност и се сливат с останалите" казва тя и допуска това да е резултат на образователната система и обучение, целящо всички да мислят по един и същи начин, по така наречени познати правила и норми.


Тя мисля, че младите хора имат мнение, знаят, но трудно го показват. В днешно време се търсят креативни, различни, уникални личности, които водят към развитие в услугите, науката и продуктите и целта на "Бъдителите" е да помогнат на децата да покажат, че са такива.


Инициативата е без такса за участие, необходимо е само директори или преподаватели да ги поканят и да осигурят зала.


Основните лектори са Биляна Панталеева - обучител по Soft Skills в собствена фирма за бизнес тренинги, Явор Панталеев, собственик на компания за спедиция, логистика и транспорт, Емил Лесов - маркетингов предприемач, Минко Лазаров - собственик на ИТ фирма за софтуер и ЕРП решения. Гост-лектори са фотографът Теди Грозданов, доц. д-р Наталия Футекова - съдружник в ERP компания, Светлин Наков - основател на софтуерен университет, Мила Попова - коафьор, Калин Кокошаров - съдружник в таксиметрова компания, Павел Николов - собственик на фирма за пречистване на питейна вода и други.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  "Масово наблюдавам нискокачествени кадри, от което страда бизнесът, и обществото. След средното образование, младежите нямат професия, не умеят да работят квалифицирана работа".Ами кои бяха умниците които закриха техникумите.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  Познайте от един път
  какъв резултат ще имат
  лекциите на "бъдителите"
  пред младежи,видели през
  целия си живот как се постига
  успех,лукс и много пари
  от БЕЗСРАМНИЦИ като
  ГОЦЕ, ДОГАН, Р.Овч. СИДОРОВ
  и прочее.....доносници
  и откровени мошеници
  Те са на върха на хранителната
  верига в Путинистична Болгария

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Ами кои бяха умниците които закриха техникумите.[/quote]
  Насочи си децата нещо "политология" и "социология" да си тролкат и да си печелят едни хубави мангизи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Аз пък работя с доста млади хора, някои от които могат да ми бъдат деца. Повечето от тях са страхотни като отговорност и като знания в това, което правят. Липсва им опит, но това се наваксва като имаш основата. Така че стига с това мрънкане за младите.
  Проблемът е, че сме много малък пазар и ако един български бизнес не е насочен навън за някакъв тип износ, работата обикновено не е много богата - съществуваш, но не се развиваш особено като финанси.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  "Бъдители" - макар и необичайна и нова, по-добре българска дума, отколкото още една нелепа чуждица.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Много добра инициатива, но е изтървано вече едно поколение - родителите на децата, които сега са ученици. Възпитанието започва от родния дом, от родителите. Не е случаен изразът "липсват му първите седем години". Детето попива и възпроизвежда поведението на собствените си родители, ако те са безкнижни потребители и детето става такова.

  FILII MARIS SUMUS
 7. 7 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Разбира се, но не само техникумите, но и средните професионално-технически училища. Една перфектно работеща система за производство на кадри - няма я вече и ако попитаме всеки един от министрите на образованието през последните 25 години, бъдете сигурен, че никой от тях няма да се признае за един от "умниците" унищожили работещ модел.

  FILII MARIS SUMUS
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":Абсолютно си прав за техникумите, ама все си мисля, че това не решава проблема, защото трябват квалифицирани преподаватели за тези училища. А такива няма.....
  При нашата мафиотска икономика, даже и да се образуват случайно квалифицирани кадри- те моменталически емигрират .

 9. 9 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "elevation04":

  Има различни инициативи в тази насока - например българо-швейцарския проект ДОМИНО за дуално обучение - привлечен е бизнеса и се учи и работи, след това се гарантират работни места на учащите. В Пловдив направиха няколко паралелки - запълниха ги с 300 зора, привлякоха доста деца от селата. Истината е, че родителите не желаят детето им да става работник в завод, дълбоко е вкоренена представата, че е по-добре да си в офис, в магазин или дребен чиновник за 500лв. заплата, отколкото в завод за 800.

 10. 10 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  БУдителите са станали БЪдители.

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  ........децата нямат увереността да представят себе си пред съученици и непознати, да изкажат мнение или да задават въпроси. "Осмеляват се, когато са убедени, че въпросът е стандартен или отговорът е масово познат и приет. За съжаление, така губят идентичност, уникалност и се сливат с останалите" казва тя и допуска това да е резултат на образователната система и обучение, целящо всички да мислят по един и същи начин, по така наречени познати правила и норми.

  Тя мисля, че младите хора имат мнение, знаят, но трудно го показват. В днешно време се търсят креативни, различни, уникални личности, които водят към развитие в услугите, науката .......

  Светлина в мрака! Уникално!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  На нас никой не ни помагаше да си изберем професия, сами се справяхме и то , не лошо.

 13. 13 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#0:"статия"] ... висок процент на хора, които не работят с желание; занижено качество на услугите, които предлагат; ...[/quote]
  Естествено, че смисълът на нашата професионална реализация е да предлагаме услуги
  [quote#0:"статия"]"Масово наблюдавам нискокачествени кадри, от което страда бизнесът, и обществото. [/quote]
  О, бизнесе, длъжник съм ти! Как можах изобщо да ти го причиня?
  [quote#0:"статия"]След средното образование, младежите нямат професия, не умеят да работят квалифицирана работа, дори и със знанието на един чужд език. Това ги принуждава да запишат висше образование.[/quote]
  Да, ето сега разбрах защо съм един тъп и прост висшист. Цял живот съм работил неквалифицирана работа, заради тоя пусти университет.
  [quote#0:"статия"]Бизнесът се превръща в център за професионално обучение, но с разликата, че никой не му плаща, даже той плаща заплата и обучава", казва Панталеева.[/quote]
  Бизнесе, дай някоя банкова сметка, че да ти превеждам по някой лев, просто за да замажа обидата, която съм ти нанесъл. Даже заплата плащаш... Скандал!
  и т.н. и т.н.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 14. 14 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 715 Весело

  Винаги има нужда от вдъхновители !
  А посещения по домовете правят ли ?

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази дама се опитва да възроди провалилата се неолиберална догма за сметка на невинните и неопитни младежи.
  Ако съм директор не бих я пуснал в своето училище.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 426 Неутрално
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Любопитно

  Винаги пожелавам много, ама наистина цял чувал късмет на хора, които се опитват да прогнозират (а тези дори искат да го насочват и определят) бъдещето на други хора и то десетилетие напред. Звучи като подигравка, обаче 5-10 години си е доста време ако го гледаш като технологично развитие... То и като пазарни цикли е голям период за предвиждане, ама ще излезем от темата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK