Обучение ще спаси децата от фалшивите новини, над 80% не ги разпознават

Обучение ще спаси децата от фалшивите новини, над 80% не ги разпознават

© Цветелина Николаева, КапиталОбучението по медийна педагогика или новинарска грамотност трябва да бъде въведено задължително. Само така подрастващото поколение, което е почти изцяло дигитализирано, ще се научи качествено и адекватно да борави с информация. Това е мнението на учените от университета в Станфорд, провели изследване сред ученици от 4-ти до 8-и клас за способността им да оценяват достоверността на информационни източници, съобщи БНТ.


Първите коментари на екипа, провел изследването, определят резултатите като "тревожни" и "мрачни". Между 80 и 90% от младежите в различна степен не съумяват да оценят достоверността на информацията, която използват, не могат да отсеят статиите от рекламните публикации.


"Ако децата са нашето бъдеще, то може да се окаже, че бъдещето ни е много зле информирано." Така започва статията за проучването на Станфордския университет, в което са участвали 7800 респонденти от 12 щата. Допитването е продължило повече от година, а резултатите са обобщени през ноември 2016 година.
По думите на анализаторите те са били "шокирани" да установят, че толкова голям процент от учениците не различават истинските от фалшивите новини.


Част от децата схващат, че става дума за реклама, но въпреки това приемат данните за "чиста монета". Гимназистите пък са склонни да приемат всякакви фотографии за истински и не си правят труда да търсят източник или автор. Колежаните не могат да допуснат, че може да има неистина в туитовете на привърженици и активисти на различни каузи. А мнозина се затрудняват да направят разлика между т.нар. традиционни медии и маргинални източници на информация.


Изводът, не само на учените от Станфорд, но и на участниците в многобройните семинари и лекции, свързани с епидемията "фалшиви новини", е един:


проблемът е голям, но той има и решение. И то е образованието


Подобна практика вече е въведена в много учебни заведения в Германия. Там учениците дори биват насърчавани да "изобретяват" фалшиви новини, за да видят как те дезинформират и какво влияние оказват върху околните. В САЩ пък отдавна функционира стартъп, който учи децата как да отличават истинските от фалшивите новини, да умеят да филтрират сензационното и подозрителното от истинската информация.


Дългосрочната задача е да се изгради умението у младите читатели да разпознават качествените и достоверни четива. Основателите му обаче твърдят, че в този конкретен случай родителите могат само частично да помогнат на децата си.


Причината е, че самите възрастни не са толкова силно "дигитализирани". Във времето, в което те са били активни ползватели, са имали на разположение информационно море, а не океани. Възможността за адекватно боравене с факти е ключова - за деца и възрастни. Особено в тази тежка, по думите на политолози, година, на парламентарни и президентски избор в редица европейски държави. Още повече на фона на шумните скандали за руска намеса в изборите в САЩ и хипотезите, че фалшивите новини са изиграли съществена роля за победата на Доналд Тръмп.


В България резултатите са не по-малко тревожни


Проведеното в края на 2016 година национално представително изследване "Онлайн поведение на децата в България" на Националния център за безопасен интернет показва, че половината от децата на възраст 9-17 години не могат да различат коя информация в интернет е истинска и коя е фалшива. При родителите им процентът е 40 на сто.


Това е благодатната почва, върху която избуяват "сензации" като нашумялата в средата на февруари фалшива новина, че популярната в социалната мрежа "ВКонтакте" в Русия игра "Син кит" довежда млади хора до самоубийство. Учените обаче набързо развенчаха мита и определиха явлението като градска легенда. Жълтите медии в България направиха "вълна", като препечатаха "новината" за масовите самоубийства сред младежите от жълтите медии в Русия с добавката, че играта "приближава" България.


"Подплашени родители започнаха масово споделяне на публикациите с призиви "да опазим децата си", без да си направят труда да проверят за какво става дума. Дори не им направи впечатление, че твърдението "приближава България" не е подкрепено с нито една дума в разпространяваните текстове, както впрочем и изнасяните в публикациите "факти", написаха в изявление от центъра за безопасен интернет.


"Интернет е отражение на реалния сват с реалните проблеми, но в добавка с хиперболизиране на най-невероятните неща. Ако родителите имат истинска връзка с децата си, няма никакъв проблем", коментира Георги Апостолов от центъра за безопасен интернет пред "Дневник".


Как да проверяваме дали можем да се доверим на информация в интернет (съвети на Националния център за безопасен интернет)


- Публикуваната история не се намира в никоя от известните като достоверни онлайн медии. Нали си представяте, че ако имаше реално такава история, тя щеше да гръмне по всички световни медии.


- Названието на сайта е подвеждащо – често то съдържа в себе си "novini" или "reporter", но всъщност разпространява клюки и измислици, което можете сами да видите, като отидете на сайта.


- Цитират се числа, без да се посочва от какъв източник са взети. В различните публикации за "синия кит" се цитират 90, другаде 180 тийнейджъри, които са се самоубили заради играта, но никъде не се позовават на данни от полиция, болници, или други институции и организации, които не биха пропуснали наличието на подобна заплаха.


- Позоваванията са на източници, които са неясни, като "казаха потърпевши", "съобщиха от полицията", "изследователи откриха" – кои са тези митични потърпевши, коя полиция е съобщила, къде работят тези изследователи?

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Весело

  Според мен, медиите се притесняват, да не изгубят монополното си право да разпространяват "светата истина" под формата на "новини". Ама как може някой друг да си позволява да лъже?! Това си е ТЯХНО право.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Според мен е достатъчно децата да се образоват добре като се научат да мислят и четат. Специални програми няма да помогнат на функционално неграмотни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond":

  точно! 4-та власт нанайци, бизнИс ту бизнИс.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Как да ги разпознават децата, като и родителите им не и разпознават.

 5. 5 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Браво на фондация "Отворено общество" за инициативата.
  Децата трябва да бъдат научени да поглъщат само правилните новини.
  Трябва да бъдат захранени с либералните ценности.

  И стига с това разделение на момиченца и момченца.

 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Спомних си за, онова предаване “Куку”, което произведе перфектната фалшива новина! Тогава липсваха социални мрежи, интернет и пр. Какъв ли би бил ефекта от такова нещо сега?

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8548 Любопитно

  Може ли да преведа:''Обучение ще спаси децата от фалшивите новини, над 80% не ги разпознават'' ?
  Ще се налеят луди пари в пропаганда - а файда !?

  [email protected]
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  а вариации с детски приказки от Дисни ще ги учат ли да тълкуват , победители/ки в Евровизия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6113 Неутрално

  "...група съветски учени..." - това беше типичната такава новина от едно време.
  Сега е по-сложно

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 236 Неутрално

  функционалната неграмостност в действие.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 909 Весело

  Прави са хората да въведат такова обуéние
  Ето- аз например когато прочета новина с абзац "британски учени от университета в Станфорд проведоха изследване.." знам, че няма никаква лъжа и всичко е истина! Просто трябва децата да ги научат да вярват на източниците

 12. 12 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 510 Весело

  изтрещели са учените от станфорд

 13. 13 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  " не могат да отсеят статиите от рекламните публикации. "

  Хайде сега нов предмет: теория 60 часа, практика 60 часа.

  Сега откъде да ги вземем? Ами да съкратим математиката, историята, и т.н. И после с каква база да сравняваме, като сме затрили основата която служи да анализираш?

  Няма интернет - дайте интернет, всички на таблетите.

  Олеле, какво направихме - сега всички са в интернет, пак ни е криво, не щат да четата пак, родителите са виновни.

  Таблетът и интернет са средство, не цел.

  Ако този който преподава, не знае какво точно преподава, то със или без интернет, той няма да има резултат.

  Тази година на 7 клас практически липсват (има имитация с притурки): Цялото европейско и световно средновековие по история; География на Европа; От насекоми до млекопитаещи по Биология (риби, котки, всичко).

  После как да разпознаят новина, като те изпускат 1 цяла година ей така. И това не прави впечатление. Всички се вторачили в американските учени и психолози и не им пука за децата на България.

 14. 14 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма ли новини от БАН. Какво става с българските деца и какво ще прави Бойко с тях.

  Тръмп все ще им намери пари за реформа.

 15. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Масата не разбира нищо от политика или икономика или история. Всичко е изключително лесно за манипулиране и дезинформация. Затова и форума тук е пълен с руски подлоги, истината трябва да се затрупа с тъпи лъжи и да се повтарят опорките.

 16. 16 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Това е един от големите проблеми на нашето време, който опасявам се ще става все по-сериозен.
  Неумението на все повече хора да разпознават кое е истина и кое абсурдна глупост или нагла лъжа, е заплаха за демократичните общества по целия свят.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Да му @#$%^&* на Оруел - още от малки деца ще изучават правилните новини и ще мислят правилно.

  - Ти получи ли по ел. поща новия файл, в който се съдържат новите правилни новини, новата правилна история, новото правилно поведение.
  - Да, получих ги, но забелязах някои противоречия...
  - Полиция, полиция - арестувайте го - той мисли.

 18. 18 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 659 Неутрално


  До коментар [#6] от "2.5":

  Ще осъдя Ку-ку.

  4itatel
 19. 19 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 236 Неутрално

  пък той сиа рафиту като ся ворни от американа ши са калеса за даскал по матиматика у силистренску. да пумага на дяцата на бедния народ да ся изучат кат негу. шот нъл са суциалисти.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#15] от "Yard":

  Тука у форума има два вида руски подлоги - такива, дето си го играят открит руски агитпропчик и такива, дето уж са прозападно настроени, ала така си пишат коментарите, че с тях да отвращават нормалните хора и да могат руските агитпропчици да ги оборват и да трупат актив. И като казвам за форума, сещай се за нашите политици - колко време "прозападните" приказват че се борят с произточните, ала нито арестувани от произточните има, нито поне откраднатото да им ивземат и да го върнат в държавата.

 21. 21 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 236 Неутрално

  [quote#15:"Yard"]Масата не разбира нищо от политика или икономика или история[/quote]

  от всичко разбира много добре. а най-добре разбира, че и става най-голям кеф, когато прецака другите. няма по-голямо наслаждение за тълпата да обеси някой, който не е като нея. от времето когато изгориха дж. бруно та и до днес.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 22. 22 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Това не е някакъв феномен, според мен, нито може да се нарече че е глобален или локален, нито че е само на електронните медии или само на класическите медии и т.н. - това са "двата отбора", "добрите и лошите", едните създават нужните предпоставки, необходимите пречки, съответно фалшифицират и/или подправят и т.н., другите вървят след тях и съответно ...поправят, маркират като измислени, фалшиви, нереални и т.н. Всеки може да ги нарече така, както си иска, тези прояви, действия.

 23. 23 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дневник, не е ли добре да има линк към оригинала? Кои са имената на специалистите и какви са специалностите им ...

  "Дългосрочната задача е да се изгради умението у младите читатели да разпознават качествените и достоверни четива. "

  Качествено и дългосрочно разпознаване на реклама за химични препарати например, може да се изгради най-добре, ако учиш химия. Не от медийни специалисти по разпознаване, а от химици. Образование.

  Та какви са били специалистите? Психолози? ....

 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#2:"Gopeто"]Според мен е достатъчно децата да се образоват добре като се научат да мислят и четат. [/quote]
  Необходимо е децата да се научат да мислят критично. Наистина няма нужда от специални програми.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  ...измислени цветя
  измислен свят
  измислен свяааат...


  Няма толкова образован човек, който да може да различи всички фалшиви новини. Затова съществуват и слуховете (чух че..., някой каза че..., разправят че...)

  Когато обаче съществува целенасочена пропаганда с масово използване на фалшиви новини (каквато ползва Русия), тогава срещу нея може да се организира антипропаганда, която да опровергава лъжите.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 26. 26 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#25] от "keen":

  Щом ти е ясно че Русия използва фалшиви новини трябва да си свръхобразован според собствените ти приказки а не си! Педагогика на информационните процеси е нужна но едва ли на всички ще помогне - повечето хора интерпретират новините според нагласите си!

 27. 27 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  [quote#26:"ИванКар"]Щом ти е ясно че Русия[/quote]
  Русия използва фалшиви новини, това е ясно. Само за другарите с руско самосъзнание в българските форуми не е ясно.

 28. 28 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#12] от "миглен локумев":
  [quote#12:"миглен локумев"]изтрещели са учените от станфорд [/quote]
  Изтрещелият си ти.
  Прочети статията бе чугун.
  Пише, че и в България не е по-различно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#26] от "ИванКар":


  [quote#26:"ИванКар"]повечето хора интерпретират новините според нагласите си! [/quote]
  Точно така е.
  В Русия например на въпроса информират ли се от Интернет отговора е "да", но при въпроса "на кого вярвате, на интернет или на правителството" отговора е "на правителството".

  Това е нормална реакция. Докато руснаците дораснат като нормални хора ще мине много време. Твърде дълго са били роби. Първо на царя, а после на болшевиките.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#26] от "ИванКар":

  Що му опонираш за безспорни истини?
  Русия бълва лъжи и това е ясно.
  И децата знаят за руската пропаганда и изроденото сега като хибридна война.
  Путлеристите мислеха, че белият човек вечно ще им търпи номерата, но научиха по трудният начин, че това няма да го бъде.

  Искаш ли безспорен пример?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Неутрално

  Промиване на мозъци, хибридни войни, фалшиви или алтернативни новини...
  Ще трябва да се реагира ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Между другото, една фалшива новина, която днес цял ден се разпространява безкритично от медиите (включително и от БНР преди малко) е, че "заплатите на жените в България са с 15% по-ниски от тези на мъжете".
  Това е токсично говорене, което създава тревожност и измамно чувство за онеправданост у жените.

  А фактите са съвсем други (и това изрично го казаха авторите на изследването, но медиите не му обърнаха капчица внимание) - не става дума за сравнение между хора, които работят едно и също него. Сравнението е глобално и причината за разликата е, че жените предпочитат да се реализират в дейности, в които или заплащането е по-ниско, или почти липсва такова (гледане на деца, възрастни роднини и др.). Но медиите масово не чуха цялата новина. Те чуха само онова, където все едно се казва, че средно жените са... по-ниски от мъжете. И съответно са "неравнопоставени".

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 33. 33 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Обучение, как се подава информация:

  Както обяснява Путин (в ролята: Дмитрий Грачев) на Меркел (в ролята: Марина Кравец), говореща с Ципрас (в ролята: Демис Карабидис):
  - Аз случайно ви чух и минах насам.
  - А как ни чухте? Вие ни подслушвате?
  - ЦРУ послушва всички. А ние ЦРУ. Така разбрахме. Те са виновни.

  https://www.youtube.com/watch?v=0HqnsdlGmnc

  За да няма съмнение, слагам и линка. Нека и Дневник сложи своя.
  Така се работи. А не едни учени казаха ....

 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Една вероятна причина тази статия да не цитира своят източник, предполагам, е, че източникът датира от около Ноември 2016:

  http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/11/23/503129818/study-finds-students-have-dismaying-inability-to-tell-fake-news-from-real

  Не, че времето е кой знае колко ключов фактор, признавам, но все пак, Дневник, уважавайте читателите си и цитирай източниците си!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 581 Любопитно

  А замисляли ли сте се, защо на конвенционалните медии нито за миг не им хрумва да оставят препратки към статиите и репортажите, които публикуват?
  Въпросът ми е реторичен, а от отговор нужда нямам. :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK