С децата в почивните дни (22 и 23 април)

С децата в почивните дни (22 и 23 април)

© Ari Jalal, Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.


Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.


СЪБОТА:
- София - Семейна събота с вход свободен на тема "От детския конструктор до професии за новите технологии" е организирана от 11 ч. в Националния политехнически музей. На място децата могат да се запишат и в новата образователна програма "От детския конструктор до професии за новите технологии".


Тя ще се реализира в специално създадения за целта клуб за бъдещи изобретатели "ЛеGОтех". В него участниците ще усвояват знания и придобиват умения за конструиране с подходящи за възрастта оригинални "Лего" комплекти.


Основната задача на програмата е да провокира интерес сред децата към инженерни професии, свързани с нови технологии. Участниците ще решават приложни задачи, свързани с роботика и автоматизация и ще създават собствени творчески проекти. Програмата е подходяща за ученици в начален и горен курс на обучение, възрастово обособени в две отделни групи. Заниманията ще започнат на 6 май, ще продължат два месеца и ще са без такса за участие. Вторият етап от заниманията ще започне в началото на следващата учебна година.


С децата в почивните дни (22 и 23 април)

- София - До всички принцеси и принцове! Поканени са са участват в едно приказно преживяване, организирано от издателство "Егмонт" от 16 до 18 ч. в "Гринуич Център". Там ще се четат новите книжки на Дисни, ще се рисуват и оцветяват принцеси, а с помощта на "Работилничка за Принцеси APLI Kids" ще се изработват корони, пръстени.
А за всички, които дойдат облечени като любимата си принцеса, ще има специална изненада.


- София - На Паметника на съветската армия от 10 до 13 часа ще се събира хартия и пластмаса за рециклиране в петото издание на кампанията "Книги за смет". За първа година ще има и електронна книжарница, като участниците ще могат да вземат 2 безплатни е-книги по избор за всеки килограм предадена пластмаса.


И тази година инициативата добавя няколко нови заглавия към предварителната селекцията. Участниците ще ще могат да си изберат неиздавана досега книжка с илюстрации от известния български аниматор и татуист Петя Евлогиева. Историята за "Изгубеният плаж" проследява летните приключения на Лиска и нейните симпатични приятели, които осъзнават своята важна и значима роля в опазването на природата. Кампанията продължава похода си и в други градове. Повече подробности за местата на провеждане може да намерите на страницата във "Фейсбук".


С децата в почивните дни (22 и 23 април)

- София - Sound Ninja Kids е музикален курс за деца от 6 до 12-годишна възраст, който ще се провежда всяка събота между 15 и 19 часа в музикална къща Music Play (ул. Шандор Петьофи 55, гр. София). В продължение на няколко урока децата ще изучават музикалните технологии – седем основни стъпки при създаването на музика; история на музиката – композитори и жанрове; ритъм и ноти; пеене; ще свирят на музикален инструмент по техен избор (изборът е между инструментите пиано, китара и барабани).


Целта му е да се изградят основни умения за боравене със съвременните музикални технологии, да се обогати музикалната култура на децата и да се развиват личностните им качества. Съвместната работа с професионалисти в тази музикална област ще допринесе за придобиване на нови практически умения, които да кореспондират с развиващата се днес музикална култура. Организатори са Music Play Bulgaria и Sound Ninja Academy.


Знаете ли какво е бийт и как се прави? Можем ли да го свържем с мелодията? Как влияят технологиите на музиката в днешно време? Може ли да се създава музика само с компютър? Тези и още много други въпроси ще разберат децата в новото приключение.


- София - Можете да участвате в Национална залесителна кампания - пролет 2017. Три хиляди дръвчета ще бъдат засадени от доброволци в Западен парк, всеки може да се включи.


- София - ЧПо повод Деня на Земята, 22 април, членове на ученическия клуб "Приятели на Национален парк "Рила" при Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще се включат и в национално ученическо състезание "Природата - наш общ дом" в Националния дворец на децата. Те са подготвили презентации, свързани с 25-годишнината от обявяването на Национален парк "Рила", ще представят екологична характеристика на Благоевград, както и свои разработки за опазването на въздуха от замърсяване. В досегашните четири издания на екологичното състезание клубът от Благоевград е печелил две втори и едно трето място.


С децата в почивните дни (22 и 23 април)

- Петрич - Деца с велосипеди са поканени на "Вело-Беласица". Организаторите от Клуб за екстремни спортове и планинарство ''Бела Екстрийм" са приготвили за малките т. нар. приложно колоездене, което ще се проведе на централния площад в Петрич на 22 април от 10 часа. Освен че ще имат възможност да демонстрират своите умения с велосипедите си и да се забавляват, децата ще научат повече за природата на планина Беласица и за богатото историческо наследство на района.


- Благоевград - С екологична образователна програма започват инициативите, посветени на Деня на Земята - 22 април, организирани от Дирекцията на Национален парк "Рила" съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда в Благоевград. Ученици от езиковата гимназия "Акад. Людмил Стоянов" организират беседи, екоигра и демонстрация на взимане на водни проби.


- Русе - Петият национален ролерефест започва от 9.20 часа на площада пред Операта. Той ще бъде съпроводен с шествие на ролери по улиците на града от участниците, а за малки и големи ще има състезателни игри, любителски състезания по слалом. Най-добрите ще бъдат наградени, ще се разиграе и томбола. "Да караме заедно ролери" пък ще даде безплатни уроци за начинаещи по ролери.


На 23 април фестивалът ще се пренесе в парк "Херъстрау", Букурещ, където участниците ще могат да обменят опит с румънските си колеги.


НЕДЕЛЯ:


- София - Българският Червен кръст, Promodels и Тиамо Консулт организират благотворително модно дефиле от 10 часа в Сити Марк център за изкуство (бившето кино "Левски"). БЧК събира средства за Фонд "Творческо развитие и образователни потребности на деца и младежи със специфични нужди". В ревюто ще участват деца от 1 до 12 години, които до момента не са били модели, но желаят да станат такива. Представители на фирми за детски облекла и аксесоари ще изберат сред дефилиращите лица за своите нови колекции, каталози и ще раздадат награди.


- София - "Забавна математика" ще гостува в Университета по архитектура, строителство и геодезия от 11 до 12.30 часа. С лупата на архитекти-математици деца от 4 до 10 години ще надникнат в света на пчелите, за да открият тайната на техния изумителен труд. Но какво общо имат пчеличките с математиката? Децата ще проведат експеримент с геометрични фигури, за да открият сами защо сапунените балони и гнездата на птиците са кръгли, а пчелните пити са шестоъгълни. Цената за участие е 12 лева, за предварително записване: zm.obuchenie@gmail.com


С децата в почивните дни (22 и 23 април)

- София - Формация "Дефисто" представя "Приказки за малки и големи по Андерсен" в Нов театър НДК от 18 часа. Героите на спектакъла за деца са вдъхновени от идеята да променят света не с меч и насилие, а с цигулка и музика. Зрителите ще се насладят на приказен свят с магически сцени.


Главните герои са вълшебни порцеланови фигурки, които могат да говорят, да танцуват и да пеят, но живеят захвърлени на един таван. Пастирката и Коминочистачът ще предприемат рисковано пътешествие, за да се отърват от терора на Животното, което също обитава тавана. Ще пътешестват дълго, за да намерят вълшебната цигулка, която щом засвири - прави всички добри и щастливи.


Така те преминават няколко големи премеждия... за да попаднат в Омагьосаната гора, където зла вещица ще превърне и тях в дървета. Дали ще засвири вълшебната цигулка и дали ще успее да развали магията над Пастирката и Коминочистача?


Хореограф е Христо Андонов, режисьор - Димитър Еленов, а постановката е по идея на Венци Кисьов и Калина Попова. Участват около 30 актьори на възраст между 6 и 16 години.


- Петрич - На втория ден ще се състои велопоход до местността Рупите. За децата има специално организирано посещение и беседа за античният град Хераклея Синтика. Денят ще завърши с представяне на тема "Велотуризъм в Беласица и района". За всички участници са подготвени вкусотии, награди и изненади.


Корицата на "Изгубеният плаж" от Петя Евлогиева

Корицата на "Изгубеният плаж" от Петя Евлогиева

- Пловдив - Пред сградата на общината от 10 до 13 часа ще се събира хартия и пластмаса за рециклиране в петото издание на кампанията "Книги за смет". За първа година ще има и електронна книжарница, като участниците ще могат да вземат 2 безплатни е-книги по избор за всеки килограм предадена пластмаса.


- Белово - Образователни екоинициативи организира дирекцията на парк "Рила" с ученици за Деня на Земята.


- Самоков - За деня на Земята ден на отворените врати обявяват посетителските и информационни центрове на националния парк "Пила" в местността Паничище и в града.


- Велико Търново - В Седмия национален фестивал на любителските клубове по танци "Болярско надиграване" ще участват 46 състава от цялата страна в Двореца на културата и спорта "Васил Левски". Съпътстващо събитие е Четвъртият национален конкурс за детско-юношески школи "Нашите малки, големи танцьори".


- Стара Загора - Възпитаници и преподаватели от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" посрещат 330 ученици от 13 училища от цялата страна на първата по рода си Ученическа спартакиада, в която са включени 6 вида спорт. Спортната проява ще се проведе в Парк "Артилерийски" от 9 часа, а финалът и награждаването на победителите е в 15.30 ч.


- Разград - Учениците от Професионална гимназия "Мария Кюри" и клубове от всички учебни заведения в града, съвместно с Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, ще участват в озеленяване на местността Пчелина край Разград. В Деня на Земята те ще засадят 45 туи.


На хижа "Пчелина" ще бъде запален и лагерен огън, около който ще се проведат спортни игри с награди, лакомства и изненади.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах