Парламентът отхвърли еднократната помощ от 250 лв. за социално слабите деца от 2-ри до 4-ти клас

Парламентът отхвърли еднократната помощ от 250 лв. за социално слабите деца от 2-ри до 4-ти клас

© Георги КожухаровПарламентът отхвърли предложението на БСП всички деца от първи до четвърти клас, чиито семейства са социално слаби, да получават еднократна помощ от 250 лв. преди началото на учебната година. "За" гласуваха депутатите от "БСП за България", ДПС и "Воля", но управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" бяха "против" или "въздържал се".


В момента право на такава помощ имат само първокласниците, чиито семейства имат доход под 400 лв. на месец. През 2016 г. такава помощ са получили около 46 хил. семейства.


Предложението бе отхвърлено седмица след като премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще направи всичко, за да може да няма отпадащи ученици.
Дебатът в пленарната зала обаче надхвърли проблеми като достъпа до образованието, които според депутата от ДПС Хасан Адемов можело да създадат "катастрофи по магистралата на знанието". Управляващи и опозиция се скараха кой е виновен за положението, до което е докарано образованието, а и страната като цяло, в годините на управление на ГЕРБ и на БСП. Имаше и обвинения в неискреност.


"Бедни сме, защото вие толкова години управлявахте държавата", обяви Искрен Веселинов от "Обединените патриоти". Социалистът Таско Ерменков му отвърна: "Пази Боже от еничари!". Последваха спорове какво значели за двете партии 30 млн. лв. - толкова според изчисленията на БСП са необходими за еднократните помощи на година. Според Снежана Дукова от ГЕРБ само десетина от милионерите в БСП трябвало да дадат по 3 млн. лв., за да има пари. За ГЕРБ обаче 30 млн. лв. били много.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Тези пари са целеви предимно за едни НЕинтегрирани.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Гневно

  Стига толкоз !
  Даването на помощ за социално слаби си е чист комунизъм.
  Първо да ми санират блока безплатно, а после ако останат пари да се дават за учениците.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Е па то, ако им иг дадеш, после ще ги поискат и за 5-ти до 12-ти клас.
  Или викате, те не стигат до там...
  Айде стига, изгледахме децата на депесето.
  БХК, ако има пари да плаща, ако не - това е.

 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Айде направо заплата на всеки ученик, но не защото е беден, а защото е длъжен да търпи простотиите на министри и учители!

 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Нека за тези 250 лв родителите да работят 15 дни обществено полезен труд - ще метат ли, ще чистят градинки, ще копат цветята в парка, ще садят нови цветя... Само 15 дни, не повече. Поне да си ги изкарат парите. Като са социално слаби, не могат да си намерят една работа за минимална работна заплата ли? Нека да се дават такива пари, но на семейства с образователен ценз - минимум средно образование и да двамата родители. Тогава обаче тази помощ става излишна, защото в такива образовани семейства рядко и ма нужда от помощи и не са социално слаби. И какво излиза, всичко се прави за едни необразовани и неработещи родители, които зял живот живеят от помощи в гетото.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 6. 6 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Един на сто да се измъкне от гетото е успех, запомнете го. БСП се закопа

 7. 7 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  средното образование не е задъжително по Конституция, как точно такъв критерий ще издържи в съда? И аман от ленински съботници на социално слаби з апо 10 дни

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Социалното министерство има ли информация, колко от циганчетата първокласници, дето получиха по 250 лева ходят на училище. Сигурна съм, че поне половината са ходили само докато вземат парите.

 9. 9 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#2] от "Dоауnар":

  ти сериозно ли ще позволиш такива хора да ти санират блока?

 10. 10 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Абе, Сократе, кумът е от нормално българско семейство на инженери по соца с три деца, имаш ли си хабер колко точно бачкаха мимичета и момчета на село за да се издържат? Сега кумът ми е продукт на капитализма и пак има три деца, които не знаят както е това чук, брадва и мотика за работа , а само за игри . Като тинейджъри сме пили до 4 и после в 5:30 сме ставали да работим до 22, щот не сме вярвали на светлото бъдеще, дет ни обеща Виденов

 11. 11 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак белите тормозят тъмнозелените! Мунчо, къде си да заревеш?

 12. 12 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Социалното министерство има ли информация, колко от циганчетата първокласници, дето получиха по 250 лева ходят на училище. Сигурна съм, че поне половината са ходили само докато вземат парите.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Преди 3 години бях свидетел на покъртителна картинка - момче и момиче близначета от ромски произход. Спретнати, чисти и пълни раници(работих 7 години до това училище и не видях българчета с толкова пълни раници) след училище да мъкнат желязо за скрап без да се оцапат. Неволята учи, въпросът е по кой начин.

 13. 13 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  По-добре да направят като някои по-напреднали държави - без ДДС или някаква минимална ставка за детски дрехи, учебници, книги и ученически пособия.
  Знаете ли, че българските майки всяка година поръчват за милиони левове дрешки от Англия?

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5423 Неутрално

  "В момента право на такава помощ имат само първокласниците, чиито семейства имат доход под 400 лв. на месец"
  Минималната заплата все пак е 460 лв. Трябва и двамата да са безработни. Този доход от 400 лв трябва да се вдигне

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тези 250 лева ще бъдат изядени и изпити, тях не ги интересува никакво образование, а само да натъпчат търбуха тук и сега. Правилно е да не им се дават, никакви екстри за тези парапитеци.

 16. 16 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Един набор деца е около 60 000.

  45 000 получили помощи означава 3/4 от семействата у нас са социално слааби, т.е. проблемът отдавна не е чисто етнически.

 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#16] от "potrebitel3":

  Не е етнически - въпрос на сива икономика е, плащане на данъци и осигуровки на минимален доход и вземане на пари под масата. От това се точат не само социални помощи, но страда осигурителната система - и пенсионна и здравна.
  Също така злоупотреба със самотното родителство.

 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2056 Весело

  БСП-то пак са се прицелили в гласоподавателите, при това давайки пари "на бедните", успяват да заобиколят най-важното — да даде парите така, че бедните да не са вече бедни, ами да имат изучена и работеща опора. В смисъл, че ако аз искам да давам пари за подкрепа на деца от бедни семейства, всеки месец ще пускам тестове външно* оценяване, и което дете колкото знае, толкова пари ще получат родителите му като помощ. Който си къса от хляба да изучи отличници, ще получава, който не го интересува дали учат децата... явно няма нужда да му се помага.

  ------------------
  *външно оценяване, ама пред камера без шанс за подсказване. При това, ще може да се прилага за всички класове, което би вдигнало нивото на образованието ни като цяло.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "gost22":

  "всеки месец ще пускам тестове външно* оценяване" "

  Това няма нищо общо с релаността. Това значи, че ще прогоните още толкова ученици от училище, колкото и сега отпадат. Ще удвоите броя. Точно засиленото системно ненужно оценяване и постоянно отхвърляне на децата в момента изкривява представата за работа в училище и доразрушава образованието у нас. Има вече учители които си въобразяват, че понеже ги канят в изпитни комисии, то са добри следователно.... всички трябва да приемат това безусловно. А стотици училища си избират с изпити ученици, "елитни". Това отношение се пренася и след това нагоре.

  Училището не е изпитен център и има други функции. То е място, където децата живеят.

  Съвсем други неща са нужни.

 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#19] от "potrebitel3":

  Никой няма да си тръгне. Теста ще е по желание — който иска да получи ще учи. Бедна ви е фантазията, какво ще стане пет години след въвеждането на такава система. Гарантирам, че много двойкаджии ще се пробват за тройка, тройкаджиите за четворка и т.н. Изглежда смешно като резултат, обаче ако 50% си вдигнат знанията с по една единица, то ПИЗА-та ще покаже коренно различен резултат. Отличниците пак ще са си отличници и пак ще са си същия брой, но останалите ще вдигнат резултата двойно, щото средата ще е променена. Нека да свикнат, че файдата идва със знанията, и като завършат ще имаш грамотни работници от ниско и средно ниво, които да се впишат чудесно в трудовия пазар. То ясно че отличниците ще се чупят в чужбина, ама тукашния пазар на труда ще е друг, с по-оправни и адекватни кадри, което ще привлича свестни инвеститори със свестни заплати, а като минат една критична маса (хората с пари и инвеститорите) и политиците ще клекнат и зорлем ще оправят законите и прилагането им.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Еднократната помощ от 250 лв няма нищо общо с образователна реформа, както и със социалната държава.
  При нас понятията са винаги извратени - социална държава означава вторично преразпределение на едни обществени фондове, а не само социално подпомагане.

 22. 22 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#20] от "gost22":

  Чудесно. Дано да стане както казвате. Проблемът във "файдата от знанията" е в частта "знания", какво значи това днес в училище конкретно. Ако се съди по днешната съседна статия (по-долу го копирам какво е казано там, но то звучи правдоподобно), излиза, че тези които са изучили всъщност не е ясно какво са изучили и .... създавали проблеми, вместо да ги решават. Мисля все пак, че проблемът "отблъскващо" училище е в самото училище и то трябва да го реши. Все се говори за изпити и тестове, а не за това какво всъщност се учи и как се преподава, преди тестовете. Чисто статистически ми изглеждат така: статии за тестове:статии за насилие:статии за преподаване = 100:100:0. Кое училище се е похвалило примерно с някакъв реален практически успех (не псевдоизпити) по западен език без частни уроци и "подгответа" и без специален подбор на децата? Никое. Изглежда ноу-хау не се търси да се създава, това е проблем.

  ".....в държавната и общинската администрация работят поне с 30% повече хора, отколкото са необходими. Те не създават по-добри услуги, а проблеми на бизнеса и на хората, оказват съпротива при въвеждането на нови технологии и така защитават местата си. Това коментира пред БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK