Ако пакостите вървят след теб... не е късно за "Читателска щафета 5"

Ако пакостите вървят след теб... не е късно за "Читателска щафета 5"

© Детски книгиОбщо 4685 книга са прочетени от 1307 деца от 6 до 13 г., изпратили формуляри за участие в конкурса "Читателска щафета 5: Патилански приключения", който започна през септември миналата година.


До 13 януари е удължен срокът за включване в кампанията за четене на книги за съвременни патиланци и пакостници, съобщиха организаторите от фондация "Детски книги".


"Данните потвърждават убеждението ни, че децата предпочитат да четат съвременни книги с интригуващи герои, които приличат на самите тях, като Малкия Никола, Ужасния Хенри, Макси, Майлс и Найлс. Например най-четена до момента е поредицата за "Ужасния Хенри" с 355 прочетени книги", казва Валентина Стоева, председател на съвета на фондация "Детски книги".
Петото издание на кампанията регистрира засилен интерес от деца в предучилищни групи. До момента в щафетата са се включили 116 деца на 6 г. Най-много са 8-годишните читатели - 376, следвани от 7-годишните - 263, и 9-годишните – 250. Наблюдава се рязък спад на участниците над 10 години: 40 на 11 г., 24 на 12 г. и само 6 на 13 години.


В рамките на кампанията децата могат да се включат и в конкурса "Патилански комикс", като разкажат своя пакост, любима история от включените в щафетата книги или от "Патиланско царство" на Ран Босилек.


Новият срок за включване в конкурса е 13 януари. Творбите се приемат по пощата на адрес: За "Читателска щафета", 1113 София, п.к. 204 (важи пощенското клеймо) или снимки по мейл на [email protected]. Най-впечатляващият комикс ще донесе на автора си графичен таблет за рисуване на комикси и книга "Първи стъпки в комикса" на Петър Станимиров. Победителят ще бъде обявен по време на детския книжен празник в края на януари.


"Детски Дневник" е сред медийните партньори на инициативата на фондация "Детски книги", която се провежда с подкрепата на програма "Регионален грант" на VivacomFund и Български център за нестопанско право. Автор на плаката и визията на петото издание на кампанията е младата художничка Ина Христова, която живее и работи в Барселона и е лауреат на наградата на илюстраторите в Каталуния. Нейните проекти може да откриете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK