Всички десетокласници на изпит по компютърни умения през юни

Всички десетокласници на изпит по компютърни умения през юни

© Анелия НиколоваТази година всички десетокласници ще се явят задължително на национално външно оценяване за дигиталните им компетентности. За първи път то е предвидено за целия випуск, след като миналата години се проведоха пробни изпити, съобщава министерството на образованието на сайта си.


Според влезлия в сила то август 2016 година нов закон за училищното образование от 2020 г. изпити за национално външно оценяване ще се държат и в десети клас, когато учениците ще завършват първия гимназиален етап.


Учениците ще държат изпита директно на компютър, който ще генерира от банка задачи, разделени по категории, индивидуален тест за всеки. Тестовете ще бъдат различни като съдържание, но еднакви като степен на сложност. В тях ще има както задачи със затворен отговор, така и такива, които проверяват практическите умения.
Учениците ще влизат с пароли, а след това компютърът директно ще генерира резултата от задачите им със затворен отговор. Задачите, които проверяват практически умения, ще се оценяват от учителите по информатика и информационни технологии.


Времетраенето на изпита ще бъде 90 минути – 30 минути за теста и 60 минути за решаването на практическа задача. Броят на тестовите варианти, които се получават, е десетцифрено число, така че преписването и подсказването са практически невъзможни, уточняват от министерството на образованието. Максималният брой точки, който може да бъде постигнат, е 60.


Изпитът няма да се проведе в един и същи ден, а в рамките на пет дни в периода от 12 до 16 юни, като всеки ученик ще го полага по предварителен график. Учениците, които издържат изпита с висок процент верни отговори, ще получат сертификат за компютърните си умения.


Двама десетокласници с максимален резултат


В пилотното национално външно оценяване на десетокласниците миналата година се включиха общо 19 536 ученици от всички 28 области на България (93.21% от включените в представителната извадка ученици от различни видове училища). Максималният брой точки бе постигнат от двама ученици – от Първо средно общообразователно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище и Частна профилирана гимназия по информационни технологии и обществени комуникации "Антоан дьо Сент Екзюпери" във Варна, се вижда от обявените на страниците на просветното министерство резултати.


Най-високи резултати са постигнати при задачите за електронни комуникации, решаване на проблеми, свързани с компютърни конфигурации и връзка с интернет, както и с безопасност – антивирусна защита и правилна работа с компютърни системи. Най-ниски резултати десетокласниците са показали при търсенето и измерването на информация, при създаването на съдържание в електронни таблици и при споделена работа в мрежова среда.


Оценяването е включваше решаване на тест (Модул 1) за 30 мин. и решаване на практическа задача (Модул 2) - 60 мин. Проверяваха се компетентности, които съответстват на както на Държавните образователни изисквания по учебните предмети информационни технологии и информатика, така и на Европейската референтна рамка за дигиталната компетентност.


Средният резултат за двата модула е 30.02 точки, или 50.03%.


Осем ученици имат резултат 59 точки (91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов", София – 3 ученика; Първа английска езикова гимназия, София – 1 ученик; 73. СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" , София– 1 ученик; СОУ "Христо Ботев", гр. Нова Загора – 1 ученик; СОУ "Саво Ценов Савов", гр. Пирдоп – 1 ученик; СОУ "Христо Ботев", гр. Септември – 1 ученик).


Броят на учениците, които имат резултат равен или по-голям от 50%, или 30 т. е 9994. Те ще получат удостоверение за постигнатите резултати.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Задача 1: Обновяване на фейсбук статус
  Задача 2: Правне на селфи с патешка уста и публикуване в Инстаграм (бонус точка: деликатно фотошопване преди постване)
  Задача 3: Писане на чатерица с повече от 50 думи в минута

 2. 2 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1134 Весело

  Почти пълне набор точки - 1ва немска, 1ва английска, 2ра немска... Математическата и единия бюлюк училища по "информатика" не са ли участвали?
  Хубаво поне че го има "Частна профилирана гимназия по информационни технологии и обществени комуникации "Антоан дьо Сент Екзюпери" във Варна", че щях сериозно да се притесня.

 3. 3 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Задачите не са трудни, това е нелошо начално ниво:

  https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjVlpTAmdHTAhXDWiwKHV2dC-0QFgghMAA&url=http %3A%2F%2Fivanovasclasses.weebly.com%2Fuploads%2F3%2F8%2F8%2F7%2F38877295%2Ftest-06-08-2015.pdf&usg=AFQjCNGKdU4P4ONR5DZ9jmAsexS_Xv17Rw&sig2=EF_W1tfuCwe5FV_fS007Bg

  I had a dream, Joe
 4. 4 Профил на kurkumichka
  kurkumichka
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Изпит по компютърни умения или изпит за умения за работа с MS Windows и други продукти на Microsoft?

 5. 5 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#4] от "bebopper":

  Въпросът е повече от уместен!

  Същият ми възникна когато видях какво е съдържанието на учебника.

  Как се прави презентация на PowerPoint?
  Колкото по-шарено, нечетимо, мигащо, светкащо, толкова по-добра е!

 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#4] от "bebopper":

  Видях някакъв примерен тест от 2015 и по-скоро по компютърни умения, поне в тестовата част.

 7. 7 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#4] от "bebopper":

  По настояване от родителите при нас (6ти клас), в часовете по Информатика се отдели не малко време и за компютърна сигурност, антивирусни програми, що е то линк, що е то измама.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  В днешно време е задължително да няма завършил средно образование, без да е компютърно грамотен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на kurkumichka
  kurkumichka
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "bebopper":По настояване от родителите при нас (6ти клас), в часовете по Информатика се отдели не малко време и за компютърна сигурност, антивирусни програми, що е то линк, що е то измама.
  —цитат от коментар 7 на Николай Георгиев


  Много хубаво сте направили! Сега трябва и да поискате децата да се обучават да работят и със софтуер с отворен код. Пък и ако поискате да им покажат някоя операционна система, различна от някакъв Windows, по възможност безплатна, ще е още по-хубаво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK