Заявления за прием в гимназия могат да се подават и онлайн

Заявления за прием в гимназия могат да се подават и онлайн

© Анелия Николова



Тази година заявления за прием в гимназия ще могат да се подават както на хартия, така и по електронен път, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието. Ако е подадено заявление я и онлайн, и на хартия, за валиден ще се приема хартиеният вариант.


Документите на хартия ще се подават в така наречените училища-гнезда, които ще бъдат оповестени на сайтовете на регионалните управления по образованието. Задължително е заявлението да бъде подписано и от родител, тъй като учениците са непълнолетни. В момента платформата за подаване на електронните формуляри се разработва, уточниха за "Дневник" от просветното министерство и все още няма яснота как ще се подписват от родител онлайн подадените заявления. "Няма да е с електронен подпис", увериха от министерството.


Кандидатстват всички седмокласници


Съгласно приетия миналото лято нов Закон предучилищно и училищно образование, според който основно образование се завършва след 7-и клас, трябва да кандидатстват всички седмокласници от неспециализираните училища, независимо дали са участвали в националното външно оценяване.




Седмокласниците, приети в предишни години в специализирани училища (спортни или по изкуства), също се явяват на национално външно оценяване, но имат две възможности за избор. Те могат или да сменят училището си, като подадат заявление за кандидатстване заедно с останалите си връстници, или да останат в досегашното си училище. Във втория случай не е необходимо да подават заявление.


Кандидат-гимназистите трябва да подреждат желанията си не само по училища, но и по паралелки, тъй като различните паралелки могат да класират с различни балообразуващи предмети. Всяка паралелка по профил или по отделна специалност от дадена професия се изписва като отделно желание. Няма ограничение за броя на желанията, които могат да бъдат включени в заявлението.


Документи се подават от 16 до 22 юни


Документите се подават, след като излязат резултатите от националното външно оценяване – от 16 до 22 юни 2017 година. Изпитът по български език ще се проведе на 19 май, по математика – на 22 май.


Точките от националното външно оценяване няма да се преобразуват в оценки по шестобалната система. Вместо това в точки ще се преобразуват резултатите от двата балообразуващи предмета, включени в свидетелството за основно образование.


Първото класиране ще излезе до 27 юни. След неговото оповестяване учениците имат две възможности – да се запишат в училището или просто да потвърдят, но без да се записват, и да участват във второто класиране. В този случай няма нужда от пренареждане на желанията.


Второто класиране излиза до 4 юли. Ако ученикът не е доволен от приема си и на второ класиране, той може да участва в третото, като в този случай се налага да пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите.


Резултатите от трето класиране ще бъдат готови до 17 юли.


Училищата определят приема и балообразуването


Учениците могат да кандидатстват за профилирано обучение по чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт. Във възможностите за избор се включват също паралелките за професионално обучение по специалности от професиите, включени в Списъка на професиите за професионално образование и обучение.


До 10 април на интернет страниците на всяко регионално управление на образованието, както и на всяко училище се публикуват утвърденият план-прием и начинът на балообразуване по паралелки. При доказана необходимост промяна в утвърдения държавен план-прием може да се извършва в срок до 30 април, като промяната отново се публикува на интернет страницата на регионалното управление на образованието и на съответното училище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  “Задължително е заявлението да бъде подписано и от родител, тъй като учениците са непълнолетни.”

  Kaк се решава този въпрос подавайки документи онлайн?

  I Want To Believe




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK