Върховният административен съд отмени част от наредбата за прием на първолаци в София

Върховният административен съд отмени част от наредбата за прием на първолаци в София

© Георги КожухаровМестоработата ще отпадне като предимство за приема на първокласници в избрано училище, но ще обжалва останалата част от решението на Върховния административен съд. Това заяви в ефира на БНТ Мария Минчева, директор на образователната дирекция на Столична община, след като съдът отмени част от критериите за записване на ученици като месторабота и настоящ адрес в района на училището, при многодетно семейство и починал родител.


Общината и образователното министерство обмислят да въведат уседналост, за да избегнат масови смени на адресни регистрации в месеците на приема. Наредбата на СО отразява правилата на Министерството на образованието, затова промени ще бъдат въведени едва след като се одобри новата наредба 10 на МОН. От общината се надяват това да се случи до 15 септември.


Те иска да запази и социалните критерии, които по думите на Минчева са въведени по настояване на родителски организации. Общината обаче няма да оспорва отмяната на възможността училищата сами да определят допълнителни критерии за прием на първолаци, която също стана обект на много спорове.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5418 Неутрално

  Подходящата пачка
  винаги кара
  Системата да бачка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Мдам. Всяка жаба да си знае гьола. Щом живееш в гето да си посещаваш школото в гетото.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Тия нефелници не могат да създадат елементарна наредба...


  До коментар [#2] от "log_on":

  Глупости. На практика, почти цяла София отдавна е гето. Мярката е до голяма степен правилна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Тия нефелници не могат да създадат елементарна наредба...До коментар [#2] от "log_on":Глупости. На практика, почти цяла София отдавна е гето. Мярката е до голяма степен правилна.
  —цитат от коментар 3 на Darth Plagueis


  Е,та аз какво казах. В София са събрани от кол и въже.
  Тузарите си пращат децата в Льо Розе. Което не е в София,де:)

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":


  Тия нефелници не могат да създадат елементарна наредба
  —цитат от коментар 3 на Darth Plagueis


  Охо, много ги подценяваш! Изобщо не са нефелници.И изобщо не са правили неподходяща наредба. Много даже е подходяща за далаверата, която си създадоха. Това е мафия. Мафия с главни действащи лица Фандъкова и Кастрева, изпълнители - феодалите Директори /повечето от тях застаряващи кифли от котилото на ГЕРБ/ и с Консиержи Мария Минчева!
  Нефелници - друг път!
  !

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#4] от "log_on":

  ... и съответно наредбата не го хваща.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#4] от "log_on":... и съответно наредбата не го хваща.
  —цитат от коментар 6 на Darth Plagueis


  Тцъ. Не го хваща ,но пък децата на такива са евентуалния елит на БГ /вече има и първо поколение от такива/ и пишат или препоръчват тия от гетото София да нямат претенции в кое школо ще им са децата,защото бъдещето им ще е почти еднакво--надолу по изпълнителската стълба.

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Сега вече трябва да има НАКАЗАНИЯ!
  Публична тайна е как Директорските места се КУПУВАТ. Сумите също са известни /депутатските места са по-ефтини:)/ Публично иввестно е кой стои зад корупцията -Фандъкова и Кастрева!
  Директорите са пряко подчинени на Кастрева. Същите тези Директори са БЕЗКОНТРОЛНИ господари спрямо учителите. Същото и с парите на училищата. За което си плащат на Кастрева и Фандъкова. Плюс няколкото ООД-та, взели всяко училище на концесия. Разбира се правилните ООд-та.
  НАКАЗАНИЯТА са задължителни. За корупция и грабеж.
  Но този път е необходимо и НАКАЗАНИЯ на Педагогическите съвети. Нищо че са колективен орган. Да не са се подчинявали сляпо на Директорите. Нищо че Директрите освен че са директори, са и Предеседатели на Педагогическите съвети. Всъщност още по-добре - Двойна ВИНА!
  НАКАЗАНИЯ ДО ДУПКА!
  Със затвор!
  !

 9. 9 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Окончателно се убедих,че извънземни създават недоносчетата.Та значи един останал родител няма нужда от подкрепа, а пращат да се разхожда докато си вземе от майната си първолака. Изменения с облекчения на финансовото състояние на училищата под масата.

  mihala
 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#9] от "Antoaneta Ardashes":


  Окончателно се убедих,че извънземни създават недоносчетата.Та значи един останал родител няма нужда от подкрепа, а пращат да се разхожда докато си вземе от майната си първолака. Изменения с облекчения на финансовото състояние на училищата под масата.
  —цитат от коментар 9 на Antoaneta Ardashes


  Това за финансофото облегчение на училищата е ЗАБЛУДА. Целенасочено създавана. Да мислите нещата през "училището", като нещо обективно, единно, цяло, синхронно действащо, и отговорно. Фикция! "Училището" е ефемизъм на Директора.
  Финансовото състояние на Директора се облекчава. Даже с главна буква - Облекчава!:) И на изброени каки по-горе!
  А има и втора, дори по-съществена цел. Всичко това е съдадено ДА ВРЕДИ. Да създава сблъсъци в обществото. Да отвлича внимание от истинските "потребители" на паричните потоци. И разбира се просто да това родителите с разходи за дълги пътувания. Един вид общестнео човекоядство. Създателите обаче се кефят. Хедонисти на злобното!
  !

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Следващият текст е безинтересен за онези, чиито доходи са над 1500 на месец. Могат и да не го четат.
  Задавли ли сте си въпросът каква става с пенсионираните Директори?
  Почти всички СЕ НАЗНАЧАВАТ веднага за ЗАМ. Директори в друго училище. Щото са Дялани кадри.
  Всички тези пенсионирани Директори са получили като обезщетение за пенсионирането си една сума от порядъка на 23-25000 лева. не е грешка в нулите. Изплатили са им и неползваните отпуски за всичките години назад. А такива те имат много. Нали Директорът може да си отсъства когато си поиска и колкото си поиска. /Примерно щото е служебно ангажиран да речем в Инспектората, Общината, министерството.../ТА отсъства си той в работно време. След това се оказва, че не си е ползвал отпуската с години./Колко е работен само/ Тази отпуска в стотици дни също му СЕ ИЗПЛАЩА при пенсионирането. Сумата набъбва да 30000 общо.
  При пенсионирането си Директорът се награждава от Началника на инспектората /пардон Директорът на Районното управление на образованието. Да ви напомня на РУ на мвр?/ за"Вярна дългогодишна, ползотворна служба" със статуетка.:) /дребна работа/. Обаче към статуетката върви и парично допълнение.
  И така финансово обеспечен Директорът КАЦА като ЗАМ. в друго училище. Вече Взема заплата около 2000. Щото стажа му е максимален. Освен това за новоизпечения ЗАМ. веднага се осигуряват преподавателски часове. Вземат се от някой учител. Така учителят остава или с намалена заплата или се изхвърля на улицата. Това също е вид вътресистемно човекоядство. В полза на НОМЕНКЛАТУРАТА на образованието.
  Забележет всички тези пари с които се обезпечава пенсионираният Директор са от бюджета на Образованието. А уж бюджетът се увеличава за да се подобри качеството на обучение на учениците. И така този бивш Директор, който ДЕСЕТИЛЕТИЯ директорстване не е влизал в клас и не знае какво е да преподаваш /те за това и са ставали директори щото не ги бива за учители, но жаждата за власт над учителите е Огромна/ изведнъж се сдобива с ореола на Качествен преподавател. Представяте ли си? Представяте си нали.
  А сега си представете КОЛКО в процентно и номинално изражение получава Кастрева от тези осигурени и преосигурени пенсионирани Директори за услугата!?!!
  Това е МАФИЯ!
  Впрочем същите тези Директори и Несменяемите Директори на РУО:) САМИ си пишат Наредбите, защото е нужно само да поразгледате министерските заповеди за работни групи за наредби и стандарти от последните две десетилетия и веднага ЩЕ ВИДИТЕ ИМЕНАТА ИМ ТАМ.
  Иначе са ни лук яли ни лук мирисали.
  Е ТОВА Е+ МАФИЯ!
  !

 12. 12 Профил на jwp54527161
  jwp54527161
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Изнесената информация е непълна, неточна, частично невярна и субективно поднесена. Журналистите не са си написали домашното. Жалко.... Дори Съдът не е този. България.....

 13. 13 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#11] от "AzDebil":

  Такева е масон и несменяема на поста от както се е родила.Сигурно чува извънземни какво да прави.

  mihala
 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#13] от "Antoaneta Ardashes":


  До коментар [#11] от "AzDebil":Такева е масон и несменяема на поста от както се е родила.Сигурно чува извънземни какво да прави.
  —цитат от коментар 13 на Antoaneta Ardashes


  Какво общо имат Такева, масоните и извънземните с това, което коментираме?

 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ВАС Премиер!! ВАС Премиер!! Ай да им дадем всичката изпълнителна власт на магистратите !!...да са опраим в тоя живот да са опраим

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Не е ясно къде са сгазили, но прокуратурата пожела това...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#15] от "oporna_to4ka":

  ВАС са виновни, че тъпите милиционери ме могат да напишат една наредба....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#8] от "AzDebil":

  Гарантирамо от Мафията ГЕРБ

  Фъндъка нали държеше екскурзиите на учениците чрез ФИРМА регистрирана на името на дъщеря й

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Любопитно

  Някой може ли да ми го преведе това: "Местоработата ще отпадне като предимство за приема на първокласници в избрано училище, но ще обжалва останалата част от решението на Върховния административен съд..."?

  Ъ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Някой може ли да ми го преведе това: "Местоработата ще отпадне като предимство за приема на първокласници в избрано училище, но ще обжалва останалата част от решението на Върховния административен съд..."?

  Ъ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Сега разбрах как става номерът с повторенията.
  Когато поствате нещо, не получавате сигнал, че то е вече постнато и вие се опитвате да повторите действието.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#20] от "Храбър":

  ГЕРБ калинките, които таботят в общината например, да не могат да си уреждат протежетата

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#11] от "AzDebil":

  Толкова ли те е яд на директорите, че взимали някакви въшливи 30 хилядарки за пенсиониране?
  Бил ли си директор ма училище?
  Знаеш ли колко отговорна и напрегната работа е неговата?
  А знаеш ли, че почти всеки директор ( не казвам всички) освен това работи и като преподавател по някакъв предмет. Е не е като другите учители, защото той има и редица други задължения, но не спира да трупа стаж като преподавател, както ти се опитваш да пробуташ.....
  Ще кажа че никога не съм бил директор, но знам много добре колко им е лоша работата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#19] от "stenli1":

  Това са "дреболии" за джобни. Голямата игра си е голяма игра. Обаче си много прав за тези екскурзии, зелени и бели училища...Истинско изнудване на родители. А има още толкова "дреболии"..

  !

 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Въх колко било лошо да си Директор!
  Обаче ако си прав това не е просто проблем. Това е проблем на националната ни сигурност. Защото над 2200 Директори се натискат до дупка на Лошото.
  Представяш ли си как сме оставили съдбата на нашите деца в ръцете на едни Мазохисти. Какви ще излязат децата ни от училище?
  Истински проблем на националната ни сигурност!
  А има още над 4400 ЗАМ. Директори.....
  Усещаш ли се каква теза застъпваш?
  !

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  В това образование кога най-после ще заработят грамотни, отговорни и некорумпирани хора. Който дойде на власт започва с чистки и назначаване на своите хора. Няма значение, дали стават. Докога ще продължава така. Докато закрием държавата ли?

 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  В образованието, Роси, повечето са грамотни, отговорни и некорумпирани хора. НО в Управлението на образованието са грамотни, отговорни и КОРУМПИРАНИ!
  Има разлика между образованието и неговото управление.
  А корупцията е следствие от безконтролна власт! Системата, структурата и функционалността на Управлението на образованието бяха планомерно системно изграждани, за да осигуряват такава безконтролна власт на отделни лица на управленските равнища. Това беше цялата същност на прословутите оптимизации и реформи. По замисъл.Ясно е защо.
  Може и да доведе до закриване на държавата. Кой знае.
  !

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Напълно съм съгласна, че мон е една мафиотска структура, където шуробаджанащината работи с пълна сила и е основен принцип на работа.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#28] от "AzDebil":


  Напълно съм съгласна. Безконтролна власт и корупция.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#14] от "AzDebil":

  Тя е лидер на профсъюза на учителите.Е, стана ли ти ясно защо ги правят всичките неща.
  Закрила му е майката,закрила лекокрила.

  mihala
 32. 32 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#31] от "Antoaneta Ardashes":

  Зидар ли беше,масон ли беше... Некаква там легяща птица,дето витаят в облаците и закон не ги лови, а играят по своите си закони.

  mihala
 33. 33 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#31] от "Antoaneta Ardashes":Зидар ли беше,масон ли беше... Некаква там летяща птица,дето витаят в облаците и закон не ги лови, а играят по своите си закони.
  —цитат от коментар 32 на Antoaneta Ardashes


  mihala
 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#31;32;33] от "Antoaneta Ardashes":

  Всички знаем, коя е Такева. Въпросът е ти какво искаш да кажеш по коментираната тема и в каква връзка я вкарваш. Напиши си го.Така с подхварляния нищо не се разбира. То като ще споменаваме имена и аз да ти постна няколоко:Милена Дамянова, Миглена Кунева, Асен Александров, Владимир Атанасов, Жулиета Савова, Деян Стаматов, Даниел Вълчев, Евгения Пеева,Милка Коджабашиева, Емил Джасим, Саша Безоханова, Тодор Танев, Веселин Методиев, Мавродинов, Шейнин, ... И като си говорим за виртуални масони да вземем да си говорим за реалната мрежата на Отворено общество...И за реалните въздействия на "избраните елити" на Световната банка и Европейската комисия. Съвпаденията на имена с изброените няма да са случайни. Има много какво да се напише...
  Та вместо да подхвърляш срамежливо дъвки, пиши направо.
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK