Адресът да бъде с най-голяма тежест за приема в първи клас в София, обмисля общината

Адресът да бъде с най-голяма тежест за приема в първи клас в София, обмисля общината

© Надежда Чипева, КапиталЕдин и същ постоянен и настоящият адрес на родител в района на училището да бъде критерият, които да дава най-много точки в класирането за прием на първокласници в общинските училище в София. Това предвиждат нови правила за кандидатстване, които са подготвени от Столичната община и публикувани за обществено обсъждане.


Това е второ предложение за критерии за прием в първи клас след подготвеното в средата на януари, което обаче не срещна одобрението на гражданите и общинските съветници. Сега отново се предлага кандидатстването за общинските училища да става чрез точкова система, подобна на тази за прием в яслите и детските градини.


Новата наредбата все още се обсъжда от комисията по образование и култура. На днешното заседание на комисията проектът претърпя различни изменения, като окончателният вариант ще бъде оформен в понеделник. След това наредбата трябва да бъде гласувана от Столичния общински съвет.
Критериите


Предвиждат се три групи критерии, по които да бъдат оценявани първокласниците - задължителни, социални и допълнителни. Първите два ще са единни за всяко училище и са заложени в наредбата, а допълнителните ще се определят от педагогическите съвети на всяко училище.


Задължителните критерии са три,


като родителите трябва да посочат един от тях, на който отговарят. Първата възможност е настоящият адрес на родител/настойник на територията училището, който да съвпада и с постоянния. За него се дават най-много - 33, точки. Ако настоящият адрес не съвпада с постоянния, ще се дава една точка по-малко в класирането (32 точки). С 30 точки пък ще се оценява настоящ адрес в съседен район на най-близкото училище.


Седем са социалните критерии,


за които ще се дават точки в класирането. Ако детето е завършило подготвителна група в училището, за което кандидатства, ще се дават 10 точки. Ако в това училище се обучават други деца от семейството, кандидатите получават още 7 точки. Седем точки ще получават децата с двама починали родители или с трайни увреждания над 50%. Децата с един починал родител ще получават 5 точки, а тези от многодетни семейства - 4. Ако местоработата на един от родителите е в района на училището ще се дават 4 точки.


В случай, че в някое училище има повече кандидати


с еднакъв брой точки, отколкото места, педагогическите съвети ще могат да определят и допълнителни критерии. Те трябва да бъдат между 1 и 3, като общия им сбор не може да бъде над 22 точки.


"Педагогическите съвети могат да избират дали да определят един, два или три допълнителни критерия. Те обаче не могат да дават повече от 22 точки общо", каза днес по време на обсъждането в комисията зам.-кметът по образованието и културата Тодор Чобанов.


Той уточни, че допълнителните критерии не могат да бъдат същите като задължителните, както и да дават точки за постоянен адрес на родител/настойник на територията на София.


Поправките в движение


В проекта на наредбата, публикуван на сайта на Столичната община, бе посочено че за адрес на родител или настойник на територията на София ще се дават 20 точки. Този критерий обаче отпадна на днешното обсъждане. "Причината е, че Наредба 10 на Министерството на образованието, с която трябва да се съобразим, не предвижда такъв критерий изобщо", каза Чобанов.


Друго предложение, което отпадна на заседанието на комисията е, че в случай на еднакъв брой точки, ще се измерва най-близкото разстояние до училището, посредством "Гугъл мапс". Тодор Чобанов обясни, че този вид измерване не винаги е точно, поради инфраструктурата на града.


Контролът


Спазването на предписанията на наредбата ще се контролира от регионалните управления на образованието във всеки район.


Обществените съвети за отделните райони, в които влизат родители, учители и представители на общината, също ще контролират процесите. Основно те ще съблюдават дали педагогическите съвети определят допълнителни критерии, които противоречат на наредбата.


Районите


Административните райони, в които попадат училищата ще се определят тепърва, посредством специални карти. Те ще бъдат съставени от Географска информационна система - София (ГИС).


Тодор Чобанов уточни, че тези карти са необходими, защото административното деление на София не е изготвяно коректно и това би създало проблеми при кандидатстване. По думите му често районите се разделят от булеварди и главни улици. Това е проблем за децата, които живеят от другата им страна и така адресът им попада в различен район, макар и всъщност да живеят на метри от училището.


Кандидатстването


Графикът за прием ще се публикува на страниците на Столична община и на Регионалната инспекция по образование за София (РУО - София) в първото тримесечие на годината. Директорите ще обявяват започването на кампанията и приема на заявления за кандидатстване. Тях родителите ще трябва да подават в определен срок, като посочват по кои критерии кандидатстват и прилагат документи, с които удостоверяват това - лична карта, акт за раждане, медицински документи.


За момента не се предвижда изработване на онлайн система за кандидатстване, подобна на тази за детските градини и ясли. Тодор Чобанов заяви, че Столичната община не може да задължи общинските училища да си изработят такава система, а само да я препоръча. Той допълни и че за изработването на обща онлайн система е необходимо време, а новите правила трябва да влязат в сила от тази година.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Идеята ми харесва. На мен ми предстои да сменя постоянната си адресна регистрация със софийска, като преди това ще си направя регистрация по настоящ адрес. За момента някои неща ме спъват, но ще го направя.

 2. 2 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тоест географското положение избира градината, а не качеството. Затова трябва да се въведе училищен ваучер и парите за градини и образование да отиват при родителите, за да може да се създаде конкуренция и качеството на заведението да определя коя градина и училище ще получи пари.

 3. 3 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Така и трябва. В Англия само адреса е определящ. Хората се местят за да учат децата им в по-добро училище.

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Привилегия при най-малките. Преместването у нас не е толкова проста работа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 747 Весело

  Крайно време е , задръстванията са брутални от родители водещи с коли отрочетата си през два квартала в трети ...

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Правилно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Подкрепям, имам първолак и не го взеха в училището на нашата улица, майка му е учила също там. След скандал на директорката искаха да го запишат, отказах и го записах малко по-далече. Чиста вратичка за корупция на директорката. Същата я смениха след 3 месеца, явно е имало защо. Това е начално училище и е редно всеки да учи в най-близкото. Би следвало още като се роди дете да се знае къде ще бъде на детска градина и училище.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 8. 8 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  И да нямаш задължения към общината по местоживеене където е и съответното училище. Като си неизряден - нямаш избор.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  И правилно. Няма да помъкнеш сутрин детето си в някое далечно училище и да закъсняваш вечно за работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK