Министерството на образованието предлага спешни мерки за превенция на агресията в училищата

Министерството на образованието предлага спешни мерки за превенция на агресията в училищата

© Надежда Чипева, КапиталДо края на тази година ще трябва да влязат в сила 12 конкретни мерки от изготвения от министерството на образованието междуинституционален план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата.


Документът, представен днес от министъра на образованието Николай Денков, съдържа още 10 мерки, които трябва да влязат в сила до края на 2018 г., има и постоянни, уточняват от просветното ведомство.


Краткосрочни мерки


Документът предвижда до края на юни 2017 г. да бъде изготвен проект за изменение и допълнение на наредбата на Министерството на здравеопазването за здравните кабинети в училищата. В него ще бъдат предвидени варианти за осигуряване на медицинско обслужване във всяко училище. Там, където няма медицински лица, това ще става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата и детските градини лечебни заведения.
До края на май 2017 г. ще бъде създадена система за взаимодействие между учителите и личните лекари на техните ученици. В същия срок педагогическите специалисти в детските градини и училищата ще преминат през инструктаж за задължително консултиране и координация на действията с медицинско лице в случай на инцидент. По тези задачи ще работят заедно регионалните управления на образованието, регионалните здравни инспекции и директорите на училищата.


Учители и ученици ще получат практически насоки за действията в случай на инцидент, насилие или при друга критична ситуация. На детските градини и училищата ще бъде предоставена информация за доставчици на социални услуги за деца, които при нужда могат да бъдат използвани. Ще бъдат популяризирани също добри практики за работа с родители, които отказват да сътрудничат на училището.


На видно място във всяко училище ще бъдат поставени плакати, които популяризират националната телефонна линия за деца 116 111. В различните форми на превенцията срещу насилието учителите ще могат да включват по-големите ученици. На принципа "връстници обучават връстници" пък децата ще разясняват на съучениците си правата им на закрила срещу насилие. Предвидени са ролеви игри и беседи, както и открити уроци с участието на родителите.


До края на 2018 година


Новата учебна 2017/2018 година ще започне с преработен държавен образователен стандарт за приобщаващото образование. В него ще бъдат включени правила за координация при превенция на агресията и за работа с родителите, ще се облекчи административната тежест за учителите.


До края на 2018 година трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване на всяко училище. За всяко дете независимо от големината на училището ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието. За да се подсигурят такива специалисти във всяко училище, ще са необходими около 17 млн. лв., които да бъдат заложени в бюджета за догодина, уточни министър Денков.


Учителите също така ще преминат обучения по оказване на първа помощ на ученици, както и за работа с деца, които имат емоционални и поведенчески проблеми. Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на училищата. Ще се работи и за засилване на мрежата за извънкласни занимания, като надеждата е до края на 2018 г. всички ученици да са включени в такива със средства от бюджета, обяви Денков.


В борбата срещу насилието между децата и учениците ще бъдат привлечени и медиите. На тях и на Съвета за електронни медии се разчита за популяризиране на детските права, както и на добрия опит за справяне с агресията.


Планът допълва съществуващия Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище (можете да го изтеглите от прикачения файл), като набляга на предотвратяването на агресията и насилието в училище.


Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков

© Георги Кожухаров

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков


Откъде идва агресията


Според министър Денков агресията в училищата няма как да се пребори, докато децата не започнат да виждат по-добри примери в обкръжението си. По думите на министъра и на представителите на здравните служби и агенцията за закрила на детето при представянето на плана не може деца да се стигматизират като проблемни, предвид че това са все още развиващи се характери, които виждат прекалено много примери на агресия сред родителите си и възрастните.


Вторият проблем е, че няма една институция, която да отговаря за превенция на агресията в училищата, а в момента това е сложна междуинституционална тема, посочи Денков. Планът, който спешно изготви министерството на образованието след трагедията в столичното 52-ро училище може да проработи само ако всички ангажирани администрации се заемат веднага със задачите си, коментира служебният министър.


В плана за действие е предвидено провеждане на дълбочинно изследване на законодателството, на връзките между семейството, училището и социалните служби, за да се установи откъде точно идват вредните влияния върху децата. Проучването ще бъде проведено съвместно с омбудсмана, Държавната агенция за закрила на децата, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Агенцията за социално подпомагане и УНИЦЕФ.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Само едно не разбрах.
  Защо това правителство се занимава с неща, които не са му задължение.
  И най-вече с проблеми, които искат дългосрочни решения...

 2. 2 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Смятам че въвеждането на предмета Вероучение за децата, както и въцърковяването им, е най-доброто средство за нормализиране на отношенията в училищата.

 3. 3 Профил на Galileo
  Galileo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Смятам че въвеждането на предмета Вероучение за децата, както и въцърковяването им, е най-доброто средство за нормализиране на отношенията в училищата.
  —цитат от коментар 2 на Prosevchomai


  Направо гениална идея. Да ги учим че ок да си убиеш детето , заюото чуваш гласове които ти казват че така трябва да докажеш любовта си към бог.Или как бог разпорежда да ме се оставя нищо което диша при завземането на Ханаан.

  В средновековието всички са били "въцърковявани" ама май насилието не е било по-малко.

 4. 4 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#3] от "Galileo":
  Вие също имате нужда от Вероучение и Катехизация, защото е очевидно, че нямате представа от нещата.

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Палиативни кабинетно-чантаджийски решения. Излиза че агресията я има защото няма медицински кабинети.
  О, и да, няма психолози, ама толкова, че на всяка дете да има поне по двама. Затова психолозите проведоха яростна дейност по анкетиране на всички в училищата и сугестирането им как агресия има навсякъде, даже там където няма. /Много интересна карта за анкета си разпространиха- ако учител отговори на въпрос за агресия с не, следващите два въпроса го задължават да отговиро с да, и ако пак е не картата се приема за невалидна, а учителят се изправя на "разговор" с психолога и Директора/. Да не говорим за сугестията им сред децата. Това последното впрочем послужи за повишаването на агресията, защото нали знаем кой плод е най-привлекателен...
  Всичко е за пари. За публичните пари. За парите от образованието. Вместо за образование -за психолози на кубик.
  А НИКОЙ НЕ ТЪРСИ СМЕТКА от психолозите КАКВИ РЕЗУЛТАТИ са постигнали в "работата" си. Онова дете дето беше убито помните ли? Оказа се, че с убиецът още от детската градина са работили психолози. Наработили се....
  И още едно изтичане на пари НАХАЛОСТ. Следващите мерки - влизане в училищата на НПО и Доставчици на обществени услуги!!! Иначе казано - "наши" лапачи. И от тях НИКОЙ СМЕТКА НЯМА ДА ТЪРСИ за резултати.
  И още - пак курсове и курсове за учителите от НПО и Доставчици на обществени услуги......
  В КРАЯ НА КРАИЩАТА УЧИТЕЛЯТ за пореден път ще бъде УПОТРЕБЕН и след това ОБЯВЕН ЗА ВИНОВЕН. Всъщност още от сега е виновен. Пак е етикетиран - "неподготвен".... После ще бъде - "несправил се"!!!
  Това се нарича корупция облечена в държавна закрила!
  А как ли се нарича това, което същите психолози спретнаха на учителите - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПСИХОПРЕГЛЕДИ ЗА лична сметка на учителите. ПО ОБВИНЕНИЕ - ПСИХОПАТИ!?
  Президентът Радев грубо сгреши с този министър и въобще с политиките в образованието. На Отворено общество да подадеш ръка е все едно да ти изсъхне!
  Следващият, който ще осъществява това е Бойко Борисов и неговата Дамянова.....
  Както се каза "образованието е бизнес" - ключовите тези на Голия Асен Александров. Пък и бойковия Стаматов.
  !

 6. 6 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#3] от "Galileo":
  За да не бъда голословна - След като Бог се убеждава във верността на своя раб, той не пожелал смъртта на обичния му син. Затова пък Бог пожертвал Своя Единствен Син на кръста.
  Ако желаете да изследвате християнството е редно да се съсредоточите върху Новия Завет (вие споменахте Стария), също така, тъй като в България става дума за Православие, моля не представяйте доводи за римокатолицизма, който се отделя от Православито през 1054 г. поради това че изпада в ерес.

 7. 7 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Prosevchomai":

  А пък аз смятам, че главите на децата вече се наливат с предостатъчно глупости, та и тая в добавка ще е прекалено.

  Ако мога да попитам, какви са ползите от изучаването на вероучение? Какви умения и личностни качества ще предадат?

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#6] от "Prosevchomai":

  От 1924 г. България е секуларна държава - църквата е отделена от държавата. В момента има повече от 12 религии, които по конституция са равнопоставени. Така че не се опитвайте да фаворизирате ортодоксалното християнство, наречено православие, защото то е само една от възможните религии...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nothing matters":

  "Бой се от бога, почитай Царя..."

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 10. 10 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#2] от "Prosevchomai":А пък аз смятам, че главите на децата вече се наливат с предостатъчно глупости, та и тая в добавка ще е прекалено.
  —цитат от коментар 7 на Nothing matters

  Затова и ще продължаваме да сме свидетели на ритници в корема.

  Ако за вас "обичай ближния си като себе си", десетте заповеди и примера на Христос са глупости, диалог между нас няма да се получи.

 11. 11 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#10] от "Prosevchomai":

  "Обичай ближния си" и десетте заповеди са примери за базов морал. Не смятам, че е необходима религия, за да се предаде същото послание.
  Също така присъстват и в християнството, и в исляма, и в юдаизма. И в нито една от тия религии не са успели да предотвратят метафорични ритници в корема. Не виждам как сега ще успеят.
  И не смятате ли, че потенциално ще породят още схватки в училищата? Освен ако под вероучение нямате предвид изучаване на ВСИЧКИ религии (а съдейки по другите ви коментари, мисля че клоните към любимото православие). Да кажем преподават православие в класа и има едно дете мюсюлманче, еврейче, будистче, копт, индус или такова което вярва във Великия Сняг. Дали останалите деца няма да го смачкат?
  А села и градове, които са с предимно мюсюлманско население? Без да навлизаме в демагогии дали и защо има такива и редно ли е да ги има - смятате ли, че е редно на клас съставен изцяло от мюсюлманчета да се преподава единствено християнство?

 12. 12 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nothing matters":
  Юдаизмът и ислямът правят разграничение между последователите на съответната религия и останалите. Не знаете ли какво пише в Корана за гяурите, а в Талмуда за гойим? Напоследък доста се говори за Корана, а в Талмуда нещата са още по-зле.

 13. 13 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nothing matters":
  Не мисля че вероучение е реалистично да се наложи на всичко, но смятам че за всеки родител, който го желае, е редно да съществува тази възможност. Наистина, православна съм. Прочетете написаното от мен в предходния отговор и ще разберете защо останалите религии не представляват интерес за мен.

 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  няма как да стане там където мутрите и техният стил се промотират навсякъде и най вече в медиите и в държавните институции

 15. 15 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "Prosevchomai":

  "Затова и ще продължаваме да сме свидетели на ритници в корема."
  Докато хора като вас не разберат, че неща, които не представляват интерес за тях не са универсални истини.

  А в каква връзка споменавате, че ислямът и юдаизмът правят разграничение между религиите? В християнството не се ли прави? Самият факт, че обсъждаме в момента другите религии го доказва... Не може просто да се плесне някакъв факт ей така без грам контекст и после да се претендира за аргументирано мнение...

 16. 16 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nothing matters":
  Достатъчно ви казах. Просветете се сам по въпроса какво пише в Корана и в Талмуда за немюсюлмани и неевреи. Не ми е работа да просвещавам в този форум предубедени хора, които не са запознати с нещата. За Корана се каза твърде много, та ми е много странно че има незапознати. Ползвайте Гугъл, ако наистина се интересувате. Най-добре на английски език. Поне за джихад не може да не сте чувал.

 17. 17 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Prosevchomai":

  Освен имената на двете религиозни книги, нищо друго не споменавате, но нейсе. Не съм очаквал и повече.
  Да наречете някого другиго "предубеден", взимайки предвид коментарите ви из форума, граничи с лицемерието.
  А за джихад съм чувал да. И за кръстоносни походи също. Хайде вие се просветете малко и проверете при кое от двете е изклан повече народ.

 18. 18 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nothing matters":
  Ето цитати от Талмуда:
  http://rense.com/general86/talmd.htm
  В момента нямам време да търся за Корана, защото излизам.

 19. 19 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nothing matters":
  Забравих да отговоря за Кръстоносните походи, те са изиграли значителна роля за падането на Византия. Във финансирането разбира се са участвали евреи. Така че те са били и поход срещу Православието.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  "Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на училищата. Ще се работи и за засилване на мрежата за извънкласни занимания, като надеждата е до края на 2018 г. всички ученици да са включени в такива със средства от бюджета, обяви Денков.”

  :-)
  Интересно колко е платило министерството за консултантски проекти по тази програма?!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  "Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на училищата. Ще се работи и за засилване на мрежата за извънкласни занимания, като надеждата е до края на 2018 г. всички ученици да са включени в такива със средства от бюджета, обяви Денков.”

  :-)
  Интересно колко е платило министерството за консултантски проекти по тази програма?!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nothing matters":
  Понеже виждам че имам минуси на последния ми коментар, известна е ролята на венецианските евреи за падането на Византия
  "А организираното от венецианците (тогава дож е Енрико Дандоло) превземане и плячкосване на Константинопол през 1204 г. по време на Четвъртия кръстоносен поход им донесло 400 000 сребърни марки и много други дивиденти, материални и нематериални (като се започне от територията – 3/8 от византийските владения и редица стратегически острови в Средиземно море, включително Кипър и Крит, и се свърши с факта, че елиминират геополитически съперник). "
  Четете повече тук:
  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/razkonspiriranata-konspiracia/kak-venecianskiat-trgovec-zavlada-evropa

 23. 23 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nothing matters":
  Също, можете да потърсите информация за 26 зографски преподобномъченици - убити от кръстоносците (монаси от манастира Зограф на Св. гора - Атон.

 24. 24 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защо намаляването на административната тежест е последна в списъка? Тя не е ли една от причините за лоша работа на учителите (т.е. учителите са в случая фактора за лоша работа и възпитание).

  Всеки ли учител, който не е подготвен добре за час, може да обяви, че деца не го разбират, защото имат свой проблем и им трябва психолог?

  Ако програмата не е наред и нещата не вървят, с тайни програми на психолози дали ще се решат проблемите? Кога ще се публикуват програмите на НПО-тата да ги прочетем?

  Кой са НПО-тата, които ще бъдат финансирани и има ли достъпна информация?

  Кой НПО-та са участвали в тази разработка?

  Докога анонимни лица ще се месят в образованието?

  Защо учебната прохграма се обсъжда публично и - пада министър, а частни програми за които министъра ще доставя деца се пазят в тайна?

  Кога ще започне реформата в образованието?


 25. 25 Профил на jvh28393387
  jvh28393387
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Според министър Денков агресията в училищата няма как да се пребори, докато децата не започнат да виждат по-добри примери в обкръжението си".

  Къде той вижда добрите примери ? В електронните медии, в предавнията по телевизиите, на улицата, в парламента...къде. Това е ежеднението на нашите деца. Колкото и родителите да желаят да въздействат...то субективността винаги е била по-силна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK