Летни занимания за учениците (част 2)

Летни занимания за учениците (част 2)

© Jon Nazca, ReutersЛятната ваканция за най-малките вече започна, големите броят последни учебни дни. Традиционно "Детски Дневник" събра няколко предложения за по-различни изживявания - нетрадиционни и не твърде популярни занимания - за трите почивни месеца за учениците. За курсовете по роботика, лятното зооучилище, киноучилище, училище по изкуства на "Изиарт" и лятното училище в регионалния исторически музей в Русе можете да прочетете в първата част.


Летни занимания за учениците (част 2)


Лятно училище "Изследовател в музея"


"Био игри", Национален природонаучен музей и Център по "Забавна математика" канят учениците на вълнуващо приключение чрез проектно-базирано, откривателско учене по време на лятната ваканция. Програмата на "Био игри" включва експедиции, ролеви игри, дикусии и трениране на уменията си за критично мислене и екипна работа. Всяка дейност завърша с творческо занимание.
Водещите ще подкрепят децата да задават въпроси и да откриват сами онова, което е интересно за тях. Дейностите са структурирани за всеки ден и включват време за вдъхновение/ научаване през игра, както и време за самостоятелно подготвяне по интереси.


Програмата на "Забавна Математика" включва практически дейности, базирани на програмата през учебната година. Геометрия, аритметика и логика ще помагат на децата в ролята на изследователи да опознават природния свят. Малчуганите ще разберат колко тясно са свързани математиката и биологията. А в края на лагера ще могат и сами да откриват математиката в света около тях и да си служат с нея.


Мястото на провеждане е Националният природонаучен музей, занятията са от 9 до 17 часа до 28 юли и добре дошли са всички деца от 6 до 12 години. Максималният брой на участниците е 20, които ще бъдат разпределени в две групи спрямо възрастта им.


Обедната почивка е два часа, които ще бъдат прекарвани в парка около музея. Всяко дете трябва да си носи вода и храна. Ето и програмата по седмици:


19-23 юни: Седмица на емоциите и логиката


"Био игри": Участниците ще търсят отговори на въпросите: Кои животни ни вдъхновяват с невероятните си способности да прелитат над Еверест? Кое е най-агресивното животно? Какво кара хората да са агресивни и как да преодолеем това? Кои са най-страшните чудовища - върколаците, вампирите или змиите и лъвовете? Коя котка може да улови птица в полет? Изследователите ще наблюдават какви чувства провокират в тях животните и ще имат възможност да ги преодолеят.


"Забавна математика": Децата ще се изправят пред предизвикателства, изпълнени с приказни герои и вълшебства. Магьосниците обаче ще са самите те, а математиката – тяхната магическа пръчка. Математическият фолклор е богат на интересни задачи, които ще бъдат разиграни на живо. Децата ще изследват по колко различни начини могат да бъдат съчетани цветове в природата и ще видят как тя е развихрила въображението си, създавайки многообразие от видове. Ще се запознаят и с някои зрителни измами в природата и ще се научат да си правят собствени оптични илюзии.


26- 30 юни: Седмица на откривателите и практическа математика


"Био игри": През тази седмица участниците ще открият завладяващия свят на известни изследователи, като Джералд Даръл и Христофор Колумб. Те самите ще влязат в ролята на учени, за да разберат кои видове за изчезващи и как можем да ги опазим; възможно ли е да съществува живот в пещера пълна с отровни газове; какъв вид древно водно влечуго се крие из залите на природонаучния музей; възможно ли е паяк да изяде цяла птица.


"Забавна математика": Децата ще научат как на практика математиката може да ни послужи за да се забавляват и играят. Ще научат и различни начини за измерване на времето и ще си измайсторят чудни часовници. Сапунената математика е любимо занимание за децата през летните месеци, когато ще се насладят на голямо количество сапунени балони. След това ще си говорят за това как можем да се погрижим за природата в ролята на математици, а накрая децата ще се превърнат в истински математически фокусници с репертоар от фокуси за демонстрация вкъщи и в училище.


Дневна програма:
19:00 -10:00 – посрещане на децата
10:00 – 12:00 – ателие с "Био игри"
12:00 -13:00 – обяд- пикник
13:00 – 14:30 – свободни игри
14:30 – 16:30 – ателие със "Забавна математика"
16:30- 17:00 – взимане на децата


Децата трябва да носят шапка за слънце, връхна дреха, вода, храна. Цената е 150 лв. на седмица, като има 15% отстъпка за всяко второ дете в семейството. Включване за отделни дни или без предварително записване е възможно само при наличие на свободни места в групата на цена от 30 лв. на ден.


Ако искате да гарантирате мястото си в групата, е необходимо да попълните формуляра ТУК и да заплатите капаро от 60 лв. в Център по "Забавна математика" на ул. "Димитър Манов" 21 след предварителна уговорка на телефон 0886 235 813. Възможно е и плащането по банков път (данни ТУК).


Летни занимания за учениците (част 2)


Университет за деца


През лятото за втора поредна година Университетът за деца ще проведе поредица от академии, посветени на науката, изкуството и технологиите. В желанието си да предостави достъпен, занимателен и ползотворен начин за среща с познанието в различни области, екипът на Фондация "Университет за деца", състоящ се от професори, инженери, предприемачи и учители, е подготвил нова поредица от предложения за ползотворно прекарване на лятото за ученици от 3 до 11 клас.


Пълната информация за провеждането и записването за всяка една от предстоящите академии:
Математическа лингвистика (4. – 9. клас) от 2 до 8 юли;
Приключенска наука (3. – 6. клас) от 9 до 15 юли;
Електроника и микроконтролери (Роботика за начинаещи) (4. – 11. клас) от 16 до 22 юли;
Информационна сигурност (8. – 11. клас) от 16 до 22 юли;
Творческо писане (4. – 8. клас) от 23 до 29 юли;
Химия (5. – 9. клас) от 30 юли до 5 август;
Физика (5. – 9. клас) от 6 – 12 август;
Роботика (за напреднали) (5. – 11. клас) от 13 до 19 август;
Биология (5. – 9. клас) от 20 до 26 август.


Таксата за участие във всяка една от академиите е 250 лв. и се плаща на две вноски.


Летни занимания за учениците (част 2)

Ваканция в Музея на историята на София


Вече започна образователната програма "Ваканция в музея" 2017 в Музеят на историята на София, предназначена за деца от 1 до 5 клас. Сред застъпените в настоящото издание дисциплини са: археология, история на България, религия, архитектура, дизайн, приложно изкуство, екология, спорт и др. Включени са и множество разходки до знакови места в София, както и опознавателни обиколки на културно-исторически обекти. Заниманията са от 8.30 до 17 ч., като всяка група се състои от максимум 15 деца. Родителите подготвят храната.


Записванията за програмата са онлайн на сайта на музея, а цената за участие на дете е 100 лв. за пет дни. Второ дете в семейството ползва 25% отстъпка. Заплащането се извършва по банков път до два дни след запазването. Банкова сметка: Регионален исторически музей – София IBAN BG88SOMB91303153758900 BIC SOMBBGSF Общинска банка, клон Врабча.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Как беше в периода 1960-64г.
  Първо, няколко дена адаптация към ваканцията. Отивахме до библиотеката със списък книги, които да прочетем. Имаше един дебел том на А.Каралийчев " Български народни приказки", бяха ми любими, криминалета с участие на пионери, напр. "Невидимият остава на брега","Островът на съкровищата" и т.н. После със самоделни въдици за таранка и миди на р. Лом.
  После -10дн. градски лагер. Ходехме до обяд в училищния двор, където играехме на "Не се сърди...",шах, хоп стоп, футбол, народна и баскет. При нас беше мн.интересно, защото момичетата ни бяха мъжкарани и правехме състезания с тях. Особено на народна никак не си поплюваха. Ходехме на състезания на стадиона с др.училища, през ден на басейна. Безплатно всичко.
  Следва-обиколка по бабите. Имаха големи дворове, а махлите пълни с дечурлига.
  Оттам-на лагер. Ходех само на балкан, на море не ме пускаха, щото съм бил луд непослушник, да не се удавя. Обиколих всички планински лагери на Габровския балкан, където се научих да плувам, защото имаше хубави вирове в реките.
  После-на море с нашите на Обзор или Вурна, квартал Рупи. Евтина карта от предприятието.
  Толкоз, ваканция свърши. Колко летни ваканции има един ученик, ами 12, разбира се, не е кой знае какво. Затова пълноценно, весело и безопасно прекарване на всички.

 2. 2 Профил на Harald Blåtand
  Harald Blåtand
  Рейтинг: 702 Весело

  Дневник, какво се е случило с предпочитана от мен медия щом са паднали толкова ниско за да пише за вас лицето вОдка Атанасова? И то точно по тема свързана с деца...

  Extensive Master in Dealing With Stupid People.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах