Просветното министерство увери, че новите учебници ще бъдат готови до 15 септември

Тази учебна година в първи и пети клас учат по новите програми, но със старите учебници.

© Велко Ангелов

Тази учебна година в първи и пети клас учат по новите програми, но със старите учебници.Учебниците за втори и шести клас ще бъдат готови навреме за началото на новата учебна година. Ако възникнат някакви логистични затруднения при доставката на хартиените екземпляри, първите уроци ще бъдат предоставени от издателствата в pdf формат още на 15 септември т.г. Учебниците за осми клас също ще бъдат навреме в търговската мрежа, а тези за първи и пети клас – в училищата.


Такива ангажименти са поели членовете на Асоциация "Българска книга" на поредна среща в Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от пресцентъра на ведомството днес.


Новите учебници се пишат, издават и печатат, след като влезлият в сила от миналото лято чисто нов училищен закон на наложи промени в учебните програми. Заради недостиг на време по процедурите тази учебна година в първи и пети клас учат по новите програми, но със старите учебници.
Просветното министерство и издателите са се разбрали да бъдат съкратени някои от сроковете за оценка на учебниците, тяхното отпечатване и доставка в училищата. Бързането се налага от факта, че заповедта за откриване на процедура по оценяване и одобряване на проекти за учебници за втори, шести и осми клас е издадена на 28 април м.г., а срокът за подаване на проектите е 12 месеца. Това означава, че няма как оценяването и одобряването на учебниците да започне преди началото на май тази година.


По-кратък ще бъде периодът, в който ще работи контролната комисия, както и срокът, в който готовите проекти ще бъдат доставени в училищата, за да могат да бъдат одобрени от учителите за пригодност. Ще се намали и времето, за което ще бъдат преглеждани документите на кандидатстващите издателства, съобщиха от МОН.


Издателите ще получат в самото начало на процедурата по оценяване и одобряване и кодовете, по които училищата избират учебници. Предстои образователното ведомство да изготви окончателен график за дейностите, свързани с оценяването, одобряването, отпечатването и доставката на учебниците.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1919 Весело

  а хаирлия да е, то дето миналия, там и този 15 сптември хах

 2. 2 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И колко "кандидатсващи издателства" са на хранилката. Крайно време е за един предмет, учебникът да бъде един.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5301 Неутрално

  Много се разработиха в МОН откак я няма Мигленчето

 4. 4 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Т.е. НЯМА ЗАКОННО (и разумно, но това отдавна не се брои) ВРЕМЕ ЗА ПРЕГЛЕД И ВЪЗРАЖЕНИЯ. НИКОЯ ПРОЦЕДУРА ПО ОБЖАЛВАНЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНА.

  ПО-ВАЖНО - МОН ГАРАНТИРА НА ИЗДАТЕЛСТВАТА, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВРЕМЕ И ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ!!! ПЕЧАЛБИ 100%.

  РЕФРОМАТА СЕ ИЗРОДИ 100% В ПОВТОРЕНИЕ НА СТАРИЯ МОДЕЛ.

  Съдебната система ли е виновна?

 5. 5 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ето за какво харчи парите Меглена Кунева (последния ред най-вдясно пише че са от оператината програма)

  "Ива Бонева - 'ХЛЪЗГАМ СИ СЕ, С НИЩО В ДОСТАТЪЧНА ДЪЛБОЧИНА' - 1 страница на сайта в ресора на Кунева.
  "В Център за приобщаващо образование се занимавам с ...
  общо взето от всичко по-малко, но с нищо в достатъчна дълбочина, хлъзгам си се."
  http://www.cie-bg.eu/cgi-bin/index.pl?_state=AboutUs&aboutus.ID=54&o=54;o=28;o=29&FatherID=29

  Долу вдясно с линка в който пише за материали от оперативната програма отивате на страница от Америка за България, на която има СТАРИ, АМА ЧУДОВИЩНО СТАРИ И БЕЗ ВРЪЗКА С НОВИ и ТИПИЧНИ ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ У НАС материали на някоя си професор Матанова, която от години е основна водеща фигура в "обучение" на масата психолози обсаждащи училищната система и говорещи за насилие, за социални работници и извежаденто на деца по стогодишните норвежки методи и норвежки финансови програми, неприемани от ООН като нормални. Това е връзката към фондации на психолози, занимаващи се с проекта за закон за закрила на детето, койт беше отхърлен с протести във всички големи градове(!) есента на 2012 г. а психолозите се криха.

  Едни и същи в мрежи за децата, в проектите на Кунева, едни и същи хора навсякъде....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK