Неграмотността може трагично да подкопае България

Неграмотността може трагично да подкопае България

© Цветелина Белутова, КапиталМножество абитуриенти напускат българското училище неграмотни и ненаучени да се справят в реалния живот. Ако това не се промени, последиците ще са фатални, казва Нели Колева от Фондацията "Заедно в час" в интервю на Мария Илчева за "Дойче Веле", което "Дневник" публикува. Заглавието е на редакцията.


Ще ти пиша една тройка, защото не ми се занимава с теб! Мнозина са чували това изречение като ученици. То изразява не само безсилието на учителя, а и на цялата българска образователна система. "Tя създава у учениците изкуственото усещане, че се справят, че всичко е наред. Че е окей да не ходиш на училище и да минеш в следващия клас. Че е окей нищо да не си научил, но да ти пишат тройка, защото не им се занимава с теб", казва Нели Колева от фондацията "Заедно в час".


"Бумеранг за държавата ни"


Tя изтъква, че неграмотните ученици, които са завършили училище, не са способни да се справят в реалния живот, където важат други правила. А броят на неграмотните не е малък. Според международното изследване ПИЗА, около 40% от 15-годишните български ученици са функционално неграмотни, което означава, че те формално могат да четат, но не разбират съдържанието на прочетеното. "Представете си какво означава това за гражданската култура на тези хора. Става дума за младежи, които някой ден ще бъдат шофьори, ще гласуват на избори, ще подписват договори. Ако българската образователна система не се промени, това ще се върне като бумеранг и трагично ще подкопае държавата ни", коментира образователната експертка.
Всъщност, конкретният повод за разговора ни с госпожа Колева са матурите. Матурите, които се проведоха през май и които трябваше да предизвикат смислен и задълбочен разговор за състоянието на системата. "Матурите трябва да са оснoва за разговор. Те трябва да са началото, а не краят. Не трябва всичко да приключва с оценките. Ето, че от матурите изминаха повече от два месеца, но за това време нищо не се случи. Проблемите просто бяха забравени", казва Нели Колева.


Според Министерството на образованието, тази година обобщените резултати от външното оценяване на 4-ти и 7-и клас показват по-малко двойки и повече шестици в сравнение с 2016. С оглед на това, че системата на обучението не се е променила през последната година, резултатите яно се дължат на подобрената ѝ ефективност – смятат в министерството. Образователните експерти от "Заедно в час" обаче се отнасят критично към това заключение.
"Не може да се говори обективно за напредък, защото няма реална база за сравнение на оценките. Прагът за оценка "Среден 3" всяка година е различен, а това не позволява да правим заключения", подчертава Нели Колева и добавя: "Диагностика има, когато има сравнимост, а тук сравнимост няма". Образователната експертка изтъква, че тройката тази година се е давала при 23% правилни отговори и посочва, че в държавите с добре развити образователни система тройка се пише при поне 40% верни отговори. А защо това е така? "Вероятно защото, ако прекалено много училища изпаднат под критичния минимум, това ще бъде доказателство, че образователната система в България се е провалила. И в момента положението някак се поддържа, дори и с помощта на оценките от тези матури."


Майчиният език на 45% от първокласниците не е българският


От разговора с Нели Колева става още ясно, че матурите не измерват реалната стойност на училищата. "Има например училища, които не стигат до високите нива на класациите, но все пак полагат големи усилия за подобрение на резултатите. От матурите обаче не стана ясно дали тези училища са се подобрили в сравнение с миналата година", посочва Колева и подчертава, че в страната има много учебни заведения, които работят в трудни условия и в среда, различна от тази в елитните училища.


"Така например има училища, чиито ученици не са ходили на детски градини. Има училища, чиито ученици се отглеждат от баби и дядовци, защото родителите им са в чужбина. Има такива, в които децата не говорят добре български език. Впрочем, майчиният език на 45% от първокласниците в България през последната учебна година не е бил български. Погледнато отвъд оценките от матурите, може би тези училища дори бележат по-големи успехи, отколкото елитните. Само че това не се отбелязва никъде."


Нели Клева подчертава, че оценяването далеч не е единственият проблем на образователната система. "В България системата продължава да е негъвкава и неориентирана към изисканията на 21 век. Учениците все още учат много неща наизуст, те не са научени да търсят сами информация, не са научени да я осмислят", казва експертката и добавя, че е много по-важно учениците да се научат да мислят, да взимат решения, да подхождат критично към определени информации. "Българското училище обаче не учи учениците на тези неща. В България дебати се разпалват като че ли единствено около това какъв учебник ще се ползва. А това е безмислен дебат, защото учебникът е само един от множество начини на преподаване, казва експертката. "Добрият учител използва много методи и материали.


Предложения за промени


Тя и колегите ѝ от фондацията "Заедно в час" имат няколко предложения за промени. "Първо скалата за оценяване на матурите трябва да се фиксира, а не да се променя всяка година, за да има някаква база за сравнение. Освен това трябва да се намери и утвърди система, която да отчита реалната стойност на училищата. Изключително важно е и напасването към т.нар. умения за успех в 21 век - способността на учениците да прилагат наученото в реалния си живот, критично и творческо мислене, четене с разбиране и т.н. От голяма полза ще бъде и това училищата да споделят добрия си опит. Защото има училища, които постигат много добри резултати. Нека те да споделят опита си с другите", приканва Нели Колева и подчертава, че смислените промени в образованието не са свързани непременно с много разходи, а най-вече с добра воля и здрав разум.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Весело

  Мислех си, че DW са неграмотни, но не, те пишат правилно "множество АБИТУРИЕНТИ напускат българското училище неграмотни..." След като прочетох тук, че абсолвенти напускат училище, виждам, че газетата се самоилюстрира и нема нужда да се чете нататък.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  " Впрочем, майчиният език на 45% от първокласниците в България през последната учебна година не е бил български." - ето това може трагично да подкопае България.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Прост народ - слаба държава.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бъдещето е на образования човек.
  Но как да стане това, когато държавата е пропита от разделение на етнически и религиозен принцип, негласно се толерира кастово категоризиране, извратени и ненаучни тези се прокарват в учебниците.
  Контролът чрез заблуда и манипулация може да осигури временно затишие, но няма бъдеще сред бързо развиващия се технологичен свят.
  България пропада основно поради силно ограничения мисловен ресурс на новите лица в управлението и на тоталната заблуда на народа в едно направление - отнемането на свободата и перспективата на съгражданина, отнема свободата и перспективата на всички.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Весело

  "Представете си какво означава това за гражданската култура на тези хора. Става дума за младежи, които някой ден ще бъдат шофьори, ще гласуват на избори, ще подписват договори. Ако българската образователна система не се промени, това ще се върне като бумеранг и трагично ще подкопае държавата ни".Прима балерината на това общество е Азис и неговите думи - Аз съм неграмотен но Аз съм избраният да нося радост на хората.

 6. 6 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Не се заблуждавайте, че неграмотността е явление, зародило се с демокрацията. Не, всичко върви в естественото си развитие. Пак ще припомня какви хора изградиха след 9.9,.44 т.н. управленски елит на всички нива, включително ниски нива като инспектори към министерство на образованието и редактори в издателства. Връзкаджии, наши мимчета и момичета от село. Дали нещо се е променило сега? Не вярвам.
  И един малък пример: майка ми беше гимназиална учителка в елитна софийска гимназия в периода около 1960-1970. Уителите имаха план за бележките. Двойките и тройките не трябваше да надвишават някакви проценти. Без коментар.

 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Извода е: в България системата продължава да е негъвкава и неориентирана, като произвежда неориентирани никому ненужни кадри.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Имахме си добра образователна система, но беше съсипана систематично и целенасочено. Сега Дойче веле да интервюира грантове на "Америка за България" как да се оправим е по-скоро смешно, отколкото тъжно...

 9. 9 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Азис ли? А министърът на културата, който пишеше Збогом?

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Ами като се има впредвид че майчиният език на 45% не е български, а на още 30% е минал отдалече покрай книжовният такъв.. не е чудно че трябва тройки да се пишат при 20% в повечето случаи познати, а не научени и осъзнати отговори.. :-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  ..впрочем дойдохме си на реалността..като изключим 5-6 от големите градове навсякъде малцинствата в началните училища са около и над 2/3 от децата..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  "образователна експертка"?! Да, неграмотността определено е сериозен проблем.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Само тая статистика с 45-те процента първолаци, дето не им бил майчин българският, не знам откъде я извадиха...

 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  В училище да се учи протокол! Простотията ще ни личи по-малко.
  Никой не познава протокола.

 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nothing matters":

  Още през 2011 г. Сергей Игнатов като министър на образованието, младежта и науката заявява, че при 48% от българските първокласници майчиният език не е български. През 2011 г. били 48%, а пък сега - 45%. Истината е някъде там, а вероятно прехвърля 50-те процента, но беге статистиката срамежливо мълчи по доста въпроси, за които не е никакъв проблем да се открие информация в други страни по света.

  https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-48-pyrvolaci-majchin-ezik-ne-e-bylgarskiiat-3579331

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на Martin Boyadzhiev
  Martin Boyadzhiev
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Пичове, за майчиния език да ви кажа едно нещо. Като си прост, си прост на всеки език.

 17. 17 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Мислех си, че DW са неграмотни, но не, те пишат правилно "множество АБИТУРИЕНТИ напускат българското училище неграмотни..." След като прочетох тук, че абсолвенти напускат училище, виждам, че газетата се самоилюстрира и нема нужда да се чете нататък.
  —цитат от коментар 1 на Lemmy

  Извинявай, и аз го видях това, съответно и мен ме напуши смях, но точно параграфът в курсив не е от ДВ, а е принос на Редакцията. Явно епидемията от неграмотност яко ги е засегнала :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  RIP българско образУвание!

  Само да ви кажа, че в 5ти клас учителите нямат време да обясняват уроците на децата - не било предвидено време в учебната програма.

 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#16] от "Martin Boyadzhiev":

  Вярно, но майчиният език обикновено се поддържа от определена етническа група, която пък е носител на определена култура и така създава контекста, в който всеки израства, ерго проблемът е не толкова майчиният език, а средата, която го поддържа, с всичките й идиосинкретични особености.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Разстроено

  УЖАС! 45% цигани и други малцинства! Знаех, че загиваме като нация и държава но не предполагах че сме толкова зле. Както вървят нещата ще доживея окончателното ни затриване като държава, а се надявах това да стане след като си замина от този свят :(

  Иначе това с ниското образователно ниво на завършилите средно образование за мен не е новина. Колегите направо реват със сълзи, студентите не могат да решат правоъгълен триъгълник, налага се да им обясняват какво е това синус и косинус.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Гневно

  В България системата продължава да е негъвкава и неориентирана

  Това е непростимо нехайство, няма смисъл да се обвиняваме взаимно, нас и нашите деца ще лекуват, съдят и учат тези преминаващи от клас в клас неграмотни хора!
  Време е за действия, за събуждане!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Това пък за синуса и косинуса ми припомни разказа на моя близка, която водеше подготвителни занятия на рабфаковци във ВМЕИ Ленин на времето. Да, имаше такива занятия, защото нашите момчета и момичета, които по партийна линия трябваше да вземат дипломи, за да станат директори и в краен случай само началници, идваха почти с девствени откъм знания мозъци, а все пак във всички специалности се учеше висша математика. Та много от тях не били и чували понятието "тригонометрична функция", камо ли да знаят нещо за конкретните такива.

 23. 23 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мондиана":

  А какво се прави в обратната посока? Нищо. Е, мерси. Много важно кога се е зародила като не се прави каквото трябва!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ама кой Ви е казал, че всички трябва да са образовани, бе?
  Няма каруца, дето я теглят атове!
  Винаги са нужни повече магарета, отколкото жребци!
  ДВ какво се правят на умни? По германско всички са професори, нали?
  Друг е въпросът, че магаретата са по-неуправляеми, но това е и съвсем друга дискусия, не ли?
  Иначе - браво на "Дневник", че са сложили статийката в "Детски"... Там си и е мястото!
  После, онези били "функционално неграмотни"....
  Айде, следващия път - в спортната колонка, да чуем мненията на агитките на Лецки и Цецка...

  Чакаме стария дизайн на вестника и по-кадърни журналисти! Хайде, със здраве!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 26. 26 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Апропо, да се допълня...
  С риторични въпроси!
  А защо се приема аксиоматично, че предишните поколения са били "грамотни"? И литературно и функционално!
  Че те ако бяха - до тук ли щяха да докарат нещата???
  Нали се прави разлика между "грамотен" и "тарикат"?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 27. 27 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Интересно ми е откъде Заедно в час са взели данните за майчиния на първолаците. Източник?

 28. 28 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Споко, ще прожектираме на учениците филмчетата на Знеполски, за да разберат колко лошо е било по соц-а, когато гадните комунисти учители пишеха двойки и насилваха децата да учат.

 29. 29 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интересно ми е откъде Заедно в час са взели данните за майчиния на първолаците. Източник?
  —цитат от коментар 27 на nemeria


  Вие пък. Източник ви се е приискал. Когато някой е умен и красив, сам си е източник. Още малко ще почнете да искате източник и под ежендневните глупотевини, които се пишат за Русия. По наклонената плоскост сте тръгнал, другарю.

 30. 30 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бате, бате дай 20 стинки да си зема една цигара. Бате, бате дай 50 стотинки че не ми стигат за йедно кафейнце. Бате, бате дай 30 стинки че не ми стиат за една баничка. 10 минути по-късно - Гордо крачене към игралната зала с цигара, кафенце и намерение за строшаване на ротативките от печалба.

 31. 31 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Стига тъпотии с тия класации. Тия дето родителите не се занимават с тях и нямат финансови възможности , 95 % са неграмотни. А другите, на които имат такива възможности харчат луди пари за уроци школи и т.н. И училището няма никаква заслуга за това. И какви точно статистики и проценти отчитат???

  VD
 32. 32 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  накрая ще се получи че 50% грамотни ще трябва да изхранват 50% неграмотни.

  Евроатлантида
 33. 33 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "Майчиният език на 45% от първокласниците не е българският"

  това не е проблем. Проблемът е че най-вероятно владеят (говорят/пишат) на майчиният си език, също толкова добре колкото и на Български или на Английски!

  Евроатлантида
 34. 34 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#33] от "sa6":

  Никой не очаква от първолак да пише на който и да било език.

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Майчиният език на 45% от първокласниците не е българският"това не е проблем. Проблемът е че най-вероятно владеят (говорят/пишат) на майчиният си език, също толкова добре колкото и на Български или на Английски!
  —цитат от коментар 33 на sa6


  Имам приятел учител,които преподава на цигани.Каза ми,че учениците цигани не знаят имената на родителите си.Знаели само прякорите им и как се обръщали към тях другите от гетото.
  Така нареченото "образование" на циганите е една каца без дъно,в която се изливат много пари без никакъв резултат.При всяка двойка на ученик учителят трябва да остава и в отпуската да работи с ученика/в 99 процента от случаите с нулев резултат/и да пише един куп отчети.Затова и циганите минават безпроблемно в по-горен клас.Не случайно вече основно образование се завършва след 7-и клас,а не след 8-и.Това е така,защото за да изкараш книжка за управление на автомобил ти трябва поне основно образование.А знаем кой етнос има проблем да завърши 8-и клас.

 36. 36 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#24] от "БГ":

  Напротив, съвсем верни неща говори. Имах колеги рабфаковци в университета '80-те г - трагични бяха :( Но после повечето станаха шефове, а след '90-та - видни "Бизнесмени", попрепраха малко кинтекски и други парични :(
  И по соца имаше доста неграмотни хора, но не е трябвало да се разваля статистиката. Пълно е с мои набори (в 50-те съм вече), които пишат акциЙ, абЕтЮриенти, чеХСки и каквото дори пиян ума ви не може да роди ...

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 37. 37 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо госпожа ... оценява нещата?

  Ако точно организаццияята която почти се е сраснала с МОН дава такива оценки, то какво следва?

  не трябва ли даа се отдръпне и да позволи и работещите в системата да имат думата и да отговорят на и за наболелите въпроси, тогава може да се появи надежда за напредък.

  Засега тази статия е необходима за да се оправдае следващо дългосрочно финансиране. Това е основната и функция.

  Нали точно те отдавна съветват МОН и така няма възможност да се чуват други мнения? Нали точно (друга) фондация (....) съветва МОН за насилието, а напреддък няма?

  Няколко НПО работещи отдавна с МОН имат интерес нищо да не се решава, защото в този формат те са важни, водещи герои. А всички предложеенияя които сее праввяят ги превръщат във фактори с право на глас, но без желание да носят отговорност за всичко в намесата си.

 38. 38 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Статистиката на МОН за успехите е цялостен фалщификат. В това съмнение няма.

 39. 39 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Това с 45% не-майчин зиик е само извинение. В Калифорния в повечето училища е нормално над 50% от децата да не знаят Английски. Като допълнителен проблем е и това че в един клас може да има Мексиканци, Китайци, Монголци, Африканци, Индонезийци... Това не е извинение! Децата научават нов език за 2, 3 месеца. Дали ще станат добри ученици зависи само от родителите им! Първите 10 всяка година в Бъркли са Китайци или Виетнамци. Родителите им често не могат да сричат Английски. Разликата с другите е че приоритет №1 в семейството е образованието. Първо се пише домашното, после се ходи на цигулка или пиано, после се помага в къщи. Всяка ваканция се работи яко и парите се спестяват. До 21г не можеш една бира да изпиеш но пък на 15 можеш да караш кола и да работиш. Затова обиновено имигрантите второ поколение са лекари, адвокати, инженери, преподаватели.
  Така че какъв ти е майчиния език няма никакво значение. Има значение дали майка ти те кара да учиш или гледа как да вземе заем зада ти купи последен модел телефон.
  Аз имам роднини които имаха сравними материални възможности. едните си изучиха децата в Европа. И двете завършиха в добри университети, говорят и пишат на 4 езика и работят в България за доста пари. Другите не можеха да се занимават, а когато се "занимаваха" най-голямата им грижа беше децата да не се излагат с дрехи които не са маркови. Едното им дете избута някаква гимназия, другото до 10 клас. Момчето е келнер и ще бъде такъв до края на живота си, момичето беше много красиво но не успя да хване някой балък. Сега е доста тъжна картинка - надебеля, полуграмотна, седи на пейката пред блока и прави свирки на кварталните гамени за по една бира.
  Образователната ни система е доста архаична но сега има интернет, има начини човек и сам да се учи. Всичко зависи от семейството! И проблемът е че в България има прекалено много родители които бяха паразити по времето на Соца и не уважават образованието нито пък вярват че образованието води към проспеитет. За тях примери за подръжание са мутри и мутанти като тези които са на власт сега. Не може лидера на страната да се хвали че е прочел само една книга и да се очаква че народа ще вярва в образование, квалификация, професионално усавършенстване ....
  Икономиката на България ще пострада от това. Никой няма да дойде да прави заводи където няма квалифицирани хора. Не се учудвайте ако 50% от народа е способен само да сервира, да оправя легла, да проституира и да краде стотинки.

  California Über Alles
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това вече е факт. България е подкопана от неграмотност, циганизация + циганска наглост.

  След 20 или по-малко години Шумен ще си е турски град, защото тук българите сме на изживяване. Нови не се раждат почти.
  А може и празен град да остане, защото и турците не са много, а и самият град не предлага възможности за живеене/работа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "Без коз":

  И какви дела да са?
  Как ще накараш момите да раждат?
  Не практически....това аз го мога отлично. Неслучайно имам трима сина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нищо не може да подкопае България, защото имаме най-добрите писатели като Георги Господинов.

 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Мисля, че за пръв път в живота си ти опонирам.
  Има ОГРОМНО значение, че майчиният език е турски, защото за това става въпрос всъщност. И не турците са проблем, а циганите незнайно защо приели турският език като свой. Това е паплач, която никога няма да се научи да работи или изучи.

  Това не е Америка. Тук е страната, в която има лаф "Бе кой ти работи при живи родители", тук е страната............................. по-късно ще продължа, че няма време.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мондиана":

  Не съм много съгласен. Уровниловката, която беше бичът на соца за образованието беше полезна.
  Получавахме всички образование. Много малък процент получаваше образованието си даром.
  Сега е страшно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Аз не мога да разбера ,още колко години ще констатираме едно и също, без да се вземат необходимите мерки. Като начало, всички деца , живеещи в неподходяща среда и мизерия, при неграмотни и неработещи родители, трябва да бъдат изведено оттам. Къде ще ги пращат, да мисли държавата. Но те трябва да получат образования и някаква професия.

 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#46] от "Роси":

  Положението е трагично в нормалните училища.
  Тук не става въпрос за циганите само.

  Родители вече са неуки хора с дипломи. Масово.

  Препоръчвам за повече яснота по въпроса филма "Идиокрация".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#35] от "mushashi":

  Съгласен съм с този извод. Образованието на циганите е в задънена дупка и за това са виновни основно....циганите, на второ място българската държава. Някои казват, че бедността е в основата на неграмотността сред циганското население. Това, обаче съвсем не е така. Бедността не е причина, а следствие от липсата на образование. Циганите не ходят на училище, защото то отдавна е изтръгнато от ценностната им система, ако изобщо някога е имало място там. Дали напусналите работят за да подпомагат семействата си също е спорно, защото 11-13 годишни деца легално в България не могат да работят. И освен това, за какво се харчат социалните помощи давани за децата, ако родителите нямат пари да им купят храна и облекло? Има и един друг фундаментален проблем. Циганите в България говорят техния си цигански език и нямат нито желание, нито някакъв семейно-културен мотиватор да изучават българския. За сравнение мнозинството от циганите в Румъния говорят румънски език и са източноправославни. Най-много се възмущавам от тезата, че циганчетата трябва да бъдат насърчавани да ходят на училище (тоест вменява се вината на някой друг, а не на циганските семейства).Защо някой трябва да бъде насърчаван да учи? И защо специално циганите трябва да бъдат насърчавани? Някой насърчава ли специално българчета, турчета, еврейчета? И се връщаме на първия проблем – когато си с трети клас, никой не те иска на работа, и си беден. Но си беден, не защото някой те е спрял от училище, а защото ти не си ходил по собствено или на родителите ти желание. Обществото няма никаква вина.

  Пазете се от доносника vesolr
 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#48] от "GreenEyes":

  Турски говорят циганите.
  Аз цигански не съм чувал от дете да се говори някъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Че ние държава имаме ли?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Весело

  Не, не става дума за образованието на цигани или турци, става дума за българите.
  Същите, които списват глупости на щльокавица.
  Все по-често ще има засипване от флайъри и реклами набиращи "кадърни работни" срещу "перспективно заплащане". Защото в България не останаха хора.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#48] от "GreenEyes":

  Точно така е.За циганите образованието не е никаква ценност.За един циганин е глупаво да учи 17 години и после да почне работа за 700 лв на месец.За циганите примерът е друг циганин, който работи на строеж в Германия и изкарва по 2000 Евро на месец.Или циганин, който купува дрехи от Истанбул и ги продава в България. Или пък циганин, който изкупува зеленчуци от производители и ги продава на пазара.И липсата на образование не пречи циганите, които се занимават с подобна дейност да станат богати.Много цигани изградиха големи къщи и карат скъпи коли.Така че при тях няма голяма връзка необразован=беден.Затова е безсмислено циганите да се карат да учат.Те повечето учат до 7-и клас, защото им трябва основно образование, за да вземат книжка за управление на автомобил.

 54. 54 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Още миналия век Пейо Яворов е дал най-точния отговор - трагедията на българското образование се крие в простотията на родителите ! Кратко и ясно, няма какво повече да се добави!


 55. 55 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#23] от "БГ":

  Важно е, защото това е тумор, който седи в държавата вече над 70 години и никой не го лекува, защото НЯМА ЛУСТРАЦИЯ!

 56. 56 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мондиана":

  Международните изследвания показват, че до към средата на 90-те нашите ученици (като цяло) са били на първите места в Европа и света по четене, математика и научно разбиране на света. Уви доброто ни тогавашно образование доведе до това, че голяма част от българите бяха засмукани от по-развитите западни страни. Освен това, у нас, за разлика от Полша, където няма избор на учебници например, запазиха добрия тоталитарен модел с високите стандарти и само един учебник, който е одобрен от М-вото им. В резултат на прегръщането на крайния англо-саксонски модел на образованието, БГ отиде на абсолютното дъно в Европа. За това имат заслуга и западния слугинаж като "Заедно в час" и като Дневник, които са финансирани от новия Голям Брат, чиято единствена цел е да насажда омраза към нашето минало (и Русия) и да ни превърне от губерния с грамотни хора във вилает с неграмотни такива. -:)

 57. 57 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#48] от "GreenEyes":

  Много добре кзано.

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Не виждам дежурните ГЕРБ, които възхваляват партийното и държавно ръководство, да вземат отношение по този проблем...! Да, при управлението на ГЕРБ, България с ужасяващи темпове се циганизира и пропада в демографската пропаст...!

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Core":

  За това си има данни, млади човече. Погледнете TIMSS, PISA, PIRLS. Всичко се познава само в сравнение с другите страни. Може предишните БГ поколения да са били по-неграмотни в сравнение със сегашните. Не знам. Това сравнение е безсмислено, защото сравнява несравними неща. Тогавашният свят е бил без интернет, айфони и т.н. Единственото сравнение, което има смисъл е относителното. Тоест, къде сме били някога в Европа и къде сме сега, използвайки един и същи аршин за всички страни, както тогава, така и сега. Разликата между 1995-та и 2015-та показва пълен срив. Същото се отнася и за социално-икономическото състояние на БГ, която през 80-те беше по-близко до ЕС, отколкото е сега. Това е вероятно и основната причина за трагедията в образованието.

 60. 60 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#56] от "Господин Никой":

  Кого лъжеш?
  Като знам какъв съм инженер ме е страх да отида на лекар.
  Ай, гиди комунисти долни.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 61. 61 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Какъв е смисъла да си давам децата на даскало, след като не може да ги подготви за реалния живот!?

 62. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#56] от "Господин Никой":

  За образованието се сто процента прав.

  За Путинландия въобще не си в час.
  Русия Е опасност за България.
  И в случай, че не ти е ясно отличен пример е Украйна.
  Подло нападната от Путлер. Окупираният Крим от пияниците е добър пример за това ЗАЩО трябва да се отнасяме с огромно внимание към всяко действие на пияниците и да имаме надеждна защита от тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  За това имат заслуга и западния слугинаж като "Заедно в час" и като Дневник, които са финансирани от новия Голям Брат, чиято единствена цел е да насажда омраза към нашето минало (и Русия) и да ни превърне от губерния с грамотни хора във вилает с неграмотни такива. -:)
  —цитат от коментар 56 на Господин Никой

  Ако не беше това щях да ти пиша +. В днешно време НИКОЙ не може да те държи насила неграмотен! С този Интернет е ПЪЛНО с информация, иска се единствено да имаш ЖЕЛАНИЕ да седнеш да четеш. Аз редовно си лягам в 2-3 часа през нощта защото не смогвам да прочета всичко което ми е интересно и смятам за перспективно. Сериозна информация, не клюки във Фейсбук.

  Тук непрекъснато се оплакват от заплатите а същевременно софтуерният отрасъл дава по 2-3000лв заплата и реве че нямат кадри. Когато в БГ някъде 1980г се появяваха персоналните компютри съм стоял на опашка дълга 20м пред книжарницата на Дондуков за да си купя книги за тях, такова желание имаше да се учи. Сега в Интернет е пълно с информация и БЕЗПЛАТНИ курсове за компютри и софтуер, само желание да имаш. Но колкото пъти говоря с познати че са купили компютър на децата като ги питам какво правят с него отговорът е "Играят игрички".

  Няма начин народ и държава които са си въздигнали като модел на подражание мутрите, кражбите /всеки според нивото/ или просто лежането на гръб и мрънкането да просперира. И малкото активни и енергични задушени от такава среда се борят, борят пък по някое време махат с ръка и емигрират.

  А относно нивото на образованието мога да кажа собственият си опит. Не беше идеално но не беше и трагично,някъде 10-12 място в Европа според международни изследвания. Важното е, че нивото на образованието по физика и математика беше доста добро, те са фундамента на инженерното образование а и на средните кадри. А без него няма материален прогрес.

  Върхът беше някъде 1987г, след това много бавно тръгна надолу но крепеше някакво поносимо ниво до около 1995г. После направо се срути. Спокойно можете да смятате сегашните четворки за пълни двойки по изискванията на 1989г, отличниците едва ще докретат до четворка. Колегите разправят, че сега е още по-лошо, направо трагично, не може да се опише с думи.

  Вероятната причина е стотиците хиляди безработни висококвалифицирани кадри принудени да вържат неквалифицирана работа за мизерно заплащане след провала на социализма. Също просташката политика на назначените ни "капиталисти" които дълги години безсрамно използваха свръх предлагането на квалифициран труд образовани при социализма и държаха заплатите мизерни. Просто хората престанаха да вярват, че образованието е начин да просперираш и за тях то престана да бъде ценност. Останалото е логично следствие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  ЦЕННОСТИТЕ, от там тръгва всичко. Тази година най-желаната специалност в софийският университет е Психология. Хайде кажете ми какво ще работят тези студенти когато завършат? Не е дори психиатрия че да са лекари в някоя лудница.

  Ценност в това общество стана ДА НЕ СЕ РАБОТИ, да се търси някаква далавера. Или ако нямаш амбиции поне някаква службичка та да не се напрягаш много.

  Защото тези 27г цялата обществена практика го показваше, че трябва да си голям глупак ако смяташ че ще оправиш материалното си положение с работене. Други са начините и то много по-ефективни и бързи отколкото да учиш та после да работиш нещо квалифицирано. Ценност за родителите а те я предават на децата си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Начело на държавата стоят въпиющо необразовани и прости хора,по нататък всичко е излишно!

  klimentm
 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":..множество АБИТУРИЕНТИ
  ....»» Как беше лафа за тях? Абе Тури Ена Тройка:)

 73. 73 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Господа, тук прочетох много интересни мнения относно ПРИчИНИТЕ да се стигне до тази трагична ситуация. По-голямата част сте умни хора, с опит и знания, това е ясно. Но не виждам НИТО едно мнение относно как могат да се оправят работите. Понеже вече те не могат да се оправят. И не са виновни циганите - те само задълбочават проблема и ускоряват катастрофата. Но даже и без циганите, България пак щеше да бъде "у киреча". Сега, след 20 години в емиграция, мога да сравня други народи с българския: не може да изградят просперираща държава хора, които са дребни Андрешковци, дребни шмекери - индивидуалисти (в по-голямата си част). Така е било и през турското робство ("преклонена главица сабя не я сече" и измъкване индивидуално), и през соца: "аз ги лъжа че работя, те ме лъжат че ми плащат", "учи, мама, за да не работиш", "Акъл не ща,пари ми дай" и т.н., вероятно така е и сега, при "капитализЪма" мейд ин България.
  Перспективата: затъване до кота 0 и оставане там. Докато друг народ насели тези земи.

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Абсолютно вярно !
  Важен е не етносът, а целите, които си поставя семейството разбирането кой е отговорен за детето. Когато семейството смята, че с раждането и довеждането на детето в училище си е свършило работата, резултатът ще е трагичен.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#74] от "penetrating":

  До коментар [#74] от "penetrating":

  Разбирам силният сентимент тука циганите и турците да са виновни за съдбата си но .... аз не съм много съгласен. Преди няколко месеца четох за едно момиче циганче с физически увреждания осиновено от Американци. Сега учи в университет!
  Това че и държавата и народа са вдигнали ръце и са отписали 10% от населението на България (хора с БЪлгарски паспорти) е много лошо и всички ще платим скъпо за това. Няма държава която може да оцелее с 10% орди скитащи ис територията и които не могат нито да четат и често дори и не могат да говорят Български.

  California Über Alles
 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Имаше преди време и предаване по някоя ТВ тук за циганчета осиновени НЕ като бебета от англичани. Помнят какви са и откъде са.

  Тези хора сега струват повече от много българи. Явно културата и възпитанието, средата иначе казано са над 90% от всичко.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  До коментар [#76] от "Росен (Путлер капут)":

  Точно затова смятам, че семейството и целите оформят светогледа на детето. Не може да се прехвърлят тези отговорности на училището и държавата. Затова и етносът не е водещ. Ясно е, че хората предпочитат да искат и други да са им длъжни, но липсва и обществената непримиримост към търтеите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK