Професията приложен програмист влиза в професионалните гимназии

Професията приложен програмист влиза в професионалните гимназии

© Красимир ЮскеселиевОт следващата учебна 2017/2018 година започва обучението по новата професия приложен програмист, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Тя беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през декември 2016 г.


В процес на подготовка е държавният образователен стандарт за обучение по тази професия, в чието разработване участва бизнесът.


В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици. Още поне 200 средношколци ще имат възможността да усвоят програмирането в извънкласни форми. Предвижда се те да работят по тригодишни програми.
Това ще стане на базата на споразумение от декември миналата година, подписано от МОН и четирите асоциации в ИТ сектора. На среща с техни представители министърът на образованието Николай Денков потвърди ангажимента на МОН към постигнатите договорености. "Вие сте хората, от които очаквам да запалят децата, че това е кариера, която си струва", обърна се той към представителите на бизнеса.


До момента 19 училища са заявили желание да обучават приложни програмисти, очакват се още заявки. Сред желаещите има три професионални гимназии в София, две в Пловдив, по една във Варна, Враца, Русе, Габрово, Пазарджик, Монтана, Плевен, Сливен, Шумен, Стара Загора, Сопот, Своге, Самоков и Копривщица.


Част от училищата имат готовност да предложат дуално обучение. Техните ученици от 11 клас ще имат обучение в реална работна среда във фирми партньори два дни в седмицата, а в 12 клас – три дни. Децата ще получават и заплати.


Тригодишното извънкласно обучение пък ще бъде предложено на всички училища, в които има ученици с интерес към програмирането. За тези курсове МОН ще отделя 250 хил. лева годишно по нова национална програма "Обучение за ИТ кариера", която се разработва в момента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK