Стоте най-добри средни училища в България (графики)


Малко повече от месец след държавните зрелостни изпити Министерството на образованието и науката публикува данни за средните резултати в цялата страна. На базата на данните за постигнатото на задължителната за всички ученици матура по български език и литература "Дневник" показва класация на 100-те учебни заведения, даващи най-добра подготовка на възпитаниците си (в таблицата най-долу).


Справка за най-добрите гимназии според минималния бал за прием вижте тук.

В челната десетка традиционно преобладават училища от столицата, начело с Първа немска гимназия. Сред най-успешните тази година има две пловдивски и една ловешка гимназии. В групата на най-добрите са едно частно училище - Американският колеж, и едно държавно - Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил философ", а останалите са общински. В стотицата има 14 частни и 11 държавни образователни институции.
На картата може да се види в кои области са училищата от челната стотица. В Монтана и Кърджали нито едно средно училище не е успяло да влезе в класацията. Очаквано, най-многобройни са добре представилите се учебни заведения в София - 34, следвани от Пловдив - 9, Бургас - 6, Стара Загора - 5, Варна, Русе, Велико Търново - по 4, Смолян и Благоевград - по 3. Общо 12 области имат по 2-ма представители в топ 100, а други 6 - с по един. В графиката е посочен е среден успех, базиран върху оценките на училищата от областта.


Статистиката на министерството позволява да се видят резултатите за български език и литература на общо 1000 училища. Отделно могат да се направят справки според средните оценки от втората задължителна матура, на която учениците се явяваха по предмет по избор. Справки можете да правите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Интересна класация...
  Но като изключим първите 5 в които успеха е Отличен , почти всички останали са с успех Много добър.
  И какво показва класацията!?!?!? НИЩО.

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 294 Весело

  Това е положението.
  Има няколко училища в страната, всичко останало е вяра в бога.
  Поне последните да се научат на носене на вар, киреч и молитви.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Учениците заслужават най-доброто образование.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Навремето като ученик на американския колеж а тази матура се явих проформа без една минута подготовка. Какво ги интересува децата матурата след като вече са приети в университети по целия свят? За това и реално най-най-добрите училища не са начело тук. Да не говорим, че има няколко страхотни училища, които избраха въобще да не работят по програмата на МОН и дават само чужда диплома

 5. 5 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нищо не значи горната класация. Изпит по БЕЛ в 12 клас показва грамотността по родния език. Това е хубаво, но в този етап на образованието всеки би трябвало да се е насочил към професионална област, където се изискват познания и по други предмети. Къде са класациите от изпити например по математика, химия, история и т.н.? И как се сравняват резултатите на училище, което има випуск 10-20 ученика, с училище, където завършват 150 ученика?
  Подреждане на училищата по този начин само отразява фалшивите цели, които си поставя българското средно образование, а за постигането на тези цели се изразходват огромни (и съвсем реални) ресурси от време и средства.

 6. 6 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Държавните зрелостни изпити не са подходящ критерий за формирането на подобна класация. Оценките от матурите не могат да покажат какво в действителност е нивото на едно учебно заведение.

  marinov1018
 7. 7 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 649 Весело

  Навремето като ученик на американския колеж а тази матура се явих проформа без една минута подготовка. Какво ги интересува децата матурата след като вече са приети в университети по целия свят? За това и реално най-най-добрите училища не са начело тук. Да не говорим, че има няколко страхотни училища, които избраха въобще да не работят по програмата на МОН и дават само чужда диплома
  —цитат от коментар 4 на Батков-вън


  Не децата, по принцип родетителите трябва да следят за добри резултати на матурите, ако го оставите изцяло на преценката на децата, повечето от тях намя да стигнат до матура.

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Резултатите по БЕЛ не са интересни. Много ясно, че хуманитарните гимназии ще оберат точките там.

  Я дайте резултатите по математика да видим. България хуманитаристи има в излишък, ама инженерите и техниците са кът.

 9. 9 Профил на Tr0llzor
  Tr0llzor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Като погледна и НПМГ е на 43то място а произвежда едно 50% от олимпийците ни, малко ме съмнява тая класация.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  И какво точно показват резултатите от матурата по БЕЛ? НИЩО! Има търсене на професионалисти, инженери и др. кадри, а вие класирате училищата според резултата по БЕЛ?

 11. 11 Профил на dii
  dii
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Какво представя графата брой ученици? Какви са тези училища с 1 или 2 ученици? Защо влиза и РУО Пазарджик - дали някой от инспектората се е явявал на изпит или е някакво съкращение?

 12. 12 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Резултата трябва да е комбиниран. какво ми показвате само статистика от БЕЛ. КИОмбинираната статистика след 7 клас е значително по-точна и показва, че всички които се справят отлично с математика са минимум много-добри или също отлични по БЕЛ... изводите оставям на вас...
  ...Успех на второто класиране на всички седмокласници

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално
 14. 14 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Не може да си станал на 18г., да си учил 12години български език, а на матурата да проверяват дали можеш да напишеш смислено изречение. В момента летвата е свалена много ниско, за да могат да минават ученици от малцинствата и слаби български. Но на кого помага това? За силните гимназии тази матура е пародия, а за слабите е преодолимо. Ромите биха се уплашили от матурата, но са малцинство тези, които избутват до 12 клас. Струва ми се, че това "препятствие" е просто хранилка за учетили, които дават частни уроци и за чиновници, които позволяват "изтичане" на въпросите ден по-рано.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3227 Весело

  Бре да му се не види! Една гимназия в Перник е на 23№ в класацията,а 18-та гимназия от София е...44№!?

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#10] от "Лео":

  Тази класация е безсмислена...! Оценката по БЕЛ, показва общото ниво на грамотност и толкова.
  Търсели се инженерни кадри в България? Вятър...! До колко се търсят, показва нивото на заплащане. А нивото на заплащане е ниско, следователно не се търсят... То, какво ли промишлено производство остана, че да поема инженерни кадри? Отделно, че от хората завършващи технически специалности, много малка част действително ги влече тая работа и им ражда главата. Като знам, колко девойки са с технически дипломи, ама фазомер не знаят от коя страна да хванат... Остави...
  Нашите училища и средни и висши, произвеждат хора с дипломи. Колко от тях имат някакво покритие на дипломата е съвсем друга работа...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#16] от "tww09306483":

  Колега, малко ти е остаряла информацията. От 5-6 години наистина инженери се търсят много. Ще се изненадаш, но заплащането също е много добро и не само в София. Иначе след 18 децата трябва да са пораснали и да учат нещо, което им е интересно, но и полезно. Знаете, че който остава в БГ става без проблеми студент с разни специалности като: социология, политология, екология... ит.н.
  Отделно, докато професията учител не стане добре платена и престижна, нищо добро не ни чака.... т.н. може много да се разсъждава

 18. 18 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#4] от "Батков-вън":

  Преди месец попитах ученици от известна математическа гимназия колко време са се подготвяли за БЕЛ. Единият отговори "ден и половина, половината ден се занимавах с по-важни неща", другият е бил на музикален фестивал и се е наложило да прекъсне, за да се яви на матурата. Доколко е реална подобна красациа при тотална липса на мотивация сред голяма част от учениците?

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#17] от "ywk50370410":

  Никъде в Европа и САЩ учителската професия не е престижна! А заплащането е на средно ниво,че и под него. Учителят е само посредник... Нищо повече.


  До коментар [#16] от "tww09306483":

  В Перник гърците откриха фабрика за производство на корабни уреди като котви,ролбери и така нататък. Общо ще наемат 200 работници,включително и инженери.

 20. 20 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 718 Неутрално
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#17] от "ywk50370410":

  Както казах, заплащането на техническите кадри е слабо... Следователно, не се търсят. Остави обявите и общите приказки, реалността е друга. Нищо не ме изненадва, знам за какво става въпрос и в София и из България. Не са добре нещата и не виждам скоро да се променят, към по-добро...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Cornhusker
  Cornhusker
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Последното изречение на статията дава линк към всички резултати по всички предмети - вярно, без обща класация, но справката е изчерпателна по градове и ибласти.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Не мога да се съглася, че резултатите по БЕЛ не показват нищо.
  По-скоро е вярно, че не показват всичко.
  По света, в по-добрата му част :), степента на владеене на родния език е достатъчно важен показател, естествено не единствения и в повечто случай това е комбинация между владеене на езика и математически познания.
  Но съм напълно съгласен с коментар №7, че родителите са тези, които трябва активно да се интересуват и участват в образователния процес на децата си, а не да чакат някой чиновник от министерството да ги светне кое е добро и кое не.
  И у нас и навсякъде по света, избора на училище и успеха на конкретното дете е семеен въпрос и който бяга от неговото решаване и чака някой отвън да му изучи и възпита детето, обикновено остава разочарован.
  Затова подобна класация си е много добра и нужна на хората, които избират къде да насочат децата си да учат.

 24. 24 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#17] от "ywk50370410":Както казах, заплащането на техническите кадри е слабо... Следователно, не се търсят. Остави обявите и общите приказки, реалността е друга. Нищо не ме изненадва, знам за какво става въпрос и в София и из България. Не са добре нещата и не виждам скоро да се променят, към по-добро...!
  —цитат от коментар 21 на tww09306483


  Заплащането на технически кадри е слабо? В кой град? Ако нямаш и грам познания и почваш от 0-та, да прави си няма как да се надяваш за заплата повече от 800-1000 лева. Друго е ти чувал ли за софтуерен инженер, за хардуерен инженер. Тия хорица не работят по заводи. А и за заплата 2500-3000 лева ще трябва да се потрудиш поне 2-3 години след като си нает и работното ти време не е от 8 до 5. Като се прибереш в 5 почваш пак да учиш и да трупаш опит. Хвърляй СОЦ мисленето в кофата - "Цял живот ще бачкам у заводу, осигурен съм до живот. Никога няма да ми трябва повече да уча, шото виж ма аз имам Висше. А СОЦ-а падна защо аз съм касиер с 2 Висши в Била ?!?"

 25. 25 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tr0llzor":

  Класацията е по БЕЛ. По втората матура изглежда по друг начин. Там първи са Американския колеж, езиковите и математическите гимназии, които избират езика и математика.

 26. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Няма ли бърза и лесна легенда за цветовете на картата???

  Умерен толераст
 27. 27 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 428 Неутрално

  * "Стоте най-добри средни училища по Български език и литература в България (графики)"

  ... не и по точни науки или друго (изкуства, и т.н.)

 28. 28 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално
 29. 29 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Пълно с езикови гимназии, които дават само една професия - емигрант.

  Морски
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#25] от "taratanki":

  Каква мъка за американския колеж. Сума пари, а накрая нищо. Математика след 20-то място. Физика йок. Химия след 20-то. Та по какво е начело?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 31. 31 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Не че имам нещо против, но Козлудуй в първите 20!?! Квестори няма ли там?

 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 575 Неутрално

  И какво логично има в това София да има три пъти повече училища в класацията? София уби България. Грозно е!

 33. 33 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Браво на Езиковата в Ловеч! Велико училище с велики традиции и велики учители!

 34. 34 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Много е хубаво че направиха такава класация и беше много хубаво че има нещо по което да подравни гимназиите,защото и учителите трябва да работят в конкурентна среда.Защото не може защото си лекар да си добър човек или защото си учител да си будител.

 35. 35 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#29] от "Морски":

  Вярно е това за съжаление,какво означава езикова гимназия не мога да разбера още,нима нивото на владеене на един език трябва да е по-голямо от това в една гимназия друга.

 36. 36 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  езикът е много по-сложна кодова и логическа система от математиката - тъкмо затова и повечето колеги у форума мислят точно обратното

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#24] от "Denis Stoyanov":

  Оф-ф-ф-ф...! Поредния многознайко, дето като чуе за инженер и веднага започва да говори за програмиране и за заплати на програмисти в София... :)
  Даже и не знаеш, какво е соц-мислене, защото тогава даже и не си бил роден... :)
  Единствения истински инженер по електроника, който познавах замина още преди 20 години. Освен по хардуера, беше много наясно и със софтуера... Та, същия и без грам опит, както казваш замина на 25 години и не се върна, ама не го чакаха да се доказва, ами направо му дадоха голяма заплата. Схващаш ли...? :)
  Тия приказки, че трябвало да се доказвам, пък парите после... Знаеш ли колко съм ги слушал? :) Практиката в България показа, че и след като се докажа, пари пак няма...! :)
  Затова, като поработиш малко и като видиш кое и как, може пак да си говорим... И слушай майка си и баща си, че те ти плащат сметките... И вярвай по-малко в митове и легенди, особено тия дето ги четеш по вестниците...! :)

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#16] от "tww09306483":

  Така е. И инженери не се търсят, и много други специалисти не се търсят (но според Баце безработицата била само символичните 6%). И без това икономиката ни е почти на изкуствено дишане. Затова и масово младите заминават в чужбина - и по други причини, но основно поради липсата на препитание в Родината ни. Причините за това състояние на нещата трябва да се търсят в гласуването на електоратите и на решенията, които взимат т.нар. елити на нацията.

  И според мен класацията е безсмислена. Моето училище не го видях в ТОП 100, а със сигурност то е поне в ТОП 20. И е в Стара Загора.

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#29] от "Морски":

  Ами да..., така е...! Подготвяме си децата за износ! Това е тъжната истина...!
  Масово, повечето ми познати, чиито деца учат в езикова гимназия ги подготвят за това. Първо езикова и висше тук и навън или направо навън, за който има повече пари за да плати таксите и разходите.
  Тук, по-горе разни хора ми разправят митове и легенди, колко се търсели разни кадри в България. Много се търсели, ама не им плащали... Смях пълен!

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Защо пък само по БЕЛ ги класират? Не е коректно това заглавие. Това не са 100-те най-добри училища в страната, а 100-те, представили се най-добре по БЕЛ. За мен много по-важно е как са се представили по математика, например. Логично, че по БЕЛ ще се представят по-добре хуманитарните гимназии. За да са наистина 100-те най-добри, трябва да има комбинирана оценка от различни предмети. Математика - задължително. По света ни прославят олимпийци по математика, физика, информатика, а не по БЕЛ. И по световните университети не знам да ги питат колко са добри по БЕЛ. Та какъв критерий за добро училище е БЕЛ? По-важен критерий е доколко учениците после продължават в престижни университети по света, където най-често попадат добрите по точни и природни науки.

 41. 41 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  Тази класация най-вече показва кои учители колко високи оценки пишат!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#33] от "Юмрукчал":

  Да, велики са, затова учениците масово ходят на частни уроци. Както възкликна публично в профила си във ФБ един учител точно от същата езикова "кого заблуждаваме с тези лесни матури".

  No Pain No Gain
 43. 43 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 534 Весело

  Значи... в резултатите по английски език на първо място е Професионална земеделска гимназия "Климент Аркадиевич Тимирязев", гр. Каварна?! А Американски колеж - на 12-о място, Първа английска - на 22-ро. Брей! Наистина ли гордите възпитаници на Професионална земеделска гимназия "Климент Аркадиевич Тимирязев", гр. Каварна, говорят по-добре английски от бедните деца, неслучили на училище, като възпитаниците на Американския колеж и Първа английска? Как точно се определят тези резултати?

 44. 44 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Леле-леле, колко хора не са намерили училищата си в класацията и се мъчат да я оборват и критикуват. В немската (91) се учи доста малко БЕЛ и пак е на първо място. Няма смисъл да се обяснявате чак толкова.

 45. 45 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "Denis Stoyanov":Оф-ф-ф-ф...! Поредния многознайко, дето като чуе за инженер и веднага започва да говори за програмиране и за заплати на програмисти в София... :)Даже и не знаеш, какво е соц-мислене, защото тогава даже и не си бил роден... :)Единствения истински инженер по електроника, който познавах замина още преди 20 години. Освен по хардуера, беше много наясно и със софтуера... Та, същия и без грам опит, както казваш замина на 25 години и не се върна, ама не го чакаха да се доказва, ами направо му дадоха голяма заплата. Схващаш ли...? :)Тия приказки, че трябвало да се доказвам, пък парите после... Знаеш ли колко съм ги слушал? :) Практиката в България показа, че и след като се докажа, пари пак няма...! :)Затова, като поработиш малко и като видиш кое и как, може пак да си говорим... И слушай майка си и баща си, че те ти плащат сметките... И вярвай по-малко в митове и легенди, особено тия дето ги четеш по вестниците...! :)
  —цитат от коментар 37 на tww09306483


  При положение че работя близо 10 години в индустрията, мога да кажа че я познавам доста добре. За компаниите които говориш за жалост всичките са с съ-управници Българи. Голяма част от компаниите които наистина плащат са оутсорски. Ясно е че заплатата е доста под тая която плащат в чужбина но на фона на българските недоразумения е 5-6 пъти по-голяма. А относно майка ми и баща ми съм сирак, и цял живот съм се бъхтал и съм си скъсал задника от учене. Истината е че никой няма да ти плати за ученето, но в същото време има доста институции в които можеш да се сертифицираш (това не са университетите) и с няколко решени приложни проблеми можеш да си намериш много лесно работа. Но това не става с 1-2 часа прекарани пред компютъра а с доста повече и доста безсънни нощи докато ходиш на работа.

 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  ако писалите под тая статия се яват на матура, по който и да е предмет, и представляват едно училище, то това училище със сигурност нямаше да е в топ 100 в България, но може би щеше да е в топ 3 в цялата Вселена

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Това, което се вижда и с просто око е че за 25г. между столицата и останалата част от страната зейна бездна. Цената да имаме страна без провинция е че ще се обезлюдим, при това по-бързо от очакваното...

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 537 Неутрално

  "В Монтана и Кърджали нито едно средно училище не е успяло да влезе в класацията. " - Естествено е където има повечко цигани и турци да няма високи оценки особено по български език. Тези два етноса трудно приемат необходимостта от знаенето на книжовен български език, и семействата им - също. Арменците, евреите и останалите етноси просто се интегрират с лекота и са по-уважителни към българите и знаенето на един не майчин език за тях е проритет.

 49. 49 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  значи, като почнат някои хора да се прехласват с мантрата учете математика, инжинери ни трябват.......

  а лекари, адвокати, медици, учители не ви ли трябват ?

  Аман от хора бачкали 2 години в бизнес парка за 3К (какъвто бях и аз известно време) и помислили, че вселената им е ясна....

  класацията не мисля, че е обективна - завършил съм НГДЕК, ама учителка по БЕЛ ми беше една намръщена баба стара мома, дето мразеше момчетата и всички имахме 4-ки....та така :)

 50. 50 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Е на мен пък ми е трудно да приема, че някой може да не владее родния си език и да е грамотен. От "БЕЛ" бих извадила донякъде Л-то, само защото матурата не дава възможност да се прецени доколко работят специфичните сетива за обработка на абстрактна наука като литературата (а те са много мощен белег за грамотност, просто бездарниците от МОН не успяват да изнамерят начин да ги измерват, ако изобщо им е ясно за какво говоря). Но "БЕ" то е доста важно. Ако не можеш да схванеш елементарните правила за ясно и точно изразяване, и то на родния език; ако не съумяваш да построиш мисъл със съгласуване и словоред, които да не допускат неволни двусмислици; ако не можеш да разбереш най-простите части на речта, която реч ще ти е нужна цял живот, устно и писмено, във всяка една сфера, в дома, в работата, в инженерството и програмирането (уау), то за какво образование говорим? Не ме разбирайте погрешно, свалям шапка на децата, които се развиват в математическите и природните науки, обаче ако едно училище не може да научи детето да сглоби граматически правила ясна конструкция, значи училището не струва. И в резултат от това неглижиране на "БЕ"-то дори и този сравнително грамотен сайт вече изобилства от смислови неточности, тъпи словесни конструкции и откровени грешки.

 51. 51 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#31] от "dgerald": "Не че имам нещо против, но Козлудуй в първите 20!?! Квестори няма ли там?"

  Има разбира се - те "консултират" младежите по време на изпита. Вече имаше един такъв прецедент с едно селско училище - на следващата година квестори от София и резултата 2 единици надолу, а директорката се правеше на ощипана по телевизията и обясняваше как всеки випуск децата били различни.
  След такива резултати от министерството трябва по-бързо да се само-сезират - веднага нова матура с други квестори и ако резултата съществено се различава съответните административни мерки.
  По малките населени места масово се "помага" на децата.

  Морски
 52. 52 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да учиш само чужд език на млада възраст означава най-малкото преклонение пред чуждото. И все едно в края на средното си образование излизаш агличанин или германец с основно образование, щот' си учил само как говорят те. Този уродия в образователната ни система трябва да се изкорени. Темата е дълга, но не е за простаци, учили само как говорят другите...
  Държавата и общините трябва да спрат финансирането на "ЕЗИКОВИТЕ" гимназии.

 53. 53 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 355 Любопитно

  Не може да си станал на 18г., да си учил 12години български език, а на матурата да проверяват дали можеш да напишеш смислено изречение. В момента летвата е свалена много ниско, за да могат да минават ученици от малцинствата и слаби български. Но на кого помага това? За силните гимназии тази матура е пародия, а за слабите е преодолимо. Ромите биха се уплашили от матурата, но са малцинство тези, които избутват до 12 клас. Струва ми се, че това "препятствие" е просто хранилка за учетили, които дават частни уроци и за чиновници, които позволяват "изтичане" на въпросите ден по-рано.
  —цитат от коментар 14 на koalimar  Явно не знааеш каква всъщност е уловката в матурата по БЕЛ, а именно, че реално трябва да можеш да пишеш есета и т.н. , което е бвзумно. Да учил си български език, знаеш го, но просто нямаш дарбата да пишеш есета... Поради тази причина тези резултсти нямат абсолютно никаква стойност.

 54. 54 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#18] от "tokkay":
  Абсолютно сте прав!
  Моя син с помощта на класната си се подготви за матурата по БЕЛ за една седмица , понеже учеше в ОМГ Пловдив и до последно беше на олимпиада. На матурата по БЕЛ получи 97-98 точки / за тази по математика също /. Поради отличното си представяне и успехите си по математика завърши през 2012 година с национална диплома.
  Но не само той, а и още 5 -ма от випуска му се представиха отлично по БЕЛ и то без да ходят на някакви частни уроци.
  Ученици от СМГ, ОМГ Пловдив, МГ Казанлък, МГ Пазарджик , които познавам учат в реномирани американски университети - МИТ, Станфорд, Принстън, Йейл , Колумбийския университет, както и в Кеймбридж , в политехниката в Мюнхен и дори в Токио, а това предполага перфектно знание на чужди езици.

 55. 55 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 256 Неутрално

  В Стара Загора училищата са 5, а не 4.
  Следователно трябва да е оцветена в розов цвят на картата.

 56. 56 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 585 Неутрално

  "Козлодуй Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" Общинско 50 5.317"

  Егати средния успех... То в Козлодуй сигурно има всичко на всичко 50 гимназисти и да формират такъв среден успех...

 57. 57 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#18] от "tokkay":

  Никой не е казал, че трябва да учиш като бесен за матура по нещо, което знаеш. Навремето не посветих дори един-единствен ден (!) в подготовка за кандидат-студентски изпит по литература в СУ. Просто нямаше смисъл. Знаех какво знам и какво мога. Влязох с 5,50. Миналата година кандидатствах пак, за друга специалност на стари години :D отново не съм отделила и един час за "учене" (с две малки деца нямаше и как). 5, 75. Въпросът не е колко си учил, колко пари си хвърлил за уроци, колко са те натискали учители/родители... Въпросът единствено е колко знаеш. Ако децата могат да се веят по музикални фестивали и после да вземат БЕЛ-а с прилична оценка - толкова по-хубаво! И за тях, и за училището, от което идват. Обратното е истинският проблем - има я "мотивацията", която търсиш, пада бясно учене, маса пари и време, нерви и преумора и резултатът накрая е плачевен. Ето това вече трябва да е сигнал, че нещо в системата не работи както трябва (ако някой се е съмнявал).

 58. 58 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Класации има навсякъде. Друг е въпросът дали за едно конкретно дете средата е подходяща в зависимост от климата на взаимоотношенията между учениците, между учители и ученици и между учители и учители. Климатът е много важен за стабилизиране на психиката и изграждането на характера на ученика. Амбициите на родителите често разбиват живота на децата, които да нещастни в елитното училище. Където впрочем често не са и в специалността, която ги интересува. Просто родителите са амбициозни и избират бъдещето на детето си.

  malart.blog.bg
 59. 59 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#18] от "tokkay":Абсолютно сте прав!Моя син с помощта на класната си се подготви за матурата по БЕЛ за една седмица , понеже учеше в ОМГ Пловдив и до последно беше на олимпиада. На матурата по БЕЛ получи 97-98 точки / за тази по математика също /. Поради отличното си представяне и успехите си по математика завърши през 2012 година с национална диплома.Но не само той, а и още 5 -ма от випуска му се представиха отлично по БЕЛ и то без да ходят на някакви частни уроци.Ученици от СМГ, ОМГ Пловдив, МГ Казанлък, МГ Пазарджик , които познавам учат в реномирани американски университети - МИТ, Станфорд, Принстън, Йейл , Колумбийския университет, както и в Кеймбридж , в политехниката в Мюнхен и дори в Токио, а това предполага перфектно знание на чужди езици.
  —цитат от коментар 54 на raytcho


  Аз изразих същото мнение малко по-рано. Децата, които се справят добре с математиката се справят доста добре и с българския, докато обратното не е съвсем така.
  Но, както са писали и други във форума, трябва да има и лекари и учители и.т.н.
  Единственото, което правят изпитите е да филтриарат деца със сходни възможности и амбиции, апосле всеки се развива според желание, възможности, късмет и т.н....
  По цял свят е така

 60. 60 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  "Козлодуй Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" Общинско 50 5.317"Егати средния успех... То в Козлодуй сигурно има всичко на всичко 50 гимназисти и да формират такъв среден успех...
  —цитат от коментар 56 на cristo_n


  В Козлодуй заради Атомната има доста висок жизнен стандарт, а работещите там са хора с висше образование и възможности, които дават за децата си най-доброто, включително частни уроци.

 61. 61 Профил на cveketo
  cveketo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Немската си е Немската и това си е :) Евалата! Държат здраво първото място!

 62. 62 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#57] от "Green Day":

  Нито аз, нито децата ми някога сме ходили на частни уроци. Справяме се криво-ляво с НВО и матури.
  Мотивацията е важна, когато става въпрос за деца с изравнени възможности. Нека не се заблуждаваме, че може да компенсира пропуските на природата.

  No Pain No Gain
 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#30] от "Цецо":

  "Каква мъка за американския колеж. Сума пари, а накрая нищо. Математика след 20-то място. Физика йок. Химия след 20-то. Та по какво е начело?"

  По американски език.

  (Виж матурите по английски, напр. )

 64. 64 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Гледай ти! Гледай ти! Езиковата гимназия в Търново е по-напред от математическата!
  Невероятно! Олабили са даскалото до стадиона!

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Само матурата по бел е задължителна. Има и други класации, комбинирани от двете матури. За миналата година по математика на първо място е Ам. колеж, на второ СМГ.
  По лошото е, че с два изпита наистина не може да се добие представа за нивото на образование.
  Трябва да има комбиниран изпит по всички предмети, математика, химия, физика, биология, бел. Това все пак е средно образование и трябва да дава широка и добра обща култура.
  Добре ли е да смяташ диференциални уравнения и интеграли в 12 клас и да не знаеш нищо за Хипократ, Наполеон, Конфуций, Моцарт, да не знаеш поне едно стихотворение на Яворов, на Вазов.
  Скоро видях младеж на 19 години, който не можеше да изчислява проценти, защото завършил ТОХ и не му трябвало "такова нещо", по неговите думи.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Хубаво беше да се направи статистика колко струва да влезеш в гимназия от топ 10.
  Ако си бил в СМГ, колко струва да влезеш в 5 клас в смг.

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Доволен съм , че видях моята гимназия в списъка .
  А може ли заплатите на учителите също да зависят от тези класации ?

 68. 68 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Българинът обича да се гърчее, да говори на ингилизки и франчузки, но си е гола вода...

 69. 69 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2153 Весело

  До коментар [#50] от "Green Day":"Е на мен пък ми е трудно да приема, че някой може да не владее родния си език и да е грамотен."

  Правилно, няма начин да си "грамотен", ако не знаеш собствения си езил, грамотно!
  Но в замяна на това, "Кажи тенкю, баби" е в основата на философията на съвременният "българин". ;) 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10973 Неутрално

  Очаквани резултати. Дължат се на предварителния подбор. Ще бъде показателно, ако направят сравнителна класация на кандидатските резултати помсъотвения предмет. Може само за София...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Аз като държах матури беше пародия - в прованса имаше хора с успех 6.00 на матура по български, които не можеха да пишат грамотно, а че не могат да говорят се подразбира. Същото и по математика. Така че ако това се е запазило и досега класацията е пародия - в Първа английска примерно няма как да препишеш на матура, което сигурно е повече от възможно в някое селско даскало.

 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#71] от "m_todorov":

  "Матурите не са това , което бяха"

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Странно НПМГ извън 10ката ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK