Просветният министър предлага глоби за родители, които не сътрудничат за намаляване на агресията в училище

Просветният министър предлага глоби за родители, които не сътрудничат за намаляване на агресията в училище

© Анелия НиколоваРодители, които не помагат на учителите за овладяване на агресията в училище, да подлежат на финансови санкции. Това е една от мерките за намаляване на насилието в учебните заведения, която служебният образователен министър проф. Николай Денков ще предложи на ресорните институции на среща утре. Въвеждането на мерките се планира след смъртта на момиче след удар от съученик в столично училище.


На въпрос на "Дневник" при какви хипотези ще се счита, че родител не помага на учител за намаляване на агресията, проф. Денков обяви, че е рано да се обобщят възможните случаи. От просветното министерство все пак разясниха, че санкции могат да бъдат налагани на родители, които откажат да предприемат мерки, след като бъдат сигнализирани от учители за агресивно поведение на децата им.


От думите на министъра се разбра, че единият вариант за санкции е да се намаляват месечните помощи за дете, а другият - да се въведат някакъв вид глоби. В момента месечни помощи за деца получават само семействата, чиито доходи са по-малко от 400 лева на член, при положение че детето няма повече от 5 неизвинени отсъствия на месец. Помощите за едно дете са 37 лева на месец, а за две деца - 87 лева.
При всеки инцидент в училище ще се вика лекар


Директори и учители ще бъдат инструктирани да викат медицинско лице при всеки инцидент в училище, дори и пострадалите деца да нямат видими следи от наранявания. Така отговорността за решението дали да се потърси последваща медицинска помощ ще бъде на здравно лице, а не на учителя. Мярката е спешна и ще бъде наложена веднага, обяви проф. Денков след среща с представители на сдружението на общините днес.


Други мерки, които ще бъдат предприети за предотвратяване на агресията в училище, са увеличаване на броя на медицинските лица и психолозите в училищата. С нормативен акт на просветното министерство ще бъде разписан и точен алгоритъм как учителите да действат, за да предотвратят евентуална опасност от насилие в клас.


Само 156 от 2473 училища у нас не се обслужват от медицински лица


Само 156 от 2473 училища у нас не се обслужват от медицински лица, информира проф. Денков. От думите му се разбра, че ще се търсят варианти за увеличаване на лекарите и на медицинските сестри в учебните заведения, тъй като е неприложимо на 800 деца да има само едно здравно лице, както е сега.


Към момента в училищата у нас има наети 390 психолози и 692 педагогически съветници. Няма разчети какви финансови средства са необходими за увеличаване на техния брой.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Те най-богатите родители поощряват агресията всред собствените си деца! Тях някви санкции от 500 лв хич няма да ги трогнат!
  В Скандинавия глобите са пропорционални на доходите-високи доходи=огромни глоби!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Върнете изключване или преминаване в самостоятелна форма на обучение по преценка на педагогическият съвет или от постъпили множество жалби от ученици и учители

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Любопитно

  А стига бе, ако възпитаваш децата си - висиш на косъм от обвинение в домашно насилие от измислената т.нар'''Закрила на детето''', ако не сътрудничиш в някакви нови измишльотини - пък ти бухат финансови санкции!!!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Или върнете старата педагогика с педагогическите стаи и ТВУ -тата - или никой няма да рискува да ражда и да отглежда деца, като постоянно ще бъде санкциониран!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Едно време се чудих къде да се навра след родителска среща.

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  "Към момента в училищата у нас има наети 390 психолози и 692 педагогически съветници."

  Излишни глупости ако е за психолог училищния дава предписание да се посещава психолог и мама и тате да го водят и да плащат.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  М/у другото днес има една много читава статия от Йордан Петров.
  Постнете си : Училището днес – всички са жертви!
  Хора, разберете - учителите са на фронта. Воюват с деца и родители, както и с началниците си от МОН.
  Човекът в края предлага това:
  ''Предложението ми е просто и евтино, колкото и несериозно да звучи - във всеки клас има около 40 родители. Учебните дни в месеца са около 22. На всеки родител се пада веднъж на два месеца да присъства в час. Ей там, най-отзад. Седи и мълчи. В междучасието може и да се разходи, но пак мълчи и само гледа. Накрая на деня ще е онемял за дълго. На другия ден друг родител е там и така по ред на номерата.

  Държавата поема разхода за този един ден отсъствие за пред работодателя и родителя. Как смятате, дали пък обществото няма да придобие една много по-вярна представа за случващото се в училище? Ще има въздействие и върху децата, и върху самите учители, част от които не се отнасят прекалено отговорно към учебния процес.''

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  ми шати бухат след като твоето дете ангажира 4 човека в училище а ти не си даваш зор за нищо или го окуражава да им прави на опаки ще има санкции

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1113 Неутрално
 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  ми хайде да стане де ама да има и санкции за тия дето отказват да ходят на училище с децата защото е лесно да избягат от отговорност

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]А стига бе, ако възпитаваш децата си - висиш на косъм от обвинение в домашно насилие от измислената т.нар'''Закрила на детето''', ако не сътрудничиш в някакви нови измишльотини - пък ти бухат финансови санкции!!![/quote]
  Няма никакво противоречие тук. Проблема не е в законите, а в тези които ги създават. Ако искате читави закони, изберете си читави законодатели. За да има читави законодатели, компрометиралите се такива, трябва да губят правото си на достъп въобще до парламента и до каквато и да е властова позиция завинаги и трябва да си понесат заслужените наказания.

  мурзилка
 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Глупости на търкалета....С глоби няма да накарате родителите да си възпитават децата, а в същност всичко идва от семейството. Родителите си мислят, че като возят детето на училище и го запишат на 20 курса по езици, спортове и кво ли не и са му купили телефон уж да го следят са свършили цялата работа...
  Работата е изпусната безвъзвратно вече и лично аз не знам начин да се върнат в нормалното русло...

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Няма достатъчно лекари и медицински сестри за болниците, какво ли остава за училищата. И за съжаление ще стават все по-малко. Но може да се измисли така, че да има за всяко училище дежурен лекар от най-близката поликлиника или болница, който да може да пристигне по най-бързия начин при нужда.

 14. 14 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 700 Гневно

  Затвор според тежестта на деянието, както се полага на всички убийци, като влизат в него след като навършат пълнолетие. Конфискация на имуществото на родителите и забрана за излизане зад граница.
  Иначе просто няма оттърване от тази напаст. Защото малкият убиец става голям убиец. дори и на всеки подрастващ да прикрепят по двама психолози, полза няма да има.
  Народа го е казал ясно;
  "Теле се ражда, вол умира."

 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 547 Неутрално

  А глоба за тъпи министри няма ли да има?

 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  ,,Само 156 от 2473 училища у нас не се обслужват от медицински лица ''

  -Самио?! Доста лицемерно звучи. Във всяко училище трябва да има медицински кабинет. За целта са били необходими САМО 80 милиона лева ЗА ОБОРУДВАНЕ НА ЛЕКАРСКИ КАБИНЕТИ В УчИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ, много по-малко отколкото за стиропориране на част от блоковете:
  ,,За пълното оборудване на лекарски кабинети в училища, детски градини и домове за деца, лишени от родителска грижа, съобразно изискванията за провеждане на лечебна дейност, ще са необходими над 80 млн. лв.

  Това се посочва в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, като в съобщението се уточнява, че това са разходи, изчислявани преди 10 години, когато е започнал дебата по тази тема.''
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/80-mln.-leva-shte-struva-oborudvaneto-na-lekarski-kabineti-v-uchilishta-i-detski-gradini-2006867

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2085 Весело

  ахахаха че те и сега подлежат на хахаха, един вид финансови санкции

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2085 Весело

  До коментар [#15] от "tily_lily":

  определено ДА!!!!

 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Тъпо, тъпо, тъпо... По-добре да стимулира родителите да се изреждат да присъстват по 1 ден в класните стаи. Седят на последния чин и кротко наблюдават своето и чуждите деца. При нужда, помагат в умиротворяването. Всеки ще има възможността да види проблема отвътре и да се постарае да се разреши.

 20. 20 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  малоумно предложение........

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 21. 21 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Разтегливо понятие е въпросната родителка помощ, но при агресивно дете, ама доказано такова и боят в къщи помага. Много внимателно, обаче.
  Аз много бой съм изял и не, защото съм бил агресивен, не бях.
  Правех си нещата/бели за бой, но понеже боят следваше веднага обръгнах, спря да ми пука още от малък. Носех на бой просто и ефект нямаше никакъв от него.

  Няма да засягам въпроса с починалото момиченце. За мен това е нещастен случай, а за родителите и близките трагедия и мъка докато са живи.
  Та те тия деца - убиец и убит са четвърти клас за Бога.
  Нещастен случай.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#6] от "mititu":


  [quote#6:"mititu"]Излишни глупости ако е за психолог училищния дава предписание да се посещава психолог и мама и тате да го водят и да плащат. [/quote]
  И аз споделям това мнение. Средния брой деца в едно училище е достатъчно голям и не виждам като как един психолог "ще работи" с децата. А ако става дума за отделни ученици, дали по пътека, дали като си плащат, това е индивидуална работа.
  Но според мен, най-важното си остава семейството и първите седем. Ако родителите не си възпитават и контролират децата и да чакаме учители, психолози и не знам си кой да ги направи хора, просто ще си останем с чакането.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Доста смешни предложения. Първо, как ще налагаш глобата на родител с доход над 400 лева? Със съдебен иск и съдия изпълнител? И какъв ще е резултатът?
  Пак старото мислене с моркова и камшика, но моркова е много нищожен.
  Изисква се план и изпълнение на програмни дейности по намаляване на насилието от детската градина до 12 клас. Поне два пъти в срока в рамките на учителски конференции за подишаване на квалификацията задължително разглеждане и осъвременяване на конкретните задачи по програмата против насилието като част от процеса. Същото за родителско-учителските срещи, повишена отговорност на родителските комитети. Това с лекарските кабинети е наивно, най-много да могат да финансират медицинска сестра и/или училищен психолог които.който да следи и за наркозависимите, те са все по-ранно явление в училищата.
  Има маса пенсионирани учители които ще се радват ако се възродят занималните за следобедни занятия, докато родителите се върнат от работа. В тези занимални могат да се провеждат и организирани тематични обсъждания с децата и на тема насилие, наркотици и т.н.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен (Путлер капут)":

  Съгласен съм с нещастния случай. Колкото до боя в къщи - така израстнахме, но нямаше интернет, фейсбук и т.н. за да знаят всички и да коментират родителя-звяр. Има го и другия момент, повечето деца сега са активни с клавиатурите, не физически и домашният пердах доказано се възпроизвежда като поведение по-нататък в живота, нещо като философията за тормоза от "старите кучета" в казармата при наборната войска "това са ми правили като новобранец - това правя аз днес на новобранците".

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лелка":

  хм, ето едно предложение от което нивото на агресията ми резко скочи хахаха...
  дай да се разберем - по правилник, в отговор на сигналите, свързани с агресия, обикновено директорът свиква родителска/и с участието на учители, заместници и съотв. психолога... на които срещи агресора остава напълно анонимен/ за да не би някой ЛОШ да засегне горкото детенце/ родители все пак... като цяло, въпросните мероприятия представляват нещо като другарски съд срещу подалите жалбата родители... обикновено се обсъжда механизма, по който е получена жалбата и/ или коя клявка колко се е засегнала от езика на текста...

  т.е., като човек, губил времето си по подобни симулации няколко години, категорично отказвам тунеядците в министреството да ми вменяват задълженията си без да имам техните правомощия!

 26. 26 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Една уеб камера ще свърши същата работа и е още по-евтина...

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Любопитно

  До коментар [#26] от "tie_interceptor":

  Кой ще я гледа тая камера!?

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Пълна глупост е да викат лекар - той ще се забави поне половин час. Трябва учителите и мед. сестри да бъдат обучени кога да потърсят спешна помощ - т.е. директно 112 или собствен транспорт до спешното. В животозастрашаващи ситуации и 5 мин. са много.

 29. 29 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Глупости! Пак тия комисии, обучения, курсове, обсъждания... отчитане на дейност.
  Изходът е един- намаляване на броя ученици в клас. Най- много 10-12 броя. Училища с до 150 деца като обща бройка. Така се подобрява контрола и учителят може да обхване всеки един калпазанин.

 30. 30 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#15] от "tily_lily":


  "А глоба за тъпи министри няма ли да има? "
  +++

  ...и за депутати!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 31. 31 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Как кой? Родителите...
  Всеки ще знае, какви ги върши детето му. Както и какво вършат другите деца, какво правят учителите и т. н...

 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#24] от "daskal1":


  [quote#24:"daskal1"]това са ми правили като новобранец - това правя аз днес на новобранците". [/quote]
  Мина ми през ум, но нямаше да се впусна в тази посока, ако не беше го написал.
  Аз бях обучаващ на новобранци. Изисквах от тях, но не съм ги тормозил и за миг. От ротата ми пратиха "хабер", че ще ме бият само защото не съм тормозил новобранците.
  Историята започна да става смешна после. Самите новобранци, връзкари практически, защото се оказаха половината спортисти, а другата половина софиянци научили и ме питаха както ще стане ако редник набие редник. Казах, че и двамата ще бъдат наказани, но млад и стар войник е понятие, което НЕ съществува в устава.

  Научих тия неща след месеци. Не ми посегнаха колегите стари, дето са били тормозени по същият начин. Тогава чак се усетих, че ако ходя в тоалетна или някъде, където няма много хора поне двава новобранци се навъртат съвсем "случайно". Представяш ли си, дежурели са да не позволят някой да ме бие от старите .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Къв е тоя линк за Борисов и Нинова брееее?!?!

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#29] от "el__paco":

  Много наивно, колега, явно и хабер си нямате от образователна администрация и финансиране на идеи. 10-12 деца в клас - представяте ли си финансовите разходи и търсенето на квалифицирани учители, да не говорим за сградния фонд? 25 е добра норма, но дори в щатите хората работят с по 30-35.
  А организираната планова работа е ефективна ако се изпълнява, нещо като закона.

 35. 35 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#26] от "tie_interceptor":

  Ей, това е идея.
  Камера и да виждаме всички родители поне в класната стая какво става.
  Така ще знам дали да опъна на моя син първият му шамар или не.
  Аз съм му позволил да бие, ако бъде нападнат или обиден с псуване или пък изнудван за пари.
  Ако обаче излезе от тези граници....ще си спомним "древните" методи на обучение какво може да се прави и какво не.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#32] от "Росен (Путлер капут)":

  Ами бил си Човек и децата са го разбрали. Знаеш как редуваха в едно поделение наборите от Пловдив и София и омразата като че ли беше планирана. Правя този извод защото управляващата клика беше заинтересувана конфликтите и агресията да са "долу" за да не стигнат до "горе". М/у другото аз също имах подобна история.

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":

  Значи си привърженик на китайската формула "Мек задник за да няма твърда глава" (груб превод за ползата от боя ).

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#28] от "alextan":

  Учителят през това време носи отговорност и за другите ученици в клас. Не може да ги остави и да тръгне да вози с личния ти автомобил болно или наранено дете.
  Вече и задължително шофьорска книжка и личен автомобил ще искат от учителя! Прекалено е.

 40. 40 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Точно, щото си имам хабер, затова предлагам такива идеи. Работа с 25 ученика и работа с 12 ученика.
  От едната страна на везната са разходи и пари, от другата страна на везната е човешки живот.

 41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Да, противопоставяха софиянци на останалите, но знаеш, за мен беше важно вършат ли си работата, разбират ли какво искам от тях и дали го изпълняват. Правеха го. Какво да ги мъча.
  В началото още им казах, че животът им през тези 45 дни може да бъде натоварен, но спокоен и със свободно време или пълен ад, ако не чуват какво говоря. Е, чуха и това е.
  Против бях положението "аз какъв съм го ял, сега и тези ще го ядат". Впрочем говорих и със старите. Питах ги дали им е било драго като са били мъчени. Мънкат. Нали новобранеца пали печката, носи дърва, мие той, чисти. Какво повече?

  И всичко се връща обаче .
  След години един висок младеж в София ме пита какво правя, споменава за танковата бригада, но аз не го помня и си признавам. Бил готвача. Нормално главата му не съм я виждал, но е бил в младата рота и ме помни отлично. Упъти ме, защото се оказа, че чакам седмицата в обратна посока.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#37:"daskal1"]Значи си привърженик на китайската формула "Мек задник за да няма твърда глава"[/quote]
  Една от най-древните цивилизации. Доказана през вековете и на път да достигне лидерска световна позиция. А там дори още си възпитават децата с физически способи. Не знам защо се употребява термина "бой". Възпитание си е това.

  мурзилка
 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#40] от "el__paco":

  А и хубаво ще е децата да са от добри семейства, будни, добре възпитани... Никой не може да забрани мечтите .

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1982 Весело

  [quote#23:"daskal1"]Доста смешни предложения. Първо, как ще налагаш глобата на родител с доход над 400 лева?[/quote]
  С отработване на глобата, пред камера за да няма шашми. Идея си нямаш колко добре раздвижва акъла бутането на ръчна количка с павета без да печелиш един лев от цялата гимнастика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Новият просветен министър е по-тъп от стария!
  Определянето на тези глоби и това кой заслужава и кой не, ще бъде толкова относителен и субективен акт, че веднага ще бъде обругано и изхвърлено!
  Изобщо!
  Хайде са поспрат малко с инциативите си, да свършат на най - основното и да предадат нещата на редовно избраното правителство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#43] от "daskal1":

  За добре възпитани деца трябва вие да си мечтаете, с 25 бр. в клас, които се убиват помежду си. С комисии, обучения, семинари, психолози, педаг. съветници, мед. сестри няма да успеете да ги превъзпитате. И санкциите над родителите няма да ви помогнат.

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Любопитно

  Проблемът на училището НЕ са родителите, а гамените които не са в ТВУ и децата със "специфични потребности" , на които не им е там мястото. Някой ЗЛОумишлено ги смесва !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  [quote#34:"daskal1"]25 е добра норма, но дори в щатите хората работят с по 30-35.[/quote]
  В щатите, класовете май бяха подбрани щото май учениците имат индивидуални учебни планове, а в България в класа има от пълни отличници до двойкаджии и хулиганчета — каквото се падне. Та има разлика дали имаш 35 деца със сходен интерес и възможности, или имаш 35 деца с коренно различни възможности, мераци, внимание...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  "Директори и учители ще бъдат инструктирани да викат медицинско лице при всеки инцидент в училище, дори и пострадалите деца да нямат видими следи от наранявания. "

  На това му се вика след дъжд качулка. След като детето загина, се сетиха да променят правилата. Аз съм удивена от безотговорното отношение на учителката, която вижда колко е зле детето и го помъква към лекарския кабинет,вместо веднага да позвъни на "Бърза помощ" и да стои до детето, а не да го остави да падне и да си удари главата в радиатора. Такова безхаберие, че нямам думи. А и още никаква информация нямаме за насилника. От какво семейство е, че пазят анонимността му толкова усилено, какви последствия ще има за него като малолетен убиец.Оществото трябва сериозно да се замисли защо се заражда такава агресуия в училищата и какво реално може да се направи, за да се предотврати това отвратително явление.

 51. 51 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Проблемът е в отричането и неприемането.

  В градината на дъщеря ми имаше такова момче. Изключително агресивно, злобно хапане, силни удари, скубане на цели кичури коса. Родителите постоянно отричаха и твърдяха, че вината е в другите деца. Обясняваха, че те в къщи тон не повишавали, не наказвали по никакъв начин, нямало ограничения, само леко, меко, нежно, внимателно, та в такава среда синът им нямало как да бъде агресивен. Е, беше - ужасно агресивен, може би точно поради липсата на граници, поставени в къщи.
  Не знам как се е развило това дете, пътищата ни се разделиха след детската градина. Но подобни истории съм чувала и от приятели, не само за градините, но и за училищата.

 52. 52 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Нещо СМИСЛЕНО няма ли да измислят/внесат тия бе?

  Нещо поне като за пет стотинки.

 53. 53 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Щом го крият кой е, значи е от лилавите, напитка с три букви! Ако беше българче досега и леля му, и свако му щяха да са по всички медии! Толерастията не дава да се издават имената на трибуквените!

 54. 54 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Безсмислени инициативи за отбиване на номера и демонстрация на активност. Детската агресия е просто един от симптомите на болестта, която разяжда обществото. И никакви глоби на родители и стада психолози няма да променят нещата.

 55. 55 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Българското училище е загубило ориентация.

  Първо класират като животни децата и ги карат да се местят из целия град. За това - никакви наказания.

  Пишат безобразни програми. За това - никакви наказания.

  Родителите и родителството са превърнати в изтривалка. На притурки за 5 и 7 клас е написано, че с тези пособия родители и деца ще разберат как да ползват учебниците. Кукувци.

  Сложиха камери навсякъде и за всичко. Следят се като престъпници и се принуждават да приемат измислени програми, стандарти и какви ли не глупости.

  Системата погубва всеки, даващ разумна идея отвътре. НПО-та се напреварват да съветват и обучават. Всеки се е заизказал, какво трябва да прави учителя. "Стада" психолози (каза коментиращ по-горе), които липсват обикновено и не вземат отношение, не подкрепят учителите за спиране на извратени и безобразни програми и учебници, изведнъж се намират да идат накуп в някое училище.

  Като са 900 психолози и педагог-съветници, кой ненормален учебник или програма спряха досега? Това има пряко отношение: колкото разбират от текущите проблеми, толкова и от насилие и инциденти.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#48] от "gost22":

  В щатите училищата са изградени като система по райони и се финансират с приходи от данъци по недвижимостите. С други думи, в скъпите райони децата са от семейства с възможности и желание за образование. В такива училища индивидуалните планове отрано са за влизане в престижен университет, имат специален съветник който работи с учениците по резюмета, есета, учебни планове и т.н. Например училището, в което е учила Хилари Клинтън (по едно съвпадение и Доналд Ръмсфелд преди нея ) в един от северните райони в голямо Чикаго само ИТ персонала е над 40 души, организацията на обучението е по катедри с доста доктори като учители (заплатата е по-висока от тази в съседния университет).
  В гетото е въпрос на задържане на учениците в клас за да не са на улицата, където доста от тях биха били опасност и за себе си, и за околните. Доста такива училища направиха отделни входове за своите "академии" (различни наименования) за децата които искат да се учат, обикновено 250-300 в училише с 2,000 ученици. Има и метални детектови на входа, дежурни полицаи (за допълнително заплащане0 и т.н.

 57. 57 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "С нормативен акт на просветното министерство ще бъде разписан и точен алгоритъм как учителите да действат, за да предотвратят евентуална опасност от насилие в клас."

  Но нали преди това с нормативен акт им е предписано 105 урока за 100 часа.

  Няма ли да си противоречат малко актовете понякога?

  Ако времето за решение на проблема попречи на кандидатстването и изпитите, ще могат ли другите родители да съдят родителите на проблемно детето за пропуснати ползи и до каква сума?

  Примерно ние искахме Оксфорд, но заради вашето дете .....


 58. 58 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "elevation04":

  Няма ли ?
  Като му се съберат глоби от 1000-2000 лева ще видим дали няма сам да се сети да ти възпита хлапето..............ако няма парите,ще мете улици наред(да си ги изработи)..............бързо,бързо ще си превъзпита детето.

 59. 59 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Поне да си приберат хладното оръжие от отроците.

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#51] от "zenola":

  За съжаление има и чисто медицински случаи сред децата, за които родителите са слепи.
  Преди години гледах едно такова 3-годишно момиченце доведено от баща си, руски милионер в една детска градина край Чикаго. Учителката ни накара с бащата да наблюдаваме сцената след влизането на детето в групата, като ме помоли да поговоря с бащата след това.
  Момиченцето заграби със сила играчките на всички деца и ги струпа в средата на стаята. Другите деца гледаха учудено, но след това си се заиграха с подръчни материали - столчета и т.н.
  На забележката на учителката за поведението бащата каза нещо като "Ами така трябва в живота, да се учи да си взема своето!" Аз настоях да поостанем още 15 минути.
  Момиченцето, с куп играчки, се оглеждаше чакайки другите деца да дойдат и да се помолят за съкровищата и. Но, тъй като никой не дойде, то се разрева със силен глас. Тогава имах възможността да кажа на бащата ч подобно поведение е може би адекватно за Русия, но е несъвместимо с американските норми за "споделяй и уважавай" (sharing and caring). Дали е разбрал не съм се интересувал, но постепенно детето най-вероятно е разбрало какви са нормите на поведение в дадената среда.

 61. 61 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "родители, които не сътрудничат за намаляване на агресията в училище"

  Недопустимо е да се наказва човек лично, за нещо, което става на място, където той не присъства. При това става дума за процес "намаляване", не за нещо конкретно. Нека химиците не си измислят право.

  Предложението е провал отвсякъде.

 62. 62 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пълни глупости!

  marinov1018
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 64. 64 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 710 Любопитно

  Глоба???Тоя в кой век живее?
  Трябва принудителни посещения при психолог до решаване на проблема или отнемане на родителски права!

 65. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  Според моето скромно мнение глобите трябва да са много високо,защото иначе децата започват от малки а се възпитават в агресивно поведение и точно родителите трябва отговарят за нормалното им възпитание!

 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4266 Любопитно

  До коментар [#64] от "antikvarno":

  За психологът сте прав ,ама трябва да има и "удряне в джоба" защото много често българинът от това се стряска.

 67. 67 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#23:"daskal1"]Изисква се план и изпълнение на програмни дейности по намаляване на насилието от детската градина до 12 клас. Поне два пъти в срока в рамките на учителски конференции за подишаване на квалификацията задължително разглеждане и осъвременяване на конкретните задачи по програмата против насилието като част от процеса. Същото за родителско-учителските срещи, повишена отговорност на родителските комитети. [/quote]

  Идеята на министъра е тъпа, ама пък твоето е тъпо х 2.

  К'ви комисии, к'ви конференции, к'ва отговорност на "родителски" комитети?!?...

  Вместо даскал1 я се именувай "одаскален1".

  ================

  Към останалите: аз съм "даскал" с над 30 год. стаж; учениците ми са цигани и си ги наричам така; доста време (1-1,5 год.) ученици, родители и РИО (РУО - сега; МНО не ме отрази;, щото аз съм никой ) квичаха да ги наричам "роми"... Е, свикнаха и сега няма проблеми с "некоректните" политически обръщения!


  Какво ме "спаси" ли?
  Инатът, липсата на математик да ме замести и "творческите" ми напъни!

  ПП: Случка преди 2 год.: Върви "проверяващ" от РИО из двора на училището в топъл априлски ден да брои учениците (после ги преброи и по класните стаи) и чува:
  - Да ти е*а майката!
  Проверяващият гледа сащисан ученика, после ухилената ми физиономия и за да защити мъжеподобното си, началническо достойнство отвръща на цигането:
  - И аз да ти е*а майката!

  (Не ви се вярва, нали? Но е истина!)

  ========

  Абе, я прочете това; на кеф съм за "споделяне", пък е и по истински случай в наше село:

  Неграмотно азбукарче,
  спотаено в таен храм,
  виж, до своето другарче,
  срича ВЕРНИЯ ислям.

  А стане ли на 18,
  щом резнат детските му в странство
  и се завърне у дома,
  ще викне, дежа вю е, знай се!:
  - Туй, българите на кайма!

  =========

  Е, политкоректници, к'во шъ мъ прайте ся?

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":

  И съм му обяснил, че ако е прав и от полиция ще го извадя и няма да му се случи нищо, но нарочно или ей така за спорта бие някого ще го скъсам от бой аз.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6471 Неутрално

  Какви са критериите за сътрудничество или пренебрегване на задължението не са известни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 70. 70 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#38] от "voltaire":

  "Участва активно в разработването на концепцията на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

  А чак сега открива топлата вода.
  Това всъщност е имитация на дейност. В нещата е от години от него е зависело, но чак сега се явява като "месията", който е "различен" от ГЕРБ.
  Просто това са част от герджиковите манипулации в полза на комуноидите за предстоящите избори.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#67] от "Консерватор":

  Боже Господи.

  Ти си мазохист....да работиш за...толкова "много" пари такова нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#51] от "zenola":

  Почти във всяка градина има такова.
  И се страхувам, че не е възпитанието. Не ми се уточнява, ама клоня към разхлопване на дъската на децата "горе".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#28] от "alextan":

  +++

  Тези мерки са абсолютно кухи. Първо, никакви глоби няма да наложат, директорите няма да се осмелят.Те не прилагат и съществуващите правила, заради липса на юридическа подкрепа. Второ, бездействащи лекари няма, които да скочат заради един шамар или ритник да преглеждат дете в училище. Лекар в училище е загубена кауза, дори по мое време, преди 20-30 години, лекарят имаше приемни часове в училището, а сестрата стоеше през цялото време. Според мен мен програма максимум - медицинска сестра да покрива цялото работно време на училището. Миналата година обучаваха цигани за парамедици. Могат да обучат мед. сестри. И учителите трябва да са обучени за оказване на първа долекарска помощ, във всяка фирма има такива хора.
  Но приветствам идеята за алгоритми, защото ако в конкретния случай учителката беше извикала сестрата, тя можеше и да забележи нещо. При условие, че е наясно с отговорността си и си гледа съвестно работата.

 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#63] от "voltaire":

  Е, аз не мога да ти помогна на този стадий. Не разбирам намеците за Путин и Ходорковски в този контекст, но сигурно за теб са важни. Бъди здрав!

 75. 75 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#50] от "proza":


  [quote#50:"proza"]Аз съм удивена от безотговорното отношение на учителката, която вижда колко е зле детето и го помъква към лекарския кабинет,вместо веднага да позвъни на "Бърза помощ" и да стои до детето, а не да го остави да падне и да си удари главата в радиатора.[/quote]

  Елементарност и човешка глупост. Затова трябват процедури за действие при инциденти, за да се минимизира човешкия фактор. Ако ще и т.1 в процедурата да е очевидно действие като да се извика сестрата. Имам предвид при удара, не след 2 часа. И за това не и е увряла главата на учителката.

 76. 76 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#75] от "velvoofell":

  ах, колко сте отворени, сега учителката била виновна. Тя дори не е присъствала на удара, може дори да не знае, че е в областта на корема, детето й се оплаква и тя прави най-логичното - води го при медицинско лице; По вашите тъпи съждения, учителката би следвало да постави диагноза руптура на слезка или черен дроб, да направи диференциална диагноза, да издаде направление за хоспитализация или направо на коридора да оперира!?! Що не се запрете?
  НАЙ-ЧИТАВАТА МИСЪЛ ОТ ЦЕЛИЯ ФОРУМ - "УЧИТЕЛИТЕ СА НА ФРОНТА"
  Отнася се и за всички, които работят с деца.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 78. 78 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#76] от "victor_victim":

  Точно защото са на фронта, трябва да бъдат адекватно обучени и да са наясно с отговорността си. Принципът "това се случва на другите, мен ще ме подмине" е за лична употреба. Когато изпълняваш обществена функция, трябва да се презастраховаш. Има един лаф "да сложиш ламарината на задника" - в случая изпращане при сестрата още при първия сигнал.

 79. 79 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#39] от "el__paco":

  Имах предвид личен автомобил на родителя. Естествено, че мястото на учителя е при децата.
  Детето ми пострада миналата седмица в училище - аз дойдох след 5 мин, обадих се на съпруга ми и той дойде след още 5 мин. При това без да има опасност за живота на детето. Но все пак изпитваше болка и гледахме бързо да отидем до спешното. Но там пък има размотаване - регистрации, опашки за спешен кабинет, за рентген, отново за спешен, за лаборатория, до касата за плащане на ортопедични материали, които ЗК не поема и така 3 часа до операцията на страдащо дете.

 80. 80 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#78] от "velvoofell":

  Колко превратно разбираш думите. "фронта" го правят прости родители, разлигавени и невъзпитани деца. Учителите са за да обучават, а не да воюват. С какви по-прости думи да ти го обясня. Учителят не изпълнява "обществена функция", а е назначен и има образование на обучава. Всички други "функции", които му се прикачат, не са в негова компетентност и длъжностна характеристика. Това е, все едно да искаш от лекаря да провежда курс по начална грамотност на пациентите си или да ги препитва по смятане.

 81. 81 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#80] от "victor_victim":

  Ами като не разбирам просто, опитай по-сложно.
  Ето един набързо намерен документ в мрежата. Обърни внимание на точки 3, 5 и 6 от трета част.
  http://www.rio-dobrich.dobrich.net/normativni_documenti/novi/TDH_uchitel.doc

  "Фронта" го разбирам като първа линия. Сега видях по-горе, че май е употребено буквално. Признавам, не отговорих адекватно.

 82. 82 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#81] от "velvoofell":

  Ами, прочетох го по диагонала. Вярно е, че има точка "опазване здравето и живота на учениците", но това откъдето и да го погледнеш е нонсенс. Родителите пращат кашлящи и сополиви деца на училище и не им пука. Трябва ли учителят да връща болните, за да опази здравите? Що се отнася до инцидентите, те уви, не могат да бъдат предотвратени на 100%, ако ще по двама доктори да сложат в училище. По-скоро, в училищата вече ще трябва да патрулират полицаи.

 83. 83 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сайт на училището, раздел работа по проекти.

  Става дума за базово училище на СУ, с голяма и активно отчитана борба срещу насилието, с масови мероприятия в тази област, дори без те действително и конкретно да са нужни.

  Родителите активно са въвличани и изисквани. Контролирани са!

  В същото време се случва такъв инцидент точно в това училище, член на асоциацията на кеймбриджките училища в България. Сигурно такова членство е нужно? Не е ли достатъчна програмат на МОН по английски, та трябва именно оттам да ги насочват? 51 университета не стигат.

  В него всичко е по план, дори борбата с насилието е по план и се контролира дали се води борба с насилието.

  Детето е посещавало психолог, се разбра от друга публикация.

  Моето лично мнение че борба с насилието като кауза по начините по които се прокарва е допринасящ фактор за объркване и насилие.
  Борбата срещу нещо трябва да се води чрез създаване на 100% условия за полезна и приятна заетост на децата на място, а не с домашни в които да се въвличат насилствено родителите.

  Децата търябва да се научат да не викат родителите за домашните, защото родителите ходят на работа и също трябва да почиват.

  Цялостната концепция на това училище е копирана от сайтове на фондации на психолози и е сбъркана.

 84. 84 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#80] от "victor_victim":

  "Учителят не изпълнява "обществена функция", а е назначен и има образование на обучава. "

  "Преподавател по ..." е квалификация в дипломите.
  Това не е учител.

  Учител е длъжност. Тя е обществена, защото обществото със закон се е самозадължило до 16 години децата да ходят на училище, за да могат родителите през това време да произведат брутен продукт все пак и да има и данъци.

  Възпитанието не спира в 7.30 сутринта, за да продължи следобед след 17:00.

  Изискването да бъде и преподавател е минимално изискване за да заемеш длъжност учител, едно от многото, а не я изчерпва.

  Обучават се и животните. Нарича се дресура.

  Хората се образоват най-вече. Това вклюва елементи на обучение, но не се изчерпва с тях.

  Затова се и нарича министерство на образованието, а не на обучението.

  П.С. Ако частните училища ще получаават част от бюджета, то и за домашно обучение трябва да се дава делегиран държавен бюджет. Друга тема е.

 85. 85 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#82] от "victor_victim":
  До коментар [#80] от "victor_victim":
  До коментар [#76] от "victor_victim":
  До коментар [#67] от "Консерватор":
  ++++
  Подкрепям!

 86. 86 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Учителят не е персонален бодигард, не е прикрепен към един конкретен ученик. Носи отговорност за класа в рамките на конкретния час- през тези 45 мин. никой няма да наръга или застреля ученик, никой няма да извади око или счупи зъб на друго дете, кола няма да блъсне дете по време на час, дете няма да се удави в часа. За такива неща става въпрос. През останалото време учителят не може да проследява движенията на всеки- 2-3-ма са на двора, 2-3-ма са в тоалетната, други са по коридора, някои са в предишната класна стая, други вече са дошли до кабинета, където ще имат час, други са до близкия павилион за закуски... Всеки се движи свободно в района.
  От МОН да престанат да вменяват повече отговорности на учителите. И да намалят броя на учениците в клас и като цяло общия брой в училищата. За да се избегнат струпвания на голям брой подрастващи на едно място.

 87. 87 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Всъщност, подобен спор се заформи задочно между служебните министри. Денков в едно интервю каза, че трябва при всеки инцидент да бъде викан лекар, защото учителят няма квалификация да преценява здравното състояние, днес Семерджиев в друго интервю посочи, че всеки гражданин би трябвало да откликне, ако види човек в нужда и да помогне с каквото може. Препоръча повече хора да бъдат обучени за оказване на първа помощ. Да се разберат двете министерства как ще опазват здравето на децата, но мерките трябва да са към повишаване на отговорността и на учители и на медицински лица, а не към освобождаване от нея.
  Защо работодателят носи пълна отговорност за живота и здравето на служителите си, а в организация като училището, което е задължително, отговорност да носи някаква аморфна маса от родители, които евентуално трябва да възпитат децата си.

 88. 88 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен (Путлер капут)":

  дете в четвърти клас не е убиец. защо сам предлагате бой, след като по собствените ви думи това няма никакъв ефект?

 89. 89 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  този проблем няма решение, поради простата причина, че децата копират света на възрастните. хората в българия са агресивни и злобни - обикновено вербално, но често и физически. говоря за всички - родители, учители, чиновници, лекари, всякакви.
  какво по-точно очаквате да се получи в света на децата и как то да е различно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK