УНИЦЕФ: Над 2.7 млн. деца по света живеят в социални домове - най-много в Централна и Източна Европа

Станислава, 15 г.

© УНИЦЕФ България

Станислава, 15 г.Официалната статистика от 140 държави по света показва, че над 2.7 милиона деца живеят в социални домове и институции. Най-голям е делът на тези деца в страните от Централна и Източна Европа, включително България, където данните показват пет пъти по-големи стойности от средната от около 120 деца на 100 хиляди.


Такава равносметка прави Детският фонд на ООН - УНИЦЕФ, по повод днешния Международен ден на детето, 1 юни. От организацията обаче уточняват, че това са само официалните числа и всъщност системите за следене на уязвимите и лишени от родителски грижи деца на много места по света са лоши и недостоверни. В множество страни официалната статистика улавя само малък процент от децата, които живеят извън семействата си, защото например не включва тези, настанени в частни центрове.


Големият дял в Централна и Източна Европа може да се обясни с по-добро обхващане на тези деца или дори с по-добро водене на статистиката. На второ място по институционализирани деца са индустриализираните страни, както и държавите от Източна Азия и Тихоокеанския регион.
Въпреки високия дял на деца в социални домове и защитени жилища в Източна Европа, България е посочена като добър пример с това че от 2000 г. до 2017 г. е успяла да намали броя на децата, отглеждани в институции, с повече от 75%. Това е резултатът от т.нар. деинституционализация, при която социалните домове от стария масов тип се закриват и децата се настаняват в по-малки жилища от семеен тип, където детството е по-близко до нормалното, или пък се правят усилия детето да се върне при родителите или роднините си.


"Децата, които живеят в институционална грижа – например домове за деца, лишени от родителска грижа – са изложени на двойно по-голяма уязвимост: първо, поради факта, че са разделени от семействата и роднините си, и второ, защото често в институциите са изложени на повишен риск от насилие и злоупотреба. В допълнение дългият престой в институции води до трайни вреди върху емоционалното, социалното и интелектуалното развитие на децата", коментира Корнелиус Уилямс, директор на глобалните програми на УНИЦЕФ за закрила на детето. "Висш приоритет на държавите трябва да бъде да държат децата далеч от институциите за настаняване, а да бъдат заедно със семействата си – особено в първите години от живота", казва той.


В рамките на информационната кампания за тазгодишния Ден на детето, организацията е документирала част от живота на едно българско момиче - Станислава, на 15 г. - и как битието й се е променило, след като е била преместена в дом от семеен тип. Вижте във видеото, предоставено от УНИЦЕФ България:


Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  В централна и източна Европа циганите са най- много, та от тук и статистиката....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Централна и Източна Европа... Където вилняха комунистите с техните блянове да се преборят с измислени демографски проблеми и да заместят семейството с партията.

 3. 3 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  СВЕТА - вкл. Индия и Китай?

  "... 140 държави по света ... 2.7 милиона деца живеят в социални домове .... Най-голям е делът ... Централна и Източна Европа,"

  Искат да кажат, че в Европа се крадат деца от някъде и се слагат в домове, а в Индия не?

  Централна и Източна Европа са малък процент в сравнение със света.

  Изобщо отганизациите които се занимават с деца правят какви ли не гимнастики с числа, за да продължи финансирането на бизнеса им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK