Промяна в критериите за прием в детските градини подготви Столичната община

Детска градина №29 "Слънце"

© Надежда Чипева, Капитал

Детска градина №29 "Слънце"Педагогическият съвет на всяка общинска детска градина ще определя изцяло самостоятелно какви да бъдат допълнителните критерии за прием. Работата на родител или настойник на дете, което кандидатства за място в детска градина, вече няма да бъде критерий при класирането за записване.


За сметка на това, ако постоянният адрес на един от родителите е в района на детската градина, детето ще получава една допълнителна точка. Това са промените в критериите за прием на деца в общинските детски градини, които Столичната община подготвя.


Проектът за промяна в наредбата е достъпен на сайта на Столичния общински съвет. Промените ще влязат в сила след гласуване от общинските съветници на някое от предстоящите заседания. По-рано тази седмица Столичната община представи и проект за правила за записване на първокласници в общинските училища.
В момента критериите, по които се класират децата за прием в детските градини в София, са 5. Проектът за промяна предвижда те са станат 6. Ще отпадне точката, според която наличието на родител, настойник, който работи в детската градина или ясла в София. Тя даваше 3 точки.


Вместо нея децата ще получават 1 точка, ако техен родител или настойник има постоянен адрес на територията на детската градина. Една точка ще се получава и ако детето е посещавало почасово общинска детска градина 6 месеца преди записване. Промяна има и в критерия за настоящ и постоянен адрес на единия родител на територията на София. В момента и двете възможности дават по 3 точки. Промяната предвижда да се дават 3 точки за постоянен адрес и 2 за настоящ.


Промяната предвижда педагогическият съвет на всяка детска градина да определя какви ще бъдат допълнителните критерии за прием в детското заведение. Те трябва да бъдат съгласувани с дирекция "Образование" към Столичната община. След като бъдат одобрени, допълнителните критерии ще се обявяват в началото на всяка календарна година, заедно със свободните места за прием в детските градини. Те ще бъдат поставяни на достъпни места в детските градини и публикувани в профила на всяка детска градина в информационната система на детските градини.


В момента допълнителните критерии за прием са 5 и са определени от действащата наредба, като всяка детска градина избира кои от тях да използва.


Непроменени остават социалните критерии, за деца сираци или полусираци, с един неизвестен родител или такъв със степен на инвалидност между 71 и 100 %. Децата в риск или в приемни семейства ще продължават да получават по 3 точки, а тези с близнаци или от семейства с повече от 3 деца - по 2 точки.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  просто са неадекватни от СО (и това не е изненада).

  влиза се с пари в брой, а вашите смешни точкови системи облагодетелстват единствено (по социалистически) заслужилите другари, "работещи" в някоя от многото общински хранилки.

  ако живея в района и работя в района получавам по-малко точки от някакъв си олигофрен, който работел в СО.

  ай сиктир с вашите глупости!

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Абе там е такава корупция,по-лесно да вкараш някой в университета от колкото дете в детска градина в някой от по-белите квартали! Рушвети,връзки ....

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#1] от "хм":
  Много добре ги характеризираш СО е нещо като ЦК на Бричедите и Шуробаджанаците! Кой как е дошъл в София и на партиен принцип го инсталират в СО,става лидер на цялата рода от село и гледа да я импландира в някоя от над 100-те общински фирми за да лапка и нищо да не върши ...това си е регонален поминък за СО които всяка година имат да усвояват по1,5млрд. бюджет + постъпления от общинските дружества!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "Промяна в критериите за прием в детските градини..."

  Средното образование на децата ще се смята за предимство?
  Малоумници!
  Какъв друг критерий за влизане в детска градина, освен да си дете, може да има?

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Пълни глупости!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Сами ще определят необходимия им брой банкноти

 7. 7 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Време беше за се премахне официалния шуробаджанашки критерий за роднина в системата, която ти увеличава с 37.5% точките над средното.

 8. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  И освен това тук не са го казали, но всеки момент ще излезне официално - томболата за класиране ще бъде подменена с търкане на талони. Тъй или иначе новият масов спорт и едновременно надежда за решаване на финансови и житейски проблеми, та поне да унифицираме системата докрай

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 9. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Всяка година , нови критерии, а положението не се оправя. Не разбраха, че работата не е в критериите, а в тези, които ги прилагат.

 10. 11 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Абе общината - като как решихте, че държавните/общински служители ще са с предимство пред нормалните хора? Я ми обяснете логиката? Допринасят повече за България ли?

  Т%п@нари..

 11. 12 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Значи ако работиш в Младост, а живееш в Надежда, детето ти ще го приемат в Надежда, а ти мисли как ще го водиш и прибираш от градина, как ще стигаш сутрин до работа.
  Малоумните решения на Столична община. Неадекватни. В разрез с ежедневието на хората и здравата логика, изимислени, за са тровят живота на данъкоплатците.

 12. 13 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това с постоянния адрес е дискриминация и явно с почасовото ходене в детска градина, е новата схема за наши деца. Толкова е просто. Броиш родените деца записани на адрес, и сравняваш броя им с местата в детските градини в района. Разкриваш нови такива, ако има недостиг. Тъпаци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK