Прокуратурата откри нарушения в 112 общински наредби за прием в детски градини

Прокуратурата откри нарушения в 112 общински наредби за прием в детски градини

© Надежда Чипева, КапиталПроверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) установи нарушения в общо 112 общински наредби за реда за прием в детските градини, съобщиха от прокуратурата. Тези разпоредби са в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за предучилищното и училищно образование и Закона за местните данъци и такси.


Държавното обвинение ще оспорва в съда наредбите и ще направи предложения за промяна до съответните общински съвети.


Най-често нарушенията са свързани с поставени в общинските наредби изисквания към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище. Според прокуратурата това противоречи на текстовете от Закона за предучилищното и училищно образование, които посочват, че се дава равен достъп до качествено образование на всяко дете, не се допуска дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование.
Като незаконосъобразни са посочени и въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини и предучилищни заведения в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите или настойниците им – такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие с текстове от Закона за местните данъци и такси.


Предоставянето на предимство на деца, чиито родители упражняват дадено занятие или служба, според прокуратурата ограничава или дискриминира останалите деца в класирането. То е и в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация, заложен в Конституцията на България.


"Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават, като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците", се казва в съобщението на държавното обвинение.


Наред с това ВАП е установила, че в редица общини не е приета наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване в общинските детски градини. Такива наредби е трябвало да бъдат приети в едномесечен срок от влизането в сила на Закона за предучилищното образование. Предвид изтеклия продължителен период от влизането в сила на това законово изискване ВАП е разпоредила и извършване на проверки на територията на цялата страна.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Очевидно става въпрос и за промяна в законодателството по този въпрос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Хитро дете с безработен един родител със същите точки като такова с двама работещи родители ?!??!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Весело

  До коментар [#1] от "neut":

  кво законодателство бе шемет, това са решения на общ. съвети... тнр. гербави "експерти"... всъщност, като се замислих, ако им друснат по някоя-друга годинка за гласуване на всевъзможни изцепки няма да е зле

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#2:"mititu"]Хитро дете с безработен един родител със същите точки като такова с двама работещи родители ?!??![/quote]
  гербав вишист?!??!

 5. 5 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Еваларка-нали прокурватурата се занимаваше с престъпления-всичко Мара втасала та подкара и детските градини.А яслите кога?

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#5:"dolna4erti4ka"]всичко Мара втасала та подкара и детските градини[/quote]
  де да ги бяха подкарали... никак няма да е зле някоя от рекетьорките на Фандъкова да се събуди с повдигнато обвинение... но споко, гледат само наредбите

 7. 7 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Където има по-малко места в градините, отколкото деца (като в София) - няма как да се мине без някакви критерии за класиране. И който не отговаря на критериите, винаги може да бъде изкаран "дискриминиран". А то какви са критериите почти навсякъде - родителите да живеят в общината, да работят там (т.е. да плащат данъците, с които се издържа градината!), и ей такива. Не виждам какви по-справедливи критерии може да има.

 8. 8 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "Камен":

  Няма такова нещо, критерии за класиране.
  Задължението се състои в това, да осигуриш място за всяко дете.
  Не можеш? Сбъркал си професията.
  Та те дори не са опитали?
  Нима не могат да наемат, докато построят помещения?

  Отдел Закрила на Детето в Младост има адрес: Бибша 29 ОЗД. До пазара. Те заемат заедно с цялата ДСП една цяла готова и голяма детска градина!!!!!!!

  За това НЯМА ИЗВИНЕНИЕ Камен, това са лица с уродливо поведение. Те проверяват дали децата имат место в детска градина!!!

  Кметицата (бившата) е допуснала продажба на поляна между блоковете 3 декара за 1000 лева като ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. Зад новото Фантастико до бизнес парка. Деца могат да бъдат "продавани" на фондации на психолози по този анчин, защото родителите "не се справят" - няма детска градина.

  Колко детски места в градини не са платени само с тази измама с имот?

  Не, няма критерии. Има удобни чиновници.

  Същото е с машините за машинно гласуване. Не се справи 4-5 години (пробното е отдавна) - значи не ставаш за поста.

 9. 9 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всъщност прокуратурата е установила очевидни за всички неща, че властта малтретира бедните бели в държавата и го гони в дългосрочен план, като стимулира частното обарзование всячески, а всеки който се противи може да бъде смазан с пари от разни фондове (напр. норвежкия финансов механизъм), който се меси навсякъде.

  Партията майка си внася избиратели от сой и гони бедните, за чието състояние е отговорна. Купуване на български гласове (санирания ала бала).

  За всяко нещо с децата веднага се появяват психолози финансирани от норвежкия финансов механизъм. Луди ли са всички? Каква икономика, какво развитие, след като за такъв основен ключов въпрос Фандъкова е допуснала да се продава психиката на децата на София.

  Какви класирания бе хора?
  Как ще обясните на едно дете, че в близката градина за него няма място!

  Какви патриоти, какви пет лева. Само луди хора могат да приемат обясненията и калсиранията на Фандъкова.

 10. 10 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Оставка на чиновниците от РИО и Общината. Кой? Имена?

  След като има мнение на прокурори за нарушение на права на децата, къде е онази госпожа, дето си прави кръжоци с отличници да язди всяко дете кон. Щото сега имало друг приоритет.
  Къде е Ева Жечева, от колко години е този проблем? Къде е Кристалина, която се снимаше с тях. Че не е монтесори ли е проблемът, или съвсем друг? Всяка чужда лелка с реклама веднага намира място във вестниците, а истинските проблеми се крият години.

  Не е ли вярно, че в 144 -то си подбират незаконно деца? И не само там?
  Не е ли вярно, че група частни фирми по езици са озурпирали училищата и там се плаща за второ обучение?
  За това кога ще има мнение на прокуратурата?

  Експлуатацията на проблемите на децата у нас от властта и фондациите е безжалостна.

  Прокуратурата е посочила много малка част от тежките проблеми, тези който имат близък до организационен и счетоводен характер и се виждат лесно.

  Истинските професионални педагогически проблеми все още се прикриват.

 11. 11 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  https://frognews.bg/news_99572/Direktorat-na-125-SOU-Ir-Atanasova-Prehodat-razbi-obrazovatelnata-ni-sistema/

  Директорът на 125 СОУ Ир. Атанасова: Преходът разби образователната ни система

  Директор, отговорен и отчсти виновен (като съучастник) за проблеми прави самопризнания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK