Общината подготвя единни критерии за приема на първокласници в София

Родители на опашка за записване на първокласници пред столичното 133 СОУ "Ал. С. Пушкин" (снимката е архивна)

© Юлия Лазарова

Родители на опашка за записване на първокласници пред столичното 133 СОУ "Ал. С. Пушкин" (снимката е архивна)Единни правила за записването на ученици в първи клас в общинските училища в София е подготвила Столичната община. В момента лиспват еднакви критерии, по които да се приемат първокласници. Предвижда се кандидатстването да става с точкова система, подобна на тази за прием в яслите и детските градини. Общината е заложила 4 задължителни критерия, от които с най-голямо значение е дали постоянният адрес на родителите е в района на предпочитаното от тях учебно заведение.


Предложените правила са достъпни на сайта на Столичния общински съвет. Целта е да се постигне по-голяма справедливост при класирането и приемането на учениците и постигане на ясен регламент и прозрачност, мотивира се местната администрация. Предстои предложението да бъде гласувано от Столичния общински съвет, като вероятно ще влезе в сила от следващата учебна година.


Четирите задължителни критерия дават различен брой точки. Пет точки ще получават децата, ако техните родители или настойници имат постоянен адрес в района на училището. Ако този адрес е и настоящ, се дават още 2 точки. Децата, които са сираци, ще получават допълнителни 3 точки. В случаите, в които брат или сестра на детето учи в същото училище, то ще получава още 4 точки.
В предложението е записано, че при по-голям брой кандидати за дадено училище, то ще може да налага и допълнителни критерии. За целта ще е необходимо решение на педагогическия съвет, а всеки от допълнителните критерии ще дава по 0.5 точки. В документа не се посочва какви могат да бъдат допълнителните критерии.


"Предполагам, че те ще бъдат подобни на тези за яслите и детските градини", коментира пред "Дневник" ръководителят на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева. Пет са допълнителните критерии, които дават предимство за прием в детските градини, като два от тях съвпадат с предложените правила за записване в първи клас - брат или сестра в същото учебното заведение или ако семейството живее в района му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK