Българският отбор по математика спечели медали на олимпиадата в Бразилия

Българският отбор по математика спечели медали на олимпиадата в Бразилия

© СООПН



С 4 сребърни и 2 бронзови медала ще се завърне олимпийският отбор по математика след участието в международната олимпиада по математика, която се проведе между 13 и 23 юли в Рио де Жанейро, Бразилия, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).


58-ото издание на състезанието събра 614 ученици от над 112 държави, които се посветиха на задачи, избрани от лидерите на отборите. В отборното класиране България е на 18-о място и 4-о за държавите - представителки на Европейския съюз.


Българският национален отбор по математика през 2017 е в следния състав:
Кирил Бангачев, 11 клас, СМГ - 19 точки, сребърен медал
Виолета Найденова, 12 клас, СМГ - 21 точки, сребърен медал
Христо Папазов, 12 клас, Американски колеж - 17 точки, бронзов медал
Константин Гаров, 12 клас, ПМГ Бургас - 19 точки, сребърен медал
Атанас Динев, 11 кл, ПМГ Бургас - 17 точки, бронзов медал
Иван Ганев, 12 клас, Американски колеж - 23 точки, сребърен медал




Ръководители на отбора са проф. дмн. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), доц. дмн. Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Макелов (докторант в MIT).


Българският отбор ще пристигне на летище София, Терминал 2, на 25 юли в 22.05 часа от Франкфурт.


Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния, като България е участвала във всички нейни издания. До 2017 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 271 медала: 53 златни, 111 сребърни, 107 бронзови медала и 10 почетни грамоти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK