Осем начина за примамване на пеперуди

Осем начина за примамване на пеперуди

© Stefan Wermuth, ReutersАко напълните градината си с пеперуди, ще направите цветните си лехи още по-красиви и ще помогнете за биологичното разнообразие на пърхащите насекоми. Но как може да стане това? Отговор на въпроса дава екологът Лариса Купър от Националния исторически музей на Великобритания.


В статия, публикувана в сайта на музея тя припомня, че все повече видове пеперуди започват да изчезват заради загубата на местообитанията си. Купър представя няколко прости стъпки, които могат да направят градината, терасата или перваза на всеки обичащ цветята още по-достъпни за красивите насекоми.


Осигурете им храна


За да направите градината си по-привлекателна за пеперудите, преди всичко трябва да им осигурите храна. По-възрастните представители на този вид насекоми черпят енергия от нектара на цветята. Точно заради това е най-добре да бъдат засадени сезонни цветя, богати на нектар.
"Култивирайте различни цветя през цялата година, за да привличате различни видове пеперуди. Растенията трябва да бъдат постоянно поливани, тъй като нектарът на цветята намалява, когато те се нуждаят от вода", съветва Лариса Купър.


Сред любимите растения на пеперудите са невен, зюмбюл, детелина, мента, лавандула и риган.


Топлината е задължителна


Пеперудите се наслаждават на топлината. Ако искате да ги видите в градината си, посадете растенията си на такива места, където слънчевите лъчи ги огряват почти през целия ден. Пеперудите се нуждаят и от място, където да летят, така че е най-добре да им се осигури алея от цветя, богати на нектар.


Фотогалерия: На гости на сензационните пеперуди >


"Пролетта и лятото са сезоните, когато трябва да се помага за популацията на пеперудите. През есента е най-добре да има бръшлян в градината, защото той е източник на нектар до късните месеци на годината", уточни Купър.


Изследвайте района, в който живеете


Много е важно да изследвате района, в който живеете и какви пеперуди го обитават. Разберете с какво се хранят, за да осигурите силен старт в живота им.


"Различните видове пеперуди обичат да се хранят от различни видове растения. Някои харесват магданоз, други риган. Точно заради това проучете района си, за да имате възможно най-голям брой пеперуди в градината си", казва още екологът.


Колкото повече прозорци, толкова повече пеперуди


Дори хора без голяма градина могат да привлекат значително количество пеперуди към растенията си. Много домашни растения са като магнит за пърхащите насекоми. Сред тях са невенът, лавандулата и белият равнец. Просто ги поставете на прозореца с най-много светлина и съвсем скоро ще се наслаждавате на полета на пеперудите. А колкото повече такива прозорци, толкова повече представители на красивите насекоми.


Падналите плодове на земята не са боклук


Пеперудите се нуждаят от храна и когато не я намират в нектара на цветята, могат да се насочат към захарта, съдържаща се в плодовете. Това най-често се случва през август.


Крушите, ябълките и горските плодове са любими на пеперудите. Така че, ако хапвате от тях и нещо падне на земята, просто го оставете. Боклукът за едни е съкровище за други.


Ограничете плевенето


Не може да има пеперуди, ако преди това не е имало гъсеници. За да им помогнете в растежа, може да не плевите толкова често градината си.


"Ларвите искат да се хранят с коприва, репей или обикновена трева. Това означава, че в градината си трябва да имате и не толкова популярни диви цветя. Оставете през лятото една част от лехата си дива", съветва Лариса Купър.


Избягвайте пестицидите


Пестицидите са вредни за пеперудите и другите опрашващи растенията насекоми. Избягвайте използването им в близост до цъфтящи растения. Екологът препоръчва да не се купуват растения от пазари, тъй като много от тях са пръскани с пестициди и затова е най-добре сами да си отгледате растенията.


Създайте подслон за пеперудите


Пеперудите са студенокръвни насекоми и се топлят от слънчевите лъчи. Затова и лятото се срещат почти навсякъде. Когато вали дъжд обаче търсят място, където да се скрият. Най-често това са големите листа на някое растение.


"В една градина винаги трябва да има достатъчно дървета и храсти, за да могат пеперудите да се крият в корените им, докато е зима. Жив плет е най-добрият вариант. Повечето видове пеперуди чакат да приключи зимата под формата на ларви и какавиди и през пролетта, ако са имали подслон, където да се скрият, се превръщат в тези красиви насекоми, които искаме да видим в градината си", добавя Купър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK