Идея на работодателите: Учебната година да започва на 1 септември

Деница Сачева, зам.-министър на образованието

© Анелия Николова

Деница Сачева, зам.-министър на образованиетоДо 28 август Министерството на образованието и науката ще събира мнения от всички заинтересовани за това как да се реорганизира учебният процес. От работодателските организации вече е постъпило предложение за прогимназиалните и гимназиалните класове учебната година да започва на 1 септември и да завършва на 22 юни. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Деница Сачева.


Тя коментира новия график на ваканциите през предстоящата учебна година, публикуван от ведомството. Според него учениците от първи до четвърти клас ще завършват учебната година на 7 юни, от 5 до 7 клас - на 22 юни, а за по-големите, с изключение на абитуриентите, лятната ваканция ще започва на 7 юли.


За промени на на продължителността на ваканциите настояват и учители, и родители. Освен това почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз, каза Сачева.
Реорганизацията на училищния календар е само една от мерките, които ще подпомогнат решаването на проблемите в българското средно образование, каза зам.-министърът и изреди: 21 хил. деца са отпаднали от училище миналата година; от общо 60 хил. първокласници - 43 хил.са получили помощ от държавата в размер на 250 лв., което означава, че имат трудности да започнат училище; в съответния клас са записани едва 80% от децата във възрастовата група; 40% от учениците са функционално неграмотни - четат без да разбират написаното.


Според Сачева друга идея - всяко училище само да определя кога да започва и свършва учебната година и кога да са ваканциите, е трудно приложима при общо 4800 училища.


Учителят по история Емил Джасим припомни, че в миналото учебната година е започвала на 1 септември, но при управлението на Александър Стамболийски е изместена с две седмици, за да могат децата да участват в прибирането на реколтата. Той отбеляза,че при взимането на решение дали да се отлага краят на учебната година, или да се измести по-напред началото, трябва да се вземат предвид и температурните условия, защото не всички училища разполагат с климатици, а през юли е по-горещо, отколкото през септември.

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  Това вече си е "реформа", отвсякъде погледнато...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 452 Любопитно

  Одобрявам! В цяла Европа е така.

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Няма как това да е НОВА идея. В търсачка излизат поне 2 статии от преди 5-6 години по тази тема.
  Подкрепям тази промяна, учениците трябва да стоят повече време в училище, а ваканциите да се намалят драстично! Лятна и зимна са напълно достатъчни!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Сега ще ревнат хотелиерите от морето, щото ще се скъси сезона за хората с деца поне с 15 дни.

 5. 5 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Едва ли "ваканцуването" на учениците е най-важния въпрос на образованието в България.

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Тъй-тъй.. равнис...уравниловка..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Сигурен съм, че ако започват от 01.09 училище, всички проблеми ще се решат. Циганската няма да отпадат, функционалната неграмотност ще се изкорени веднъж-завинаги и всичко ще тръгне по мед и масло. Как не сме се сетили по-рано...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "didco":

  Ми то в цяла Европа без калкулатор не могат да сметнат колко е 8 по 7 до 10-и клас.. Има да ги "догонваме"..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  нито ще стане нито им дреме дали ще стане...просто имитират загриженост а както знаем не им дреме,и въобще никога не им е пукало какво ще стане с образованието...да се печатат всяка година нови учебници,парите да 'следват' ученика...за това им пука

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 10. 10 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  По-нормално е като в доста други държави - по-продължителна учебна година, т.е. по-кратка лятна ваканция, през която децата забравят и отвикват, повече кратки почивки през самата учебна година, с които се разрежда натрупаното натоварване.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Сериозна реформа.

  Ама толкоз могат - толкоз правят.

 12. 12 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 516 Неутрално

  а, това предложение - если дурак, то надолго!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Синът ми за втора поредна година ще учи по нова програма със стари учебници, но това явно е дребен проблем, несъществен, по-важно е всичко да се доразбърка.

 14. 14 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 933 Весело

  Уау, колко "реформаторско" предложение...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Идеята е тъпа, в момента хората имат шанса да отидат на почивка от 1-ви до 15-ти без да се блъскат с тълпи нагли колхозници, понеже ония почват училище от 1-ви.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Те работодателите всичко им е наред, та сега и образованието ще оправят.

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Пардон, кои точно работодатели? Защо не направите едно сериозно социологическо проучване колко и кои работодатели се идентифицират с организациите, които ги представляват? Особено с такъв като Домусчиев? Има работодатели, дето си плащат редовно заплатите, осигуряват хората си на пълна заплата, плащат им всяка извънредна стотинка и НЯМАТ нищо общо със самопровъзгласилите се се "работодателски институции"! Обратно, дистанцират се от тях!

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  На това да не му кажат сега реформа.

 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#18] от "Роси":

  Разбира се, че е реформа - реформира се началото на учебната година.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не посягайте на ваканцията на децата бе д*били! Не лишавайте хората от семейният отдих през септември, когато и морето е топло, цените на почивките са ниски и има изобилие на плодове!

 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Одобрявам! В цяла Европа е така.
  —цитат от коментар 2 на didco


  Много са ми странни подобни обобщения, като цяла Европа, особено, когато това няма нищо общо с истината. Няма защо да се променя началото на учебната година в България.
  В Европа няма един единствен уникален ден, в който всички ученици тръгват на училище. Има и редица страни, в които дори няма единен първи учебен ден даже в самата страна. Ето линк по въпроса http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/facts_and_figures/school_calendar_EN.pdf
  В Австрия във Виена или Бургенланд, примерно започват на 1 септември учебната година, но в някои региони като Тирол или Каринтия започват на 8 септември.
  Хърватия, Кипър до средно образование, - 8 септември
  Кипър - 10 септември за средно образование
  Гърция - 11 септември
  Дания - 33 седмица от годината или около 11-13 август
  Финландия - между 6 и 18 август според региона и училището
  Германия - Учебната 2014/15 година е започнала в Северен Рейн-Вестфалия на 20 август, в Хамбург на 21 август, в Берлин на 25 август, в Тюрингия и Саксония на 1 септември, в Бремен на 11 септември, в Баден-Вюртемберг на 15 септември, а в Бавария на 16 септември.
  Италия между 8 и 17 септември.И т.н. и т.н.
  Е, къде е този легендарен навсякъде в Европа 1 септември? Да, има страни, като Белгия, Чехия, Босна, Македония, Естония и др. които започват на 1 септември, но по принцип първият учебен ден варира между европейските страни, региони, че понякога и училища от първата половина на август за скандинавските страни и някой германски провинции до втората половина на септември за южна Европа. Така че изменението на първия учебен ден би било прах в очите, никаква реална реформа, която ни доближава до... несъществуващи общоевропейски стандарти.  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Ама за какво са им изобщо ваканции, да висят в училището целогодишно. Даже и съботниците да върнат. Това висококачествено образование, тази академична среда, която им го предлага родното СОУ, им е къде по-полезна от някакви морета, планини, спортове, време със семейството, разходки с приятели и всякакви подобни развращаващи и безполезни занимания. Даже може да увеличат домашните, защото в момента са им малко. Трябва така да се изчислят, че след учлище да се пишат домашни поне до 11 вечерта, за да не остава време за вечеря - и без това са затлъстели. Също може и учебниците да ги направят с поне 5 в повече за срок. Така лекарите, които се занимават с гръбначни изкривявания, ще имат повече работа, НЗОК ще им вдигне бюджета и ще си купят нова апаратура. Да не говорим за всички цигани, които до момента не са си паращали децата на училище единствено заради започващата на 15 спетември учебна година. Сега обаче ще се ограмотят и ще станат програмисти - всеки знае, че те са кажи-речи индийци, а индийците са най-добрите ИТ-та на света. Знае ли някой кога започва учебната година в Индия? Предлагам работодателските организации да анализират този въпрос - и без това е толкова пряко свързан с работата им, че няма накъде повече.

 23. 23 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  .... Как не сме се сетили по-рано...
  —цитат от коментар 7 на widowmaker Борисов е единствената партия !?!


  Пробвано е да се учи от първи септември, по руски образец, но дори БКП-то не можа да го наложи.

  Eddie lives... somewhere in time!
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#21] от "andreas_hofer":

  Най добрият коментар. Ясно и точно, с конкретни факти и данни. Евала +++

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#8] от "ostin22":

  И за какво им е да могат?

  По темата. Идеята е тъпа. Май някой не е гледал календара...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Сега ще ревнат хотелиерите от морето, щото ще се скъси сезона за хората с деца поне с 15 дни.
  —цитат от коментар 4 на 442


  Няма да ревнат. Не само в Европа, но и в Русия началото на учебната година е от 1 септември.
  Най-лесната, и ефикасна реформа е като се вземат правилата от водещите страни в ЕС, и не се приспособяват.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Сега ще ревнат хотелиерите от морето, щото ще се скъси сезона за хората с деца поне с 15 дни.
  —цитат от коментар 4 на 442


  Няма да ревнат. Не само в Европа, но и в Русия началото на учебната година е от 1 септември.
  Най-лесната, и ефикасна реформа е като се вземат правилата от водещите страни в ЕС, и не се приспособяват.

 28. 28 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1183 Весело

  "но при управлението на Александър Стамболийски е изместена с две седмици, за да могат децата да участват в прибирането на реколтата."

  Ей такъв човек ни трябва и сега, да покаже на малките хулигани какво е мотика и че чипсовете им не идват от магазина, а от обработената земя.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 29. 29 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А защо становището на работодателите трябва да се следва? Ако има лесно, те работодателите ще поискат от правителството да се закрият училищата в днешния им вид и да се отворят школи за специализирана подготовка за тесните нужди на бизнеса. Т.е. колкото може по-малко мислещи човеци, толкова по-добре. Напред към светли бъднини, човечествто!

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Истина е, че на морето е много приятно до 10 септември (защо не и до 15-ти), да не говорим че първата седмица на септември няма никаква разлика с август.
  Но след 15 юни у нас е топло, и е мъка децата, дори и по-големите да са затворени в класните стаи, дори и с климатици.

 31. 31 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 734 Неутрално

  ... "21 хил. деца са отпаднали от училище миналата година; от общо 60 хил. първокласници - 43 хил.са получили помощ от държавата в размер на 250 лв., което означава, че имат трудности да започнат училище"...

  Работодателите?

  Нещо, а?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Любопитно

  "От работодателските организации вече е постъпило предложение ..." - децата освен, че губят детството си - без игри, без "Таралежите се раждат без бодли", ще трябва и да се съобразяват с нЕкакви си работодатели, които ще ги заробят докато си докарат 40 точки за пенсия! Българското у-ще е самобитно, традиционно, защо трябва да се съобразява с някакви "нови", "съвременни" изисквания?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 34. 34 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Допреди 6-7 години в Гърция беше спокойно началото на септември, защото 1ви септ децата почват на училище. И не виждам защо трябва да се нягаждаме с техните програми. Е.....те ммммааата на "15-ти септември", щото всички деца така го знаят, а не "първия учебен ден"-колко отегчително звучи

 35. 35 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 284 Неутрално

  т. нар. работодатели да не си вкарат автогол така. Това значи , че и прокурорите ще почнат по-рано работа , а към 90% от тези работодатели са клиенти на прокуратурата и добре, че плащат на нея по-добре отколкото на работниците си, че още са на свобода.
  По принцип , отсъствието от работа става чрез отпуск или здравословни причини. Отсъствие от работа щото децата са във ваканция не съществува. Така, че това не е никакъв довод да се влияе на учебната година, която се е доказвала с десетилетия и е станала една културна традиция в нашата държава.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Важно е какво се случва в училище между ваканциите.Важно е какво се случва в семействата.
  А щели някакви като в комунистическо време 3-членки да обикалят по градове,села и паланки да кандардисват.....

 38. 38 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 293 Неутрално

  спомням си че от 01. 09 до 15. 09 ходехме да работим / безплатно/ но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , явно това харесва най-много на ;бизнеса; , да получават без да плащат , та затова и идеята е тяхна

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Браво, за друго още, какво ще вземат отношение работодателите?! Не са се изказали за абортите, например, за инвитро, за безбрачното съжителство, колко пъти седмично да се прави секс. Очевидно имат огромно желание дебилите да дават насоки на обществото. И още по очевидно е, че е крайно време ТО, ОБЩЕСТВОТО да ги сложи на мястото им.

 41. 41 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Работодателите си правят техните си сметки- да не излизат в отпуск през септември служителите им, да не отсъстват за стягане на ученик, за изпращане за първия учебен ден. Всичко това да го правят през лятната отпуска. Покрай 6 септември да не искат допълнително почивни дни и т.н. Някой погледна ли календара- ще тръгнат на училище на 1.09, после е събота и неделя, ще учат 2 дена, после е празник, пак ще учат 2 дена,пак събота и неделя, какъв е смисълът от тръгване на 1 септември?
  В Скандинавските страни могат да учат и целогодишно, там е студено. Някъде могат да се съобразяват и с това кога е 24 часа ден, 24 часа нощ и т.н.
  Като равняваме учебната година по др. страни, що не равняваме и заплатите ни по техните?

 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Цялата паплач от Европа и Русия се измита от България в края на август. Септември е месец за почивка на българите.
  Арабина Джасим да не ми дава примери с времето преди и след Александър Стамболийски защото неговите предци тогава не само че не били и чували за училище, ами са спели между камилите си.

 43. 43 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Вече няма да се чудим защо нивото на образование е за никъде.
  Това било от неорганизирания училищен календар.
  Олеле, мале..

 44. 44 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ама за какво са им изобщо ваканции, да висят в училището целогодишно. Даже и съботниците да върнат. Това висококачествено образование, тази академична среда, която им го предлага родното СОУ, им е къде по-полезна от някакви морета, планини, спортове, време със семейството, разходки с приятели и всякакви подобни развращаващи и безполезни занимания. Даже може да увеличат домашните, защото в момента са им малко. Трябва така да се изчислят, че след учлище да се пишат домашни поне до 11 вечерта, за да не остава време за вечеря - и без това са затлъстели. Също може и учебниците да ги направят с поне 5 в повече за срок. Така лекарите, които се занимават с гръбначни изкривявания, ще имат повече работа, НЗОК ще им вдигне бюджета и ще си купят нова апаратура. Да не говорим за всички цигани, които до момента не са си паращали децата на училище единствено заради започващата на 15 спетември учебна година. Сега обаче ще се ограмотят и ще станат програмисти - всеки знае, че те са кажи-речи индийци, а индийците са най-добрите ИТ-та на света. Знае ли някой кога започва учебната година в Индия? Предлагам работодателските организации да анализират този въпрос - и без това е толкова пряко свързан с работата им, че няма накъде повече.
  —цитат от коментар 22 на Green Day


  Всъщност пакистанците работят по-евтино от индийците. Но главния въпрос е кой е бизнеса?!? В България има над 20 000 частни компании че ако не и повече. И едно 80% даже не знаят за съществуването си. Така че хайде най-добре кажете кой е бизнеса с който е свързана всяка 10-та новина :).

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на lzi01528221
  lzi01528221
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истината е че летната ваканция е прекалено дълга. 2 месеца е предостатъчно. А и самите даскали - кой дава така с 3 месеца платена отпуска, после и зимна и още куп други ...
  Не е лошо да се помисли и за по-късно започване на учебните часове. От 9:00 например.

 47. 47 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Особено впечатление прави, че към предложението няма никаква аргументация. Има някакви общи алибали. Което си е направо НАГЛО, като се има предвид за колко голяма и важна промяна става дума. Истинската причина да няма аргументи е, че истинските аргументи на Киро Гела (и подобните му мазни нагляри) звучат твърде политически некоректно дори за тях. А истинските аргументи са, че неофеодалите искат крепостните си строени в две редици на 1-ви септември, без да се занимават с комунистически измишльотини като семейни отпуски, ходене по планините, подготовка за първи учебен ден и т.н.

 48. 48 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 455 Неутрално

  И нещо друго ми прави впечатление. Джасимчо както винаги е на линия, за да обясни авторитетно и от последна инстанция нещата от живота на целокупния български народ. Но в случая ми се струва, че нещо се е объркАл, че дава пример от българската история. Преди известно време ни разправяше какви изостанали примитиви сме да се гордеем с историята.

 49. 49 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1398 Неутрално  Не е лошо да се помисли и за по-късно започване на учебните часове. От 9:00 например.
  —цитат от коментар 46 на lzi01528221

  За да почват от 9:00, трябва да учат на една смяна.
  В София, предполагам и в другите големи градове, на една смяна се учи предимно в частните училища, за останалите продължава да важи "временната" мярка от бай Тошово време. И така, вече поне 50 години. Едно дете е неработоспособно в 7:30 сутринта, но и в 7:30 вечерта. Ама няма значение, сега, като почват от 1-ви септември, всичко ще се оправи...

 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Календарът на занятията едва ли ще реши проблемите на образованието, само ще се имитира някаква дейност и някаква промяна. Абсолютно безсмислена рокада.

 51. 51 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 52. 52 Профил на gipsan1976
  gipsan1976
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "lzi01528221":

  Не коментирай, когато не знаеш! Един учител има 48 дни платен годишен отпуск. В тези дни са включени всички официални почивни дни през годината - 22.09, 01.11, дните от 24.12 до като свърши така наречената Коледна ваканция. След това междусрочната ваканция, която е от 3 до 5 дни, започва 2 срок. През втория срок почивните дни са за 03.03., след това априлската ваканция, след това за Великден, за Гергьовден, след това за 24.05 и идва 15.06 , а по-големите завършват на 30.06. Това, че свършва учебната година за децата, не означава, че учителите и те излизат във ваканция. След като излязат учениците в лятна ваканция, то учителите започват да пишат отчети, доклади, попълват справки за изминалата учебна година и така до към 30.06 в основното и до към 15.07 в следното образование. Ако са оставили ученици на поправки, то писането на отчети, справки и доклади се умножава по три! Другото, което не знаете, е че тези 48 дни платена годишна отпуска, които има един учител си тече през цялата година - така, като махнеш изброените по-горе почивни дни през учебната година, то един учител има около 34-37 почивни дни! Ако учител е член на някоя от синдикалните организации в образованието, то по КТ има право на още 10 дни допълнителен платен годишен отпуск. Почивните дни през месец юли и август, които са работни са 44 дни. Смятайте от по-горе написаното и си правете сметки колко почива един учител, в зависимост от това колко дни отпуска му е останала! Всеки учител задължително е на работа на 01.09 или в първия работен ден от месец септември, за да започне с подготовката си за учебната година в училище. Правите сметки за труд и хора, който и които едва ли разбирате и можете да издържите и ден. Не завиждайте за отпуската им, а си помислете защо е такава...! Защото натоварването, на което са подложени 9 месеца в училище и в по-голямата си част не толкова физическо, а психическо! Все се смеете на учителите, че изглеждат като луди, като не добре здравословно., ами питате ли се как ги възприемат учениците, родителите, като ги видят смачкани, уморени и изцъклени... За съжаление, лесно се коментира, когато не си вътре в процеса и системата, трудно е да издържиш в нея! Хайде, останете си със здраве и гледайте вие да си починете! учителите ще издържат и тази простотия! те свикнаха да боксовата круша и отдушника на изпростялото българско общество.

 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Това предложение е много хибридно. Искат да направят продължителността на учебния процес като в Русия

 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Като изключим работодателите,да съберем мнения на родители и учители.
  Мое мнение - да започват на 15 септември и да завършват на 15 юни,30 юни,15 юли.Абитуриентите по-скоро на 30 юни.
  И това,разбира се,не е реформа,а чисто преразпределяне на ваканционните дни.

 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Винаги ще се намерят идиоти да дават идеи за реформи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Тея работодатели изведнъж много активни станаха, защо ли?!
  Та за процента стаж в заплатите, сега за учебната година на децата, сигурно следва приема на студенти в медицинския.

 57. 57 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#52] от "gipsan1976":

  Напълно съм съгласен с коментара. Да си учител е направо геройство, не клеветете без да помислите. И между другото, замислете се какво дължите на училището и учителите - дори елементарните неща като писане и четене. Защото независмо от това колко празна е била кратуната на всеки един от нас, един учител е висял над главите ни да ни налее малко мозък та що годе да се изкибицаме един живот.

 58. 58 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Коментар № 21 на "andreas_hofer" изчерпва темата!

  +++++++

 59. 59 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#52] от "gipsan1976":

  Изцяло подкрепям! Даже мога да допълня- работният ден на учителя никога не свършва с последния звънец за деня. Учителят винаги има ''домашна" работа за вкъщи- безброй входящи, междинни и незнамси какви нива, по няколко контролни работи(теста), писмени работи, класни работи, които той проверява у дома. Търсене на допълнителни материали, задачки, закачки, за да е разчупен, интересен урока, разни семинари, обучения.
  Учителят не е цяло лято във ваканция- дават се дежурства през юли и август.

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#52] от "gipsan1976":

  Бе ти нещо? Официалните празници се броят в отпуска на учителя? А съботите и неделите не се ли броят също? И тия 44 дни да ти напомня, че са работни дни. Това са три месеца ,както и да го гледаш.

  По-страшното обаче е друга част от мнението ти. Казваш, че през лятната ваканция учителите правят справки, отчети, доклад и подобни. Това не знам вярно ли е, но ако е така, то целата учителска гилдия трябва да се измете мигновено от училищата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Сега ще ревнат хотелиерите от морето, щото ще се скъси сезона за хората с деца поне с 15 дни.
  —цитат от коментар 4 на 442


  Глупости. Късата ваканция е прийом на туроператорите и другите туристически уроди за изнудване на населението. Стар трик използван върху западноевропейския матриял. Справка Англия. Само шест седмици лятна ваканция , по време на която цените на самолетни билети и нощувки са поне два пъти по-скъпи. Скоро и на вас ще го прожектират тоя филм под предлог че децата ви ще поумнеят много като висят цял ден в училище.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 62. 62 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#59] от "callipso11":

  учителите не са най натоварените ,освен големите ваканции ,в които стоят в училище само ако директора е лош ,а той не е ,защото трябва заедно да преразпределят бюджета и лошите не виреят , та така се стига до натоварване от няколко часа дневно , или преди обед или след обед ,но максимум до 4-5 часа , след това даскалите са си свободни ,далеч сме от мисълта ,че се занимават с нещо по различно , по 20 години четат едно и също в предмета ,по който преподават , стремежа им последните 10 години е да правят по неясно и по не възможно съдържанието на преподавания материал ,за да върви частното , обикновено или лично или чрез приятели е организирана системата на частните уроци , след които незнайно защо децата изведнъж проумяват всичко и имат само шестици ,а в клас защо ли нищо не вдяват и доказателство за действията им са междинните матури ,на които се установи над 30% пълни двойки миналата година .На края имат поне 4 месеца събрано общо ваканции , екскурзии , които вярно се явяват работа за тях , но си е разнообразие , така ,че те ще са най големия отпор на промяната от 1.09. и тя няма да мине по никакъв начин и при никакви доводи ,време е парите на даскалите от мин заплата на горе да се дават на края на учебната година , при доказани резултати от външно препитване ,така както е в ГЕРМАНИЯ ,никой не може да препише ,на никого не се помага и децата започват да се профилират още след 4 клас ,а до тогава няма оценки ,няма домашни ,няма напън ,не си носят чантите в къщи , за да не се стресират децата по никакъв начин ,препитват ги и който каквито резултати покаже ,го насочват натам , а не като тук 100% дебили с диплома 3 , след 10-15 години стаж , отива да учи право или мениджмънт ,за да пере пари на университетските червени кадри ,които така си оправдават държавната субсидия ,накрая дебила си е пак дебил ,ама с висше , ще ни управлява на някой пост .

 63. 63 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Я да се сетим преди години как беше учебната година 15 септември - 30 юни за горен курс. Ама тогава нямаше работодатели, които да дават идеи. Същността не в кухата продължителност, а в това какво се прави, когато си в училище. Тази идея е по-скоро - дайте да намерим при кого да стоят децата, è родителите са на работа и ако нямат баби - сложно, т.е. майките искат от работодателите повече отпуски, че да гледат децата си

  malart.blog.bg
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Най-доброто е, децата да си вдигат чуковете от Територията в момента, в който завършат, за да не работят на Борисов, Цветанов, Прокопиев, Телевизия СКАТ и Киро Гелата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 66. 66 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  44 работни дни не са 3 месеца- 2 месеца са. Те включват зимната и Великденската ваканция, срочната ваканция и пр. Учителите от 5-7 клас са на работа до 1 юли, през лятото имат 1-2 седмици дежурство, тръгват на работа на 1 септември. В крайна сметка през лятото почиват около 30 работни дни, ако нямат някой на поправителен. В среден курс ваканцията им е по-малко, защото уч. год приключва на 30 юни, учителите остават на работа до 15 юли, за да оформят документацията и се занимават с учениците, които са на поправителен.
  Работният график на учителите не е еднакъв с учебната година на учениците.

 67. 67 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#62] от "edin drug":

  Стани учител, щом е толкова лесна и сладка работа! И пей сърце!
  :)

 68. 68 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#46] от "lzi01528221":

  Я покажи къде има такава отпуска за даскалите - 3 /три/ месеца платен плюс други ваканции? Аман от ограничени парчета, дето само чешат клавиатурата!

  Sic transit..
 69. 69 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 573 Любопитно

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  При работни дни между 21 и 23 в месеца няма как 44 работни дни да са три месеца! И ако може становища - защо да се измита / то целата учителска гилдия трябва да се измете мигновено от училищата./

  Sic transit..
 70. 70 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Началото е съобразено с клиатичните условия. На север започват по-рано, дори август. Но имат дълга зимна вакация по обясними причини. При нас нищо не налага такава промяна.

  agent
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#66] от "callipso11":

  Абе спри се бе човек! Казваш 44 работни дни отпуск, обаче почивали само 30 дни. Какво, работят през отпуската си, това ли ще ни кажеш?


  До коментар [#69] от "antropos":

  Казах. Заради отчетите в лятната ваканция. Чакам образа горе да го потвърди. Детайли ли ти трябват?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#71] от "Darth Plagueis":

  Образът горе го написа веднъж и няма да се повтаря.
  Всички много разбират от учебна година, отдава им се да броят чуждите почивни дни, чуждите заплати, най-добре знаят кое как трябва да бъде и пр. Големи специалисти във всяка сфера! Големи капацитети!

 74. 74 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "gipsan1976":

  ++++++++++++++++

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 75. 75 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Качеството на образованието ни е нелепо. Не е въпросът кога започва или кога свършват.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#73] от "callipso11":

  Обичам хората да си стоят зад думите.
  Сега и конкретика:
  1. Ти не можеш да обясниш как така с 44 почивни дни отпуск, учителите почиват само 30. Просто, защото не е вярно.
  2. Да правиш отчет в лятната ваканция е жив идиотизъм. Независимо в коя сфера работиш, отчетът ти трябва да е готов в момента на приключване на конкретната задача. Т.е., ако ще правиш отчет за представянето на учениците, то това трябва да е факт с биенето на звънеца на последния ти час с тях. Можеш да се позабавиш единствено малко да го поукрасиш и нищо повече. Няма как да правиш отчет месец след някакво събитие.
  3. Правейки отчетите през лятната ваканция ти ги предаваш нагоре към инспектората и министерството в нейния край, което означава, че те ги обработват по време на годината, щото няма кога по-рано. Тогава, кога точно правят корекциите на база на тези отчети? Ами никога. Ей там е проблема.

  Ето заради това цялата гилдия трябва да бъде изгонена. Тук невинни няма, има само напълно неграмотни деца.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на lzi01528221
  lzi01528221
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "edin drug":

  Абсолютно верно, частните уроци разяждат българското образование. Това си е вид мафия. После защо даскалите били с нисък авторитет в обществото, не било като едно време и пр. Ами как да е иначе? На учителите следва да се забрани да дават частни уроци. И без това го правят нелегално - не се отчитат никъде.

  Не знам какво правят, какво струват, но днешните ученици масово са неграмотни. Требва да се измисли некаква система на оценяване на учениците, нещо като матури по всеки предмет всека година, и на база оценките да се определя заплатата на учителя. Така не може да продължава.

 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#77] от "lzi01528221":

  С едно уточнение - на учителите, които преподават в училища. Иначе, ако някой се занимава само с частни уроци - нека.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Не виждам как промяната на термините ще оподобри качествотоо на образованиетоо. Идеята на какватоо и да е реформа, не е реформата сама поо себе си.

  E PLVRIBVS VNVM
 80. 80 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#21] от "andreas_hofer":

  Само където тия дето почват в средата на август са принудени да започват учебната година тогава. И вместо лятото, почиват повече през зимата, няма кой да ти ходи на даскало в 2 метра сняг или арктически температури.
  И да, можем да обобщим, че повечето страни започват училище между 1-ви и 15-ти септември.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 81. 81 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  При положение, че голяма част от децата не са с нужното ниво на грамотност си мисля, че е добра идея да има по-дълга учебна година и по-чести кратки ваканции. Умните могат да учат повече и по-сложни неща в допълнителните часове, а останалите да доусвояват нормалния материал предвиден по програма.

 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#81] от "Боян Дуков":

  Т.е., нещо като не работи, продължаваме с повече от същото?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Според мене лятната ваканция трябва да се увеличи с 2 седмици.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Така така, направо им махнете ваканциите на децата, че като са ваканция по-малките ученици, родителите трябва да ги гледат, ще искат отпуски, няма да могат да се бъхтят като диви за работодателите си 24/7. Направо всички на пансион да бъдат и да не виждат родителите си по цяла седмица ами да са плътно в училището, и без това родителите нямат време така или иначе да си виждат децата, само че пък някой трябва да плаща за този пансион, пак не става, или пък става, може нов закон да приемете с който да задължите всеки родител да плаща, абе цирка е пълен. Това ли е "реформата" в образованието, да се променят ваканциите?

 86. 86 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#21:"andreas_hofer"][/quote]

  В Европа няма един единствен уникален ден, в който всички ученици тръгват на училище.
  ----------------

  Явно смисъла на думата "уникален" ви отбягва след като я използвате по такъв неумел начин.. По-скоро думата която имате предвид е "универсален"..

 87. 87 Профил на gipsan1976
  gipsan1976
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":Аз съм учил до 8 клас математика, но елементарната сметка като погледнеш календара за 5 дневна работна седмица в България за месеци Юли и август са 44 работни дни. Като не вярваш на мен си погледни календара. Научи се и да смяташ! Пак ти казвам - 44 дни са! Ако не вярваш на мен, влез в сайта на МОН или РУО, или пък питай който и да е учител или работещ в сферата на образование и ще те просвети! Това, че "бизнесмените" не признават официалните почивни дни обявени в календара за такива, че не ги плащат на работниците си и дори не им плащат бонуси за това е отделен въпрос. Но истината е такава, каквато я казвам. Дали я приемаш, харесваш или ми се присмиваш и отхвърляш написаното от мен, то това не ме прави лъжец! Не ви е приятно да научите истината и реалността в образованието, но истината си е истина и е една! Бъди жив и здрав, желая ти успехи и не се занимавай с нещо, което не разбираш и не познаваш, още повече и тогава да се изказваш! Смешен си!

 88. 88 Профил на gipsan1976
  gipsan1976
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#76] от "Darth Plagueis":

  Съветвам те да се кандидатираш за Министър на образованието и науката. А това за отчетите дали е могло или не е могло, ще те попитам: Как ще се отчетеш за нещо, което не е приключило... Учебната година ако не знаеш, по документи се води, че приключва на 01.09, а не както си мислят повечето че е на 15.06 или 30.06. Ще попиташ как така, ами ще ти кажа... защото има "герои" на поправка и за тях се правят поне по 3 сесии, а за някой от и нерегламентирано и 4 сесии за да изкласят. Другото което не ти е ясно за отчетите, че сравняваш нещата според твоето мислене, а забравяш, че в министерствата работят хора с различно мислене начин на действие от Теб. Та тези хора там, искат отчети и справки, анализи освен текущо през учебната година, то ги и искат и когато учениците завършат - за тях тогава е края, а не както ти си мислиш в твоята фирма или работа... Защото за учителя, тези 9 месеца е текуща работа, крайния резултат се вижда в края на срока с годишните оценки, както и оценките от матурите - които за четвъртокласниците са в края на месец май, за седмокласниците и дванадесетокласниците също са в края на месец май. Трябват около 7 до 15 дни за да се проверят и качат резултатите, а след това ако не се сещаш тези деца не завършват с оценките си от матурите, а следват последни изпитвания и оформяне на срочни и годишни оценки. Сега разбра ли ме или да ти обяснявам още! Украсите се правят за вас, родителите защото ви боли много от истината когато ви се каже. А мога и да ти спомена, че много често през годината РУО или МОН искат отчети, анализи и справки както се казва - от днес за вчера. Последното, което ще ти отговоря е , че по КТ в България, за учителя към годишния му платен отпуск от 48 дни са включени ваканциите - Коледна, междусрочна, априлска, ако има дървена или грипна ваканция през годината също им се взимат дни от платения годишен отпуск - така можеш да си отговориш защо един учител не иска да има нито дървена, нито грипна ваканция, защото това означава автоматично по-малко лятна отпуска и повече дежурства, включват се дните когато се почива след изборите, балотажи - понеделниците, включва се и почивния ден, който по новия закон - официален празник се падне в почивен ден, то следващия първи работен ден се почива. Бъди жив и здрав и мисли повече преди да пишеш или даваш съвети.

 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Любопитно


  "Учители и родители посрещат на нож удължаването на учебната година
  Според тях предложените от МОН промени са "пълен абсурд" Така пише вестник "Сега".
  "За промени на на продължителността на ваканциите настояват и учители, и родители" Това пък четем тука, в "Дневник".

  Последно, кое е вярно?

  Еретик
 90. 90 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Весело

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  "Казваш, че през лятната ваканция учителите правят справки, отчети, доклад и подобни. Това не знам вярно ли е, но ако е така, то целата учителска гилдия трябва да се измете мигновено от училищата."
  ==================================
  Като не знаеш, не приказвай. То не се прави за удоволствие, а също е приумица на работодател. А след като бъдем изметени, ела да ни заместиш.

  Еретик
 91. 91 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  И за подържаната от теб сегашна избирателната система си пълен чугун и за учителите също, но няма как един партизанин ( човек изхранващ се с партиина дейност ) да знае че 44 работни дни са си два месеца а не три ( все още обикновенните хора в България работят на петдневна седмица а не на четиридневна. Виж хората около партиините копанки могат да работят и на петчасова работна седмица.

 92. 92 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#88] от "gipsan1976":

  Съветвам те да мислиш преди да пишеш. В цялата статия ни се жалваш как всъщност учителите пишат доклади цяло лято, а сега ни казваш, че учебната година свършва на 1.09 и преди това не могат да се пишат доклади. Е кога ги пишат бе? Бегай да си изясниш какво точно искаш да кажеш.

  Колкото до предложението за министър, да ти кажа две неща:
  1. Приликата между мен, и хрантутниците, които работят в тая гилдия са, че не сме компетентни. Нито аз, нито те.
  2. Разликите са, че аз имам достатъчно лична отговорност да не се пъхам там, където не разбирам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#90] от "Костадин Иванов":

  Верно ли? Я прочети внимателно какво съм написал, щото като гледам, май тия, дето не знаят са баш тия в гилдията.
  Хрантутници...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#91] от "dorn":

  Колко ли трябва да си тъп, за да видиш партийно изхранване тук? Да, критично тъп. Случва се, но отстрани изглежда тъжно.

  И да, и за избирателната система съм прав (гледам, повечето го схванаха, но при теб ще е трудно), и тук съм прав. Ае потъвай...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#2] от "didco":

  ама ив Русия е така не забравяй

  гошо
 96. 96 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Другарят с гелосаната коса и поглед на наркоман, внук на борец против фашизЪма и син на крадла-приватизаторка, да си дава съветите другаде. Много станаха изцепките му и на аверите му -парачи на пари, вживели се като работодатели.

 97. 97 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това да ни беше проблема в образованието, бе ей галфони те не могат да ограничат преписването и изтичането на темите на матури ще се бъзикат дължината на учебната година. Това е мярка която чийто ефект едва ли ще се почуства но като се смени ще има период на хаос. И отново тъпия аргумент навсякъде е така по света !!! Олигофрения

 98. 98 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Интересно, как това ще реши проблемите на българското образование

 99. 99 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Тия що не си гледат бизнеса за да плащат повече, че без хора останаха, а се месят където не им е работа само? Ааааа


  За едни благата, за други ла*ната
 100. 100 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":
  Друг път пишеш много разумни коментари, но този път си се изказал неподготвен. Наистина в коментар [#52] от "gipsan1976" има много грешки, но по същество е верен. Трети март, 24 май и т.н. са почивни дни по Кодекса на труда и не се приспадат от учителската отпуска, която е 48 дни. Синдикалните членове получават още 8 дни. Хубавото, за което цялото общество завижда на учителите, свършва до тук. Никой не-учител не си дава сметка, че тази отпуска не може да се ползва извън ученическите ваканции. Ограничение по Кодекс няма, но за да излезеш в отпуск, директорът трябва да ти го разреши, а това няма как да стане в учебно време - някой трябва да провежда часовете. Нямате си и бегла идея колко зает и преуморен е българският учител и с какви невероятни тонове бумащина е заринат. Стигна се до там, че тази година самото министерство поиска от учителите предложения за облекчаване на част от документацията. От 1 до 15 септември учителите не си клатят краката, пишат разпределения - средно по десетина на учител, в зависимост от предметите, класовете и спецификата на училището. Всяко разпределение по новата учебна програма (тъй наречените "9 графи") излиза минимум 5 страници. Следват учебните програми за ЗИП/ЗУЧ и евентуално СИП/ФУЧ и към тях пак разпределение. За децата със СОП се пишат индивидуални програми - по всеки предмет за всяко дете. Ако имаш класно ръководство, водиш дневника на паралелката и попълваш редовно бележници, издирваш отсъстващи ученици и мило беседваш с намусени родители. След края на учебната година учениците играят, но учителите продължават да работят - справки, анализи, отчети, доклади. При всяка "реформа" на учебни програми следва оценяване и избор на учебници. В момента върви точно тази министерско-издателска драма - от 28.07. до 07.08. са прекъснати учителските отпуски и се оценяват новите учебници за втори, шести и осми клас. Авторите ни са надарени, изборът не е скромен, по някои предмети има по 10 комплекта! Представете си колко учебника трябва да разгледа един начален учител, който преподава по 6 предмета във втори клас. Всички педагогически съвети и общи събрания са след часовете, консултациите, общата подкрепа с педагогическия съветник/училищния психолог и допълнителната с ресурсните - също. Член си на поне три комисии и председател на някоя, естествено периодично заседавате и съответно изготвяте протоколи, накрая трябва да произведете и продукта, за който е създадена комисията - план, програма, правила. Квалификациите са задължителни и също се провеждат извън часовете, често през почивните дни. Подготовката за олимпиади, състезания и конференции също не се случва в редовните часове. Тестове и работни листи можеш да ползваш готови от сборници и книжки, но не вършат същата работа, по-добре е да комбинираш и приспособиш за своите си ученици, после пък ги проверяваш и оценяваш. С електронните уроци е горе-долу пак така. За реформата на Кунева и километричните и закон и наредби ако коментирам, ще ме баннат. Прибави към това и всевъзможните проекти - трябва да се разработи програма, да се подготвят разпределения, да се кандидатства. Ако те одобрят, следва подготовка и провеждане на допълнителни занятия, накрая се завършва задължително със сведения, информации, отчети, анализи. Повечето неща се правят и електронно, сканират се и се качват по съответни платформи. Добави предстоящите задължителни (до тук бяха пожелателни) електронни дневници и ученически и учителски портфолиа и цял куп анкети и чек-листове за ученици и родители по самооценяването. Да, почиват учителите месец и половина през лятото и два пъти по няколко дни през зимата и пролетта, но през останалото време работят по повече от 8 часа. Мит са приказките за половин ден на работа, половин ден вкъщи и три месеца отпуска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK