За ученици: Сборник за комунизма в България

За ученици: Сборник за комунизма в България


Знаеш ли политическата история на България преди 1989 година?
Какво е правила комунистическата партия, за да контролира обществото?
Чавдарчета, пионерчета, комсомола – какво означава това?
Дали тогавашните младежки бригади имат нещо общо със сегашните бригади?
Виж как е протичал всекидневният живот на хората тогава, какво им е било позволено и какво забранено.


На тези въпроси отговор дава една от темите в първата по рода си поредица учебни материали за преподаване на история на комунизма в България, създадена и споделяна безплатно от фондация "Софийска платформа".


Осмислянето и разбирането на комунистическото минало в България, а и в Източна Европа и на Балканите, е основен приоритет на "Софийска платформа", подчертават от фондацията във въведението към учебника "Какво се случи преди 89-та? Исторически сборник за комунизма в България". С поредицата разкази в сборника се създава цялостен подход към изучаването на историята от периода преди 1989 г., който обхваща както исторически източници, така и литература, изкуство, музика, филми и лични истории на очевидци.
"Чрез максималното използване на познанията на български и чуждестранни експерти и чрез прилагането добри практики от други европейски държави, създаваме достъпен, практически насочен и интерактивен начин за осмисляне на близкото минало, който да допълва, а не да замества, учебния материал по история. Целим също да изградим връзка между гражданското общество и държавните образователни институции, която да позволи на училищата да се възползват от натрупаните познания в гражданския сектор", пише още в увода.


Поредицата е част от сътрудничеството с водещи историци, преподаватели и ученици в рамките на проекта "Уроци от миналото: какво се случи преди ‘89-та?", осъществен с подкрепата на фондация "Америка за България".


Сборникът съдържа текстове на Иван Еленков, Георги Ганев, Евелина Келбечева, Момчил Методиев, Тони Николов, Мария Дерменджиева, Момчил Методиев, Александър Кьосев, Ивайло Знеполски. Изданието е достъпно онлайн, може да бъде изтеглено и от прикачения файл или поръчано на хартия на [email protected]. На отделните глави на публикациите са базирани и поредица видеоуроци. Те са достъпни на сайта на "Софийска платформа", на канала й в платформата за видеосподеляне Youtube, както и на сайта "Уча.се".


Проектът включва 32 отворени урока за ученици и 15 обучения за учители в различни градове в България. Бяха организирани също 2 изложби с портретите на бивши лагеристи от Белене, рисувани от Петър Байчев и 5 лекции в различни университети в страната за наградата за радио пиеси "Георги Марков", която се връчва от радио BBC. Проектът е продължение на националната кампания "25 години свободна България", проведена под патронажа на президента Росен Плевнелиев.


От "Софийска платформа" издават и безплатно ръководство за преподаване на история на близкото минало за учители. Основна пречка в преподаваното на история на българския комунизъм е липсата на адекватни курсове за съвременни методи за учители. Това се отнася особено за близкото минало, на което голяма част от учителите са били преки свидетели. Изданието е предназначено основно за преподаватели по история в горен курс, но може да се ползва във всички дисциплини, които включват гражданско образование.В следващите дни "Детски Дневник" ще публикува видеоуроците, които са базирани на текстовете в учебника.

Ключови думи към статията:

Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Много закъсняло издание, но по- добре късно, отколкото никога.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Трябва да ги има такива учебници.Трябва и в училищата да се изучава и как са дошли комунистите на власт и последвалия терор над българите за да се установи така наречената"Народна власт".За"братската" помощ на разпадналото се болшевишко творение СССР.

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За ученици: Сборник за комунизма в България
  ===================================================
  Темата за "кървавото" ДС и борбата за "свобода", организирана от същото това ДС включèна ли е?

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Днешните деца да си представят как биха се чувствали с пионерски връзки, с дружинни ръководители на униформени паради

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Когато един клас ученици издържат да изслушат един урок по марксизъм-ленинизъм без да избягат, ще приема, че комунизмът е жив.

  подпис
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4723 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Няма да могат да си то представят! И това е добре! Извращенията на т. нар. социализъм са толкова ненормални, че свободен човек не може да си представи, че това се е случвало!

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  роекта "Уроци от миналото: какво се случи преди ‘89-та?", осъществен с подкрепата на фондация "Америка за България".
  =====================================================================
  Излиза, че от Америка (за България) ни казват какво се е случило в България през 1989 г.? Нормално за нас, очавкваме винаги други, обикновено по силните, да ни казват кои сме и какви сме. Америка (не само за България) е донесла "свободата" в България както я донесе на индианците (native americans), чернокожите, виетнамците, афганците, японците, сирийците, иракчаните, либийците, сърбите и косоварите и т.н.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Абсолютно. Преди време гледахме със сина ми култовия Апостол Карамитев във "Специалист по всичко". Гледаме и аз се заливам от смях, а сина ми гледа недоверчиво. Накрая на филма ме пита "Абе не разбрах, тоя защо трябваше да ходи във Вълчи Дол"
  А иди му обясни какво е "разпределение". То момчето вика, не това не може да е истина, ти ме бъзикаш нещо

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  За съжаление, в момента съвсем съзнателно чрез медийните реклами, уж като нишото продуктово позициониране, се насажда една отявлена носталгия по соца: "Пепи, тоя салам е като едно време..." "Бомбичката - помниш ли я?" "По времето, когато не четяхме етикетите на храните..." и пр.

  Целта е да се внуши, че бирата едно време е била бира, саламът е бил салам, а храните не са имали нужда от етикети (те и нямаха), понеже вътре всичко е било, чисто, българско и родно.

  Това е отвратителна лъжа и престъпление.

  Казвам го като участник в ученически и студетнски бригади през 70-те и 80-те и пряк наблюдател върху случващото се в предприятията за производство на храни по онова време: ТЪКМО ПРИ СОЦА имаше нулев контрол върху качеството на храната, нулева хигиена, нулева технологична дисциплина, нулев quality assurance. Всичко това са неща, които бяха наложени покрай членството ни в ЕС и системата за сертифициране, т.е. от десетина години насам.

  Знам, че лъжата е не просто modus operandi, а modus vivendi на червените, но трябва да има и хора, които казват истината.

  По време на соца съм намирал в пастет "апетит" ЗЪБ ОТ СВИНЯ, в салам от всякакъв вид - ЧЕТИНА, в лютеница - ПИРОН, а в бира "светло" - огризка от МОЛИВЧЕ С ГУМИЧКА вътре в бутилката.

  От 15 години насам НЯМА ТАКИВА РАБОТИ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "Китай – 65 милиона убити
  СССР – 20 милиона убити
  Виетнам – 1 милион убити
  Северна Корея – 2 милиона убити
  Камбоджа – 2 милиона убити
  Източна Европа – 1 милион убити
  Латинска Америка – 150 хиляди убити
  Африка – 1 милион и 700 хиляди убити
  Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити
  международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити.

  Това, горното, пише ли го в сборника?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":Няма да могат да си то представят! И това е добре! Извращенията на т. нар. социализъм са толкова ненормални, че свободен човек не може да си представи, че това се е случвало!
  —цитат от коментар 6 на vassilun


  Това е така. Поколението, което е израстнало в последните 30 години не може да си представи някой да те кара да манифестираш, да ти казва колко да ти е дълга косата, полата, да ти казва каква музика може и не може да слушаш, да не ти дават да отидеш на ваканция в чужбина и т.н. Тези неща обаче не се казват в училище, хората израстват с някакви митове от побърканите бабички и дядовци, които си бленуват за младостта и работата за всички, заводите, бригадите и казармата и удобно изпускат да споменат тъпотиите.

 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Извращенията на т. нар. социализъм са толкова ненормални, че свободен човек не може да си представи, че това се е случвало!" коментар от vassilun
  Точно затова поколенията, които не са преживели периода на социализма, трябва да знаят истината за него. За да не изпитват носталгия и за да не се повтаря.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  "Извращенията на т. нар. социализъм са толкова ненормални..."

  Един прост пример: ученическите бригади, които по своята същност представляваха експлоатация на ДЕТСКИ РОБСКИ ТРУД. Аз съм тръгнал на бригади от 5 клас, първоначално за по няколко дни, а после по цели месеци - в селското стопанство, на строежи, в консервни предприятия, при НУЛЕВА ХИГИЕНА И БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА, срещу жълти стотинки. След цял месец блъскане с кирката ни даваха по десетина-дванайсет лева.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Разправят, че днешните деца били по-умни от нас но не е вярно. Опитайте се да обясните на ученик какво значи софийско жителство и се убедите!

  подпис
 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":
  Точно така, ние не знаем какво се е случило. Ние бяхме вътре в системата, а отвътре не се вижда. Един беше казвал, че обядва всеки ден в Айфеловата кула, защото това е единственото място в Париж, от което Айфеловата кула не се вижда. Та и тука така. Когато аз живеех в тази система, бях дете и после младеж. Не знаех, че може да се пътува по света, не знаех, че мумията в центъра на София не е светец, не знаех че братския съветски съюз може би не е толкова братски, не знаех, че може да няма разпределение, не знаех, че жилище можеш да си купиш а не да чакаш да ти дадат, не знаех, че може да има тоалетна хартия във всеки магазин, не знахе, че ....
  Живеех в тази уродлива реалност и я мислех за нормална, защото никога не бях виждал друга и дори не бях чувал за такава. Всяка сутрин се събуждахме с тезисите на партията и с хвалебствия към нея и т.н.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yard":

  "Поколението, което е израстнало в последните 30 години не може да си представи някой да те кара да манифестираш, да ти казва колко да ти е дълга косата, полата, да ти казва каква музика може и не може да слушаш, да не ти дават да отидеш на ваканция в чужбина и т.н. "

  +++++

  Неотдавна с жена ми си говорихме за т.нар. "манифестации".

  Разбира се, синът ми попита какво е това.

  Когато му обясних, че изкарваха под списък (съставен по месторабота) хората да веят байряци и скандират глупави "възторжени" лозунги пред някакви крадливи чукундури на трибуната на мавзолея (той вече знаеше какво е мавзолей), той запита:
  - А не сте ли можели да напишете на картоните по някоя псувня на английски?
  - Можехме, ако ни се ходеше в Белене.
  - А какво е Белене?
  И т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  Да добавим - най-големият терористичен акт в света преди 11.9 - атентата в Св. Неделя София - дело на комунистите.

 18. 18 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 342 Неутрално

  [quote#9:.По време на соца съм намирал в пастет "апетит" ЗЪБ ОТ СВИНЯ, в салам от всякакъв вид - ЧЕТИНА, в лютеница - ПИРОН, а в бира "светло" - огризка от МОЛИВЧЕ С ГУМИЧКА вътре в бутилката.От 15 години насам НЯМА ТАКИВА РАБОТИ.[/quote]

  ==============================
  Да, прав си за качеството, но проблема сега основно идва от химията в храните.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 19. 19 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  Забрави Меката на комунизма СССР 20 милиона убити или превъзпитани както беше модерно да се казва

 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yard":

  Да доуточня: ако си с малко по-дълга коса, да те карат да я сплиташ на две плитки, които да ти мерят с линия и ако е под 16 см, да те изпратят да се подстрижеш.
  Също периодично да изкарват всички момичета на дъската и да мерят пак с линия колко сантиметра е отстоянието на полата от средата на коленете.
  Най- противна и достойна само за презрение дребнавост, която съм преживявала като ученичка в елитна гимназия в София.

 21. 21 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Между другото , превъзпитанието е най- характерната черта на Комунизма

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Забрави Меката на комунизма СССР 20 милиона убити
  =========
  А Меката на демокрацията , нещо по различно ли е ?
  Касапницата през 1789 та година. ......
  За едните "идеи" , са убивали хората като мухи......
  До коментар [#19] от "Bojidar Vasilev":

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Да-а-а-а....! И най-лошото е, че всички отрепки дето организираха и поддържаха цялата комунистическа бутафория, днес се правят на жертви, а децата и внуците им се гордеят с тях....!
  Не се споменава много, че комунизма ни е наложен и поддържан със сила, от бившия Съветски съюз. И нашенските днешни русофили са, всъщност съветофили....!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yard":Да доуточня: ако си с малко по-дълга коса, да те карат да я сплиташ на две плитки, които да ти мерят с линия и ако е под 16 см, да те изпратят да се подстрижеш.Също периодично да изкарват всички момичета на дъската и да мерят пак с линия колко сантиметра е отстоянието на полата от средата на коленете. Най- противна и достойна само за презрение дребнавост, която съм преживявала като ученичка в елитна гимназия в София.
  —цитат от коментар 20 на Мондиана


  Тъпото е че сега ходят като проститутки - което за мен няма лошо :) ама тва в кръга на шегата. Реално подкрепшям униформите в училище и заради различния социалне статус на подрастващите и юношите

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  "създадена и споделяна безплатно от фондация "Софийска платформа"."
  =====================
  Нали знаете, че всеки учебник или помагало трябва да бъдат одобрени от образователното министерство, за да се използват в училище. Иначе си остават опити за налагане на собствена визия на някаква организация по някакъв въпрос. Не съм историк, но 32 урока за този период биха обхванали една учебна година, ако включите и упражненията. Няма как да стане при съществуващата учебна програма, която трябва да обхване 13 века българска история и цялата европейска.
  Има изключения, разбира се. Преди време бяха одобрили едно пособие за изучаване на библията, изготвено от БПЦ. Никой не го ползваше, не се вместваше нито в програмата, нито в концепцията за светско образовоние, но пишеше "одобрено".

  Еретик
 26. 26 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тези филмчета коментират комунизЪма (както го наричаше престъпника Живков) по много мек начин. Има изречения от рода на "имало е и хубави и лоши неща". МОЛЯ? Нямяше нищо хубаво, освен нормалните и честни хора, които се опитваха да оцеляват в ежедневие на всекидневен тормоз, терор, изселвания от родното място, безчинства на комунистическте полиция и тайни служби и какво ли още не. Хората бяха безкрайно бедни спрямо сега. Пътуване в Гърция? Това беше абсолютно невъзможно. Познавам не един и двама човека, които лежаха в затвора и то през 80-те години, защото се бяха опитали да избягат от България. И всичко това е само малка подробност. Няма да ми стигне цял ден да описвам ужаса на комунизма. "Задочни репортажи от България" на Георги Марков трябва да се изучава в днешното училище. Така децата могат да придобият бегла идея за това как се живееше през комунизма.

 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Всичко се промени, само училището остана същото. Дори е по-зле от преди. Вчера в разговор с класната на сина ми бяхме единодушни, че сега за учениците е много по-стресиращо и по-трудно от преди. Учила съм в същото училище, такива репресии и безумни мерки не е имало. Просто се спазваха базовите правила. Защото администрацията контролираше и налагаше съответните санкции. А сега, като не се спазват правилата и няма воля за контрол, се налагат още мерки, които отново не се спазват от хората, заради които са наложени и така до безкрайност. Стресът и демотивацията остава за съвестните деца със загрижени родители. Лицемерие - това е квалификацията на сина ми за всичко, което се случва в училище. Имитация на мерки и бездействие по отношение на конкретните случаи на нарушения. Важното е да се вдига пушилка.
  Да прочетат за социализма, да си направят паралелите. Аз не виждам разликата. Днес има деца, които смятат, че директорът може да си прави каквото реши, защото е директор и дори да не са съгласни, не трябва те да са първите, които ще реагират. Дори в анонимна анкета за атмосферата в училище, пусната от психоложката, не споделят мнението си. Защо да се месят? След по-малко от година ще са гласоподаватели. Социализмът е още тук и няма изгледи да си отиде. Който не го харесва - през терминала.

 28. 28 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 318 Неутрално

  роекта "Уроци от миналото: какво се случи преди ‘89-та?", осъществен с подкрепата на фондация "Америка за България".=====================================================================Излиза, че от Америка (за България) ни казват какво се е случило в България през 1989 г.? Нормално за нас, очавкваме винаги други, обикновено по силните, да ни казват кои сме и какви сме. Америка (не само за България) е донесла "свободата" в България както я донесе на индианците (native americans), чернокожите, виетнамците, афганците, японците, сирийците, иракчаните, либийците, сърбите и косоварите и т.н.
  —цитат от коментар 7 на Каишков - Системен нарушител


  Кво значение има кой прави клипа - ФАКТ Е! Аз лично оценявам безбройните добри неща през комунизма като строителни проекти, образование...и тн. Но не мога да си затворя очите пред хилядите интелигенти които си заминават заради "свинари и селяни". Колко културни ценности са унищожили - простаците. Държавен фалит на 2 - пъти заради прекомерен разход в индустрията и строителство. И най вече - РАЗДЕЛЯНЕТО НА ОБЩЕСТВОТО НА ДВЕ за да може като падне комунизма всичко направено пък добро да го изтрият другите! И вината е на предишния режим.

 29. 29 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 423 Разстроено

  страхотно начинание. браво! нужни са и филми и много други културни изяви за това минало. единствения начин да се екзорсира болката, обидата, страданието, униженията и всички останали отрицателни емцоии и загуби. както след Франко в Испания е имало "DESTAPE": "ОТПУШВАНЕ", както в много дурги страни след диктатурите е имало силно културно движение, абсолютно спонтанно чиято двигателна сила е била психологическо освобождаване от травмата... за съжаление тук все още чакаме а спомена бледнее и изчезва оставяйки ни една Загорка Ретро и "абе някой казвал ли ти е на тебе, че имаш много хубави очи.."

 30. 30 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Пропаганда.
  И после някой хлапак ще ми разказва как всъщност било едно време, при положение че дори и родителите му имат бегли спомени.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":
  Излиза, че от Америка (за България) ни казват какво се е случило в България през 1989 г.? 
  ==========
  През или до ?
  Защото през 1989 та балона бе спукан , а можеше и само да му се вземе въздуха , плавно и контролирано ...
  Тогава на мода беше да се събарят стени ......
  Никой не се сети просто да се отвори врата ....или може би не поиска .....
  Днес пък е на мода отново да се изграждат стени и огради......

  Bukalemun
 32. 32 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 843 Неутрално

  И нашенските днешни русофили са, всъщност съветофили....!
  —цитат от коментар 23 на tww09306483


  Разбира се, че са съветофили. В лицето на Русия те виждат стария СССР, а в лицето на Путин - комунистическия вожд.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 33. 33 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Браво! Има съпротива, значи има надежда за България. Сега мурзилките ще получат поредната жлъчна криза, а Решетников ще ни прати нова партида най-отбрани скотове, които да лъжат за миналото на България.

 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  "Чрез максималното използване на познанията на български и чуждестранни експерти "
  Трудно се доказва, че едно е "максимално", а съвсем друго "избирателно" използване на източници... И ми е странно това да се налага изучаването на историята на комунизма, но да не се налага изучаването на религия... все пак религията я има от хилядолетия, а комунизма вече е в миналото. Освен това фондация "Америка за България" да спонсорира подобно издание е меко казано съмнително. Всички ще скочат против това учебните помагала да се одобряват от държавата, ама никой не е против учебните помагала да се плащат от друга държава... продажници!

 35. 35 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Историята се изучава от децата в учебниците по история.
  Има ли там урок как Червената армия напада и окупира България?
  После има ли уроци как се създават концлагери и как елита на нацията бива натикан там?
  Има ли урок как "национализират" собствеността на всеки? Как взимат земята на селяните? (За 500г Османска империя на султана не му е хрумвало дори) Как преследват Църквата? Как руснаците демонтират фабриките ни и ги изнасят заедно с всичкотозлато в банките ни?
  Някой учи ли децата кой и как построи паметници на окупационната чужда руска армия?
  Сборник и сайт са по-добре от нищо, но по същество паметниците си стърчат из градовете ни и руските подлоги си шетат.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 36. 36 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 529 Весело

  много е забавен следният парадокс - под статии за комунизма всички обясняват колко е бил лош живота и как държавата репресирала хората, изобщо сега е в пъти по-добре - само качествени храни, високи заплати, а не си поискал, а не си почнал работа в който и да е намазан офис в центъра на София, направо те чакат на Централна гара с договора, почивка в петък в Париж, събота и неделя в Гърция и прочие..
  Обаче като стане въпрос за злободневни теми като политика, съд или просто снимка на неправилно паркирана кола от коментарите на същите хора разбираме, че живеем в ужасна, корумпирана държава, в която ежедневно се мъчим да оцелеем физически.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  До коментар [#34] от "Лео":
  "Освен това фондация "Америка за България" да спонсорира подобно издание е меко казано съмнително. "

  Да не си чакал БСП да спонсорира помагалото?
  Щото клонингите на БСП-то са на власт от доста време.
  Ще сме живи да видим как и колко ще си приложи това добро начало.
  По-възрастните учители ще разправят небивалици от рода:
  Два пъти на почивка - зимата на планина, лятото на море :-))))),
  и то без пари!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Пълна простотия. Не знам кой е финансирал тоя боклук, нито защо медията трябва да му дава гласност (но пък предполагам, ха-ха). Във всеки случай ако някой се опита да пробута на детето ми подобно "помагало по история", ще си има много сериозен разговор с мен по някои основни предагогически въпроси.
  Чиста пропаганда, изключително грозна и подла. Става въпрос за деца.
  И няма никаква съществена разлика с комунистическите похвати за разкриване на несправедловостите на буржозания строй. Даже е малко по-гадничка, тъй като използва къде по-съвременни и прецизни методи за мозъчна промивка.

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  До коментар [#36] от "borko_to":
  "живеем в ужасна, корумпирана държава, в която ежедневно се мъчим да оцелеем физически."

  Боркото, има една малка разлика, която премълчаваш!
  Тогава беше ужасна репресираща държава и второ,
  сега милион българи гласуваха с краката си и избраха по-малко ужасни държави.
  Тогава а си решил да избираш горното - разстрел!!
  Приказваш истини - лагер.
  Мърмориш - не ти "дават" апартамент.
  -------------------------------------------- и т. н.

 41. 41 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Това е най-малкото, което може да им се случи.Дори не могат да си представят, как биха постъпили комунистите с тях, родителите им, близките им, ако проявят малко различие от общоприетото - да си пуснат малко по-дълга коса, по-широк панталон, да слушат забранена музика и какво ли още не.Банани и портокали само по Нова година шяха да опитат, след дълго чакане по опашки и лимит на количеството, а за пътуване в Европа и по света - хич да не си и помислят.
  И бригади за какво ли не!

 42. 42 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Добре! Сега остава да влезе в учебниците.

 43. 43 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  много е забавен следният парадокс - под статии за комунизма всички обясняват колко е бил лош живота и как държавата репресирала хората, изобщо сега е в пъти по-добре - само качествени храни, високи заплати, а не си поискал, а не си почнал работа в който и да е намазан офис в центъра на София, направо те чакат на Централна гара с договора, почивка в петък в Париж, събота и неделя в Гърция и прочие..Обаче като стане въпрос за злободневни теми като политика, съд или просто снимка на неправилно паркирана кола от коментарите на същите хора разбираме, че живеем в ужасна, корумпирана държава, в която ежедневно се мъчим да оцелеем физически.
  —цитат от коментар 36 на borko_to


  Няма никакъв парадокс. Живеем в ужасна, корумпирана държава, плащаме данък Русия и се мъчим да оцелеем сред мутрите, но все още има западни компании, които предлагат нормални условия на труд и благодарение на които образованите и работливи българи имат някаква имитация на нормален живот.
  Опитите на родните мутри и ченгета да изгонят читавите фирми обаче продължават.

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":''Много закъсняло издание,''

  Ами сега са успели да си намерят спонсор.

 45. 45 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Пълна простотия. Не знам кой е финансирал тоя боклук
  —цитат от коментар 39 на Green Day


  Е как кой , то си пише : "проекта "Уроци от миналото: какво се случи преди ‘89-та?", осъществен с подкрепата на фондация "Америка за България"." Не , че трудно да се досети човек.


  Dum Spiro, Spero
 46. 46 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  За съжаление, в момента съвсем съзнателно чрез медийните реклами, уж като нишото продуктово позициониране, се насажда една отявлена носталгия по соца: "Пепи, тоя салам е като едно време..." "Бомбичката - помниш ли я?".
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Ето това много ме дразни в съвременното корпоративно мислене.... Няма да се базира на традицията и на истината, а на сантимента на отбрана група хора. Шуменско имаха добра реклама за старото време и тя отговаряше на истината - първата бира в България е сварена именно в Шумен - вторият промишлен център на България след Сливен. И за да се харесат на клонящите към пенсия носталгици, загърбиха всичко и оставиха традицията в ръцете на "Каменица", които без основание се наричат най-старата бира в България. Поредната фалшификация на битовата история.

  CONTADOR GRATUITO!
 47. 47 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#35] от "Торбалан":
  "Как взимат земята на селяните? (За 500г Османска империя на султана не му е хрумвало дори) "
  ==================
  При цялата ми омраза към тази империя, оземляването на селяните май е станало точно тогава. Веднъж разпитвах един историк за това, не беше много наясно, според него се е случилило в 17 - 18 век, като селяните са се самооземлили, а властта не е възразила. Май е неудобен въпрос и не се коментира. Ако има историци, нека пуснат информацийка.

  Еретик
 48. 48 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Списалите този памфлет са безродници, работещи за чужда държава срещу една паница леща. Защо не го направихте без заплащане от Америка? Америка ви плаща да громите комунизма, Америка ви плаща да прокарвате гей паради, Америка ви плаща да агитирате за заселване на мюсюлмни джихадисти. Вече се съмнявам, че без инструкция от "Америка за България" до тоалетната не ходите.

 49. 49 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  В клипчето - тъжни деца с посърнали лица работят на бригади.
  Всъщност бригадите ги свързвам с весели истории и приятни емоции.

  На картинката - сиви стени, олющена мазилка, малки прозорчета (да се внушава че се е живее в затвор), изплашени младежи слушащи тайно The Beatles и зъл милиционер който заради това нахълтва в дома им размахвайки палка (и всеки момент ще започне да бие).
  А аз все още имам два албума (единият двоен) на The Beatles, издадени от ... "Балкантон". Пазя си и виниловите плочи на Pink Floyd, Whitesnake, The Deep Purple, Dire Straets ... ABBA

 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Америка за България финансира издаването на пропаганден по вкус ''учебник''. Все едно на времето СССР да плати публикуването на пропагандни материали против фашизма - но разликата е, че тогава ние сами сме го правели, доброволно и безплатно, а сега чакаме парички от новия голям брат.
  Монетата се обърна, но си е все същата; все същото покорно и продажно стадо.

 51. 51 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Списалите този памфлет са безродници, работещи за чужда държава срещу една паница леща. Защо не го направихте без заплащане от Америка? Америка ви плаща да громите комунизма, Америка ви плаща да прокарвате гей паради, Америка ви плаща да агитирате за заселване на мюсюлмни джихадисти. Вече се съмнявам, че без инструкция от "Америка за България" до тоалетната не ходите.
  —цитат от коментар 48 на Стоян


  "Америка за България" не харесва това .....

  Dum Spiro, Spero
 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#48] от "Стоян":

  "Списалите този памфлет са безродници..."

  И кое точно в "памфлета" е невярно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Пои-вероятно е било, по време на развитата деморкация-Бойко и Цецо на власт-да те арестуват за стек цигари и писаници против Бойко във фейсбук, от колкото през 70-те или 80-те да ти налети милиция заради битълс.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 54. 54 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#47] от "Костадин Иванов":

  И аз не съм историк, но не е нужно.
  Знам колко земи са имали дядовците и бабите ми и тези на приятели и познати (през 1944-та, преди да дойде Червената армия и да започне терора).
  И знам как после, оставени без земя и поминък, всички бяха натикани в панелни гарсониери и "двустайни", а селата постепенно се обезлюдяваха...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 55. 55 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Скоро няма да прочетеме една обективна и неутрална история за периода 1944-1989!
  А може и да дойде време, когато някой друг ще плати за публикуването на учебник, в който се обяснява как по време на прехода чужди спонсори са плащали за мозъчното промиване на децата.
  Както писах по-горе - жалко и продажно племе.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#54] от "Торбалан":

  "... всички бяха натикани в панелни гарсониери и "двустайни", а селата постепенно се обезлюдяваха... "

  Днешните проблеми пред нацията са пряк резултат от социалното инженерство, което описваш.

  Селата не бяха обезлюдени от Сорос, а от тежката индустриализация, която отрови плодородните ни земи и направи някогашните фермери безимотни пролетарии.

  Непривлекателните отрасли (Кремиковци, Медет) набираха работна ръка срещу "жителство" - възможност лумпенизираната, оставена без поминък селска маса да се набута в панелни гета в градовете и да се радва на фототапет с Нойшванщайн срещу "секциите" с еднакви чаени сервизи от Изида.

  В тези панелни кошери новоурбанизираните пролетарии съжителстваха с "бивши хора" - суингове и зози, изгонени от имотите им на Московска, Оборище и Сан Стефано, за да се набутат вътре такива като Пеко Таков и Въла Горанова.

  Темата е безкрайна...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 529 Неутрално

  [quote#43:"solange"][/quote]

  Известно време разсъждавах как се осъществява борбата срещу мутрите - младите и образованите, дето работят за западни компании сами ли се борят или западните компании им помагат? Или може би западните компании се борят, а младите и образованите им помагат? Историческата истина е, че западните политици разделиха света на две (с ясното съзнание какво ще се случи във втората половина), тъй че сега не знам западните компании доколко имат мерак да се борят с комунистите, които сами пуснаха в България. Във въпросната цветна книжка май са спестили красиви рисунки на тристранките, когато хората в Европа са делени като добитък?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  ...каза ердоганиста, който се наслаждаваше на убийставата и изтезанията над наборни войници в Турция по време на т.нар. "преврат".

 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  Ама верно ли питате кое е невярно???
  Ами по време на социализЪма имаше всичко. Магазините пряха от стока и то евтина.
  Нямаше проблем да пътувам в чужбина, в т.ч. и САЩ.
  Имах кола(западна), апартамент, вила...
  А, забравих, може би защото бях член на ЦК...но съм сигурен, че всички са живяли така!

 62. 62 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За жалост все повече започваме да живеем в света на Оруел. Кой каза че не ни наблюдават

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#48] от "Стоян":
  А на вас россссия ви плаща само за едно - да мразите България. И вие го правите особено старателно, с комунистически плам и работническо-селски ентусиазъм.

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Любопитно

  Цинични и нагли манипулации, спонсорирани от чужбина! Соца-а от 40-те , 50-те и 60-те не е бил като този от 70 или от 80-те!
  —цитат от коментар 38 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Каква е разликата?

 65. 65 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#36] от "borko_to":

  и на мен това ми минава през акъла и какъв е изводът - ами, че онова велико нещо Суверенът е толкова елементарно манипулируем, че сам не се усеща как си променя мнението според картинката, която му показват, че сам чака някой да му сдъвче знаение/мнение ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 66. 66 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#32] от "captainFill":

  това важи само за родените преди 1975, тези родените в края на 20 век са вече настроени на православно-славянска империя, само дето не е коронован още някой за цар

  Birds of a feather flock together.
 67. 67 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  мани, то на някой родината им е СССР

  Birds of a feather flock together.
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":

  Замалко щях да ти тресна един минус, но се сетих, че си правиш гаргара...

  Можеше да се следва и в Оксфорд, ако се казваше Людмила Живкова.

  Всъщност, тя бе изгонена след първата година, но не за неплащане на tuition fee - цялата държавна хазна беше зад гърбя й, а заради вродена тъпота и неподатливост на умствен труд.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Любопитно

  До коментар [#49] от "Panda":

  Ти си бил от номенклатурата. За обикновените българитова бяха забранени плодове. Принадлежността към комунистическата върхушка и мъката по загубените привилегии си личи от коментарите ти.

 70. 70 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#56] от "bobbyperu":

  Продажник си ти. Аз винаги съм била вярна на принципите си; и преди и сега и винаги се опитвам и успявам да разгранича истината. Колкото жалки и гнусни бяха комунитстите, толкова са продажни и днешните слуги на чуждо влияние.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#50] от "princess_x":

  Нямах намерение да се изказвам, но вашият коментар ме подтикна. Участвах в подобен американски проект за Русия в средата на 1990-те, наричаше се "Гражданско Образование". Руските учители и образователни администратори бяха радостни, че с един учебен час в програмата за 10 и 11-ти клас могат да "отбият номера'. радваха се и авторските колективи, бившите учители по марксистка философия и научен комунизъм.
  Проблемът беше с американските им партньори, които не искаха да разберат и приемат концепцията за един де факто час по идеология. Според тях гражданското образование е съчетание от учебна дейност с предмети като "История", ""Държавно Устройство" и т.н., плюс практическа дейност в полза на обществото в някоя от обществените организации.
  Просто за да се направи интелигентно подобен проект е необходим много по-комплексен подход и по дълбоки промени в дейността на училищата и извънучилищните обществени институции.

 72. 72 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#64] от "Alarmstufe: Rot":

  е преди е имало и концлагери, през 80 вече по-гъвкавите комунисти знаеха, че ржима е пашьол на х... и взеха да се преориентират.

  Birds of a feather flock together.
 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Това ''учебниче'' има същото ''значение'', както и най-долнопробните пропагандни материали на нацистите и комунистите.
  Ако някой сериозен историк иска действително да информира учениците за тоталитания период, това трябва да стане посредством издаването на сборник с ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ И ПЪРВОИЗТОЧНИЦИ - статии от вестници, държавни документи, училищни програми и учебници, кореспонденция на хора от онзи период и пр. Те говорят много по-силно и изобличително от предубедените историйки, с които е напълнен горния материал.

 74. 74 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#49] от "Panda":Ти си бил от номенклатурата. За обикновените българитова бяха забранени плодове. Принадлежността към комунистическата върхушка и мъката по загубените привилегии си личи от коментарите ти.
  —цитат от коментар 69 на Alarmstufe: Rot

  Така е, от номенклатурата бях. :D
  В малък провинциален град, с безпартийни родители, и двамата обикновени работници.

 75. 75 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Трябва да ги има такива учебници.Трябва и в училищата да се изучава и как са дошли комунистите на власт и последвалия терор над българите за да се установи така наречената"Народна власт".За"братската" помощ на разпадналото се болшевишко творение СССР.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  + Да трябва!
  Но също така трябва да има учебници за терора в края на 19 век, в това число и от Стамболов, в началото на 20 век, за "селския" терор на Стамболийски, за преврата и "военния" терор (според някои профашистки, по италиански образец - 9 юни 1923) и за последвалите опити за преврат от страна на БЗНС и БКП, за "градския" преврат 19 май - звенарите и отново терора, за забраната на парламентарната дейност в края на 30- те и отново терор (и кое е довело до това, приликите с настоящия парламент са потресаващи!), за про нацисткия преврат през 40-те, за ОФ и после болшевисткия преврат през 1944-45та, за микропреврата след смъртта на Сталин и падането на Червенков, за априлския пленум и т.н. За милионерите през 30-те станали такива на база родствени връзки с правителствата, предаването на властта по полов път, обществени (тогава държавни) поръчки и поръчкови закони, силови методи на налагане на икономичеки условия, приликите със съвремието също са потресаващи!)
  След това трябва да се обясни за избиването на интелигенцията на всеки 20-25 години, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, кой е на власт - фашист, комунист и т.н.
  След това да се обясни за причините за всяко от горните, обществените процеси, политическата обстановка - вътрешна и външна, икономика и бит (мизерия!) и изобщо причинно-следствените връзки между условията, процесите и резултатите.
  Е тогава вече ще имаме провокация на мисловния процес, но и ужасяващото откритие, че проблемите ни не са в чуждата армия на границата ни, тя е само катализатор, проблемите ни са много дълбоко в самите нас. Ей това трябва да го има.

 76. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":

  Аз пък не виждам с какво сега сме по-свободни. И сега, както тогава, можем свободно да плюем американците. И сега, както тогава, свободно можем да твърдим, че учението на Маркс - Ленин - Димитров е правилно, защото е вярно. И че краха на капитализЪма е неизбежен като победата на комунизЪма...Или че тия в Белене са криминални престъпници, които си го заслужават...
  От тази гледна точка сме еднакво свободни, нали?

 77. 77 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Весело

  Днешните деца да си представят как биха се чувствали с пионерски връзки, с дружинни ръководители на униформени паради
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  Като скаути!
  Изобретяването на този вид организации е британски патент от края на 19 век. Един лорд се сеща, че за нуждите на военния контрол върху колониите трябват обучени млади хора и ги почва още от крехка възраст. Този опит е възприет от СССР и Нацистка Германия.

 78. 78 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#71] от "daskal1":''Просто за да се направи интелигентно подобен проект е необходим много по-комплексен подход''

  Именно, но в случая основната цел не е да се информира, а да се манипулира, затова и е избран най-елементарният подход.

 79. 79 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#75] от "anarhochristian":

  Бихте ли обяснили какво означава "...за забраната на парламентарната дейност в края на 30- те... "?
  Както и защо, по дяволите, всичките тия "мероприятия" преди 1944 са превърнали България в средноразвита европейска държава към 1939?
  Има и още един кофти въпрос, на който комунетат не отговарят. Край Сталинград Вермахта губи една 300 000 -на армия и това предопределя караха на Третия райх. Как така към 1944г. България е разполагала с по-многобройна и прекрасно въоръжена войска?

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz73":

  "Или че тия в Белене са криминални престъпници, които си го заслужават..."

  Това АБСОЛЮТНО ОФИЦИАЛНО е тезата на депутата от БСП Тома Томов (агент ТОДОРОВ) - същият, който зопреди 3 месеца възторжено цвилеше как Путин и Дръмб щели НАНОВО да си поделят Европа и света на "нещо като нова Ялта", при което ние да се озовем обратно под миризливия фустан на Матушка Русь.

  Когато го запитаха вярно ли е, че баща му Никола Томов е бил надзирател в Белене, той рече: Вярно е и се гордея с това, защото Белене беше място за въдворяване на криминални елементи и вредители.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#80] от "Norman Granz":

  Пак ли не схващате иронията?!

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#81] от "lz73":

  Прекрасно я схванах и я оценявам. Моят пост е потвърждение на това. Такива лъжи - за "криминалните" в Белене - разпространяват точно определени червени папагали като Томата, а ти хубаво ги поднасяш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#43:"solange"]
  —цитат от коментар 59 на borko_to
  Известно време разсъждавах как се осъществява борбата срещу мутрите - младите и образованите, дето работят за западни компании сами ли се борят или западните компании им помагат? Или може би западните компании се борят, а младите и образованите им помагат? Историческата истина е, че западните политици разделиха света на две (с ясното съзнание какво ще се случи във втората половина), тъй че сега не знам западните компании доколко имат мерак да се борят с комунистите, които сами пуснаха в България. Във въпросната цветна книжка май са спестили красиви рисунки на тристранките, когато хората в Европа са делени като добитък? [/quote]

  Западните компании нямат за задача да се борят с комунистите. Споменах ги, защото единствено те дават нормални условия на труд, за разлика от мутрите и ченгетата, които правят бизнес с откраднатите от нас пари и за които човешкият живот и здраве никога не са стрували пукната пара.
  Опасявам се обаче, че читавите фирми ще стават все по-малко поради превзетата държава и липсата на елементарна сигурност и законност. Тогава и последният нормален българин ще се изсули през Терминал 1 или 2 и ще станем чудесна съветска република под мъдрото ръководство на дребния фашист. Мечтата на всяка мурзилка.

 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2039 Весело

  Според една анкета сред средношколци за болшинството думата "ГУЛАГ" било име на интернет програма за търсене на съдържание в световната мрежа!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  До коментар [#39] от "Green Day":"И няма никаква съществена разлика с комунистическите похвати за разкриване на несправедловостите на буржозания строй. Даже е малко по-гадничка, тъй като използва къде по-съвременни и прецизни методи за мозъчна промивка."

  Много си прав! Състудент на изпит по Ист. мат. казва на звяра, който ни изпитваше:
  - Ами вече профзъюзите са заспали, защото работниците получават високи заплати, доволни са и не искат да стачкуват!
  Още се чудя защо не го арестуваха след изпита.
  Наистина, сравнено с нашето "благоденствие" тогава - е, много несправедливо. Опашките пред посолствата на соц. страните бяха километрични. Желаещите да живеят в "лагера" не секваха!
  Смешник, я кажи къде живеят децата на управляващите в Русия СЕГА?
  И тогава беше същото, потоците от бягащи на къде бяха, а?

 86. 86 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#79:"lz73"]До коментар [#75] от "anarhochristian":Бихте ли обяснили какво означава "...за забраната на парламентарната дейност в края на 30- те... "?
  От 1935та до 1939-та имаме безпартиен авторитарен режим, чак през 1940-та има нови избори, кое не е ясно?

 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2039 Весело

  Кандидат-студентите през 60-те години трябваше да представят уверение от местното ОФ (кво ли е това???), че родителите им "не са засегнати от мероприятията на Народната Власт" (две лъжи в едно изречение!!!!). Доста деца на бивши заможни или изтъкнати родители бяха лишени от правото на следване. Мен лично "Народната милиция" не ме пускаше да пътувам до тогавашната Западна Германия. 6 поредни години! Когато 1988 ме пуснаха (предвид предстоящото сдаване на властта), в Хамбург, в Университета ме представяха "това е оня, дето години наред не го пускаха да пътува до нас, а ни посрещаше в България!"

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чудесен почин. И точно за това не биваше да има елементарна правописна грешка още на корицата.
  Евала, илитерати смотани - как очаквате съдържанието да се приеме сериозно?!

 89. 89 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#83:"solange"][/quote]

  И не само. Работила съм в 4 западни компании. Никъде не е имало назначаване "с връзки''. Дори в едната се подписваше декларация, че нямаш роднини в предприятието. Навсякъде се спазваше етичния кодекс, случаите на нарушаването му те преследват в оценките ти години напред. Спазване на работно време, почивки, отпуски,извънреден труд, допълнително здравно осигуряване на едното място. В едната конфиденциалността беше издигната в култ, в другата всичко беше много прозрачно. Но приемаш правилата и ги спазваш. Обучения - технически, езикови, поведенчески. Заплати - над средните за региона. Промяната на манталитета на работещите си е автентична борба с комунизма. Опитвам се да прилагам работните си навици в други сфери на живота - не става. Няма критична маса. Средата е друга. Комунизмът е още тук.

 90. 90 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2126 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":
  "Касапницата през 1789 та година. ......
  За едните "идеи" , са убивали хората като мухи......"

  Ти остави убийствата през 1789 г. Прочети библията да видиш какво се казва касапница!

  подпис
 91. 91 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#47] от "Костадин Иванов":

  Не съм историк, ама ще ви кажа.... Османската колонизация в края на 14 в. започва върху незаети земи по долините на Марица и Тунджа, т.е. дето сега му викаме Тракия. Българите са се изтеглили към Родопите и Средна гора още в началото на 13 в., заради Кръстоносните походи.
  Преди нашествието има собственост, която се дели на царска и църковна с множество подразделения, но това са подробности. Османците копират тази система чрез спахилъци и вакъфи. На тяхната територия живее рая (християнска и мюсюлманска), която се явява нещо като арендатор на земята. Плодородната земя в равнините е заета предимно от мюсюлманското население. За българите остават полупланински и планински зони, където се практикува основно скотовъдство. Частната собственост в Османската империя се развива, благодарение на вакъфирането на земята, т.е. администрацията дарява спахилъци за издръжка на религиозни учреждения. Корумпираните мюфтии обаче продават тази земя на оттеглили се от служба спахии. Те пък от своя страна продават имотите си на предприемчиви гърци, арменци, българи. Голямото оземляване на българите се случва на няколко пъти и е свързано с политически и икономически кризи в империята. Интересното е, че за всеки регион в България това е протекло по различен начин. Но преди всичко не трябва да забравяме, че гръбнакът на Съвременна България (по Симеон Радев и Иван Хаджийски) не е земеделие, а скотовъдство, занаяти и търговия. При първото преброяване на Княжеството е установено население от 2.5 млн. души, притежаващи 8 млн. оце. Ето това се казва размах... Хич не е като "Кремиковци"...

  CONTADOR GRATUITO!
 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Списалите този памфлет са безродници, работещи за чужда държава срещу една паница леща. Защо не го направихте без заплащане от Америка? 
  =========
  Приемай го като един вид бизнес !
  Дори можеш да опиташ ...... брой им (може и на тия същите ) една сериозна сума пари , дай им тема да развиват и гледай .......
  ........ на дълго и на широко ще обесняват как е унищожено почти цялото население на Северна Америка , докато са се сформирали САЩ. .....
  Всичко е въпрос на организация и пари разбира се. ...
  До коментар [#48] от "Стоян":

  Bukalemun
 93. 93 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гледах едно от учебните филмчета -това за чавдарчета пионери аскери бачкери и т.н.
  Имаше немалко неточности и пропуски.Незнам дали от незнание дали от слабост в паметта или с идеята да се провокират младите хора.И за пионерите (кога започват да членуват)възраста не е тази която се спомена,и за възраста на чавдарчета също -не че е толкова важно -2 -3 години тук там не са от значение.За разпределението -и там много неточно е казано -това разпределение беше само за хора с академично образование а за всички други бачкатори работата беше задължителна но сам си търсиш работа.И това не е много важно но все пак....За бригадите си беше така но в Университетите и другите ВУ бяха само до време ....после имаше т.н. "стажове".Но бригадите си бяха екстра -море от алкохол ,веселби, бой,шибинг, никой не е бачкал -поне на тези бригади които аз съм бил.Селски туризъм така да го кажа но е верно че полза за държавата никаква.Имаше и командири на бригадите -те си бяха направо на курорт.За родната казарма нищо не се спомена а това си бе тежко и непосилно бреме
  за 18-19 годишни -влизаш що годе нормален и на третият месец си полуолигофрен след
  още 3 -пълен идиот.За казармата не ми се иска да си спомням макар да имаше и унукално абсурдно - комедийни моменти .Пишете истини а не като едно време полу истини като тази която слушах по радио Свободна Европа по онова време -как една пионерка удушила майка си затова че и скрила червената кърпа.Но явно някакъв номенклатурчик е бил съставителя на тези клипове-някое ЗКПч вероятно, затова и толкова е в час с матеряла.

 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Ако имаш късмета и ти да изживееш военен преврат , (ама не по телевизора а на живо) , тогава пак ела да си поговорим. ....
  До коментар [#60] от "Alarmstufe: Rot":

  Bukalemun
 95. 95 Профил на xnl19521310
  xnl19521310
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Китай – 65 милиона убитиСССР – 20 милиона убитиВиетнам – 1 милион убитиСеверна Корея – 2 милиона убитиКамбоджа – 2 милиона убитиИзточна Европа – 1 милион убитиЛатинска Америка – 150 хиляди убитиАфрика – 1 милион и 700 хиляди убитиАфганистан – 1 милион и 500 хиляди убитимеждународно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити.Това, горното, пише ли го в сборника?
  —цитат от коментар 10 на simval  Не обърквай хора убити по време на комунизъм с хора убити от комунизъм.
  Когато ирландците умираха от болестта по картофите, не казвахме че капитализма ги убива, нали? Нито е логично да се твърди, че ако те блъсне кола утре, си жертва на капиталистическата ни система.

  Достатъчно пакости са направили комунистите, не е нужно да си измисляме.
  Интересно ми е този материал дали говори за възродителния процес, и как мюсюлманите ги вкарват в мазетата и ги бият да си сменят името, и Ибрахим става Иво или Ивайло.
  По този начин загубихме около 600 000 души, доколкото помня. Български мюсюлмани които избягаха да живеят в Турция, и в момента са политически троянски кон на режима там, и като цяло чук с който ни бият по главата на всеки избори.

 96. 96 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#74:"Panda"][/quote]

  Още по-зле за теб, значи си просто "полезен идиот".

 97. 97 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#83:"solange"]
  —цитат от коментар 89 на velvoofell
  Промяната на манталитета на работещите си е автентична борба с комунизма. Опитвам се да прилагам работните си навици в други сфери на живота - не става. Няма критична маса. Средата е друга. Комунизмът е още тук.[/quote]

  Точно така е. Достатъчно е да се проследят коментарите по "мега" скандала с майките с деца в Бизнес парка в Младост. Или отношенията в стандартна етажна собственост в който и да било град.
  Ако всички полагахме искрени усилия да не безпокоим другите, да бъдем мили и да мислим за останалите, качеството ни на живот щеше да е много по-високо. Само че Ганьо иска табелка и забрана за всяко нещо, че не се сеща сам какво бива и какво не бива.

 98. 98 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#86] от "anarhochristian":

  [quote#79:"lz73"]До коментар [#75] от "anarhochristian":Бихте ли обяснили какво означава "...за забраната на парламентарната дейност в края на 30- те... "?

  От 1935та до 1939-та имаме безпартиен авторитарен режим, чак през 1940-та има нови избори, кое не е ясно?
  —цитат от коментар 86 на anarhochristian


  На това в АОНСУ ли са Ви учили?
  Безпартиен не означава забрана на парламентарна дейност. И какво по-точно са избирали на ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ избори през 1938г.? Според мен са избрали 24-то Обикновено Народно събрание.Ама това не е парламент...

 99. 99 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Децата трябва да знаят, че по времето на комунизма нямаше нито един наркоман; нито едно казино; нито една чалготека; нямаше магистрална проституция; нито една заложна къща; нито една банка или небанкова институция за отпускане на бързи кредити. През 1989 г. бяхме 9 милиона. Днес сме по- малко от 7 милиона, а България се владее от мафията. Българите бягат от България като изоглавени да си спасят децата, да си осигурят някакво по- сигурно бъдещо оцеляване. Щом американците са платили, кристално ясно е каква истина ще излезе под перото на тарикатите.

 100. 100 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#93] от "the_fat":

  "...За разпределението -и там много неточно е казано -това разпределение беше само за хора с академично образование а за всички други бачкатори работата беше задължителна но сам си търсиш работа.И това не е много важно но все пак...."

  Още си пазя бележката за разпределение след техникума. То вярно, че в техникума научих повече от колкото в ВМЕИ, ама нека все пак да бъдем точни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK