Общината подготвя единни критерии за приема на първокласници в София

Родители на опашка за записване на първокласници пред столичното 133 СОУ "Ал. С. Пушкин" (снимката е архивна)

© Юлия Лазарова

Родители на опашка за записване на първокласници пред столичното 133 СОУ "Ал. С. Пушкин" (снимката е архивна)Единни правила за записването на ученици в първи клас в общинските училища в София е подготвила Столичната община. В момента лиспват еднакви критерии, по които да се приемат първокласници. Предвижда се кандидатстването да става с точкова система, подобна на тази за прием в яслите и детските градини. Общината е заложила 4 задължителни критерия, от които с най-голямо значение е дали постоянният адрес на родителите е в района на предпочитаното от тях учебно заведение.


Предложените правила са достъпни на сайта на Столичния общински съвет. Целта е да се постигне по-голяма справедливост при класирането и приемането на учениците и постигане на ясен регламент и прозрачност, мотивира се местната администрация. Предстои предложението да бъде гласувано от Столичния общински съвет, като вероятно ще влезе в сила от следващата учебна година.


Четирите задължителни критерия дават различен брой точки. Пет точки ще получават децата, ако техните родители или настойници имат постоянен адрес в района на училището. Ако този адрес е и настоящ, се дават още 2 точки. Децата, които са сираци, ще получават допълнителни 3 точки. В случаите, в които брат или сестра на детето учи в същото училище, то ще получава още 4 точки.
В предложението е записано, че при по-голям брой кандидати за дадено училище, то ще може да налага и допълнителни критерии. За целта ще е необходимо решение на педагогическия съвет, а всеки от допълнителните критерии ще дава по 0.5 точки. В документа не се посочва какви могат да бъдат допълнителните критерии.


"Предполагам, че те ще бъдат подобни на тези за яслите и детските градини", коментира пред "Дневник" ръководителят на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева. Пет са допълнителните критерии, които дават предимство за прием в детските градини, като два от тях съвпадат с предложените правила за записване в първи клас - брат или сестра в същото учебното заведение или ако семейството живее в района му.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  С Ромляните ко шъ прайм,това е въпроса?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Критериите са, роднинство или банкноти под масата

 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tod":

  При тях проблемът е изобщо да бъдат вкарани в училище, а не да бъдат насочени в определено такова!

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Aко няма уседналост и то достатъчно години назад, ще станем свидетели на странни "преселения" на родители с деца, навършващи 7 години към централните квартали.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  [quote#2:"shileto"]Критериите са, роднинство или банкноти под масата[/quote]

  Изненадан съм, че не усъвършенстваха томболата за детските градини да се прилага и за училищата, с тенденция да се пренесе в гимназиите и университетите.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Има една сериозна разлика между училището и яслите / детските градини. Училището е задължително и въобще не си представям как на база точкова система ще откажат прием на дете в първи клас в най-близкото до дома му училище, имам предвид до дома по постянен адрес на семейството.
  Убедена съм, че при подобен отказ, може доста успешно да се води дело за ограничаване / затрудняване достъпа до образование.

 7. 7 Профил на Georgi Stoyanov
  Georgi Stoyanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "zenola":

  Ами ако детето живее постоянно в район с много лоши училища, не го ли дискриминираме, ограничавайки му достъпа до добри? Ако детето живее в малко населено място или краен квартал, но родителите му желаят да му предоставят по-добро образование?

  Освен това, не смятате ли, че основен критерий трябва да бъде карана подготвителна група в съответното училище? Или не смятате за проблем детето да изкара ПГ в едно училище и да го преместят след това друго?

  А ако един родител предпочете или прецени, че е по-удачно да го запише в района си по месторабота или по местоживеене на баба/дядо или друг роднина, поради работно време, което не му позволява да води и/или взима детето от училище?

  Защо не върнем направо софийското жителство и да се приключва. А, да, сетих се защо - половината СОС ще трябва да се върне на село.

 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#7] от "Georgi Stoyanov":

  В нормалните държави въпросът е еднозначно решен в полза на местоживеенето. Може би не случайно. Все пак говорим за начално образование, нали така, за малки деца. Ако някой иска нещо специално - има частни училища.

 9. 9 Профил на Georgi Stoyanov
  Georgi Stoyanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "zenola":

  То това е и лобистката идея на наредбата - който иска нормално образование - частно.

  В "нормалните" държави, всички училища предлагат що-годе еднакво и качествено образование. В нашата, нещата изобщо не стоят по този начин и не е морално и уместно да се прилага.

  А съществуващите публично частни форми като сдружения на родители и други подобни, които с годините доказаха, че са изключително добра и работеща алтернатива, отвявайки по резултат и частни и "елитни" училища? Там се прилага предварителен подбор за ПГ, обучават се интензивно в ПГ и после ги гоним и ги пращаме в най-близкото училище??? Що за глупости са това?

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално
 11. 11 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Какъв е стимулът тогава едно училище да се старае да дава добро образование и да има желаещи да записват децата си в него? Имаше един период с тестове при записването и една паралелка за квартала. На повечето родители им е по-удобно детето да учи близо до работата им, а не до дома им. Пак комунистически глупости.

 12. 12 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Защо трябва постоянният адрес да дава повече точки от настоящ и то на родител/ настойник, а не този на детето!? Живеем в демократичка държава и може да имаш много адреси. Не е незаконно, както и едно семейство да има повече от едно жилище. Това е пълно малоумие и дискриминация! От пусто в празно! Има квартали с едно или без училище, те постоянен адрес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK