Графика на деня: Кои са най-желаните гимназии в София

В столицата оповестеното вчера класиране за прием на учениците след 7-ми клас показа отново най-силен интерес към Софийската математическа гимназия, 1-ва Немска, 73-то училище с изучаване на немски и Испанската гимназия. Единствената разлика в класацията тази година е присъствието на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС), което досега обаче не е отчитано в списъка, тъй като класирането за него беше отделно.


"Дневник" събра данните за интереса към гимназиите в София в последните пет години. Той е измерен според най-ниския бал, с който са били приемани ученици в съответното училище за годината. Ако за база се приеме най-високият бал, резултатите ще се различават, тъй като тази година, например, на четвърто място сред паралелките, предпочетени от ученици с високи резултати, е тази с математика и английски език в 125 СУ "Боян Пенев". Тя обаче е единствената от това училище, а минималният бал за влизане в нея е доста по-нисък от този за останалите гимназии (пълното класиране е тук).

Данните са на Министерството на образованието. В класацията не е включена Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), тъй като тя има отделен прием. Сравнение на приемните балове показва, че тя също влиза в десетката на най-търсените училища в страната.
В графиката са показани точките от приемния бал. Тази година те са значително повече от предходните заради промяната в балообразуването. Учениците кандидатстваха за всяка отделна паралелка в училищата, а не като цяло за дадено учебно заведение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK