С децата в почивните дни (20 и 21 май)

С децата в почивните дни (20 и 21 май)

© Mario Anzuoni, Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.


Събота


- София - В Европейската нощ на музеите Работилничка за приложни изкуства е подготвила ателие по керамика с подходящи за деца над 5-годишна възраст техники. Участието в ателието става с предварително записване до 19 май на тел. 0898 583 267 или rabotilnichka.za.izkustva@abv.bg.


С децата в почивните дни (20 и 21 май)

- София - В нощта на музеите военноисторическият музей обявява вход свободен от 18 часа и богата програма:
18 – 24 ч. – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временната изложба "Дълг по задължение: история и гледни точки"; 18 – 20 ч. – Концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски; 18 – 24 ч. – "Скритото послание на музея": инсталация от типа "оптична илюзия", създадена със съдействието на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС; 21.30 – 23.30 ч. – Лятно кино


- София - Музейко ще се включи в Европейска нощ на музеите с вход безплатен за всички посетители през целия ден. Детският научен център е подготвил няколко дейности в програма през деня (от 10 до 18 часа).


- София - етнографският музей отваря безплатно вратите си в Нощта на музеите, а в него влизат фантастични герои от филми, игри и книги. Те ще бродят из залите, коридорите и двора на музея. Гостите ще могат да се снимат с косплейърите и да участват в конкурс за най-добро селфи. Снимките ще се публикуват във "Фейсбук" с хаштаг #selfieplay, като четирите най-добри ще получат награда.


Посетителите в Нощта ще видят общо четири изложби, две от които съвсем нови – "Накити и български народни носии" и "COSPLAY – от игла до конец".


- София - От 17 до 20 ч. Националният исторически музей предлага ателиета за забавления за децата: да работят на грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да се опитат да пишат с пера. Цена на занимание в ателие е 7 лв.


С децата в почивните дни (20 и 21 май)

- София - От 17 часа музикантите от Фондация "Джазтет" и всички техни приятели и пораснали джаз деца ще отпразнуват шумно и радостно първите седем години на инициативата "Джаз за деца".


Заедно с това в градината на "Чайната" на ул. "Георги Бенковски" 11 художникът Теодор Лихо ще подготви специална изложба с лицата на "Джаз за деца", рисунки и мили моменти от историята на проекта. В основната формация ще участват: Венцислав Благоев – тромпет, Александър Куманов – китара, Теодор Петков – пиано, Веселин Веселинов - Еко – контрабас, Стоил Иванов – барабани, Невена Григорова - перкусии, деца, родители, приятели - песни, танци, усмивки. Вход 5 лв. за деца, 7 лв. за възрастни.


- София - Музей "Земята и хората" е поготвил специална програма за Европейска нощ на музеите.Входът е свободен, а от 18 часа до получнощ в музея ще пее детски хор, театрална школа ще представи флашмоб с текстове на Уилям Шекспир, откъси от "Дванайсета нощ", "Комедия от грешки" и "Сън в лятна нощ", ще има прожекции на специално подбрани научнопопулярни филми. Посетителите ще могат да се насладят и на постоянната експозиция на музея, и на няколко временни.

- Габрово - Международен фестивал за градски изкуства и щастие "6Fest" ще се проведе на различни локации в града. Сред фестивалните събития са български и чуждестранни циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи. Посетителите ще могат да се включат в циркова и карнавална работилница.


- Русе - Регионалният исторически музей обявява вход свободен в нощта на музеите след 15 часа.Богата програма и творчески ателиета очакват малките посетители. От 18 часа са организирани "Малчугански танци" пред Регионална библиотека "Любен Каравелов". По същото време в библиотеката ученическият театър при СУ "Христо Ботев" ще представи "Как маймуните са произлезли от човека?"


Неделя


- София - Ателие "Оцеляване по върховете" очаква от от 11 до 12:30 ч. деца между 5-7 годишна възраст и от 13 до 14:30 ч. деца между 8-10 годишна възраст в природонаучния музей.


Кои животни оцеляват на най-високите планини? Какви приспособления използват? Има ли пчели и паяци на Хималаите? Коя птица прелита над Еверест? Кои са свещени животни и защо ги почитат в Тибет? Младшите изследователите на "Био игри" ще се отправят на експедиция в музея, където ще търсят животните – "рекордьори" от Хималайте. Ще преживеят директно в ролеви игри какво е да си някое от тези животни и ще научат как оцеляват хората. Всяко дете ще си изработи две играчки.


Необходимо е предварително записване на info@bio-game.org. При необходимост, информация можете да получите на 0889/ 996724, 0882 523281.


С децата в почивните дни (20 и 21 май)

- София - "Вълшебната къща на Ема" организира от 17 часа работилницата "Весели букви". Децата от 4 до 12 години ще изработят плочка от солено тесто, върху която ще напишат името си като използват кускус, макарони, семки, леща или боб. След това ще оцветят своето произведение и ще го отнесат у дома. Цената е 15 лева, като всички материали са осигурени. Необходимо е предварително записване на тел. 0887764649, чрез съобщение във "Фейсбук" или изпратите на: nevenadacheva@gmail.com.


- Габрово - Международен фестивал за градски изкуства и щастие "6Fest" ще се проведе на разлуични локации в града. Сред фестивалните събития са български и чуждестранни циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи. Посетителите ще могат да се включат в циркова и карнавална работилница.


- Плевен - Маратон на приятелството се провежда в града. В него ще се включат над 500 участници от 20 държави и от всички възрасти. Каузата на събитието е построяване на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в града.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK