Във всяка гимназия ще се кандидатства с различни оценки от дипломата за седми клас

Изпитът по български език и литература е на 19 май, а по математика – на 22 май.

© Красимир Юскеселиев

Изпитът по български език и литература е на 19 май, а по математика – на 22 май.Училищата могат да изберат различни учебни предмети при образуването на бала за прием след седми клас за всяка отделна паралелка. Разлика може да има дори между две паралелки с един и същи профил в едно и също училище. Става дума само за избора на двата предмета от свидетелството за завършено основно образование, които участват в балообразуването, съобщиха от просветното ведомство.


Така например в дадена гимназия една от паралелките с профил "Чужди езици" може да класира кандидатите с оценките по български език и литература и по чужд език, а друга – с тези по български език и литература и по философия.


Оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала. При нея отличен (6) се приравнява на 50 точки, много добър (5) - на 39 точки, добър (4) - на 26 точки, а среден (3) - на 15 точки.
Три варианта за балообразуване на 500 точки


Един кандидат-гимназист може да участва в класирането с максимум 500 точки. Останалата част от бала се образува от точките, получени на националното външно оценяване. Те могат да се използват по три начина. Според първия може да се удвоят резултатите от изпитите по български език и литература и по математика.


При втория се удвоява или резултатът по български, или този по математика, а резултатът от другия предмет се включва само веднъж. Към получения бал се добавя и резултатът от олимпиада или състезание, включено в календара на Министерството на образованието и науката (МОН). Третият вариант е единият от резултатите от националното външно оценяване да бъде утроен, а другият да се използва само веднъж. Когато един ученик не се е явил на някой от изпитите от националното външно оценяване, в класирането този предмет участва с нула точки, обясниха от МОН.


Балът по профил "Чужди езици" например може да бъде формиран чрез удвояване на двата резултата от външното оценяване плюс точките по два предмета от свидетелството за основно образование. Може обаче балът да се образува чрез утрояване на единия резултат от изпита плюс резултата от втория изпит и точките за два предмета от свидетелството за основно образование.


Държавният план-прием се утвърждава по области до 30 март. До 10 април на интернет страниците на регионалните управления на образованието се публикува утвърденият план-прием за всички училища в съответната област. Той се обявява и на интернет страницата на съответното училище.


Изпитите - на 19 и на 22 май


Изпитът по български език и литература е на 19 май, а по математика – на 22 май. Датите за провеждане на изпитите за проверка на способностите са съответно - по изобразително изкуство - 2 юни, по музика – 5 юни, и по физическо възпитание и спорт – 31 май и 1 юни.


Документи за прием се подават между 16 и 22 юни. Учениците могат да кандидатстват за профилирано обучение по чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Във всяка гимназия ще се кандидатства с различни оценки от дипломата за седми клас"

  Училищата ли си избират деца, или децата училища?

  Това ли се нарича право на избор на родителя на училище. Или на детето?

  Английския сега е от 2 клас, 500% часове повече от преди 1989-та. Колко още да го увелилим, че все няма качество в местното училище, та трябва да го учим с кандидатстване?

  Все едно ще летим в космоса.

  А не е ли по-скоро разрушаване на взаимоотношенията на децата - всички деца в цялата държава (а не само по-ограничен кръг с някакви интересеи) трябва да си сменят училището, че даже и квартала. Какъв патриотизъм може да се възпита така?

  Човек се готви за нещо но конкретно. А тука всяка година измислят всякакви правила. Готвим се "за някъде". Накрая за Терминал-2.

  Това не учи децата на човешки взаимоотношения.

  Хем 7 клас е най-трудната възрастм, и се парадира с мнения за това, и хиляди се харчат от фондации да го установяват, хем сме му спретнали конно надбягване и то при положение, че образованието трябваше да е приоритет.

  Да отгатнем: 30% двойки. И какво "състезаваме"?

  Че това е като да организираме избори за децата всяка година.

  Училищата ли си избират деца, или децата училища?

 2. 2 Профил на it
  it
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Имам чувството, че някакви силно извратени типове имат за цел всяка година да се гаврят с деца и родители. Всяка година се променят условият за прием в детски градини, училища и гимназии. То не са точкови системи, то не са оценки, сега и участие в олимпиади. Изпитите са крайна фаза на една отдавна провалена образователна система, бълваща неграмотни пъпчиви тийнейджъри, без елементарна обща култура, но с претенции на чалгаджийки и футболисти от Б група.

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ... а, ето и нещо “иновативно“ ... за ловците на ученици/бюджет - балообразуващи да са оценките по рисуване и физическо ;)
  .... поне ще се стимулира (по принцип - неглижирани) изучаването и ще се придаде „тежест“ на тези два предмета ;) !

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Мили хора, редактирайте статията - философия в 7 клас не се учи. И как хем 'максимум 500 точки", хем "останалата част от бала"?

 5. 5 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Според мен всяка гимназия трябва сама да определя въобще критериите за прием.
  Т.е. оценките от кои предмети да са балообразуващи ПЛЮС дали и какъв изпит да има.
  Второто е задължително, ако искаме да останат т.н. елитни гимназии.
  Защото какво се получава:
  В СМГ например:
  1.Кандидатства ученик от Криводол с пълно 6 по всички предмети в дипломата и основателни съмнения в качеството на тези оценки - спомнете си журналистическите разследвания как се провеждат държавните изпити в разни градове от селски тип.
  2. И кандидатства ученик с 5.90 от читаво училище.
  Приемат първия, защото по документи е по-добър.
  Ако има и изпит по математика пак може той да влезе, но няма да има съмнения, че е по-добър.
  Горното не го казвам, защото съм елитарен жълтопаветник.
  Напротив - основното си образование съм завършил точно в такъв град от селски тип. И съм влязъл в елитна градска гимназия с отличните си оценки диплома ПЛЮС 6.00 на изпита.
  Ако се влиза само с оценки от матурите ще се сринат и малкото останали елитни училища.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Драмите приближават, ще изпушат децата....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "fras":

  "И съм влязъл в елитна градска гимназия с отличните си оценки диплома ПЛЮС 6.00 на изпита."

  Това е проблем. не само вие сте така. Но мисля, че не е редно да подреждаме всички според себе си, а да видим, защо голямата, некалсирана част остава неграмотна - това са клиентите на изобретенията на по-успешните.
  Разликата е в това, че по-рано "елитни" бяха под 25% от училищата. И тези изпити имяха някакъв смисъл, избираха измежду готвещи се желаещи. А сега на изпит се подлагат насила всички, 30% са двойки, още 20% са под 3.73 при много ниски прагове (25% верни) - което е безмислен ангажимент на учители и е за сметка на работата с децата, а не повишава нивото им.

  Образованието до 9 клас вкл. е право но и задължение, а не е избор. Затова е нередно преди края на 9 клас тези 70% от децата изобщо да бъдат насилвани да държат изпити. Повечето просто не са готови като личности за това мероприятие. Така една група чиновници продава пособия и частни курсове абсолютно безмислено за децата. Освен това веднъж насилени преждевременно, децата са отблъснати от всичко това това. Така чалгата лесно се оказва изход, а не причина.

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1741 Весело

  Да благодарим на ГЕРБ и лично на Първия Държавен и Партиен Ръководител, господин/партайгеносе Бойко Борисов, за невероятния, великолепния, евроКачествения, дълбокореформиращ, силноПодкрепящ, нов Закон за предучилищното и училищно образование! Да благодарим на за непреходната МУ роля в безпределното реформиране на българчетата в истински глобални, либерални, автономни, еврограждани в противовес на ретроградното закостеняло традиционно пробългарско национално идентифициране!
  Да благодарим за дълбоката и широка социална инженерия и хаос в образованието!
  Да благодарим и на Верните Съратнички на Първия Държавен и Партиен Ръководител, господин/партайгеносе Бойко Борисов, неземните по дух госпожи Йорданка Фандъкова и Милена Дамянова.
  Винаги Верни на ГЕРБ!
  Алилуя!
  :)
  !

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1741 Весело

  Да благодарим на ГЕРБ и лично на Първия Държавен и Партиен Ръководител, господин/партайгеносе Бойко Борисов, за невероятния, великолепния, евроКачествения, дълбокореформиращ, силноПодкрепящ, нов Закон за предучилищното и училищно образование! Да благодарим на за непреходната МУ роля в безпределното реформиране на българчетата в истински глобални, либерални, автономни, еврограждани в противовес на ретроградното закостеняло традиционно пробългарско национално идентифициране!
  Да благодарим за дълбоката и широка социална инженерия и хаос в образованието!
  Да благодарим и на Верните Съратнички на Първия Държавен и Партиен Ръководител, господин/партайгеносе Бойко Борисов, неземните по дух госпожи Йорданка Фандъкова и Милена Дамянова.
  Винаги Верни на ГЕРБ!
  Алилуя!
  :)
  !

 10. 10 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "xcheffo":
  Мили хора, редактирайте статията - философия в 7 клас не се учи?! И как хем "максимум 500 точки", хем "останалата част от бала"?

  Приятелю не се учудвай в това министерство има "спициалисти с високо IQ", а редакцията на вестника просто е повторила едно безумие!!!! Всичко там е един торлюгювеч, че и без тях цялата система е сбъркана и ще се оправи когато го закрият!!!

 11. 11 Профил на Maria Barzashka
  Maria Barzashka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е да се проверява информацията няма как философия да е балообразуващ предмет при положение, че децата в 7ми клас не изучават философия.
  Проверка в МОН:
  Така например в дадена гимназия една от паралелките с профил „чужди езици“ може да класира кандидатите с оценките по български език и литература и по чужд език, а друга – с тези по български език и литература и по история.

 12. 12 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Изпитите след 7-ми клас излишно стресират децата. Според съвременните педагодически изследвания за деца на четиринадесет годишнавъзраст е малко рано за конкурентни изпити.

 13. 13 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "Maria Barzashka":

  Това не е проверка: На сайта на МОН също пишеше "философия", и Дневник просто точно го беше преписал :-)

 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "AzDebil":
  Да благодарим за дълбоката и широка социална инженерия и хаос в образованието!
  Да благодарим и на Верните сътрапнички на Първия Държавен и Партиен Ръководител, господин/партайгеносе Бойко Борисов, неземните по дух госпожи Йорданка Фандъкова и Милена Дамянова.
  Винаги Верни на ГЕРБ!

  Рапорт даден, рапорт приет!!!!

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Весело

  До коментар [#1] от "potrebitel3":

  "Английския сега е от 2 клас, 500% часове повече от преди 1989-та. Колко още да го увелилим"

  Докато се забрави руския, а що не направо българския.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Весело

  До коментар [#12] от "todorus":

  То и за децата на четиридесет годишна възраст е рано за конкурентни изпити, ама и тях парите ги (пре)следват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK