На какво учи доброволчеството децата

На какво учи доброволчеството децата

© Юлия Лазарова"Да правим добри неща, да правим хората щастливи, да има повече добро."


Това е смисълът на доброволчеството, казват с грейнали очи членовете на клуб "Подари усмивка" от 97-о училище "Братя Миладинови" в София.


Всеки, който иска, може да направи доброволчески клуб в училище, като пише на [email protected] или остави съобщение във "Фейсбук".

Четиримата са седнали плътно прилепени един до друг на дивана в кабинета на училищния психолог и правят предварителната уговорка, че имат малко време да разкажат как и защо са се включили в инициативата на платформата TimeHeroes за младежки доброволчески клубове. И какви мисии са поели. Защото бързат за една от тях: от няколко дни след училище по няколко часа са в Mall of Sofia, където продават мартеници на щанда на фондация "I can too". Мартеничките и картичките са изработени от деца, а парите от продажбата им отиват отново за деца - в случая, деца с аутизъм от институция в Пловдив.
Анастасия Дилова, Паула Асенова и Симона Велинова от 10 клас и Петър Иванов от 11 клас наистина успяват да направят хората щастливи.


"Като разберат за каква кауза продаваме мартеничките, купуват много от тях и дават повече пари, отколкото струват. Една жена купи сигурно 20: и тази, и тази, и тази... и в двете си ръце държи мартенички"


"Друга жена си все само една мартенички и остави 5 лева. А тя струваше 40 стотинки"


"Важното за тази мисия е да умееш да комуникираш с хората. А на нас ни се получи."


Анастасия Дилова, Паула Асенова, Симона Велинова от 10 клас и Петър Иванов - от 11-и.

© Юлия Лазарова

Анастасия Дилова, Паула Асенова, Симона Велинова от 10 клас и Петър Иванов - от 11-и.


"Веднъж започнахме да обикаляме мола и да казваме на хората: Там има мартенички за благотворителност!"


"Има и хора, които ни подминават. Но повечето се спират, разпитват, и си купуват мартенички"


"Доброто в хората не се е изгубило."


"В един ден буквално никой не минаваше покрай нас. И ни стана толкова смешно, че почнахме да се хилим шумно. И дойдоха хора, като видяха, че някакви хлапетии се хилят около масата с мартенички."


"По едно време извадихме китара и започнахме да свирим."


"Не забутано място в мола сме. Има щанд с мартенички на входа, но той не е нашият. Обещаха да се опитат да ни преместят на по-видимо място."


Разказват един през друг.


TimeHeroes развива и подкрепя мрежа от ученически доброволчески клубове. Те се включват в инициативи от платформата timeheroes.org или създават свои собствени мисии, в зависимост от свободното си време и интересите си. Клубовете са най-различни – по брой членове (между 5 и 60 доброволци), по местоположение (столица, областни градове, малки градове), по основен фокус на инициативите на клуба (свързани с деца и връстници, с природа и животни, спорт и култура, възрастни хора и хора в неравностойно положение и т.н.).


Клубът на 97-о училище е съвсем млад, създаден преди около месец по инициатива на училищния психолог Ева Колева и участието на благотворителен щанд с мартенички в подкрепа на деца с аутизъм е едва първата им мисия.


"Попадна ми информация за дейността на TimeHeroes, полюбопитствах, влязох на сайта, разгледах и видях, че е хубаво за децата, които са отворени към такива инициативи. Говорих си с големите класове, но нищо повече. Всичко минава през тях, аз само им пуснах въдицата. Те само идват да ми казват какво са намислили", казва Ева Колева.


Ева Колева, психолог в 97-о СУ "Братя Миладинови" в София.

© Юлия Лазарова

Ева Колева, психолог в 97-о СУ "Братя Миладинови" в София.


"Ние много се зарадвахме, като разбрахме, че има организация, която се занимава с такива неща, ентусиазирахме се", обяснява Анастасия.


Двама от членовете - Магдалена Йорданова от 10 клас и Илиян Матеев от 11-и, не са могли да дойдат, а членовете на "Подари усмивка" очакват и още деца от училището им да се включат. "Ще попитаме дали искат да се включат, ще им разкажем какво правим", казва Анастасия. Тя е авторът на логото на клуба, а името му е общо решение.


Следващата им мисия е да се грижат за кучета в приют. Разказват, че преди две години някой отровил масово кучетата в района. "Не знам защо го правят. Има хора, които са злобни така, без причина. Излизат децата навън и виждат кучетата - натръшкани, мъртви... добри кучета бяха, хранеха ги хората от блоковете, децата ги обичаха. Даже едно домашно куче се беше отровило. И няколко гълъба."


"Те са си поначало добри деца, но колкото повече мисии натрупат, това ще ги обогати житейски. Практически опит като качества, които все още не са придобили или имат, но трябва да развият", отговаря Ева Колева на въпроса как по нейни наблюдения доброволчеството променя децата.

А тях най-много ги е зарадвало това, че могат сами да си го организират, не чрез някого. Създава се отбор на сайта на TimeHeroes, всеки от тях се регистрира и включва в отбора. Избират си мисия и в нея се включват всички, които искат да участват. Ако се налага, графикът се координира с организатора, така че за всички да е удобно. Надяват се скоро и те да започнат да организират свои мисии.


"В качеството ми на координатор на младежките клубове в TimeHeroes им помогнах, доколкото помагам на всички клубове. Тоест, когато някой се свържи с мен и изяви желание да създаде такъв клуб, ние съответно го подпомагаме с материали, които сме разработили специално за младежките клубове. И оттам нататък винаги сме готови да се включим с помощ - с менторство, връзка с медии, разпространяване на информация, свързване с други организации, които биха могли да подпомогнат конкретна дейност. Те сами решават какво е полезното нещо, което искат да направят за своята общност, училище, по-малките ученици, приятел имат пълната свобода за това в какви мисии да се включат или да си направят свои мисии", обяснява координаторът Пламена Николова.


Началният пакет, който получават ученическите клубове.

© TimeHeroes

Началният пакет, който получават ученическите клубове.


Ако искате да помогнете, потърсете щанда на фондация "I can too" на ниво 1 в Mall of Sofia на бул. "Ал. Стамболийски" 101. Доброволците от клуба "Подари усмивка" са там до 5 март.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Едно време на такива добри неща учеха хората по време на Ленинските съботници - извънреден безплатен труд в обществена полза !

  Сега във времената , когато всичко се плаща , би трябвало да учат дечинятя как се правят пари !!!

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Когато е самоосъзнато,на много работи.На инициативност,на взаимопомощ(не на принципа-ти на мен,аз на теб) на истински приятелства породени от целите,на милосърдие,на доброта,но само ако това не е по учебна програма.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "Да правим добри неща, да правим хората щастливи, да има повече добро."

  Благородно дело!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Или:
  На какво учи децата доброволчеството

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По принцип не е лошо. Но докато ние учим децата си да работят без пари на ползу роду, други ще ги учат как да експлоатират труда им и да трупат пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK