И двойките, и шестиците на матурата по български език и литература намаляват

На матурата по български език и литература двойки имат 3887 зрелостници, а шестици - 6155.

© Георги Кожухаров

На матурата по български език и литература двойки имат 3887 зрелостници, а шестици - 6155.Слабите оценки на задължителната матура по български език и литература намаляват, но все още не може да се говори за положителна тенденция. Това показва анализът на резултатите от зрелостните изпити за 2017 г., който бе представен от просветното министерство днес.


От общо 48 755 зрелостници, явили се на задължителната матура по български език и литература, двойки имат 3887 души, или 7.98% от явилите се. През 2016 г. слабите оценки са били 4189.


Освен двойки обаче резултатите показват тенденция към намаляване и на отличните оценки по български език и литература. Макар и като брой да са повече от 2016 г., като процентен дял тазгодишните 6155 шестици са по-малко от м.г., обясниха експерти от Министерството на образованието и науката (МОН). Според анализа има тенденция по-малко зрелостници с резултати в двете крайности.
Тази година само 18% от явилите се не са се опитали да пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа "Албена" на Йордан Йовков. Общо 28% от зрелостници обаче имат 0 точки за текста, който са съчинили.


Средната оценка на матурата по български език и литература е 4.13, а на втората - 4.38.


Двойки и на двете матури имат 1228


Двойки и на двата зрелостни изпита имат 1228 от явилите се. През 2016 г. слаби резултати на двата теста са имали повече зрелостници - 2325. Двойките на втората матура, чийто предмет е по избор, са два пъти по-малко спрямо м.г. - 3190 (през 2016 г. са 6460 - бел. авт.). Отличните оценки обаче са повече - 11 149 спрямо 9716 през 2016 г. Към момента няма обобщени данни за оценките по предмети.


Само един зрелостник има максимален брой точки и на двете матури - по 100. Общо 18 са резултатите "100 точки". Пълните шестици са 66. Няма явил се с 0 точки и на двата теста, но резултатите "0 точки" са 15.


Прагът за тройка е много нисък


Максималният брой точки, които зрелостниците могат да получат на теста по който и да било предмет, е 100. За да имат тройка, учениците трябва да изкарат поне 22 точки. Има доста критики, че прагът е много нисък. Има и мнения, че тройка трябва да се пише, ако половината от задачите са изпълнени, т.е. за 50 точки.


"Прагът за тройка постепенно трябва да се увеличава", обяви просветният министър Красимир Вълчев днес. Той обаче не се ангажира с конкретика.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Статията чудесно работи със статисическите данни, така че да не стане почти нищо ясно. Щеше да е добре да се сравняват данните в %, защото при сравнение в брой изводи много трудно ще се направят

 2. 2 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 217 Весело

  22/100 за тройка... И въпреки това близо 8% "зрелостници" не могат да избутат? Чудесничко.

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 700 Неутрално

  За тройка, учениците трябва да изкарат поне 22 точки.

  Доколкото знам за тройка миналата година трябваше да има 23 т. Има ли някаква промяна тази година?

 4. 4 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Скалата се определя от нивото на учениците. Ако всички колективно стават по-слаби в изпитите и изискванията стават по ниски в съответствие, то нормално да виждаме по-малко отличници и по-малко двойкари.

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 657 Неутрално

  днес, неволно, ставам свидетел на следното: автобус, пълен с ученици от добра софийска гимназия, очевидно последни оценки се чакат и т.н. и момчетата и девойчетата си дават написаните и добре форматирани есета на един сладур. той, с химикал, нанася граматически корекции. не можех да не се заслушам, защото малките така и така са кресливи.
  уеуе, майко...
  с една дума - основно в есетата си всички искаха от живота много пари. нито един не получи обратно есето си некоригирано от "зубъра".
  та, по темата - как и защо средните оценки се настаниха със страшна сила? ясно ми е, че малките имат други умения, мечти, лайфстайл, модели за подражание и т.н., ама да не можеш да боравиш с "основен инструмент" като езика, не го разбирам... и говоря за основни правила, не за засукани БАН-литературни изисквания...

  или може би това е българското изграждане на "средна класа"?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2139 Неутрално


  И двойките, и шестиците на матурата по български език и литература намаляват.......и народа.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1018 Весело

  Местата за студенти са повече от абитуриентите. Ето какво ги чака 1:1 от Медияпул вчера:
  Професор от УНСС пише тройки на предали празни изпитни листове, сигнализира студент. По време на изпитната сесия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), второкурсници се явяват на изпит по Геоикономика и регионално развитие, както е по график на 9 юни.


  “Преподавателката Соня Докова закъсня с 30 минути. След като зададе темите обяви, че хората, които искат да получат среден 3, могат да си оставят празните листове и да получат тази оценка”, разказа студентката Ангелина Георгиева пред Нова телевизия.


  В онзи момент около 80-90% от явилите се на изпита решават да напуснат залата и да си подсигурят взимането на изпита по възможно най-лесния начин.


  Предложенията на преподавателката обаче не свършват дотук.


  “Продължихме да пишем и след още 10 минути тя отправи предложение хората, които искат четворка, да направят вече познатата процедура с оставянето на работата пред нея с книжката и да напуснат”, казва друг студент - Кезим Медев.
  Тогава в залата остават едва четирима души.
  “Двама от тях бяха отстранени, защото си казаха нещо, преподавателката прецени, че това е предпоставка за преписване и им каза: “Ако искате тройки, по-добре излезте”. И те приеха”, казва Кезим.
  “Срамувам се. Реших, че това е просто един взет изпит и излязох. След около 10 минути вече ни бяха изнесени книжките от залата и ни бяха нанесени оценките”, казва една от студентките, която се е възползвала от предложението на преподавателя.
  Останалите в изпитната зала до края на препитването студенти обаче получават двойки.
  Веднага след изпита Кезим, който е и част от студентския съвет, опитва да потърси правата си в университета. Тогава обаче научава, че трябва да подаде жалба до ръководителя на катедрата. А въпросният човек се оказва самата Соня Докова.
  В крайна сметка студентите написали писмо до ректора на университета с искане преподавателката да бъде уволнена дисциплинарно.
  От УНСС заявиха, че преподавателката няма право да говори, тъй като се води вътрешна проверка по случая. Комисията, която го разглежда, трябва да се произнесе най-късно във вторник следобед.
  ----------------
  съгласен съм, не се гордея - затова са и кавичките...
  по случайност попаднах на това място, УНСС (макар че не се влизаше лесно тогава , през 1994 г всички там се вряха) - само заради натиск от родителското тяло, тогава не можех да им се противопоставя (успешно)...

  Слава Богу ,имам и друг занаят - че с глупостите от УНСС не съм за никъде

  Не се гордейте с подобна имитация на образоване, уважаеми NORAD, защото то образУва настоящото положение в България. Докъде докарахме българското образование, а? В така наречените университети да влизат неграмотни и полуграмотни хора, а така наречените им преподаватели да пишат измислени оценки! Ми то това обезсмисля целия процес на образоване! Да ни издават дипломите за ВИШО още с раждането. И колко посредствен трябва да си, за да мислиш, че фалшивият ти кетап ще ти върши някаква работа в живота. Освен, разбира се, ако не мечтаеш за политиката и политическите назначения в разни излишни администрации. Щото в нормалното частно производство никой няма да те вземе, ако си неграмотен некадърник.
  11:38 | 13 юни 2017 |
  да споделя и аз , не без "гордост" - завършилия Университет за Галактическо и Световно Стопанство:
  някъде през 90-те години , по предмет които се казваше "Стопанска Логистика" или подобно, преподавателя на изпита просто ни събра книжките, каза да изчакаме - и след 2 часа ни ги върна - попълнени я с Петици, я с Четворки.. Шестици нямаше ;) както и тройки
  11:17 | 13 юни 2017 | Няма нужда от коментар. Да закрият целия университет, и без това са много за страна като нашата. Национала политика ли стана всеки жител с висше образование или само на амбициозните мами. Щото за висше не ти дават по висока заплата, а за това какво можеш
  -----------------------------------------
  Звучи като виц! Много Първоаприлски го раздавате, Медияпул! :D Не мога да повярвам,ч е след 27 години демокрация, 15 г в НАТО и 10 г в €С, у нас могат да се случват така описаните неща!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скалата за оценяване на ДЗИ е една и съща от времето, когато въведоха (отново) матурите. Двойките са по-малко, защото учениците се понаучиха да решават тестове, шестици те са по-малко, защото все по-зле се справят с писането на текст. Говоря за лични наблюдения.

 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Не си виждам коментара, така че пак.

  Снижават се все повече изискванията за да може да намалеят двойките. Шестиците не могат да се увеличат, защото системата на образование не позволява на децата да се учат сами. Без извънкласно учене НЕ могат да станат хора.

  Седми клас вече с точки се завършва. За да може циганите да не си купуват дипломи за да изкарат шофьорски курсове по редовният начин.

  95% от завършващите средно образование не са чували за четиризначната аритметична таблица.
  Положението е трагично с тенденция да стане страшно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#5] от "zidane":
  Ще ви разкажа случка от топ елитна софийска гимназия, като родител.
  Имат децата взискателен учител, летвата високо, пише двойки (!!!!), когато има основание за това. Двойките обаче разстройват дечицата (16 годишни младежи). И какво мислите се случва – вместо като преди двадесетина години родителското тяло да им „натегне дъгите“ да учат, грижовни маминки се организират и се втурват при директора (забележете, че дори пропускат разговор с учителя) да се карат как тъй видиш ли се е появил учител, който да се осмели на техните рожби свидни, умни, ненагледни двойки да пише, психични травми да им нанася.
  Аз лично се потресох, когато тази история беше поставена на разискване на родителската среща. Учителят не е по български език и литература.
  Но сходен случай имаше и с българския и език и литературата – на дадено интерпретативно съчинение много деца изкарали ниски оценки, грижовни роидителки налетели на учителката – не можело било децата да имат ниски оценки. И ако все пак ги имат, виновна за това е единствено и само учителката, тя не преподавала добре, това че чедата им масово не са чели произведението по което са имали да пишат, нямало значение. Та, в този случай учителката се отказа да пише оценки на всички за това съчинение, за да няма скандали.
  Та, целта на този разказ беше да споделя, къде се крие една от основните причини за изкривените ценности и ниското ниво на образованост – родителите и семейната среда. Семейството е винаги преди системата. Винаги!

 11. 11 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#8] от "еморето":

  В математиката пък най-много точки се дават за решаване на задача без готов отговор.
  Учениците НЕ са научени на това и нормално не може да има шестици.
  Сина ми е на 15 години. Война водя от миналата година за решаване на задачи. Имам известен успех, но това ми струва всеки след обед...почти. Днес учат с жена ми английски. И там драма. Мързел, липса на навици за учене. Майка му не го е поглеждала въобще до седми клас.

  И сега нещо може би кощунствено. Векът е 21-ви.
  Какво може да разбере днешен ученик от "Гераците"?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#5] от "zidane":

  Системата. Нямаше нужда да се разваля готовата и работеща система на соца, която нас направи хора. Достатъчно беше да се изхвърлят от учебният план "основи на комунизма" и "политикономията" и готово.

  И тия тъпи тестове с готов отговор убиват мисленето на децата.
  На чисто тото, ако задраскаш само отговор "б" отгоре до долу ще имаш поне четворка.
  Опитах го тоя номер. Става.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  И двойките и шестиците намаляват! Това е прекрасно! За двойките е ясно.Шестиците се пишат на зубрачи. Най-стабилните знания са от 4.5 до 5.5!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Бяха най-стабилните. Вече не са.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 276 Разстроено

  До коментар [#10] от "zenola":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ето това е!!! Най-после някой да бръкне с пръст в раната и вместо да плюе образованието, да покаже къде се крие туморът, който го разяжда! За жалост повечето родители тип "мутра" "чалга" или "новобогаташ" са много далеч от това да го разберат. А като добавим почти 800 000 цигани, всичко става просто безнадеждно....

 16. 16 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 276 Разстроено

  До коментар [#11] от "Росен (Путлер капут)":

  Кощунственото не е, че учат "гераците", а това че ти с големите си претенции още не си научил използването на пълния член в българския език.

 17. 17 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 276 Разстроено

  До коментар [#12] от "Росен (Путлер капут)":

  Виж тук съм на 100% съгласен с теб!!!

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#10] от "zenola":

  е, това все пак е частен случай, не знам как така го изведохте като закономерност.

  има и обратния случай - учителката по БЕЛ за 5ти клас директно е казала на децата, че няма време да обяснява.

 19. 19 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#10] от "zenola":

  съгласен! така е!

 20. 20 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#10] от "zenola":

  Не е първият случай, когато родител ВРЕДИ на детето си.

  Учител, когато пише двойка дава обяснение в няколко стандартни...не знам как да се изразя....листа. Обяснява ЗАЩО е писал двойка.


  Ако остане време ще ти напиша как бившата ми жена нарочно съботира ученето на моя 15 годишен син. Учи при мен и жена ми, затова е бясна и ни съботира, но въпреки това той върви напред. Лошото за нея е, че синът ми разбира колко жалка е тя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#18] от "хм":

  Учителите наистина нямат време за подробни обяснения. Препускат през материала.
  Не знам навремето как е било при нас при положение, че ходехме по един месец и повече на бригада на село и пак имаше време да се обяснява подробно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#15] от "vedal":

  Не, не е това.
  Системата е лайняна. Системата на образование.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Весело

  До коментар [#16] от "vedal":

  По български имах 3 и то по милост.
  Члена не винаги го напълвам докъдето трябва, но за сметка на това препълвам ненужно други членове.

  Лошото е, че пред сегашните...оказвам се почти отличник.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#17] от "vedal":

  Да, ужасното е, че съм прав.
  Уча със сина по математика втора година. Знам за какво става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  По-малко двойко=занижеин изисквания
  По-малко шестици= по-лоши знания на учениците!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  Само един ученик със 100 + 100 точки?!...
  Това говори, че има нещо счупено в системата на оценяване. :-/

  MAD in BG
 27. 27 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#26] от "Huku":

  Да, само един бил.
  И да, системата не струва.

  И краят ще дойде, когато сегашните недоучили станат учители.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK