Просветният министър отличи директор, интегрирал сирийски деца

Просветният министър отличи директор, интегрирал сирийски деца

© МОНЧетирима директори на училища с високи резултати в професионалната дейност и принос към образованието получиха традиционните награди на името на свети Иван Рилски. Отличията бяха връчени от новия просветен министър Красимир Вълчев в Рилския манастир на 11 май, когато се отбелязва Денят на светите братя Кирил и Методий.


С грамота, икона на свети Иван Рилски и парична награда от 1000 лева бяха отличени Адриян Христов, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – село Иваново, Хасковско; Йорданка Чавдарова, директор на езикова гимназия "Христо Ботев" в Кърджали; Славейка Иванова, директор на Националната търговска гимназия в Пловдив, и Диана Димитрова, директор на ОУ "Стою Шишков" – с. Търън, Смолянско.


Адриян Христов има заслуга за интеграцията на деца от различни етноси, а от 2016 г. и на деца от Сирия. В неговото училище през всяко голямо междучасие всички ученици играят български хора под мотото "Танцът обединява". През м.г. клубът към училището "Фолклорът на етносите" заема първо място в международния конкурс "Вълшебен свят".
Сайтът на езиковата гимназия в Кърджали, на която Йорданка Чавдарова е директор, е включен в специален англоезичен каталог, разпространен във всички европейски страни, което е своеобразна реклама на българското образование, съобщиха от просветното ведомство. Този каталог дава възможност за контакти с училища в цяла Европа и за участие в редица международни проекти, по които гимназията работи. Възпитаниците на това кърджалийско училище имат високи постижения от престижни езикови форуми – национални олимпиади и състезания, театрални конкурси и др. По идея на директора е създаден първият ученически гвардейски отряд "Ботеви потомци", а през 2015 г. и ученически фанфарен оркестър – нов символ на училището.


Професионалната гимназия, на която Славейка Иванова е директор, има множество отличия т.г. - първо място, индивидуално и отборно, на XVIII национален конкурс по счетоводство, първо място на национално състезание по митническа дейност и много други отличия от състезания и конкурси.


Диана Димитрова е трето поколение учител. Като директор тя създава благоприятни и иновативни условия за учене и работа, използва нестандартни подходи в работата с екипа си. Лично се ангажира с постоянната квалификация на специалистите. В училището всички педагози работят нестандартно, компютърно грамотни са и привличат студенти практиканти.


Както всяка година, така и днес Министерството на образованието и науката подпомогна светата обител. Министърът подари компютър на Рилския манастир, съобщиха от ведомството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK