Оценките от олимпиадите по природни науки ще важат при кандидатстване в НПМГ и в останалите математически гимназии

Оценките от олимпиадите по природни науки ще важат при кандидатстване в НПМГ и в останалите математически гимназии

© Анелия НиколоваОценките от областните и от националните олимпиади по информатика, физика, химия и биология ще се включват в балообразуването при кандидатстване в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) "Акад. Любомир Чакалов", математическите и природо-математическите гимназии. Около това решение са се обединили ръководството на Министерството на образованието и науката (МОН) и няколко гимназии, обясниха от ведомството пред "Дневник".


От тази година приемът след седми клас ще става с точки, тъй като резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика ще бъдат в точки, а не - в оценки по шестобалната система (максималният резултат е 100 точки - бел. авт.). С влизането в сила на новия училищен закон отпада възможността гимназиите да могат да въвеждат допълнителен изпит за прием. Това доведе до протести от страна на НПМГ в София, където досега имаше вътрешен изпит за кандидатстване. Ученици и родители дори изразиха опасения, че след отпадането му ще падне нивото.


"Вътрешният изпит отпада, но НПМГ, както и останалите математически гимназии, ще могат да ползват оценката от някоя от областните или от национални олимпиади при балообразуването по природни науки", обясниха от просветното министерство. От там допълниха, че тъй като има национално външно оценяване по математика, оценките от олимпиадите по математика няма да се вземат предвид.
От там допълниха, че общинският кръг по олимпиадата по физика, който е насрочен за 14 януари, ще бъде отложен със седмица и ще се проведе на 21 януари. Олимпиадата по химия е предвидена за 22 януари, по биологията ще се проведе до 31 януари, по географията - до 22 януари. В София-град общинският кръг на олимпиадата по география ще е на 21 януари.


Оценките от олимпиадите ще дават до 100 точки


Максималният брой точки за вход в гимназиите т.г. ще бъде 500, като 400 от тях ще идват от резултатите от изпитите за национално външно оценяване, а 100 - от балообразуващи предмети от дипломата. Първоначалната идея бе математическите и природо-математическите гимназии да могат да утрояват точките от теста по математика, като максималният брой бъде 300. А резултатът по български език и литература да се включва само веднъж в бала.


"Сега ще се даде възможност резултатът по математика да се удвоява, а като компонент в балообразуването да бъде включен и резултат от олимпиада по информатика, физика, химия и биология и вероятно география. Олимпиадата по математика няма да се включва, тъй като има външно оценяване по математика", обясниха от МОН. Тепърва ще се мисли как оценките от олимпиадите ще се превръщат в точки, но се очаква техният максимален брой да е 100.


Директорът на НПМГ Даниела Шопова заяви, цитирана от БТА: "В бала за прием ще бъдат използвани резултатите от областните и от националните кръгове на олимпиадите по биология, химия, физика, география. Балът в паралелките с математически профил в НПМГ ще бъде формиран от резултатите от националното външно оценяване по математика, а няма да се използват резултатите от олимпиадата по математика".


Новите правила ще важат и за Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София (ТУЕС), където се набляга на информатиката и информационните технологии.


Националната природо-математическа гимназия запазва името си


Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" ще запази "национална" в името си. Това важи и за останалите училища с такива имена.


Според новия закон всяко училище може да се бори за статут "национално". Едно от условията е в него да учат и деца от други градове, а друго - да изпълнява "национално отговорни задачи", възложени от образователния министър.


Притесненията на НПМГ, откъдето организираха протест във фейсбук под наслов "Не пипай моята гимназия", бяха, че ще бъде отнет статутът на гимназията. От просветното ведомство обясниха, че и по новия закон НПМГ вероятно ще отговаря на изискванията за "национална гимназия".

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Беше добра традиция най-добрите в олимпиадите да имат достъп с предимство в училищата. Сега, нищо ново, само се умува за някакви си точки.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  А с география, биология и химия какво правим?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  И ако може НПМГ да си върне нивото, че е пълен срам сегашната ситуация.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  ??? и от кога ще влиза в сила тази щуротия??? че общинския кръг на олимпиадите за тази година вече мина, а без тях няма областен и национален кръг... и как ще се гарантира адекватно провеждане, знаем на някои места как има "проблясъци"... че на НВО ги пазят и с камери...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#1:"neut"]Беше добра традиция най-добрите в олимпиадите да имат достъп с предимство в училищата.[/quote]

  Какво точно имате предвид? По мое време (края на 80-те), в Математическите гимназии единствено пълен брой точки на олимпиадата по математика се зачитаха като 6.00 на приемен изпит. Но после се влизаше по бал (в който участва оценката от изпита или 6.00 от пълния брой точки), а не директно.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Поредната глупост от МОН. Не решават истинските проблеми, а под формата на реформи създават нови такива.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  всъщност как така мислят директно да нарушават Закон за предучилищното и училищното образование? Защото в чл. 145, ал. 2 изрично си е казано, че за прием се ползват резултатите от НВО...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 476 Весело

  Тези от МОН явно не са били на ниво да ходят на олимпиади.
  Да изкараш пълно 6, т.е. максимален брой точки, на олимпиада е изключителна рядкост.
  А да приравниш оценката от олимпиада с оценката от СОУ-то в Криводол например е пълна глупост!

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Със всяка гимназия/колкото и нафукана да е/ си си точно нищо и половина. Дори и с много от специалностите след тях във ВУЗ.

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#9] от "log_on":

  Особено ако след завършването на гимназията все още пишеш "със всяка".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#10:"tribiri"]Особено ако след завършването на гимназията все още пишеш "със всяка".[/quote]
  С всяка или със всяка няма никакво значение,ако работното ти място е партиец в БГ или гастер по света. И в двата случая 6-тица от матура по бг език е вредна.

 12. 12 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 227 Разстроено

  Нивото в образованието пада, няма как да се подмине и НПМГ. Колко деца ходят на олимпиади. Колко от тях изкарват високи оценки. Колко деца от провинцията могат да си позволят да живеят в София от 8 клас, сами. Специално за природните науки - много от децата, които се класират по Олимпиади, въпреки че имат успехи, след това предпочитат да учат в езикови гимназии. НПМГ да запази сегашният начин на прием - с вътрешен изпит. Въпреки че напоследък влизат с 3, по физика примерно. ЗА съжаление.

 13. 13 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Браво на МОН! Поредното гениално решение. Биология в НПМГ ще се влиза с изпит по математика и БЕЛ. Отделно, че общите изпити са на много ниско ниво и е несериозно да се кандидатства в математически гимназии с тях

  Не ме търсете преди обяд
 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Весело

  [quote#13:"nikidimi"]Биология в НПМГ ще се влиза с изпит по математика и БЕЛ[/quote]
  В испанската, немската, английската и в японската гимназия също няма да се взема оценката от предмета.
  Презумпцията е, че ако си добър по математика и БЕЛ, ще си добър и по останалите предмети, към които те тегли душата.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Любопитно

  [quote#12:"bnm37477327"]Нивото в образованието пада[/quote]
  Къде пада - в МОН, в министерски съвет или в прокуратурата?
  За министерския съвет изключета Баце, че е доктор на науките, сиреч мноо-го образУван според баш учените на България ... и на външен вид.

 16. 16 Профил на Boiko Boikov
  Boiko Boikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истинската причина да махнат изпитите в елитните гимназии е, че те само напомнят на синчетата и дъщеричките на министерските мутри, че ум с пари не се купува!
  Защото умна мутра няма!
  Тези училища са трън в очите на политиците, защото им показват колко тъпи и неграмотни са! Защото от тези училища произлизат наистина успелите българи.
  Първо почнаха едно по едно да съсипват отделни училища, а вече карат всички накуп. МОН умишлено унищожава образованието в България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK