Матурите ще се проведат на модули, за да се ограничи преписването

Матурите ще се проведат на модули, за да се ограничи преписването

© Анелия НиколоваЗа първи път на редовна сесия държавните зрелостни изпити ще се проведат на модули, за да се ограничат още повече възможностите за преписване. Мярката бе тествана по време на септемврийската сесия през м.г., когато на зрелостниците също така бе забранено да влизат с мобилни телефони и други устройства, както и със собствени химикалки на изпитите.


Задължителната матура по български език и литература, на която на 19 май ще се явят 52 553 абитуриенти, ще бъде разделена на три модула, два от които за провеждане на тестовата част, а третия - за писане на интерпретативно съчинение или есе. Зрелостният изпит по математика например ще се поведе на два модула на 22 май - деня, в който е втората матура, чийто предмет е по избор.


Без връщане към затворен модул


Идеята е зрелостниците да нямат право да се връщат на вече затворен модул, което ще премахне възможността да получат верните отговори от теста по телефона (ако носят втори телефон - б.а.) при излизане от залата с молба да отидат до тоалетната. Вариантът за всеки следващ модул ще се тегли след приключване на предходния, от което идва и притеснението да не блокира системата, тъй като училищата получават вариантите на тестовете през онлайн портал.
Излизането от залата ще е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът е с продължителност до 90 минути. В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути и после ще могат да се върнат и да продължат работа. Счита се, че няма как да им бъде издиктувана тема по телефон. Ако зрелостник напусне сградата, не се допуска да се върне обратно в нея до края на изпитния ден.


Темата по литература ще се тегли по средата на матурата


Двата модула на матурата по български език и литература, по време на които ще се решават тестовите задачи, продължават по 60 минути; а третият - два часа. Тестът ще се формира от около 11 милиона варианта. Така темата, върху която ще работят зрелостниците, ще се разбере около 10.00 часа.


Първият модул при матурите по английски език и география и икономика продължава един час, а втория и третия - по час и половина. Зрелостните изпити по математика, химия, биология и физика ще се провеждат в два модула, тъй като при тях не се изисква развиване на тема.


Остават и другите правила за сигурност - родителите могат да присъстват в училищата, в някои от залите ще има видеонаблюдение. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни, а преди това за първи път работите ще се проверяват дистанционно.


Изпитите след седми клас ще се оценяват с точки


Освен матури на 19 и 22 май ще се проведат и изпитите за национално външно оценяване, резултатите от които т.г. ще бъдат обявени единствено в точки, а не - в оценки по шестобалната система.


Във всяка паралелка ще се кандидатства с различен брой точки. Заради това оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала - отличен (6) се приравнява на 50 точки, много добър (5) - на 39 точки, добър (4) - на 26 точки, а среден (3) - на 15 точки. Документи за прием след седми клас ще се подават между 16 и 22 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1198 Любопитно

  Ако максималният брой точки е 50 а тройка - 15 гарантирам, че ще изкарам среден без да чета въпросите. А ако се замисля, дори да не знам нищо, например текстът да е написан от МОН на финландски, ще изкарам 4.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Колко много усилия, за да накарат учениците да се чувстват като престъпници.
  Какво толкова ще стане, ако някой препише? Да се краде може, да се преписва - не?
  Калинките във властта са с купени дипломи, така или иначе...

 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 928 Неутрално

  един оченик дето иска да приписва - ще приписва. един чоек дето иска да си остане неграмотен - ще си остане. една система която търси олеснението - е обрачена на распад. кви са прилките между бг образуванието и бг спорта - че и двете са банкрутирали. кви са разлките - че за спорта все пак некаква надежда има.

 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#2] от "yavooor":

  ми че то приписването си е кражба

 5. 5 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Целта на матурите е определени издателства да печелят от издаването на помагала.
  Реално голяма част от информацията, която трябва зрелостниците да научат за матурата
  е безполезна. Сменете матурата със тест за интелигентност.

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Няма нужда от преписване. Намерих преди 1-2 години въпросите от матурите по литература - тестовата част и я направих - за около 4, без да се подготвям. Завършил съм гимназия преди почти 30 години и всъщност не се справих с поетите и писателите. Иначе с граматиката общо взето идеално.
  Затова и не виждам смисъл да се преписва - та тези деца сега са учили, до оня ден са им набивали главите. Никога не съм преписвал - бих се чувствал унижен, че съм толкова тъп, че не мога да науча нещо и трябва да препиша, за да избутам.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 928 Неутрално

  ах матура матура
  ти си секси кат халтура
  теб те вземат ученички
  с къси цепнати полички
  а момчетата гъзета
  се узъртат кат мишлета
  чакат некой да им подаде
  да припишат две и две

  спорет мен всеки оченик дето може да напише подобно стихутворение като моето тука би требвало да получи високо отценка на матурата дори ако ништо друго не напраи.

 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Крайно време беше. Преписването обезценява труда на всички, които съзнателно си учат. Не случайно в истинските университети те изключват на момента за преписване.

 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 928 Неутрално

  аз пък сметаме че приписването е клучово умение и в никои случаи не требва да се праят опити за блокирването му а напротив требва да се насарчава и исгражда . защо? ами защото туй е клучово умение след туй за студенцията, за университеската кариера и за успех в бг обштеството. те 90% от университеските кадри са станали такива (дохтори, асистенти, дуценти, профани пардон професори) благударение на приписването а пък тука тия ще ми пречиат на очениците да приписват.
  ами програмите, визиите и проектите в сички бг сфери кво са? пак копи пейст.

  тъй ли е бе мишки или бъркаме?!

 10. 10 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#9] от "betona":

  Оригинално мнение , макар и тъжна, реалността е такава.
  Ами МОН и училищните власти това правят, вдигат летвата на охраната и само най-добрите успяват. Нещо като тренировъчен ден ...
  Според мен властите истерясват с тези преписвания и в стремежа си да се покажат, че работят , лъсва колко меки са с истинските престъпници. Затварят едни все още неориентирани и невинни младежи в строг затвор и им пускат на порции тестове. В същото време телефонни измамници продължават да живеят в уж конфискуваните им къщи, земеделски служби по 'схема' оземляват добре платилите...Кому е нужна тази истерия с матурите?
  И какво ако препишат, все някога ще стигнат до трудовия пазар и той ще ги отсее. Е, за кадрите от "резевната скамейка " е все едно с какъв успех завършват и дали са преписвали или не.
  Ако Красимир Първанов ,предал интересите на Бг с подписа си за Белене е преписвал, това попречи ли му да е в каймака на властта? Не. Политическия подбор в Бг залага на безгръбначност, продажност и липса на характер . А в Бг всичко е политика , дори намирането на работа. МОН стават смешни с тези мерки.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":

  "а тройка - 15 гарантирам, че ще изкарам среден без да чета въпросите. "

  А оттука разбирате защо в училище има толкова обърканост на децата, изнервеност, а оттам насилие - защото от малки децата свивкат, че няма нужда дори да напишеш цяло решение на задача, защото .... математическата задача е "заграждане" на буква. Така хиялди изостават, защото не разбират вече какво е да изпълниш една цяла задача, дори проста. Децата не обсъждат как се решава задачаа, защото задачата вече няма решение.

  Роля на родителите? Кой нормален родител би дал на малко дете тест, преди да се е научило да изписва цели решения подробно?

  Така системата блокира връзката родители деца, като подмамва децата, че това което искат родителите е ненужно, а след това искат да "обучават родителите" как да си гледат децата, защото имали влошени оптношения.

  Системата е замислена идейства безотказно.

 13. 13 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoiank":

  "Не случайно в истинските университети те изключват на момента за преписване."

  Съвсем точно. Това е и коренът на корупцията. Завършилите без знания са основно в администрацията.

  Проблемът у нас е, че темите изпити и преписване заемат 99% от публикациите.

  Никой не се интересува какво се преписва и има ли проблем в него.

  Например казват: "Ученикът не чете. Вземете мерки вкъщи."

  Но ако кажат цялото: "Ученикът не чете безобразния учебник, който ние му дадохме, разбирайки че не е подходящ за самостоятелна работа на децата. Вземете мерки вкъщи."

  Тогава виждате проблема.

 14. 14 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  "В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути и после ще могат да се върнат и да продължат работа. Счита се, че няма как да им бъде издиктувана тема по телефон"

  Че защо да бъде диктувана, звуковият файл се прехвърля за секунди.
  Като правите нещо го правете докрай - един модул не трябва да е с продължителност повече от 90 мин. И никакво излизане преди да си го предал. Времето от 90 мин. е напълно достатъчно за всеки текст - разбира се и поставените задачи трябва да бъдат съобразени с това.

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#12] от "potrebitel3":

  Проблемите които посочваш са реални. Имат и решение - виж например Финландия. Но не мога да си представя министъра-камикадзе който ще изведе българското школо от 19-и в 21-и век...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1198 Весело

  До коментар [#7] от "betona":

  Според мен се гъбаркаш с правописа. Новъзможно е човек да допусне случайно толкова хумористични грешки под статия за матурите... Оправи ми настроението за деня!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сменете матурата със тест за интелигентност.
  —цитат от коментар 5 на eminem9876

  В този случай, ще ни управляват интелигентните.
  Това трябва ли ни? Не е ли по-добре, както е сега, боко тиквата и тримата патреоти?

 18. 18 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не случайно в истинските университети те изключват на момента за преписване.
  —цитат от коментар 8 на stoiank


  Може ли пример за истински унивреситет? Ти западен универститет виждал ли си?

 19. 19 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Завършил съм гимназия преди почти 30 години
  Никога не съм преписвал - бих се чувствал унижен, че съм толкова тъп, че не мога да науча нещо и трябва да препиша, за да избутам.
  —цитат от коментар 6 на PavelCZ


  Винаги съм се чудил, как има толкова умни люде.

  По темата: матурата е най-големият възможен шит, за производство на еднакво глупави деца.

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#18] от "destino":

  Виждал съм, но за съжаление след като се дипломирах в български. Само залите за спорт като им видях, останах като гръмнат. Искаш пример, ето един https://www.ethz.ch/en.html
  За мен изборът на университет за детето е много сериозно решение и за това посетихме десетина преди да изберем подходящи. Както и да е, най-малко са виновни децата за преписването.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  Както е казал Айнщаин "Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище."

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#3] от "betona":

  Надеждата за спорта не е по-различна от тази за образованието.

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9599 Неутрално

  Горките деца, не знаят ли, че е по лесно да се научи дадена материя, отколкото да се мъчи да преписва.

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#23] от "Peni Nikol":

  ашколксун бе леиди пени никол! ти сега осешташ ли се кво правиш с туй свое твърдение (неверно междупрочем)? викосумерна и повърхносна мадама си ти или се бъркаме?

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nil satis nisi optimum":

  и ти си пич на место! но очаквах вместо да ми кументирваш правописа и да говориш глупусти да ми кажеш така като гледаш дали ставам за голем поет сиреч дали некогаж дневник ще побликува откъс от моя стихусбирка и вие ще кументирвате стихутворенията ми.но мерси за кумплимента наистина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK