Стоте най-добри средни училища в България (графики)


Малко повече от месец след държавните зрелостни изпити Министерството на образованието и науката публикува данни за средните резултати в цялата страна. На базата на данните за постигнатото на задължителната за всички ученици матура по български език и литература "Дневник" показва класация на 100-те учебни заведения, даващи най-добра подготовка на възпитаниците си (в таблицата най-долу).


Справка за най-добрите гимназии според минималния бал за прием вижте тук.

В челната десетка традиционно преобладават училища от столицата, начело с Първа немска гимназия. Сред най-успешните тази година има две пловдивски и една ловешка гимназии. В групата на най-добрите са едно частно училище - Американският колеж, и едно държавно - Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил философ", а останалите са общински. В стотицата има 14 частни и 11 държавни образователни институции.
На картата може да се види в кои области са училищата от челната стотица. В Монтана и Кърджали нито едно средно училище не е успяло да влезе в класацията. Очаквано, най-многобройни са добре представилите се учебни заведения в София - 34, следвани от Пловдив - 9, Бургас - 6, Стара Загора - 5, Варна, Русе, Велико Търново - по 4, Смолян и Благоевград - по 3. Общо 12 области имат по 2-ма представители в топ 100, а други 6 - с по един. В графиката е посочен е среден успех, базиран върху оценките на училищата от областта.


Статистиката на министерството позволява да се видят резултатите за български език и литература на общо 1000 училища. Отделно могат да се направят справки според средните оценки от втората задължителна матура, на която учениците се явяваха по предмет по избор. Справки можете да правите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK