Синдикатът "Образование" предлага оценка "Възпитание" в училище

Синдикатът "Образование" предлага оценка "Възпитание" в училище

© Красимир ЮскеселиевСиндикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за въвеждане на оценка "Възпитание" в училище. Тя трябва да участва във формирането на бала след основно образование, както и при кандидатстване във висши училища, се посочва в позиция на синдиката, цитирана от БТА.


"Нарастващата агресия между деца и между ученици е проекция на агресията в обществото ни", се казва в позицията, озаглавена "Училището - поле на агресия и нетолерантност". В нея се посочва, че родителите би трябвало задължително да възпитават в толерантност, уважение, дълг и социална чувствителност и да не оставят отговорността и задължението за това на училището.


"Ролята на училището е да образова и възпитава чрез уроците и учебните дисциплини, чрез цялата учебна и училищна среда, а учителите формират граждани чрез знанието и професионализма си. Нереалистично е да се вменяват задължения и очаквания от обществото на образователните институции да отглеждат, възпитават и едновременно с това да заместват всички дефицити за децата и учениците", се подчертава в позицията.
В нея се посочват нашумели случаи на агресия в училище - в 52-ро ОУ в София, където след ритник в корема от съученик почина четвъртокласничка, и от ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив, където беше прострелян ученик от връстник.


Според синдикат "Образование" тези случи показват тревожната тенденция, че агресията сред децата и учениците расте и призовават "българските родители да престанат с кампанията срещу учителите и директора на 52-ро ОУ, защото вината за трагичния инцидент категорично не е на педагогическия персонал".


В позицията се посочва още, че "пакетът от мерки за превенция на агресията в образователните институции на МОН трябва да се изработи и съгласува с тези, които са на огневата линия - учители, директори и техните организации, без прибързани, написани на коляно мерки, но и без ненужно бавене - в рамките на месец е оптимален срок". Вчера от Министерството на образованието представиха спешни мерки за превенция на агресията в училищата.


Според синдиката крайно време е при агресивни действия между ученици, при рецидивиращи прояви на агресивен ученик, той да се отстранява от училище, а отговорността за продължаване на образованието му да се поема изцяло от родителите.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  Връщане на оценката "поведение" в бележника? Колко новаторско!!!

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Прoблемът с агресията в училищата трудно ще бъде решен поради либерастията в обществото ни. На всеки всичко е позволено, няма ограничения, учителите нямат никакви права да наказват учениците.Има хора, които носят агресията си по наследство, те нямат място в нормално училище. Училището не е място за опитомяване на диви зверове, а за усвояване на знания. Който не иска да се подчинява на правилата на училището, да бъде преместван в специални места за превъзпитание.

 3. 3 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 770 Весело

  Щуротия някаква е това...

  При начална възраст за започване на училище - 6-7 години, децата трябва да идват в клас ВЕЧЕ възпитани...

  Възпитанието не започва от 7 годишна възраст. Тогава е вече късно.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 4. 4 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Гневно

  Да върнем комунизЪма а? От кой клас ще намаляваме поведение? А ще допускаме ли кандидатстване в универстет?
  Дай на чиновника власт и му гледай сеира.
  Много по-лесно е да измисят забрани и ограничения, вместо да помислят за реално решение на проблема. Трябва да се увеличат часовете по физическо, да се стимулират децата да тренират някакъв спорт към училището (безплатно) или да посещават танци, рисуване, пеене... Каквото и да е, но да не им остава време за безделие и глупости.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#3] от "Другарката Михайловна":В предучилищната група- където ходи моят внук, едно момче тормози всички - но никой не смее да му каже нещо - баща му бил тираджия, а това за малкото градче със затихваща функция е все едно чорбаджия.
  Обзалагам се, че след година в първи клас побойникът-чорбаджийски син ще има отлична оценка по "възпитание", а жертвите му - най-много "среден - три"! И, уви ,така ще бъде и във всички останали училища!

 6. 6 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 570 Любопитно

  До коментар [#4] от "Terry bear":

  А родителите в бяло, а? Колкото до предложенията ви - те и сега различните клубове са безплатни, часовете по физическо възпитание и спорт са 3 часа седмично. Колко още да станат?

  Sic transit..
 7. 7 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#5] от "patsis":

  Ще ги тормози... Щом му позволяват...

  Това, че баща му бил тираджия, е само извинение за липсата на адекватни насрещни мерки.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 8. 8 Профил на smile_always
  smile_always
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направо ми се повръща...

  Следват сините мантички и червените връзки ...

 9. 9 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Само не се разбира, щом ще пише оценки за възпитание, училището ще има ли првото и отговорността да възпитава? Или само ще наблюдава и ще съди как си вършат работа родителите (защото това всъщнпост е оценка на родителите, не на детето)?

  Това е, разбира се, ако оставим настрана въпроса дали сегашните учители са достатъчно компетентни и мотивирани да поемат деликатната роля на възпитател.

 10. 10 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Този неграмотен Юлиян пак плещи глупости и се взима насериозно. А изкукалите даскали му вървят по гайдата.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Щуротия някаква е това...При начална възраст за започване на училище - 6-7 години, децата трябва да идват в клас ВЕЧЕ възпитани...Възпитанието не започва от 7 годишна възраст. Тогава е вече късно.
  —цитат от коментар 3 на Другарката Михайловна


  И какво да направи учителя когато този светъл принцип е нарушен? Родителите ли ще ходят в затвор, защото учителя не може да го накаже физически, не може и морално (няма поведение, няма порицание), не може и с оценка, не може да го изпъди от час, не може да го преместят в друго училище, всъщност малките господа и госпожици могат да правят каквото си искат и никой и копче не може да им каже... даже и родителите, че току-виж малките палавници се оплачат и родителите ще имат проблеми

 12. 12 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Четох някаква статистика - 300 деца убийци годишно. От децата насилници в училище хора няма да станат. Плюс тези 300 убийци годишно, всяка година има сигурно толкова насилници, една част - деца на "мутри" или "Спносори" на училището. Един такъв тормозеше децата ми в класа - не можели да му кажат нищо, защото давал пари.. Като че ли имаме много деца, та съсипваме и малкото, дето сме създали... Къде отиваме?????

  Евгения Христова
 13. 13 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#11] от "ceci_":

  За съжаление - прави каквото може - сиреч, нищо!

  Децата в клас са едно мини-копие на обществото ни.

  Няма какво да търсим виновни другаде - НИЕ правим децата си подобни нам.

  Те само възпроизвеждат видяното.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  То и за родителите трябва да има такава оценка. Все пак, децата не ги възпитава улицата.

 15. 15 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Българските родители да престанат ...

  Не е задача на синдиката да се занимава с родителите, защото "родителите" като един субект НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, а синдиката е организация с точно определени правомощия и като юридически субект той участва в предписани по закон действия.

  Самата формулировка говори за липса на квалификация у нейните автори, а оттам - няма на какво да учат децата, както твърдят.

  "Училището - поле на агресия и нетолерантност"

  Ами това е вашата оценка за вашите умения и среда която вие сте сзъдали! На моето работно място не е така! Но всеки сам отговарям за това, и ако някой има такава оценка, няма ли да трябва да го уволнят. Нали така?

  "Родителите дотук" пише на стъклата на входовете на училища. Ако някой влезе винаги се оказва насилник.

  При толкова слабости от МОН в програмите и учебниците, цитирайте ПОНЕ една заповед на министъра, поне една, която ПОНЕ ЕДИН ваш член поне веднъж е спрял по законовия ред - чрез жалба до ВАС, защото би навредила на децата и родителите и техните взаимоотнощения. Да напомним, че ученик и майки спраха матурите преди време и ги отмениха!

  Когато синдиката се сътои от членове, които наистина си знаят задълженията и покажат, че имат умения да работят с деца, и с документи касаещи деца, тогава могат да възразяват срещу действия на родители по отделни случаи, а не да налагат обща цензура и да настройват родитеирте едни срещу други.

  Учуилището не е курс за кандидатсване, нито изпитен център. То трябва да възпитава не само чрез предмети а цялостно, за всяка минута в която детето е в училище.

  На младите учители трябва да се обърне внимание, че "преподавател по ... в средно училище" - тяхната квалификация по диплома, и длъжност "учител" в училище не са едно и също нещо. Ако нямат желание да се научат да работят в училище и мислят, че при всяка трудност ще пращат детето на психолог, то липсата на работа не е достатъчно основание да се намират там.

  Като не можеш да правиш нещо си тръгваш...
 16. 16 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  " Нереалистично е да се вменяват задължения и очаквания от обществото на образователните институции да отглеждат, възпитават и едновременно с това да заместват всички "

  Реалистично ли е семейство от двама работещи с 3 деца (желана ситуация, нали демографска криза, ала бала) да отговаря за 90 домашни (30 часа седмично с домашни на дете)?

  90 домашни! Искаме ли повече деца или не? Искаме ли работа за родителите или не?

  Бабите и дядовците работят до 65 години. Мандалото на г-н Дянков лопна, не могат повече да помагат!

  Добре е синдиката да си изясни, какво все пак иска и кой реално може да му го даде.

  2 000 000 души са напуснали страната за 15 години, на път е още един милион!

  Те не пожелаха да са родители тук.

  Повече уважение за учителите, но не под формата на повече права като да пращат на псиголог, да докладват, да донасят на органи, а повече възможности сами да решават как да работят в час, за да са наистина полезни иемнно в час и в 8-те часа в копито трябва да са в училище

  Шкафче за лични вещи за всяко дете в училище , работно ямсто за всеки учител в училище, служебни химикалки и компютър за всеки учител в училище и т.н.

  Възможност за спокойна работа на учителите, отмяна на практиките с оценители в масови изпитни комисии, създаващи подвеждащ изкуствен авторитет на стотици учители, част от които реално се оказват неподготвени за работа с деца ...

 17. 17 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Имало било деца-насилници.
  Обществото ни било виновно, защото в него има насилие.

  Съгласен съм.
  И причината да го има това е, защото у насилниците има чувство на безнаказаност.
  Безнаказаност има поради неработещата съдебна система (не знам дали някой от тук пишещите е опитвал да мине през прокуратурата, ако е пострадал от насилие, обаче ако е, то ще е разбрал, че наказание за насилниците няма. Единственият начин е саморазправата, а тя, както знаем, генерира още повече насилие).

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  И как по-точно ще възпрат агресията в училище, като родителите на учениците са агресивни?! Едно време учител ако ти удари шамар и баща ти разбере, такъв бой ще ти дръпне, че няма да помислиш за нови бели! А сега ако учител удари шамар на ученик, баща ме отива да го бие! Че и го съди! Еми, няма да спрат агресията, каквото и да връщат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Глупости на постмодерни, квазипросвещенски, ултра-нео- "кантиански" мантри, квичащи от БЕЗСИЛИЕ!
  Дръ-дрън, нали правим АВТОНОМНИ ученици! Какви са тези наказания в името на колектив и общество?:)
  Баси тъпните.
  Ми като ги отрежете от нашите университети ще отидат в чуждите. Там хич не ги питат за възпитание......
  Баси соцреализма в действие. И неговата морализаторщина....
  Трябва да се почне с ШАМАРЕНАТА ФАБРИКА!
  В индустриални количества.
  И връщането на ТВУ!
  А не палиативи от които вулгарните тарикатчета да се възползват, за да правят още повече учителите за посмещище!
  Баси и синдиката...
  А нека се почне с шамарена фабрика първа за Милена Дамянова - ЦЕУ!

  !

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  “Тя трябва да участва във формирането на бала след основно образование...”

  Toва е “авангардното” - навремето поведението не участваше във формирането на общия бал...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK