Готово ли е българското училище да промени досегашната си практика

Лилия Кръстева - Пеева

© ЦПО

Лилия Кръстева - ПееваЗа новия Стандарт за приобщаващото образование, за критиките срещу него и каква е ролята на Център за приобщаващо образование (ЦПО), "Детски Дневник" разговаря с Лилия Кръстева - Пеева, ръководител на "Проучвания, анализи и методологии, мониторинг и оценка" в центъра.


Лилия Кръстева - Пеева е магистър по Международно развитие от Университета в Охайо с опит в сферата на глобално образование, организиране на обучения и работа с млади хора. Участва в работната група за изготвяне на новия Закона за предучилищното и училищно образование и Държавния образователен стандарт за приобщаващо образование.


Стандартът прави някои нововъведения, които няма как да не се отразят на работата на учителите. Едно от тези нови неща е превенцията на трудностите в ученето, като част от общата подкрепа. Тя не следва да се прилага за всички деца, а само за онези, които срещат сериозни предизвикателства в ученето, обяснява Лилия Кръстева - Пеева, която е участвала в подготовката на текстовете за обща и допълнителна подкрепа в общообразователно училище.
Според национално проучване на ЦПО 14% от родителите в България казват, че са получавали обратна връзка, че детето им среща системно трудности в ученето. "Приобщаващото образование задава не само въпроса защо децата със специални образователни потребности не са в класната стая, а и въпроса защо на всички деца не се преподава качествено, така че всички деца да могат да научават", отбелязва госпожа Кръстева.


По думите й тук не става дума задължително за деца със специални образователни потребности, а за такива, които се нуждаят от допълнителна, целенасочена работа. В новия закон за училищното образование такава е предвидена, а в стандарта е разписана. Превенцията позволява децата, които имат затруднения да бъдат подкрепени навреме, преди да се наложи те да отидат в ниво допълнителна подкрепа.


Учителите критикуват


Критиките тук идват от учителите. Явно текстовете са създали впечатление за много нова административна работа. Това не е така, работата е преди всичко с детето. Административната част, цели, задачи, резултати - съществува, за да позволи да имат обективна представа за напредъка или липсата на такъв след положените усилия. Но сме убедени, че Стандартът ще бъде максимално прецизен в изказа, уверява Лилия Кръстева - Пеева.


По думите й е важно учителите да са по-активни и конструктивни в обратната си връзка по документа. "Отворените писма са един възможен начин, но по-добрият са срещите, съвместните дискусии и обмен на идеи. Знаем, че усилието е голямо, новостите в целия процес, не само в приобщаването са много и затова е важно те да са насочени градивно", казва тя.


Готово ли е училището да промени досегашната си практика


Трудно е, когато в системата учителите са рутинирани, всички да пожелаят да променят гледната си точка и да започнат да променят навиците си, да търсят форми на професионално и на личностно развитие. За да стане реформата факт обаче, е необходимо "учителите, директорът и родителите да осмислят новата философия на човешките взаимоотношения, защото приобщаващото образование е преди всичко отношение".


Другите притеснения на ЦПО са свързани с два основни въпроса: финансовото обезпечаване на допълнителната подкрепа в училището и на превенцията и по какъв начин ще протече прехода при подкрепата на децата със специални образователни потребности (СОП).


Всяко училище трябва да има пари а назначи ресурсен учител, психолог, а където има възможност - логопед. "Чуваме различни случаи, в които училища отказват да приемат дете със СОП, като казват, че нямат места. Страхът и неяснотата по отношение на това дали ще могат да осигурят подкрепа провокира директори да загърбят правото на равен достъп до образование. Децата не бива да са потърпевшите на прехода от старото към новото", казва Лилия Кръстева - Пеева.


Ако искаме учителите да са проактивни в работата си по превенцията на затрудненията в ученето, те следва да получат съответното за това възнаграждение.


ЦПО обръща внимание и на решението дейностите по обща подкрепа, които са за всички деца в училище, да се изпълняват с проекта "Твоят час". Как България ще продължи да правим тази държавната политика, когато тези европейски средства спрат?


От ЦПО държат да има гаранции, че децата със специални образователни потребности ще продължат да получават подкрепа и няма да се налага да преминават повторна оценка на потребностите. Особено, че на деца със специфични нарушения на способността за учене – дислексия, диспраксия, дискалкулия, няма да им бъде отказана подкрепа.


"Когато се прие регионалните звена да бъдат тези, от които зависи подкрепата за децата със СОП, защото на практика е така, остана въпросът, кой носи отговорността за детето. Когато на някое дете, за което училището смята, че трябва да организира подкрепа, бъде отказана такава от регионалното звено и учителите не успеят да се справят с образователния процес сами, кой застава зад детето, кой гарантира, че то няма да отпадне.


Знаем, че по функция това е училището, обикновено учителите са тези, които се борят до последно, но с тази процедура на потвърждение на оценката, не оставихме ли училището отново в подчинена позиция, така както беше досега, но под различна форма. Този въпрос все още стои за нас. Ще продължим да следим как се организира процеса в практиката", заявява Лилия Кръстева - Пеева.


Център за приобщаващо образование е неправителствена организация, създадена през 2007 г., наслядява "Спасете децата" и работи за това приобщаващото образование да влезе в училищата по най-добрия начин и съвсем осъзнато. Днес, когато това става все по-възможно, се оказва, че има и още 28, но държавни Регионални центъра за подкрепа на процеса на приобщаващо образование. "Тази ситуация създава объркване и заблуждава преди всичко учителите и родителите, които идват при нас за административни услуги, предоставяни реално от новосъздадените държавни звена. Въпреки, че преди година и половина се опитахме да обясним, че отнемането на името на една добре позната и отдавна съществуваща организация от страна на държавата не е етично и дори не е законно, не бяхме чути и тогавашните държавни ресурсни центрове бяха преименувани на Център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование.


Важно е тези центрове, с действията си истински да подкрепят прохождащото приобщаващо образование в училището, да не позволят смисъла да се подмени. Според ЗПУО, тези звена имат преди всичко подкрепяща функция по отношение на училището – методическа, потвърждаваща оценките на децата, направени от училищните екипи. Да дадем името сме съгласни, но подмяна на смисъла няма да подкрепим", казва Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Празни приказки.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много думи за нищо, всеки пише някакъв закон и според него той е най добър и ще промени образованието.... и така вече тридесет и кусур години.
  А в реалността нашето образование се превърна в клоака в която добрите намерения и опити се превръщат в нещо различно а нашите деца биват буквално осакатявани от сакатата система.
  Проблемите.... ах проблемите, някой замислял ли се е че всъщност учителите днес не са учители а администратори принудени да пишат тонове и тонове хартия с обяснения ,мотивации, планове и нямам и идея какво още.
  Някой погледнал ли е в какво се изродиха делегираните бюджети - в малките населени места само и само да има още някой ученик и да бъдат привлечени някакви средства директорите са превърнали учителите в сламени кукли на конци - нямащи право да напишат едно отсъствие или двойка да направят една забележка. Това обезсилва учителя приравнява неговия авторитет с нула, превръща го в прост администратор и най лошото унищожава неговия авторитет.По какъв начин учителят ще респектира, по какъв начин ще принуди някой ученик да приема на сериозно задачата и да си седне на трибуквието и да започне да учи.
  И не ми говорете че има начини - да има но те са за ученици с желание дори и минимално а не за такива дошли в час за да им мине времето.
  Погледнали ли сте възрастовата структура на българските учители, от години се говори за застаряване но в училищата това е най видно , мнозина все още са на пенсионна и след пенсионна възраст.
  А феминизацията ... не казвам че е лошо но огромното мнозинство от учителите са жени .
  Има много други проблеми само че формата не е правилен - опитвам се да пиша коментар а не статия .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "hasmokar":

  Хасмокар, стягай се за министър на образованието в кабинета на Радев!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като гледаме какви журналя се раждат - няма да има оправия

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  За да се получи качествено образование ще трябва желание и съпричастност от Министерство - инспекторати - учители - родители - ученици и все пак целта на образованието е обучаваният да възприеме някакъв определен пакет от знания на определена възраст.Има деца които въпреки лошото преподаване знаят много повече от своите другарчета или както казва Марк Твен - училището никога не ми е пречело на моето образование,има деца които знаят точно толкова колкото им се преподава в училище има и такива на които колкото и да им"наливаш"те акъл не искат.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Нищо не вдянах! Образованието стана брутален бизнес. Децата добиват необходимите знания не в училище... а след училище срещу заплащане. Ако качеството на обучение се подобри(трябват усилия и настояване и от страна на учителите а не да прехвърлят всичко на родителите), ще намалее и пазара на извън училищното обучение (15-30 лв. на час) ... трябва да си луд да правиш ефективни реформи Тепърва ще се "наслаждаваме" на подобни, нищо не значещи намерения за реформи в образованието

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#2:"Цъкльо"]А феминизацията ... не казвам че е лошо но огромното мнозинство от учителите са жени .[/quote]
  Предлагам първите хиляда жени да се разменят с хиляда миньори.
  Все пак нали сме равни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#8:"ь"]Нищо не вдянах! Образованието стана брутален бизнес. Децата добиват необходимите знания не в училище... а след училище срещу заплащане. [/quote]
  А училището стана задължително губене на време от деня.

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Аз не разбирам защо трябв да се натискаме хората да са образовани?
  По-образовани хора значи по-голям брой недоволни. Защото когато човек е с вишУ и му се налага да работи като сервитьор то той/тя ще с е чувства недооценен и ще му тежи. Защото ще си казва:" аз съм положил толкова усилия, учил съм, а сега съм принуден да работя като сервитьор.". По-добре с основно или гимназия. На една сервитьорка не и трябва да чете или да пише. Да смята до 100 ѝ е достатъчно. На една продавачка или касиерка не ѝ трябва повече от 8ми клас.
  А и тези, които сме се образовали ще ставаме по-малко и по-ценни. Респективно по-високо платени. Цинично е, но е така.

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Веднага отговарям на въпроса от заглавието : не, не е готово и няма да бъде докато обществото и държавата не започнат да генерират достатъчно полезен продукт за да отдели ресурсите нужни за подобно нещо.

  А те са както материални така и ценностни.

  Това няма да се случи в обозримо бъдеще.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма средно образование. Няма професионално образование за средни техници и резултата е на лице. Няма ги СПТУ-тата в които учениците получаваха знания умения и някаква практика, която им беше полезна при търсенето и намиране на работа. СОРИ.

 14. 14 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1386 Весело

  [quote#11:"Веселин Дечев"] Защото когато човек е с вишУ и му се налага да работи като сервитьор то той/тя ще с е чувства недооценен и ще му тежи. Защото ще си казва:" аз съм положил толкова усилия, учил съм, а сега съм принуден да работя като сервитьор."[/quote]


  Убеден съм,че сервитьорите с висше образование, са толкова висшисти, колкото Бат Сали е енергетик. Дипломата сама по себе си не значи нищо, ако зад нея няма знания. Уверявам те, че днес може да се завърши университет, без нужда от напрягане. Да не казвам без никакво.

 15. 15 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1193 Весело

  [quote#14:"popovski31"]без нужда от напрягане. Да не казвам без никакво.[/quote]
  Даже и голямо "финансово" напрягане не е

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 16. 16 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1386 Весело

  [quote#15:"ь"]Даже и голямо "финансово" напрягане не е [/quote]


  То това е малко относително. Но ето нещо интересно по въпроса:

  "Ако мислите, че образованието е скъпо удоволствие, изчислете колко ще ви струва неграмотността."
  Дерек Бок, ректор на Харвардския университет

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Много вожд малко индианец.

  Тези всичките които са се втурнали да пишат закони, методики и упътвания защо не вземат просто да поучителстват малко? Да им видим теориите в действие пък като ги докажат в практиката вече с пълно право могат да ги предложат на останалите.

  А така са се накачали на каруцата и само дават акъл на тези които се напъват да я мъкнат. Те "умните" са се уредили да дават акъл а онези долу глупаците да ги мъкнат на гърбът си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Системата е:един наш човек е готов да правим пари!има готов учебник за печат!!! Системата в повечето държави е свобода поне до 4 клас без оценки и каране за домашни...всичко е забавление....децата сами да искат ходят на училище!!!да те САМИ ИСКАТ на училище

  Долу рушистите и фашистите
 19. 19 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 511 Разстроено

  Кунева и налаганият от нея подход имат своята стойност и място, но те са точно обратното на българския манталитет. Тези инициативи са добри, но те трябва да са съпътстващи.

  Гръбнакът на образованието е пречупен още от преди 89-а г. и никога не е възстановен. Това е налагане на още плът и лой към тяло с пречупен гръбнак.

  Нормално е учителите да недоволстват. Вместо да им помагат, те ги трупат с още административни задължения. Вместо да ги питат за мнение като хората с най-релевантен опит, те им спускат директиви и помпозни надъхващи речи отгоре.

 20. 20 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Готово ли е българското училище да промени досегашната си практика
  -----------------------------------------------------

  А готово ли е Министерството на образованието да промени досегашната практика закони и наредби да се пишат от хора, които никога не са влизали в клас като преподаватели?

 21. 21 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#0:"Кръстева(тире)Пеева"]Приобщаващото образование задава ... въпроса защо на всички деца не се преподава качествено, така че всички деца да могат да научават.[/quote]
  Защото, уважаема Кръстева(тире)Пеева, хората имат различни желания и възможности. Не е възможно учителят да преподава качествено на половината клас и некачествено на другата половина. От друга страна е напълно възможно една част от родителите да нямат желание и/или умения да си изпълняват родителските задължения, а някаква част от дечицата просто да нямат възможности да научават кой знае колко.
  [quote#0:"Кръстева(тире)Пеева"]Трудно е, когато в системата учителите са рутинирани...[/quote]
  Още по-трудно е когато в МОН са едни псевдореформатори, пък най-трудно ще стане като си отидат рутинираните, а останат същите министерски експерти.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Китайската поговорка казва, че когато ученикът е готов, учител е се намери. Лошото е, че нашите ученици така и не стават готови, а истинските учители стават все по-малко.

 23. 23 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Много думи, никакъв смисъл.
  Постоянно се публикуват статии, че трябват промени, ще се правят промени, ноооооо... какви промени- отговор няма. Как някой не излезе и не каза(не написа)- "От днес ще се прави това и това, и това, так-так-так!".
  И прекалено много хора с академични познания се намесиха в образованието, подчертавам- само академични познания. Някога ги наричахме "книжни плъхове". Е, мерси! Нямаме нужда от тях. Трябват ни практици и прагматици.

 24. 24 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ще продължим да следим как се организира процеса в практиката", заявява Лилия Кръстева - Пеева.
  ---------------------------------
  Как да се организира процеса в практиката, трябва вие да посочите. Не само приоритети и очаквани резултати, да се посочват методи,средства, прийоми, похвати, чужд практически опит. И това се учи още през студентските години на учителите или социалните работници- цяла година имат наблюдения, пробна практика, държавна практика. Със студентите работят педагози, методисти, базови учители, учат ги как да преподават и след като се дипломират, и влязат в училище, директорът им казва-
  Забрави какво си учил в университета! Нещата се промениха, вече не е същото. Трябва да работиш различно.
  И как различно?!
  Ами, не знам.

  Това "различно" трябва да започне още от ВУЗ-а. Но там никой не се меси. Работи се, както се е работело преди `89год.

 25. 25 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Готово ли е българското училище да промени досегашната си практика
  ---------------------------
  Първо трябва да се зададе въпросът- "Готови ли са университетите да подготвят кадри, подходящи за новите условия и очаквания в българското училище?"
  И защо младият учител, влизащ за първи път в училище, не донесе нови идеи и да покаже как ще се случат нещата? Напротив, от опитните учители(рутинирани) се очаква да бъдат ментори на младите учители.
  Искаме промяна, но вършим неща с обратен знак.

 26. 26 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ".. .. Явно текстовете са създали впечатление за много нова административна работа. Това не е така, работата е преди всичко с детето. Административната част, цели, задачи, резултати - съществува, за да позволи да имат обективна представа за напредъка или липсата на такъв след положените усилия. Но сме убедени, че Стандартът ще бъде максимално прецизен в изказа..."

  При такива изказвания ми иде да си заблъскам главата в стената. Макар и не моята да е главата, която да има нужда да бъде блъскана някъде.

 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Спрете с тази порнография в образованието. Авторката била в "работна група", ръководител на "Проучвания, анализи и методологии, мониторинг и оценка". С една дума "вожд". Защо не каже колко години "на терен" има като обикновен индианец т.е. учителски стаж. Всеки вади някакви теории и не това е най-лошото. Най-лошото е, че суперлибералните политики на МОН позволяват на почти всеки с достатъчно голяма уста да се бърка в образованието. Хеле пък ако са близки до една фондация. Сега си предствете някой футболен клуб, чийто състав и тактика се ръководи от "работна група", която отгоре на всичко не носи никаква отговорност за резултатите. За съжаление такова е състоянието на нашето образование.

 28. 28 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  ти за образован ли се имаш?

 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#14:"popovski31"]Убеден съм,че сервитьорите с висше образование, са толкова висшисти, колкото Бат Сали е енергетик. [/quote]
  То това е ясно, но те не го съзнават напълно. Все пак са сертифицирани-иам диплома.

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#27:"grajdanin1"]Спрете с тази порнография в образованието. [/quote]
  Глупости!
  Продължавйте!
  Така специалистите ще станем още по-малко и още по-ценни.
  Особено за да се усвояват европари трябва да се строи, а строителстовото изисква квалифицирани кадри.
  Като са малко-ще получават заплати и бонуси до небесата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#28:"shtavesht"]ти за образован ли се имаш? [/quote]
  Да, цели три висши.
  Две от които в най-престижните висши училища в страната.

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Резюме:
  Обучението на учениците, които лесно усвояват материала ще бъде задържано, докато по-глупавите ги настигнат.

 33. 33 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Гневно

  "По думите й е важно учителите да са по-активни и конструктивни в обратната си връзка по документа. "Отворените писма са един възможен начин..."

  Отворено писмо

  Стига глупости!
  Оставете учителите да работят!
  Спрете документалното насилие над учителите!
  По-конструктивен не мога да бъда.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 34. 34 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Гневно

  "По думите й тук не става дума задължително за деца със специални образователни потребности, а за такива, които се нуждаят от допълнителна, целенасочена работа. В новия закон за училищното образование такава е предвидена, а в стандарта е разписана. Превенцията позволява децата, които имат затруднения да бъдат подкрепени навреме, преди да се наложи те да отидат в ниво допълнителна подкрепа."

  Без стандарти и прахосани пари в педагогиката туй е известно като ИНДИВИДУАЛЕН ПОДХОД...! и учителите с рутина го правят!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 35. 35 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Готово ли е българското училище за промени?

  И да е готово, все се намират такива като въпросната дама, които да обяснят, че точно така не става, трябва другояче.
  Хайде сега госпожо Кръстева-Пеева, направете показно в едно училище на идеите си.
  Като ни смаете с резултатите, ще Ви помолим да ръководите българското образование.

 36. 36 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Не казвам да вземем миньори......макар че като се замисля не е лоша идея .
  Не разбирам защо по презумпция се подбират жени, мъжете също имат място в професията учител.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 37. 37 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Гневно

  "Трудно е, когато в системата учителите са рутинирани, всички да пожелаят да променят гледната си точка и да започнат да променят навиците си, да търсят форми на професионално и на личностно развитие. "
  Искате да премахнете рутината?
  Искате да промените гледните точки на учителите?
  Искате вашата гледна точка да бъде ориентир?
  Да, ама НЕ!
  Защото...
  ...ами ако грешите?
  ... или не грешите, а целите да превърнете учителите в неориентирана, лесно манипулируема аморфна маса без своя ценностна система?
  Щото, ако е второто.... чии поръчки изпълнявате?
  А, що се отнася до професионалното и личностно развитие - бъдете спокойна.... никой не е станал учител насила....ние много добре знаем какво е необходимо на децата. И за да им го дадем, не тъпчем на едно място, усъвършенстваме се...
  Простичко е - спрете с глупостите...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 38. 38 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Разстроено

  До коментар [#24] от "el__paco":

  О човече... практиката ми в Университета беше едно от най кошмарните ми изживявания.... писане,стереотипи и пак писане и преписване на това дето го иска базовата и пак стереотипи и никакви шансове за нещо различно , и най малката идея за нещо друго биваше полята с ледена вода.
  Вярно завърших 2002 и може би...но на дали , нещо се е променило.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 39. 39 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#36] от "Цъкльо":


  [quote#36:"Цъкльо"]Не разбирам защо по презумпция се подбират жени, мъжете също имат място в професията учител. [/quote]

  Простичко е....
  Малко сме мъжете-мазохисти, които сме избрали съзнателно по-малка заплата за сметка на друг приоритет.
  Представи си емоционално смачкан от учениците учител, който носи 600 лева заплата, а половинката му дето продава, примерно чорапи, носи 700....
  Някога, когато започнах като учител, има-няма 30 години, бяхме приблизително равни по брой мъже - жени. Сега сме не повече от 10%.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 40. 40 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#38] от "Цъкльо":


  [quote#38:"Цъкльо"]Вярно завърших 2002 и може би...но на дали , нещо се е променило. [/quote]

  Надай се....
  Мои ученички завършиха 2015 няколко педагогики...същото като през 1990.. .План-конспекти с пряка реч, безсмислени диалози и не дай си Боже да кажеш "деца" вместо "ученици"....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 41. 41 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#38] от "Цъкльо":

  От мен +
  Дано правилните хора да прочетат написаното от теб!
  Проблемите започват от ВУЗ-а. Там е инкубаторът, люпилнята, оттам трябва да започнат промените още сега.

 42. 42 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Не съм привърженик на теория на конспирацията НО започвам да се плаша.Това е поредната статия за българското образование под която огромното мнозинство от четящите а и коментиращите са единодушни или поне приблизително съгласни с проблемите на образованието ни.
  Аз а и сигурен съм и мнозина от четящите във този форум сме предъвквали това пъти и пъти.
  НО отговорните фактори / / или са слепи или не им пука или изпълняват поръчение. Не може да има толкова непукизъм и дебелоочие - просто е нелогично .
  Не твърдя , че пишещите във този форум сме "разбирачи" - но все пак някои от тях работят в сферата а мнозина са и родители и всички ние повдигаме едни и същи проблеми и ни биват предлагани различни но най често неадекватни решения.
  Както казах, не съм привърженик на теория на конспирацията.Но не мога да проумея.Провеждащите тая двадесет и кусур годишна рИформа СЛЕПИ и ГЛУХИ ли са или има нещо друго.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 43. 43 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "Веселин Дечев":

  преписвал ли си на изпити? никога? кълнеш се?

 44. 44 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#42] от "Цъкльо":

  Същото си го мисля и аз. Въпреки, че огромна част от министрите и зам. министрите в МОН са обида за българското образование, не могат да са толкова тъпи, че да не виждат накъде вървят нещата. Експертите (чиновниците) в МОН също виждат как всичко се прелива от пусто в празно и цялата пара отива през свирката. Някои не издържат и напускат, другите не смеят да гъкнат, защото уволнение е надвиснало над всеки служащ.
  Най-правдивото обяснение за мен е, че се подготвя изцяло приватизация на българското образование и в момента се експериментира с отдаването му на концесия на различни фондации. Специално през последните 7-8 години в образованието коли и беси Милена Дамянова - бивш зам. министър, в момента председател на комисията на НС по образование и наука. Дали поради особености на характера си или от неразбиране тя не може да търпи други мнения и налага супер неолиберален модел, съчетан със собствени амбиции, далеч от традициите на българското образование.

 45. 45 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#21] от "wiligri":

  "Не е възможно учителят да преподава качествено на половината клас и некачествено на другата половина."

  Е това е просто очевидно невярно!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 46. 46 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":
  Мда? Да си пробвал скоро да преподаваш по два различни начина по едно и също време в един и същ клас?

 47. 47 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#42] от "Цъкльо":

  Или не вземат под внимание написаното във форумите и изобщо в социалните мрежи.

 48. 48 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#46] от "wiligri":

  Не, голяма бяла птицо! аз преподавам по един и същи начин, но различните гаменчета имат различни способности и това, което е добре за едни гарантирано е твърде бързо или твърде скучно за други.

  Истината е точно обратната на това, която казвате: с нарастване броя на учениците става практически гарантирано, че един и същи учител може едновременно да преподава и добре и зле.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 49. 49 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#48] от "Боби Колев":
  Това да заемаш някъде длъжност "учител" и да си учител са две различни неща, рожбо. Хубаво, че си усетил, че не всеки подход работи при всички деца, но да преподаваш некачествено не означава неработещ при конкретен ученик подход. Некачествената учителска работа е например да считаш учениците си за "гаменчета". Истинският учител, пиле, е преди всичко човек възпитан, добронамерен и мъдър и просто отвътре не му иде да използва обръщения от сорта на "патко" или "голяма бяла птицо".

 50. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Късмет е това, че не съм учител, значи, което не означава, че не съм преподавал, обаче, а учениците ми са печелели състезания

  Така, че за себе си съм спокоен, както впрочем и за гаменчетата, дори когато им преподават големи бели птици - децата имат защита срещу такива.

  А Вие не е зле да кажете нещо по въпроса за това как се обучават 30 деца с различни нужди с един подход.

  Защото аз, нищо, че не съм учител, също имам деца и те имат учители и една друга голяма бяла птица е вечно недоволна от тях дори когато други птици са доволни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 51. 51 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Наличието на стандарт за такова нещо е дискриминация. Детска дискриминация.

  Не може да признаваш, че има толкова други проблеми в самото образование, които касаят същите деца (широка група - 30% двойки, до 60% до 3.50), и че не се работи по тях, но да предлагаш на несправилите се директори и учители механизъм, чрез които те самите да дискриминират тези, с които са се провалили и да ... оправдават себе си.

  Наличието на подобна административна мярка спира смисления анализ на проблемите във всяка област.

  Целия този стандарт е форма на пряко насилие и лепене на етикети.

  Всичко това идва от грешното убеждение, че училищата трябва да бъдат измервани по оценки и сравнявани по брой класирани в 4 и 7 клас. Това е форма на контрол на властта над възрастните чрез децата, което е фашизъм по совята същност. Обединяват ги и ги оправдават най-често "висши" ценности: "Висшата арийска раса", "Висшият интерес на детето", "Комунизмът е най-висшият..".

  Стандартът е разработен, за да се оправдае тази игра с психиката на децата от колеги на разработващите го финансирани също оттам.

  Това е затворен порочен кръг.

  Присъединяването на изоставащи деца е индивидуално. Винаги. То е специфичен проблем който има различен произход в различните училища и се дължи в много случаи на неконтролирани случайни събития в училище.

 52. 52 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дете постъпва в Н-ти клас.
  Добър педагог установява, че има ниво 105 единици (желателно ниво 107 за среден 3). Грижи се да ги увеличи. Достига 119. Единици. Пише 3, защото нормата за 3 е примерно 120.
  Важното: Има малко знания, но знае кои са и може да ги надгради.
  ======
  Друго училище.
  Дете постъпва в Н-ти клас.
  Преподавател (не учител в случая) установява, че детето "не знае нищо". Учителет разнася едни тестове с по 40 задачи и мери всички деца наведнъж. Той е толкова зает с проверката на 26 х 40 задачи всеки ден, че няма време да установи за онова дете нищо. На края Онова дете (същото) има някакви, по-скоро очевидно все поо-малко и пада надолу, дори вече забравайки всичко,
  Раздавачът на тестове се оправдава, че са си били малко и затова не е важно колко, нали не е дори 3. И че е бил зает и е щял да ги провери, ако родителите бяха осигурили решаването на ония тестове по 40 задачи всеки.
  Подарява оценка все пак. Детето се обърква окончателно - защо да учи изобщо. проваля часове на други учители, очаквайки 3 ей така.
  ====
  Познахте ли себе си? В коя роля? На учителя, или на раздавача на материали за подготовка за изпитите по ДОИ?

  Обърнете вниамние, че учителят не се интересува от ДОИ така, както истинският лекар си знае медицината и за апендисит не търси заповед на министъра. Напротив, там къдтео има специална наредба най-често започва малък ад.

  Няма много място за приобщаващо образование. Или има учители или има раздаващи на материали.

 53. 53 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":

  "А Вие не е зле да кажете нещо по въпроса за това как се обучават 30 деца с различни нужди с един подход. "

  Не се обучават.
  Работи се на две-три скорости.
  Нарича се подготовка на учителя за часа. Влиза се в час с различи материали. Не с различни варианти на един с еднаква сложност, а с различни за всяка скорост. Това не се обявява, просто на различни деца се давт различни неща. И не тест с 40 въпроса, а с по два-три, но редовно. Децата трябва да свикнат с това, че работят индивидуално, а не да се сравняват постоянно (на него по-лесното). Това изисква умения.

  Печеленето на състезания не е критерии. Кандидатстването и учатието в сървенования е личен въпрос. Това не е показател, че е добър учител, а треньор или преподавател.

  Има разлика в това да е общообразователно и задължително или да е като спортен или друг клуб, в който участието е доброволно.

  "Преподавател в средните училища по...." е квалификация в диплома и не е идентично с "учител", което е длъжност в училище. Много хора (и училищни директори) не разбират разликата. Само едно от изискванията за учител е да са с такава квалификация. Може да дава частни уроци, това не е учител в училище. Много преподаватели никога не стават учители.

  За един добър музикант с диплома е по-добре да свири в подлеза, отколкото да работи като учител, ако не му е на сърце.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK