ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

  • 25.5%
  • 19.9%
  • 14.4%
  • 10.2%
  • 10.0%
  • 7.9%
  • 4.2%
  • 2.9%
  • ГЕРБ:66
  • ПП:52
37.1%активност

Източник: "Алфа Рисърч"

За ученици: Сборник за комунизма в България

За ученици: Сборник за комунизма в България


Избори 2022

Знаеш ли политическата история на България преди 1989 година?
Какво е правила комунистическата партия, за да контролира обществото?
Чавдарчета, пионерчета, комсомола – какво означава това?
Дали тогавашните младежки бригади имат нещо общо със сегашните бригади?
Виж как е протичал всекидневният живот на хората тогава, какво им е било позволено и какво забранено.


На тези въпроси отговор дава една от темите в първата по рода си поредица учебни материали за преподаване на история на комунизма в България, създадена и споделяна безплатно от фондация "Софийска платформа".


Осмислянето и разбирането на комунистическото минало в България, а и в Източна Европа и на Балканите, е основен приоритет на "Софийска платформа", подчертават от фондацията във въведението към учебника "Какво се случи преди 89-та? Исторически сборник за комунизма в България". С поредицата разкази в сборника се създава цялостен подход към изучаването на историята от периода преди 1989 г., който обхваща както исторически източници, така и литература, изкуство, музика, филми и лични истории на очевидци.
"Чрез максималното използване на познанията на български и чуждестранни експерти и чрез прилагането добри практики от други европейски държави, създаваме достъпен, практически насочен и интерактивен начин за осмисляне на близкото минало, който да допълва, а не да замества, учебния материал по история. Целим също да изградим връзка между гражданското общество и държавните образователни институции, която да позволи на училищата да се възползват от натрупаните познания в гражданския сектор", пише още в увода.


Поредицата е част от сътрудничеството с водещи историци, преподаватели и ученици в рамките на проекта "Уроци от миналото: какво се случи преди ‘89-та?", осъществен с подкрепата на фондация "Америка за България".


Сборникът съдържа текстове на Иван Еленков, Георги Ганев, Евелина Келбечева, Момчил Методиев, Тони Николов, Мария Дерменджиева, Момчил Методиев, Александър Кьосев, Ивайло Знеполски. Изданието е достъпно онлайн, може да бъде изтеглено и от прикачения файл или поръчано на хартия на [email protected]. На отделните глави на публикациите са базирани и поредица видеоуроци. Те са достъпни на сайта на "Софийска платформа", на канала й в платформата за видеосподеляне Youtube, както и на сайта "Уча.се".


Проектът включва 32 отворени урока за ученици и 15 обучения за учители в различни градове в България. Бяха организирани също 2 изложби с портретите на бивши лагеристи от Белене, рисувани от Петър Байчев и 5 лекции в различни университети в страната за наградата за радио пиеси "Георги Марков", която се връчва от радио BBC. Проектът е продължение на националната кампания "25 години свободна България", проведена под патронажа на президента Росен Плевнелиев.


От "Софийска платформа" издават и безплатно ръководство за преподаване на история на близкото минало за учители. Основна пречка в преподаваното на история на българския комунизъм е липсата на адекватни курсове за съвременни методи за учители. Това се отнася особено за близкото минало, на което голяма част от учителите са били преки свидетели. Изданието е предназначено основно за преподаватели по история в горен курс, но може да се ползва във всички дисциплини, които включват гражданско образование.В следващите дни "Детски Дневник" ще публикува видеоуроците, които са базирани на текстовете в учебника.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK