Софийската математическа гимназия пак с най-висок бал, училището към Техническия университет е на 5-о място

Снимка: Архив

© Красимир Юскеселиев

Снимка: АрхивСофийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" е училището, в което е приет кандидат-гимназистът с най-висок бал в столицата - 497.5 от 500 точки. Паралелката е с математически профил и изучаване на немски език. Минималният бал за прием в гимназията след първо класиране, резултатите от което бяха обявени днес, е 472.5 точки.


Макар че тази година всички седмокласници задължително кандидатстваха за място в профилираните и професионалните гимназии, тенденциите в София се запазват. За поредна година Софийската математическа гимназия е с най-висок бал (миналата година, когато се кандидатстваше с оценки по шестобалната система, балът бе 34.392 от 36 - б.а.), а най-желана е паралелката с чуждоезиков профил - испански и английски език, в 164-а Гимназия с преподаване на испански език (ГПИЕ) "Мигел де Сервантес". За 26 места в нея са кандидатствали 2405 ученици.


Чуждоезиковите паралелки са най-предпочитани


За първи път Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет - София, което предлага образование в сферата на информационните технологии, се нарежда в класацията на гимназиите с най-висок бал, тъй като досега в него имаше отделен прием. То е на пето място с максимален бал от 491 точки и минимален бал от 410.5 точки след първо класиране. Предхождат го 91-а Немска езикова гимназия "Проф. д-р Константин Гълъбов", където балът на първо класиране е от 495 до 450 точки; 73 СУ "Владислав Граматик" с бал 482.5 до 434.5 точки и 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" с бал 485 до 412.5 точки (списък на 25-е училища с най-висок бал след първо класиране в София - виж по-долу).
Най-желаните паралелки са тези с чуждоезиков профил - след профил "Испански и английски език" в 164-а ГПИЕ по брой кандидатствали отново се нареждат паралелка с английски и испански език в 22 СУ "Г. С. Раковски" (2239 кандидати) и паралелка с изучаване на английски, испански и български език и литература във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" (2049 кандидати). Според началника на Регионалното управление по образованието в София-град Ваня Кастрева се запазва тенденцията седмокласниците да предпочитат чужд език, различен от английския.


Училищата в София с най-висок бал след първо класиране.

Училищата в София с най-висок бал след първо класиране.


В специалност "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия са кандидатствали 1585 седмокласници, а в специалност "Електронна технология" с английски език - 1314. За място в специалност "Икономика и мениджмънт" с английски език в Националната финансово-стопанска гимназия са кандидатствали 1325 ученици.


Двама ученици са кандидатствали в 140 паралелки, обяви още Кастрева. Освен ученици от столицата за място в софийските гимназии са кандидатствали 306 седмокласници от страната.


След първо класиране са закрити 27 паралелки


Подадените заявления за прием след седми клас в София са 8650, като само 2247 от тях са подадени по интернет, каквато възможност имаше за първа година.


На първо класиране са приети 8137 седмокласници. Некласирани са само 513 ученици, които вероятно са посочили по-малко желани паралелки, за които балът им не е стигнал.


Закрити са 13 от общо 240 профилирани и 14 от общо 127 професионални паралелки. Свободните места след първо класиране са 611.


След оповестяването на класирането учениците имат две възможности – от утре до 30 юни да се запишат в училището или да участват във второто класиране, като подадат заявление в училището, в което са класирани на първо класиране. В този случай няма нужда от пренареждане на желанията.


Учениците, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране. То излиза до 4 юли. Ако ученикът не е доволен от приема си и на второ класиране, той може да участва в третото, като в този случай се налага да пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите. Резултатите от трето класиране ще бъдат готови до 17 юли.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK