"Синият кит" - градската легенда, която събуди детското любопитство и родителските страхове

"Синият кит" - градската легенда, която събуди детското любопитство и родителските страхове

© Associated PressВ средата на февруари в Русия отново се заговори за "групата на смъртта" - общества в най-популярната в страната социална мрежа "ВКонтакте", където млади хора получават "задачи", за които се предполага, че ги довеждат до самоубийство.


Руските медии предупреждават за нова вълна на играта "Синия кит", в която за 50 дни детето трябва да изпълни 50 задачи (основно свързани с физическо самонараняване), пишат руски медии.


Следствена комисия откри следа от "суицидните публикации" в няколко от случите на опити за самоубийство на младежи. Учените, които изучават "групата на смъртта", са убедени, че това явление трябва да бъдат категоризирано повече като градска легенда. Онлайн изданието "Медуза" разяснява
смисъла на играта "Синият кит"


В началото на февруари 2017 година в Русия се възобнови бурното обсъждане на играта, известна като "Синият кит". #синийкит е само един от хаштаговете, които тийнейджърите публикуват на страниците си в социалните мрежи, за да участват в играта. Има и други: #явигре, #тихийдом, #синий, #синей.


Образът на кита явно е заимстван от песента "Гореть" на руската група "Люмен" и символизира отчуждеността и самотата. Рязък скок на такива съобщения в профилите на тийнейджъри регистрира руската неправителствена организация "Център за интернет технологии", както и други изследователи, при това информация за играта търсят не само в Русия, а и в Киргизтан, Казахстан и Украйна.


Как се играе "Синият кит"


Играта започва след публикуването на съобщението. С потребителя се свързва "гуру" на играта, обикновено с акаунт, който не може да бъде идентифициран. Той обяснява правилата: "да не казва на никого за тази игра", "винаги да изпълнява задачите, каквито и да са те", "за неизпълнение на някоя задача си изключен от играта завинаги и те чакат лоши последици". Гуруто дава и задачите - обикновено 50 - по една на на ден (вероятно препратка към книгата "50 дни до самоубийството ми" на Стейси Крамър).


Репортер на "Медуза" се е сдобил със списъка от задачи, изпратен му от потребители на "ВКонтакте", които играят на "Синият кит". Задачите са свързани със самонараняване (да си напишеш с бръснач на ръката F57), със страх (цял ден да гледаш ужасни видеа), за някои задачи играчът трябва да се изкачи на покрива на високи сгради. От 30-та до 49-та задачите с: Всеки ден да се будете в 04:20 ч, да гледате видеоклипове, да слушате музика, и всеки ден да си правите по една рана с бръснарско ножче на ръката си. Последната задача е самоубийство. Има и нетипични задачи, например някои гурута искат да пресечете пътя пред кола и да снимате видео (форма на забавление сред руските тийнейджъри - играта "Бягай или умри"). Всяко дете участник в играта се нарича "син кит". Синият кит е единственото животно, способно на самоубийство.


Ако потребителят реши да напусне играта, гуруто го заплашва, че ще иде в дома му и ще убие родителите му. За да разбере адреса, гуруто предварително изпраща на играча линк към услуга, която разкрива лични данни или айпи адреса на детето.


Масова истерия


След като рязко скочи интересът към играта, пресата в Русия започна да пише за "завръщането на групата на смъртта". Първи за съществуването на "координирана мрежа" от общности във "ВКонтакте", в които администраторите раздават задачи на младежи, както се твърди, водещи до самоубийство, разказа през май 2016 година Галина Мурсалиева от "Новая газета". Текстът посочва, че от ноември 2015 до април 2016 година има 130 случая на самоубийства на деца в Русия.


Сегашната вълна, пише Мурсалиева в публикация от 17 февруари 2017 г., доведе до нови жертви, и следователно "веднага е необходимо да се създаде специално звено за борба със смъртоносни заплахи за деца."


Разследващата комисия и Министерството на вътрешните работи на Русия обърнаха внимание на "групата на смъртта". На 17 февруари в Северна Осетия бяха задържани четирима координатори на "групата на смъртта ", а на 14 февруари следствието в Московска област възбуди углавно дело за "подтикване към самоубийство" на две тийнейджърки. Според разследването "неидентифицирани лица чрез профил в социалните мрежи са имали психологически натиск над момичета, като са им давали опасни за здравето задачи", довели до опит за самоубийство на момичетата.


Президентът Владимир Путин поръча на правителството да усъвършенства системата за предотвратяване на самоубийствата при подрастващите. Документът беше публикуван на сайта на Кремъл.


Произходът на играта и борбата с нея


Версиите за произхода на играта са много. Например директорът на "Центъра за научни изследвания и легитимността на политическия протест" Евгений Венедиктов говори за евентуалното участие на западните разузнавателни служби. Мениджърът по онлайн маркетинг на компанията "Мегафон" Антон Елизаров смята, че зад създаването на групите стоят украински националисти.


С играта се опитват да се борят от социалната мрежа "ВКонтакте" като блокират потребители, които пускат съответните хаштагове, а администрацията на Instagram също обещала да обърне внимание на проблема. Всяка минута във "ВКонтакте" се появяват нови хаштагове, свързани с играта, но много от акаунтите, в които те са написани, са фалшиви. Много от потребителите си признават, че пишат от фалшиви профили, за да не разкриват самоличността си, а истинските им профили не са били блокирани.


Националният център за безопасен интернет на България е във връзка с руската Гореща линия за онлайн безопасност, която е привлечена към работна група към президента за обсъждане на мерки срещу самоубийствата сред младите хора в Русия. "Това обаче е проблем сам по себе си, който няма нищо общо с някакви фантасмагорични игри - просто обърканият ни свят тласка млади хора да посегнат на себе си. Причините? Липса на родителски капацитет, неадекватна образователна система, нарастваща агресия в обществото, глобален политически хаос - а вие знаете, че тийнейджърите са много чувствителни и объркването около тях тласка по-уязвимите към крайни действия. Още повече, че на тази възраст те флиртуват с идеята за смъртта, без да осъзнават наистина, че това е завинаги", коментира пред "Дневник" координаторът на центъра за безопасен интернет Георги Апостолов.


"Вече и в България?"


Постоянно се появяват нови групи във "Фейсбук" - дело на български тийнейджъри, за които това е нов вид забавление.


"В последните дни българският интернет беше залят от апокалиптична истерия по повод онлайн игра, която принуждава тийнейджъри да се самоубиват. Десетки съмнителни български сайтове всъщност копираха един и същи превод (заедно с правописните грешки) на статия от също толкова съмнителен руски сайт с ужасяващи заглавия от рода на "Синия кит погуби стотици деца, играта приближава България".


Подплашени родители започнаха масово споделяне на публикациите с призиви "да опазим децата си", без да си направят труда да проверят за какво става дума. Дори не им направи впечатление, че твърдението "приближава България" не е подкрепено с нито една дума в разпространяваните текстове, както впрочем и изнасяните в публикациите "факти", се казва в изявление на Националия център за безопасен интернет.


Зловеща игра със страховете на родителите


"Ужасяващите истории за това, че играта "Синият кит" подтиква към самоубийство, е класическа градска легенда. Съществува явлението "остензия", при което човек въплъщава в живота си фолклорен сюжет, коментират пред "Медуза" експерти от Института за социални науки в Русия. Според тях родителите се паникьосват заради истории в интернет, които заплашват децата им - фалшиви новини или истории за терористи и банди педофили, които примамват деца в колата. "Във всички тези истории действат анонимни, враждебни сили, злодеи, чиито мотиви не могат да се нарекат рационални. Такива истории се появяват за да играят със страха от загуба на контрол над децата. Възрастните са потопени в интернет по-малко от тийнейджърите и ги възприемат като неразбираема и опасна реалност", се казва в коментара.


Водещият изследовател от Института по етнология и антропология на Руската академия на науките, доктор на историческите науки Дмитрий Громов също смята, че историята за "Синия кит" е легенда. "Огнищата на слухове (включително създадените по схемата на построение на градските легенди) са базирани на фобиите, които съществуват в обществото. Тук е обвързана с често срещаният при подрастващите интерес към темата за самоубийството. Но трябва да разберем, че младите хора, които се интересуват от самоубийство, в повечето случаи съвсем не се стремят към такова", казва Громов пред "Медуза".


Според него самоубийствата (включително тези, които са участвали в игри като "синият кит") са по други причини: "Преди няколко години имаше подобна вълна - някои от депутатите заяви, че при тийнейджърите са налице субкултурите "емо" и "готи", които водят до самоубийства. И ако сме готови да ги забраним, броят на самоубийствата ще намалее (държавната Дума обсъжда подобна забрана през 2008 г., въпреки че тази младежка култура в момента почти не съществува - бел.ред.).


Самоубийствата при тийнейджърите са огромен социален проблем (на Русия) и той е причинен от много фактори. Този проблем съществува независимо от играта", заключава Громов.


Основен съвет към родителите


"Вместо да се паникьосвате от измислени онлайн чудовища, отделяйте повече време да се поинтересувате от дигиталния живот на децата си – какво им е интересно, какво правят онлайн, кои сайтове харесват. Подобни разговори ще Ви помогнат заедно с децата да определяте кое може да е вярно, а кое – не, и ще Ви дадат увереност, че утре, когато детето попадне на нещо смущаващо в интернет, ще е готово да сподели с Вас. Ако сте се паникьосали от "Синия кит", значи имате нужда да поговорите с децата си за техния дигитален живот", съветват от центъра за безопасен интернет.


Според Георги Апостолов основната грешка на родителите е в приемането на интернет като просто забавление за децата и вярата, че те там се оправят сами много добре. "Интернет е отражение на реалния сват с реалните проблеми, но в добавка с хиперболизиране на най-невероятните неща. Ако родителите имат истинска връзка с децата си, няма никакъв проблем", коментира той пред "Дневник".


"Цялата история всъщност доказва още веднъж тревожните резултати от национално-представителното изследване "Онлайн поведение на децата в България" от края на 2016 г. на Националния център за безопасен интернет: половината от децата на възраст 9-17 години признават, че не биха могли да различат коя информация в интернет е истинска и коя е фалшива. При родителите им процентът е 40 на сто. Именно това а благодатната почва, върху която избуяват подобни "сензации", които носят реални печалби на разпространителите", обобщават от центъра за безопасен интернет. И дават няколко базови съвета


Как да проверяваме дали можем да се доверим на информация, която сме открили в интернет


- Публикуваната история не се намира в никоя от известните като достоверни онлайн медии. Нали си представяте, че ако имаше реално такава история, тя щеше да гръмне по всички световни медии.


- Названието на сайта е подвеждащо – често то съдържа в себе си "novini" или "reporter", но всъщност разпространява клюки и измислици, което можете сами да видите, като отидете на сайта.


- Цитират се числа, без да се посочва от какъв източник са взети. В различните публикации за "синия кит" се цитират 90, другаде 180 тийнейджъри, които са се самоубили заради играта, но никъде не се позовават на данни от полиция, болници, или други институции и организации, които не биха пропуснали наличието на подобна заплаха.


- Позоваванията са на източници, които са неясни като "казаха потърпевши", "съобщиха от полицията", "изследователи откриха" – кои са тези митични потърпевши, коя полиция е съобщила, къде работят тези изследовател?

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  И ние преди заспиване по пионерските лагери си разправяхме страшни и ужасни приказки, за да се плашим - нищо ново - само технологията и разбира се количеството уплашени глупаци!

  [email protected]
 2. 2 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Работа и бой,това липсва на дечицата.

 3. 3 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Нещо хубаво от Русия ще дойде ли някога?

 4. 4 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  А да сте се самобичували или самонараняване?

 5. 5 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#3] от "Mark":

  Явно скоро не си ходил по родното черноморие.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  Ни шъ да са само приказки мило!

  "...Самоубийствата при тийнейджърите са огромен социален проблем (на Русия) и той е причинен от много фактори. Този проблем съществува независимо от играта".."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хибридната война продължава...идва ли от алкашите, значи е вредно, опасно и безумно!

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Вчера гледахме снимки как в савецка русия възпитават и обучават 10_12 годишни деца.
  Така, че нищо савецко не ме учудва.

 9. 9 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1130 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]половината от децата на възраст 9-17 години признават, че не биха могли да различат коя информация в интернет е истинска и коя е фалшива[/quote]
  Също толкова и от възрастните. Особено ползвателите на прас прес и слушателите на учиндол шоу.

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1768 Разстроено

  Бумерангът се завръща-чудовищните лъжи, с които путиновата пропаганда залива руското общество, сега са благодатна почва за развитие на такива истерии-децата не са научени да различават истината от лъжата. А родителите, които толкова години мълчаливо съучастваха в това зомбиране, малко късно разбраха, докъде са докарали нещата. Що се отнася до самоубийствата, преди две-три седмици момче и момиче, след продължителна стрелба по свои съученици в училище, с последните патрони публично се самоубиха, показвайки този ужас от собствените си телефони.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Весело

  WTF! Докато имаме впечатлителни другарки, запленени от перверзиите в руската мрежа, дотогава Путин ще ви хака чрез масова хибридизация.

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Май е време да върнем казармата....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако никой не беше писал нямаше и да знаят родителите...

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 14. 14 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Супер объркана статия.
  В началото те убеждават как това е някаква градска легенда, а после до края обясняват с подробности как карали децата да се самоубиват с такава точност, че се създава съвсем друго впечатление.

  Fail with honour then succeed by fraud
 15. 15 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 284 Весело

  Коментарите са показателни. Статията убедително доказва, че е налице "фалшива новина", ама експертите тук - не, та не! Путин, рашизъм, пропаганда, гнили алкашки...

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Внимание, опасност! Това казва статията. Отчуждаването между родители и деца е основната причина, интернет просто е още едно, леко средство за влияние...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 702 Неутрално

  нещо.... сошъл инжинеринг а...

 18. 18 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "foure":

  Съученички си пробиваха кожата на ръцете с игли, или се режеха с бръснарски ножчета.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 19. 19 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":

  Там е имало доста убийства и самоубийства, като следствие на тормоз.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#15] от "Приказки под шипковия храст":

  Какво точно доказва статията?
  "Разследващата комисия и Министерството на вътрешните работи на Русия обърнаха внимание на "групата на смъртта". На 17 февруари в Северна Осетия бяха задържани четирима координатори на "групата на смъртта ", а на 14 февруари следствието в Московска област възбуди углавно дело за "подтикване към самоубийство" на две тийнейджърки. Според разследването "неидентифицирани лица чрез профил в социалните мрежи са имали психологически натиск над момичета, като са им давали опасни за здравето задачи"
  Черният Интернет съществува, капаните за тийнейджъри също, за жалост. Няма "Син кит", това е прекрасно, но всяването на фалшиво спокойствие е не по-малко опасно от всяване на паника. Пример - Чернобил.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Необходимо е засилване на родителския контрол

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Имаше едно друго забавление на руските офицери, гледали сме го по филмите - оставяш в барабана на пистолета един патрон, въртиш го напосоки, насочваш пистолета към черепа си, и натискаш спусъка. Руска рулетка! Може да си пробиеш главата, може и нищо да не се случи.
  Не знам каква "душевност" трябва да имаш, за да се забавляваш по този начин.

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  тея руснаци са егати болните екземпляри

 24. 24 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Поредният от повече от 10 год. руски боклук.Важното е родителите да контролират какви сайтове гледат децата и внуците!

 25. 25 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 431 Весело

  [quote#3:"Mark"]Нещо хубаво от Русия ще дойде ли някога? [/quote]

  Зависи откъде получавате новините.

  Ако ги получавате от МАсква - само хубави работи ще 'научите'.


 26. 26 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Това е империя управлявана от Злото и То ще я погуби. Не може само да изнася зло без тотално да се зарази с него. Всяка империя първо се разпада от вътре, а след това става безпомощна от всякакви други фактори.

 27. 27 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Хм, това е като филма "Nerve", ..
  Явно от тук са взели идеята.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  “Президентът Владимир Путин поръча на правителството да усъвършенства системата за предотвратяване на самоубийствата при подрастващите.”

  Да се замислят дали няма да бъде по-безопасно да раздават дрога на тийнейджърите?!

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Весело  [quote#2:"оuzo"]Работа и бой,това липсва на дечицата. [/quote]

  Каторга! то есть!? Нали?

  Доброта , любов, идеали?
  Тях кучета ги яли?

  Хитростта пречи на мисълта!
 30. 30 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]И ние преди заспиване по пионерските лагери си разправяхме страшни и ужасни приказки[/quote]

  Вие и сега продължавате. Само , че вече не са пионерски лагери, а фейсбук групи, успешно заместващи партийните ви събрания. И страшните приказки са за СЕТА, например.

 31. 31 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#15:"Приказки под шипковия храст"]е налице "фалшива новина",[/quote]
  За Следствения комитет и прокуратурата на Русия е навик да се занимават с фалшиви новини. Но този път май се хвалят с реални успехи. Само не помня опандизиха ли баш гуруто или по нашенски "едни ги хващат, други ги пускат".

 32. 32 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#15] от "Приказки под шипковия храст":

  Ако става дума за фалшива новина, можеш да намериш първоизточника й или причините за нея в друга медийна среда. Например тук:
  https://www.gazeta.ru/tech/news/2016/12/19/n_9473315.shtml
  https://www.gazeta.ru/tech/news/2017/01/12/n_9552971.shtml
  https://www.gazeta.ru/tech/news/2016/11/22/n_9364331.shtml

 33. 33 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#27:"Bro"]Хм, това е като филма "Nerve", ..
  Явно от тук са взели идеята.[/quote]

  Да, и е съвсем логичен сценарий. Градска легенда или не, не бива да се подценява възможността за попадане в клопка на обсебените от показност и популярност тийнейджъри. Дори за нещо не толкова фатално, като склоняване към проституция чрез манипулиране.
  Родителският контрол е каузата невъзможна. Това, което би спасило децата от попадане в подобни схеми, е истинската близост и доверие между родители и деца, ежедневната комуникация и доброволното споделяне на нещата от живота. Но и обществена кампания за информираност би била полезна, особено за тези, които по една или друга причина не могат да разчитат на родителите си.

 34. 34 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#32] от "sasoss":

  Направих си труда.
  1. Позовават се на радио "Балтика".
  2. Позовават се на градска агенция за новини "Москва".
  3. Позовават се на ТАСС??? (мислех, че тия са ги закрили в края на миналия век?)
  Нямам време да ровя из тези източници те пък какви източници цитират. Вероятно "според запознати", "наши хора в тези среди" и т.н.

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  [quote#12:"venci4"]Май е време да върнем казармата.... [/quote]
  Май там никога не са я махали... и ей ти го резултата. В тази посока, що не провериш броя на самоубийствата (и инцидентите дето има само един участник и само един пострадал) в тамошната, наборна армия.

  Ей, като го подкарате по опорните глупости, хич не се усещате. Нищо, поне веселите читателите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Весело

  Май е в ход акция за овладяване на интернета в Русия. Това е един отличен повод, да се наложи цензура "само за такива лоши сайтове"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Продължавайте да купувате на децата си лаптопи, продължавайте да ги стимулирате да НЕ излизат навън, а да си стоят в нета, продължавайте да не комуникирате с тях, продължавайте да не ги стимулирате да спортуват...Нито е първата такава 'игра', нито ще е последната.

 38. 38 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#34] от "Приказки под шипковия храст":

  Не те разбрах. Ако искаш си нарави труда и пусни по-широко търсене. Фалшива или не, това е тема която се коментира в Русия. Както вече писах и от руската прокуратура (това само по себе си не е достатъчно доказателство за достоверност ).
  А ето нещо от май 2016 - https://www.novayagazeta.ru/articles/2016/05/16/68604-gruppy-smerti-18

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Техните държавни хакери, вместо да объркват изборите по света да се заемат с подобни проблеми и да ги отстраняват. За тях това ще е нищо работа.

 40. 40 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#18] от "galio":

  Баси съученичките си имал човееек

 41. 41 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 347 Разстроено

  Путин наредил да се спрат самоубииствата .Ще спрат продажбите на въжета ,ножове и лекарства . Или ще разпъват мрежи пред блоковете ? И Путин ще подрежда светът ! А Русия е държава зомби

 42. 42 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А ве, дневнек, шо ни занимает само с расия и тъпотиите им от вино.водочные делири, че ставаме рюсняци ли!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK